Articole recomandateSolutii de Amenajari

Impamantarea instalatiei electrice – cum se face

Impamantare – Informatii generale

Cu totii am auzit de termenul de impamantare electrica, stim ca ea este necesara instalatiei noastre, dar cei mai multi nu cunosc exact ce este impamantarea si cum se face acest proces. In termeni simpli este vorba despre legarea la pamant a unui element conductor printr-o cale conductoare. Procesul este realizat prin impamantarea partilor metalice care nu transporta tensiune electrica, dar al caror rol se poate modifica in cazul aparitiei unei defectiuni in retea.

Impamantare casa

Principalul motiv pentru care impamantarea instalatilor electrice este necesara il reprezinta siguranta. Vorbim aici atat de siguranta utilizatorilor cat si de cea a elementelor conectate la reteaua electrica. In cazul in care vom avea toate echipamentele electrice conectate la retea impamantate corect atunci ne asiguram ca, in cazul unei defectiuni, nu va exista un voltaj periculos pe suprafata carcaselor acestor elemente.

Asadar, impamantarea se refera la un sistem de protectie electrica impotriva electrocutarii, pentru aparatele cu carcasa metalica, sau cu elemente metalice ce pot ajunge sub tensiune. Totusi, cand ne gandim la impamantare trebuie sa avem in vedere ca ne vom referi de fapt la doua subiecte diferite si anume instalatia de legare la pamant si instalatia de  impamantare a echipamentelor.

Impamantare casa - Paratraznet

Daca impamantarea se face corect de personal calificat atunci ne asiguram ca in cazul in care faza atinge carcasa aparatului impamantat, va avea loc un scurt circuit si astfel siguranta fuzibila se va arde sau se va deconecta. Datorita impamantarii pericolul este indepartat imediat.

Trebuie sa amintim ca anumite triple, prelungitoare sau protecţii la supratensiune, chiar daca sunt dotate cu impamantare, nu va vor feri de pericole daca circuitul nu este intregit si cu impamantarea la priza.

De ce este nevoie de impamantare?

Dupa cum am spus si mai sus, principalul scop al impamantarii este acela de a asigura siguranta oamenilor sau a altor fiinte vii impotriva atingerilor periculoase si de a proteja produsele care functioneaza electric de supratensiuni sau descarcari electrice atmosferice

Impamantarea este un element de securitate crucial in instalatiile electrice de aceea trebuie integrata in orice instalatie electrica.

Impamantare casa

Siguranta fata de viata oamenilor, bunastarea cladirilor si a echipamentelor electrice se obtine facil prin acest proces care ofera o platforma sigura de functionare. Nu mai trebuie sa va faceti griji pentru scurt circuite, trasnete sau variatii ale circuitului electric.

Deoarece exista numeroase surse de electricitate in orice cladire, tensiunea acestora trebuie corelata prin impamantare.

Îmbunătățește și mai mult siguranța electrică a locuinței și a aparatelor pe care le folosești zilnic prin montarea unui releu de protectie, care să acționeze împotriva supratensiunilor ce pot apărea în circuitul electric.

Tipuri de instalatii de impamantare

Instalatiile de impamantare pot fi de doua feluri – naturale sau artificiale. Despre cele naturale vorbim cand electrozii aflati in contact cu pamantul sunt reprezentati de armatura metalica a fundatiei sau de elementele metalice ale instalatiilor cladirii. In cazul instalatiilor de impamantare artificiale electrozii sunt montati special pentru distribuirea curentului electric spre sol. Priza de pamant artificiala se conecteaza la priza naturala a cladirii. Pe langa aceste prize avem si reteaua generala de legare la pamant. Aceasta este formata dintr-un conductor metalic legat departile metalice ce accidental ar putea ajunge sub tensiune. Instalatia de impamantare nu ar putea functiona fara legaturile dintre priza de pamant si reteaua generala de legare la pamant.

Impamantare casa - Tablou sigurante

Impamantarea se face intr-un loc ferit, de preferat in spatele casei. Numarul de electrozi necesari pentru a obtine rezistenta dorita depinde de solul unde este facuta impamantarea. Pentru a sti exact numarul de electrozi necesari, dupa implantarea primului electrod vom masura rezistenta acestuia fata de sol. Apou vom introduce urmatorul electrod si repetam masuarea pana vom avea rezistenta sub 4 ohmi.

