Articole recomandateCabine de dus

Dus cu rigola – cum construiesti cabina de dus pe pardoseala

1.            Informatii generale despre dusul cu rigola

2.            Avantajele dusului cu rigola

3.            Materiale necesare

4.            Montarea dusului cu rigola pas cu pas

5.            Modele de cabine de dus

Informatii generale despre dusul cu rigola

Traim intr-o epoca bazata pe viteza. Asta inseamna ca suntem atat de ocupati incat nu mai avem timp pentru micile placeri ale vietii, precum o baie relaxanta in cada. Cei mai multi dintre noi prefera cabinele de dus pentru a-si mentine igiena zilnica. Aceste produse le permit o curatare rapida si fara griji. Totusi, partea a doua, “fara griji”, depinde in mare masura de modelul de cabina de dus pe care l-au ales. Clasicele cabine de dus, cu o cadita, cu usi din sticla, vor avea la un moment dat probleme din cauza trecerii timpului si, implicit, din cauza actiunii indelungate a apei. Sa nu amintim si de faptul ca aceste cadite trebuie curatate destul de des.

Cabina dus cu rigola

Cea mai potrivita solutie pentru cei care doresc totusi o cabina de dus dar nu vor sa aiba de-a face cu o astfel de corvoada o reprezinta cabina de dus cu rigola pe pardoseala, fara cadita. Aceasta poate fi zidita din caramizi de sticla, din caramida normala, rigips placat cu faianta, poate avea pereti din sticla sau poate fi insereata intre doi pereti preexistenti. O astfel de cabina de dus cu rigola poate avea sau nu usa de intrare, in functie de dorintele utilizatorului. Cabina este diferita prin modul in care este proiectata in interiorul baii. Daca o cabina de dus clasica este de cele mai multe ori asezata intr-un colt al baii, cea construita direct pe pardoseala poate fi integrata oriunde se doreste. Nefiind un element conditionat cumparat direct pentru instalat in baie, ea nu este conditionata de marimea cazii, asadar o puteti construi la marimea dorita si in forma cea mai potrivita spatiului disponibil. Spatiul este cel care dicteaza, dar tocmai acesta este unul dintre avantajele care o transforma intr-o alternativa mult mai practica la cabina de dus clasica. Acest tip de cabina se potriveste oricarei bai, mare sau mica, ea putand fi adaptata cu succes.

Daca peretii sunt realizati din diferite materiale, la partea de jos, cea care inlocuieste cadita, lucrurile devin relativ mai simple. Aici vom avea de obicei o pardoseala din gresie prevazuta cu rigola sau sifon de dus. Pardoseala trebuie bine hidroizolata si preia rolul unei cadite de dus. Apa se scurge cu usurinta daca se creaza o panta insesizabila catre scurgere. Aceasta poate fi si mascata daca se doreste, dar rigolele moderne au o finisare speciala si un aspect care cucereste de la prima privire.

Pentru ca rezultatul sa fie unul de succes se pregateste zona dedicata cabinei de dus prin impermeabilizari care sa permita o hidroizolare perfecta. Vom vedea ca pentru a realiza un proiect conform cu dorintele noastre din punct de vedere functional vom avea nevoie de diverse materiale care sa corespunda cerintelor – folie hidroizolanta, adezivi impermeabili pentru placarea ceramica sau cu piatra, chituri de rosturi speciale. Folosind materiale de calitate nu vom avea probleme cu posibile infiltratii. Si constructorul trebuie sa se asigure ca pardoseala va avea panta catre rigola de scurgere pentru a se evita strangerea apei si stagnarea acesteia in colturire cabinei.

Odata ce ati optat pentru o astfel de cabina de dus nu mai sunteti ingradit decat de spatiul disponibil in baie. Veti putea alege ce forma sa-i dati, ce marime sa aiba si ce materiale sa folositi. Cabina de dus pe pardoseala va deveni un element care adauga un plus de personalitate baii datorita designului si materialelor utilizate.

Rigola de dus care o va deservi poate fi, de asemenea, un element de design care sa atraga privirile. Acestea pot avea diverse forme, sunt colorate in diverse nuante si se pot monta chiar si pe peretele vertical, daca se doreste acest lucru. Rezultatul finit este unul de o eleganta desavarsita. Se poarta stilul minimalist deoarece creeaza senzatia de spatiu liber, iar amplasarea unei cabine care isi anunta prezenta doar printr-un paravan de sticla transparent sau un zid adaptat stilului de amenajare va da senzatia maririi spatiului de baie.

Cabina de dus cu rigola va fi mai practica, accesul fiind unul mult mai facil. Nu va mai trebui sa urcati peste marginea caditei de dus, iar usile, daca se opteaza pentru montarea acestora, se pot personaliza dupa dorinte. Alegand materialul de constructie vom stii si daca vom avea de curatat cabina la fel de des precum una clasica. Partea in care se scurge apa se poate delimita de restul pardoselii de baie printr-o bordura. Aceasta nu va permite apei sa paraseasca zona de dus.

Avantajele dusului cu rigola

Primul si poate cel mai mare avantaj al cabinelor de dus cu rigola in pardoseala este ca ne permite sa o construim in functie de spatiul disponibil in baie. Vom castiga astfel spatiu in baie si vom obtine si o baie mai atragatoare din punct de vedere vizual. Vom avea posibilitatea de a alege variante in functie de marimea incaperii de baie. Astfel vom sti daca este mai indicata o cabina patrata, dreptunghiulara, semitotunda sau cu o forma nedefinita.

Un alt avantaj pentru un dus cu rigola este legat de curatenie. Am amintit de faptul ca nu mai trebuie sa spalam cadita de dus, aceasta disparand in totalitate. In cazul acestui nou tip de cabine pentru dus, apa se scurge direct prin rigola de dus montata in pardoseala, fapt ce o face mai usor de curatat. Daca la cabinele clasice cu paravan de sticla trebuie sa stergem mereu picaturile ramase pe acesta, la cabinele construite de noi avem mai putina suprafata cu sticla, sau chiar deloc, in unele cazuri. Cabinele proiectate intre pereti placati cu faianta sau mozaic sunt extrem de usor de intretinut. Vom castiga astfel timp pentru alte activitati.

La avantaje putem trece si faptul ca aceste cabine de dus cu rigola au o durata mai mare de viata. Ele au putine piese, mai ales daca vorbim de cele fara usa. Astfel sunt putine elemente care ar trebui inlocuite deoarece ar putea fi afectate de trecerea timpului.

Un alt avantaj poate fi reprezentat de costuri. Chiar daca sunt mai mari decat in cazul unor cabine de dus obisnuite, faptul ca se poate construi intre pereti deja existenti ne reduce substantial din cheltuieli. Un meserias bun va reusi sa va construiasca cabina visurilor fara multe complicatii.

Materiale necesare

Materialele pe care le vom folosi la construirea unei cabine de dus cu scurgerea in pardoseala depind de tipul pe care ti-l doresti. Astfel, ea poate fi realizata intre peretii baii, care de cele mai multe ori sunt deja placati cu placi ceramice. In acest caz trebuie sa va ocupati de zona de pardoseala si construirea unuei borduri sau prag care sa nu lase apa sa se scurga din spatiul de dus. Tot acum vei hotari daca vei utiliza o usa de sticla sau daca dusul va fi unul de tip walk-in.

Exista, de asemenea, posibilitatea construirii unor pereti de rigips care sa fie ulterior placati cu faianta. Tot in cazul ridicarii unor pereti speciali se poate opta pentru caramizi clasice sau chiar caramizi de sticla. Acestea din urma reusesc sa dea o alta anvergura peretilor de compartimentare.

Daca v-ati hotarat care este materialul principal de constructie veti trece la achizitionarea si celor secundare. Ne referim aici la un mortar hidroizolant care sa lege cat mai bine elementele intre ele. Mai avem nevoie si de solutie hidroizolanta de calitate pentru pereti si podea. Nu vom uita de faianta si gresie (se poate utiliza si mozaic sau piatra naturala), adezivi pentru tipul de placi alese care sa reziste in mediul umed, chit de rosturi elastic, distantieri. Nu in ultimul rand vom achizitiona o rigola de dus. Aceasta trebuie achizitionata dupa ce in prealabil va veti consulta cu cel care va va realiza lucrarea. Acesta va cunoaste mai multe detalii datorita experientei acumulate si va va ajuta sa alegeti rigola pentru dus potrivita nevoilor cabinei. La materiale putem adauga si un set de dus. Acesta poate cuprinde o para de dus si bateria dar si o duza de dus care se poate monta in tavan de rigips care sa va asigure maini libere in timpul spalarii. Din ce in ce mai multi utilizeaza acest dus tip ploaie.

Montarea dusului cu rigola pas cu pas

Montarea cabinei de dus cu rigola in pardoseala depinde de asemenea de proiectul ales. In orice caz, fie ca se construieste intre peretii deja existenti sau se vor infiinta altii, trebuie ca locul ales sa fie eliberat de toate obiectele sanitare si alte elemente care v-ar putea incurca. Dupa ce am delimitat zona de dus se va modifica instalatia sanitara, astfel incat canalizarea sa poata face fata noilor nevoi. Pentru o scurgere corespunzatoare a apei este va trebui sa turnam sapa cu o inclinatie de minim 2% către scurgerea propriu-zisa. Acest lucru s-ar traduce printr-o diferenta de 2 cm de inaltime pentru fiecare metru din suprafata pardoselii.

Montarea rigolei

Inainte de a demara procesul de instalare al rigolei cititi cu atentie instructiunile. Ea vine cu suruburi de ancorare care vor ajuta la fixarea ei la inaltimea potrivita. Rigola se conecteaza la conducta de evacuare. Dupa aceea se va trece la turnarea betonului pana la nivelul flasei de izolare. Partea de sus a rigolei trebuie sa ramana la nivel cu placile de gresie ce se vor monta ulterior. Spatiul dintre placi si scurgere trebuie umplut cu un chit elastic.

Aplicarea şapei

Un alt pas impotant este cel al turnarii sapei de egalizare. Firma care se va ocupa de constructie va cunoaste detaliile exacte si, dupa montarea rigolei, va turna pana la nivelul potrivit sapa pe baza de ciment. Se vor lua in considerare straturile urmatoare astfel incat sa nu se depaseasca rigola dupa montarea ulterioara a gresiei.

Etanşarea

Hidroizolarea este o etapa la fel de necesara. Operatia implica aplicarea unei membrane hidroizolante dar si aplicarea unei solutii hidroizolante pe suprafata podelei ce urmeaza a deservi zona de dus. Este foarte important ca straturile izolatoare sa fie aplicate in mod corect si in ordinea corecta. Aplicarea hidroizolatiei se va realiza atat pe zona care inlocuieste cadita de dus cat si pe peretii cabinei. Astfel vom obtine un strat care sa impiedice apa sa ajunga la zidarie si sa provoace neplaceri legate de mucegai sau igrasie. Hidroizolatia se va aplica in doua straturi pentru a fi siguri ca nu vom avea probleme in timp. Corpul rigolei va fi etansat suplimentar. Pentru colturi si imbinari vom folosi o banda cauciucata.

Pentru o etansare perfecta spatiul creat intre zidurile deja existente poate fi inchis cu ajutorul unor usi sau paravane de sticla. Daca s-a optat pentru ridicarea altor ziduri care sa desparta zona de dus de restul baii puteti alege inaltimea acestora. Puteti astfel sa nu mergeti pana in tavan, pentru un efect elegant. Apa va fi directionata astfel incat sa nu sara peste acesti pereti.

Montarea plăcilor ceramice

Dupa ridicarea zidurilor acestui dus cu rigola acestia se vor placa cu faianta sau piatra naturala. Pardoseala va fi imbracata in gresie sau mozaic avandu-se grija la montarea exacta a rigolei care asigura scurgerea apei. Placarea se va realiza cu un adeziv flexibil de pentru ca aderenta pe suprafata hidroizolatiei sa se faca in mod corect. Placarea cu ceramica se face incepand cu gresia. Vom fi atenti sa obtinem panta corecta catre rigola de scurgere, panta realizata din grosimea stratului de adeziv. Chitul de rosturi utilizat trebuie sa fie unul impermeabil. In ceea ce priveste tavanul, acesta se va vopsi indiferent daca s-a montat dusul tip ploaie sau nu.

Ultima etapa in constructia unui dus cu rigola va fi constituita de instalarea usilor si a peretilor de sticla daca s-a optat pentru aceste elemente despartitoare.

Modele de cabine de dus

Deoarece aceste cabine de dus cu scurgere direct in pardoseala (dus cu rigola) iti ofera multe optiuni in ceea ce priveste designul, este bine sa te sfatuiesti cu un arhitect sau un designer de interior care sa-ti proiecteze cea mai potrivita cabina de dus pentru spatiul disponibil in baia ta. Ceea ce stim cu siguranta este ca o astfel de cabina de dus este o idee excelenta pentru locuinta ta. Ea iti ofera liberate de alegere in privinta materialelor, dimensiunilor sau formei finale.

Deoarece poti sa o dotezi cu pereti din caramida sau rigips placati cu faianta, sau sa o inserezi intre doi pereti existenti, cabina poate fi de mai multe tipuri. Avem dus cu rigola walk-in care permite intrarea fara usa. Avem, de asemenea, cabine inchise de forma patrata, dreptunghiulara, semirotunda, pentagonale sau in forma de U.

Daca pe langa dus te gandesti totusi si la o cada, este bine de stiut ca iti poti indeplini ambele dorinte, alegand cada visurilor tale si un paravan pentru cada, care o va transforma in cateva secunde intr-o veritabila cabina de dus.

5 thoughts on “Dus cu rigola – cum construiesti cabina de dus pe pardoseala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *