Sistemul multistrat de tevi Pexal si racordurile prin sertizare de la Valsir.

Actualizat la 25 March, 2021 at 01:47 pm

Sistemul de tevi multistrat Pexal este un sistem inovator care este recomandat atât pentru realizarea de reţele interne de distribuţie a apei calde şi reci, cât şi pentru circuitele de încălzire, circuitele de aer condiţionat şi încălzirea prin pardoseală. Pexal-ul este o ţeavă, produsă cu o tehnologie specială, care are avantajul de a îmbina caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil. Materialul plastic folosit pentru stratul intern şi pentru stratul extern este polietilena reticulată (PE-X), stratul intermediar metalic fiind realizat din aluminiu. Astfel, fluidul intră în contact în interiorul tubului cu stratul intern de PE-X (acest lucru asigurând avantaje din punct de vedere al igienei şi al rezistenţei la coroziune şi de asemenea, o suprafaţă lipsită de rugozităţi). Stratul de aluminiu este format în jurul stratului intern de PE-X, fiind sudat în lungime. Acest strat metalic oferă avantajul modelării tubului cu foarte mare uşurinţă, acesta având capacitatea de a-şi menţine forma dată, eliminându-se astfel şi folosirea unor fitinguri intermediare. De asemenea, un alt avantaj important al stratului de aluminiu este impermeabilitatea sa la difuzia oxigenului. Stratul extern de polietilenă asigură o perfectă izolare a tubului faţă de coroziunea agenţilor externi şi faţă de fenomenul curenţilor vagabonzi (coroziune electrochimică). Două straturi de adeziv special leagă tubul metalic intermediar de cele două straturi, intern şi extern, de polietilenă reticulată. Tubul multistrat are un coeficient scăzut de dilatare liniară în comparaţie cu celelalte ţevi realizate din PE-X simplu (0,026mm­­/m°C comparativ cu coeficientul de 0,15 al PE-X -ului), astfel, dilatările datorate schimbărilor de temperatură sunt reduse, acest lucru fiind benefic mai ales în cazul instalaţiilor realizate în aer liber. În ceea ce priveşte îmbinările pentru tevile Pexal, Romstal recomanda folosirea racordurilor de alama prin sertizare, produse in fabrica Valsir din Italia. Prin intermediul racordurilor de sertizare se realizează o etanşare perfectă prin presarea ţevii peste racordul piuliţă (poza). Principalele domeniile de aplicatie a sistemului multistrat de tevi Pexal si a racordurilor de sertizare sunt:

 • distributie apa menajara;
 • sisteme de încalzire centrală, racordari la radiatoare (temp maxima 95°C si presiunea max 10bar);
 • încălzirea prin pardoseală;
 • industria navala;
 • aer conditionat;
 • aer comprimat;
 • GPL;
 • Gaze naturale.

Avantajele sistemului de racorduri prin sertizare:

1. Durabilitate: a. Imbinare permanenta: sistemul de sertizare are ca element major de diferentiere faptul ca ofera o imbinare permanenta, stiut fiind faptul ca la racordurile multistrat detasabile, odata cu trecerea timpului se impune o strangere suplimentara a piulitei racordului; b. Garantie 10 ani pentru gama de racorduri sertizare si o durata de viata de 50ani. De asemenea, Valsir si implicit Romstal ofera garantie de 10 ani pentru: tevi, racorduri dar si pentru imbinarea acestora. La nivel mondial, sunt foarte putini producatori de sisteme de imbinare care ofera garantie chiar si pentru intreg sistemul; c. O-ring-uri calitative: Valsir are o-ring-uri EPDM care sporesc rezistenta in timp a instalatiilor, in timp ce marea majoritate a producatorilor folosesc o-ring-uri NBR cu o rezistenta limitata in instalatii.

2. Siguranta: a. Montare extrem de sigura – daca un racord nu este imbinat corespunzator, la cea mai mica presiune a apei in circuit , racordul Valsir prin sertizare va semnala imediat ne-etanseitatea sa; b. Grad de igiena ridicat mansoanele de la racordurile sertizare Valsir sunt facute din inox, fata de cele ale altor producatori care sunt facute din alama. Inoxul este recunoscut in instalatii datorita gradului ridicat de igiena pe care il ofera, datorita proprietatilor sale anticorozive si de asemenea pentru comportamentul foarte bun pe care il are in urma unei deformari la rece; Economie de timp datorita rapiditatii in instalare. Datoria faptului ca aceste imbinari nu necesita sudura, timpul pentru realizarea instalatiei este foarte scazut.

Caracteristicile importante ale sistemului de racorduri sertizare si tevi Pexal:

 • 1. Posibilitate de ingropare in perete si pardoseala;
 • 2. Rezistenta ridicata la coroziune si agenti chimici (corpul racordului este produs din alama de cea mai buna calitate CZ132, iar mansonul este produs din otel inox). Sistemul rezista chiar si la acizi si baze tari cu o concentratie ridicata (este binestiut faptul ca sistemul pe cupru corodeaza permanent, existand astfel riscul acoperirii integrale a sectiunii de trecere – ‘strangularea tevii’);
 • 3. Importante economii de instalare vs sistemul pe cupru, care necesita un cost suplimentar cu manopera;
 • 4. Coeficient de dilatare lineara redus;
 • 5. Conductivitatea termica a tevii Pexal este de 900 de ori mai mica in comparatie cu cea a tevii de cupru, un avantaj in ceea ce priveste pierderea de energie;
 • 6. Standarde inalte de igiena: recunoasterea potabilitatii acestui sistem de catre cele mai severe organisme de agrementare in ceea ce priveste calitatea apei; sistemul de imbinarea prin sertizare de la alsir este printre primele sisteme care satisfac cerintele agrementului wrc-nsf-bs6920- pentru potabilitate la temperaturi de peste 85°C (Marea Britanie);
 • 7. Protectie UV si siguranta crescuta datorita prezentei aluminiului in interiorul tevii (cea mai sigura bariera la oxigen).

Imbinarea tevilor Pexal si a racordurilor sertizare Etapele de lucru:

Sertizare Pexal
Sertizare Pexal
– pentru taierea rapida si precisa se foloseste un dispozitiv cu rola lunga; nu folositi alte scule (fierastrau, foarfece, etc.), pentru ca pot deforma iremediabil tubul; – calibrarea si sanfrenarea se efectueaza, obligatoriu, inainte de introducerea piesei de racord in tub. Se introduce axul calibrator in tub si se roteste cu atentie pana la obtinerea unei circumferinte perfect rotunde. Concomitent cu calibrarea, cu ajutorul frezelor existente la capatul axului calibrator, se executa sanfrenarea, dupa care se indeparteaza prin suflare spanul rezultat; – se unge cu pasta siliconica / lubrifiant interiorul tubului – aceasta operatiune inlesneste introducerea stutului racordului in tub si previne imbatranirea O-ring-urilor; – se introduce racordul in tubul multistrat pana cand capatul acestuia ajunge la garnitura electroizolanta din teflon. Se verifica daca teava a ajuns pana la aceasta garnitura prin ferestrele de pe camasa de sertizare; Pentru dimensiunile de 16, 20, 26, 32 (pe stoc la RSL) si 40mm se executa urmatoarele operatii: – se strange printr-o simpla apasare pe buton, pana cand masina are o cadere de turatie, care anunta ca strangerea s-a realizat corect; – se redesfac “falcile” capatului de presare, se elibereaza imbinarea, apoi se trece la realizarea urmatoarei imbinari. Pentru dimensiunile de 50 si 63mm se executa urmatoarele operatii: – se monteaza adaptorul pe masina de sertizat, dupa care se monteaza pe adaptor matrita de presare; – se strange printr-o simpla apasare pe buton, pana cand masina are o cadere de turatie, care anunta ca strangerea s-a realizat corect; – se redesfac “falcile” capatului de presare, se elibereaza imbinarea, apoi se trece la realizarea urmatoarei imbinari.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Sistemul multistrat de tevi Pexal si racordurile prin sertizare de la Valsir.

 • 2 March, 2012 at 21:27
  Permalink

  ma intereseaza pina la ce presiune tine pexal la o instalatie de aer.

Comments are closed.