In ultimii ani, verile au fost din ce in ce mai fierbinti, iar un sistem de aer conditionat este de nelipsit din locuinta ta. Afla beneficiile si cum sa alegi un aparat multisplit eficient din acest articol si alege aparatul potrivit cu nevoile familiei tale.

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant

Poate va intrebati de ce 4ohmi. Raspunsul este simplu. Rezistenta de dispersie a prizei de pamant (impamantarii) pentru instalatiile de protectie a omului impotriva tensiunilor accidentale de atingere trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi. Acesasta rezistenta de sispersie este diferita in cazul prizei de pamant pentru instalatiile de protectie impotriva trasnetelor. Ea trebuie sa fie mai mica de 10 ohmi. Exista si cazul in care priza de pamant deserveste ambele instalatii de protectie. Bineinteles, pentru acest caz rezistenta de dispersie are o alta vaoare (trebuie sa fie mai mica de 1 ohm).

Impamantare - Electrica

Metode de executie

Exista doua tipuri de executie cand vine vorba de impamantare. Este vorba despre impamantarile cu placa metalica si cele cu teava.

In cazul impamantarii cu placa metalica se utilizeaza placi de fier cu o dimensiune minima de 600 mm x 600 x 12 mm. Daca placa este din fier galvanizat grosimea acesteia poate scadea la jumatate. de dimensiunea 600 mm x 600 mm x 6 mm. Exista, de asemenea, posibilitatea utilizarii unor placi din cupru. Si in acest caz grosimea scade ajungand la 3.5 mm.

Placa metalica se ingroapa in pozitie vericala la o adancime de minimum 3.5 metri. Conectarea la placa se face cu platbanda prinsa cu suruburi galvanizate, cu care se ajunge la suprafata. Pentru acoperirea acestora se utilizeaza straturi alternative de carbune si sare. Impamantarile cu placa metalica se preteaza in special pentru constructiile rezidentiale de dimensiuni mici si medii.

Cea de-a doua metoda de executie a instalatiilor de impamantare este cea cu teava. Se utilizeaza teava galvanizata cu un diametru de cel putin 75 mm. Tevile sunt sudate din 3 in 3 metri cu platbanda galvanizata, formandu o forma rectangulara. Platbandele vor avea gauri pentru a conecta impamantarea din firida de impamantare.

Este necesar să te asiguri că toate aparatele de putere mare, inclusiv cele achiziționate după finalizarea execuției sistemului de împământare, sunt alimentate din prize cu împământare. În ghidul de funcționare care îți explică cum folosesti corect aerul conditionat acasa, una dintre cerințele de bază este tocmai alimentarea acestuia dintr-o priză cu împământare.

Informatii utile

Realizarea instalatiei de legare la pamant se efectueaza doar de catre firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. Astfel veti fi siguri ca lucrarea este conforma. Mai mult, trebuie sa stiti ca priza de impamantare trebuie verificata si intretinuta periodic. Masuratorile de impamantare se fac cel putin o data pe an la retelele generale de legare la pamant (o data pe timp umed si o data pe timp uscat) sau de cel putin doua ori pe an la instalatiile subterane si in instalatiile locale de legare la pamant.

Impamantarea gresita a instalatiei electrice poate crea un risc crescut de electrocutare sau incendiu. De aceea, este important sa apelezi la personal calificat si, pentru un plus de siguranta, sa instalezi un sistem antiincendiu in locuinta. Descopera care sunt principalele tipuri de sisteme antiincendiu si cum sa le alegi.

Mentinerea in cadrul legal

Aceste verificari sunt necesare pentru a avea o lucrare legala. In urma verificarilor veti primi buletine de masuratoare care va vor ajuta sa urmariti istoricul instalatiei de impamantare in timp. De asemenea, aceste buletine va ajuta la intretinerea instalatiei ele transmitandu-va exact care este gradul de corodare al pieselor componente. Aceste buletine de verificare trebuie pastrate pentru a putea fi prezentate in cazul unui control din partea organelor abilitate (Inspectoratul de Situatii de Urgenta).

10 thoughts on “Impamantarea instalatiei electrice – cum se face

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *