Ghid: Cum alegi și cum montezi tapetul – tipuri de tapet și instrucțiuni pas cu pas
Dacă în trecut tapetul era considerat o soluție de amenajare demodată și total nepractică, pentru că favoriza apariția și dezvoltarea mucegaiurilor, de exemplu, astăzi, el a revenit în actualitate, pe piață existând modele pentru toate gusturile și buzunarele. Noile tehnologii de producție au făcut posibile inclusiv variantele de tapet pentru baie și bucătărie, rezistente la umezeală și schimbările bruște de temperatură.
În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre montarea tapetului pas cu pas, pe care o poți face chiar tu sau cu ajutorul specialiștilor, care sunt criteriile de care e bine să ții cont atunci când alegi un anume tip de tapet, precum și despre avantajele și dezavantajele acestui mod de amenajare a pereților.
- Cum se montează tapetul, pas cu pas
- Pasul 1: Măsurarea corectă a camerei și dimensionarea tapetului necesar
- Pasul 2: Alegerea uneltelor și a materialelor de care ai nevoie
- Pasul 3: Alegerea echipamentelor necesare montării tapetului
- Pasul 4: Pregătirea peretelui pentru tapet
- Pasul 5: Pregătirea tapetului pentru montare
- Pasul 6: Montarea propriu-zisă a tapetului
- Cum alegi tapetul potrivit
- Avantajele și dezavantajele utilizării tapetului
Cum se montează tapetul, pas cu pas
Montarea tapetului poate fi realizată și pe cont propriu, dar e de preferat un specialist, ca să eviți imperfecțiunile, cum ar fi golurile de aer, îmbinările incorecte între fâșii ori iroșirea tapetului. În primul rând, se măsoară exact camera și se face un necesar de tapet. Apoi, înainte de montarea tapetului (fixarea pe perete cu ajutorul unui adeziv), se curăță suprafața de impurități, se netezește, se tratează contra mucegaiului și se trasează contururi (prize, geamuri, uși).
De asemenea, te vei asigura că ai la dispoziție toate sculele care ajută la montarea tapetului. În funcție de modelul ales, tapetul se va lipi cu un adeziv compatibil, operațiunea durând mult mai puțin decât o vopsire a pereților.
Pasul 1: Măsurarea corectă a camerei și dimensionarea tapetului necesar
Pentru a calcula corect necesarul de tapet pentru un spațiu, trebuie să ții cont de:
- modelul tapetului ales – se folosesc caracteristicile tehnice ale tapetului, menționate direct pe ambalaj sau în catalogul producătorului;
- elementele care pot cauza pierderi – acestea sunt uși, ferestre ce deservesc respectiva cameră și care, dacă nu sunt măsurate cum trebuie, pot duce la erori majore când aplici tapetul.
Mai apoi, se măsoară și se calculează înălțimea și lățimea pereților, dar și ale ușilor și ferestrelor. Folosind caracteristicile tapetului, afli câte role sunt necesare. Acesta se montează în fâșii îmbinate cu atenție. Lățimea rolei variază în funcție de model.
Pasul 2: Alegerea uneltelor și a materialelor de care ai nevoie
Dacă vrei să te ocupi personal de aplicarea tapetului, trebuie să te asiguri că dispui de uneltele necesare. Astfel, vei avea nevoie de:
- ruletă;
- riglă;
- creion;
- foarfece;
- pensulă;
- rolă de cauciuc;
- cutter;
- un burete sau o cârpă uscată, care nu lasă scame.
Apoi, pentru lipirea tapetului, trebuie să ai la îndemână materiale precum:
- adezivul – cu ajutorul căruia vei lipi tapetul;
- un anumit tip de suport pentru tapet – acesta determină modalitatea de aplicare a tapetului, precum și tipul adezivului folosit.
Pasul 3: Alegerea echipamentelor necesare montării tapetului
Pentru o operațiune reușită, pe lângă uneltele și materialele menționate mai sus, îți vor fi de folos și următoarele echipamente:
- o scară;
- un scaun care să-ți înlesnească accesul către tavan sau partea de sus a pereților;
- o folie care să protejeze pardoseala de excesul de adeziv;
- mănuși de protecție, pentru a evita contactul direct cu adezivul;
- o salopetă pentru protejarea hainelor.
Pasul 4: Pregătirea peretelui pentru tapet
Înainte de a începe aplicarea tapetului, te vei ocupa de pregătirea suprafeței de lucru. Astfel, te vei asigura că:
- peretele este curat, nu prezintă urme de praf sau pete de grăsime; în caz contrar, nu vor fi îndeplinite condițiile optime pentru lipirea corectă;
- demontezi aplicele, prizele și întrerupătoarele din cameră;
- tratezi peretele cu soluție antimucegai, dacă este cazul.
Pasul 5: Pregătirea tapetului pentru montare
Pentru a obține rezultatul dorit, este bine să pregătești fiecare pas al montajului cu mare atenție. Așadar, iată ce ai de făcut:
- alege un punct de plecare, de obicei, acesta fiind ușa sau fereastra;
- decupează și numerotează fâșiile de tapet, după măsurarea pereților;
- nu uita că, în cazul tapetului cu imprimeu, trebuie să urmezi modelul fâșiilor alăturate;
- la decuparea fâșiilor, folosește rigla și foarfecele sau cutterul, lăsând un plus de 2-5 cm, pentru eventuale abateri.
Pasul 6: Montarea propriu-zisă a tapetului
Tapetul se aplică pe perete, cu ajutorul unui adeziv special, preparat anterior montării, conform instrucțiunilor producătorului. Ține cont că:
- adezivul se aplică de la mijlocul fâșiei, spre extremități;
- după ce ai pus adeziv pe tapet, aplică-l și pe porțiunea de perete unde urmează să instalezi tapetul;
- montarea tapetului se face de sus în jos;
- fâșia de tapet se aplică la 1-2 cm deasupra peretelui, spre tavan;
- surplusul de tapet se decupează, cu ajutorul riglei și al unui cutter bine ascuțit;
- se presează tapetul, cu o rolă de cauciuc, pentru a elimina toate bulele de aer;
- se îndepărtează excesul de adeziv, cu o cârpă curată sau cu un burete;
- procesul se repetă pentru fiecare fâșie de tapet.
Cum alegi tapetul potrivit
Alegerea tapetului se face, în primul rând, în funcție de dimensiunea camerei. Astfel, vei alege un tapet luminos, monocromatic, cu model discret sau cu dungi verticale, pentru încăperile mici.
Totodată, vei opta pentru un anumit tip de tapet și ținând cont de destinația camerei. De pildă, te vei orienta către cel lavabil, pentru băi și bucătării.
Alte criterii care te vor ghida pentru achiziționarea tapetului potrivit sunt: stilul camerei (modern, clasic), luminozitatea încăperii, mobilierul folosit, decorațiunile și, evident, preferințele tale.
Tipuri de tapet
După cea mai simplă clasificare, pe piață există două categorii de tapet:
- cu suprafața imprimată;
- cu textura în relief, ce poate fi vopsită.
În funcție de finisaj și de materialul din care este realizat, tapetul poate fi:
- imprimat sau pictat;
- neted sau în relief;
- din hârtie, cu imprimeu sau fără;
- din material textil, cu imprimeu sau fără;
- din vinil, cu imprimeu sau fără.
Cum tendințele sunt în continuă schimbare, tot timpul apar noi modele de tapet, în culori, texturi și materiale din ce în ce mai inovative. Astfel, poți opta pentru cel mai nou tip de tapet, vlies, fabricat din fibre nețesute. Acesta se montează mult mai facil, pentru că adezivul se aplică numai pe perete, nu și pe tapet. Apoi, nu formează goluri de aer, nu se întinde și nu se strânge. Acest nou tip de tapet lasă peretele să respire, reducând riscul de condens sau mucegai. Are și avantajul că se îndepărtează foarte ușor de pe perete, fără a lăsa urme.
Poate cel mai întâlnit tip de tapet este cel pe suport de hârtie. Acesta este fabricat din două straturi: unul din hârtie (baza) și unul (superior) imprimat, care poate fi din hârtie, spumă vinilică sau PVC ori fibre textile.
Stratul superior determină lavabilitatea tapetului, dar și metoda prin care poate fi curățat. Există, astfel, o clasificare ce se poate face în funcție de modalitatea de curățare a tapetului:
- lavabil;
- semilavabil;
- non-lavabil.
Cele mai multe tipuri de tapet fac parte din categoria non-lavabilă. Ele se pot curăța cu ajutorul unei cârpe umede, fără a folosi, însă, detergenți. În schimb, tapetul lavabil este mai rezistent la apă și la pete. Acest fapt se datorează acoperirii cu un strat protector, transparent.
Criterii pentru alegerea tapetului potrivit
Atunci când vrei să schimbi atmosfera din locuință, dar nu vrei să transformi casa într-un șantier, tapetul este soluția ideală. Totuși, pentru a obține cel mai bun efect, trebuie să iei în calcul câțiva factori importanți, precum stilul camerelor, luminozitatea și designul acestora.
Dacă încăperea este mică, vei opta pentru modele cât mai delicate și simple, pentru că, dacă alegi tapet cu imprimeuri de mari dimensiuni, vei aglomera vizual spațiul, iar rezultatul va fi departe de cel visat. Vei aplica aceeași regulă și dacă ai multe segmentări ale aplicării, cum ar fi uși, ferestre sau piese de mobilier. Un tapet mare va fi segmentat în mod repetat, iar efectul nu va mai fi cel scontat înaintea aplicării lui. Ca recomandare, pentru încăperile mici, se poate alege un tapet cu reflexe metalice. Acesta va reflecta lumina, dând senzația de spațiu mai larg.
Taetul cu linii verticale este indicat pentru camerele cu plafon jos, deoarece dă senzația de alungire a pereților și încăperile par mai înalte. Și în cazul liniilor orizontale, se va crea un efect optic de augmentare a unui spațiu mic.
Pentru un spațiu larg, posibilitățile de decorare sunt numeroase. Aici, poți alege tapet în culori tari (portocaliu, mov) sau cu diverse motive geometrice.
Alegerea tapetului potrivit, în funcție de dimensiunea și luminozitatea camerei
Alegerea unui tapet care să se potrivească fiecărei camere este o decizie care trebuie bine cântărită. Odată ales, acest imprimeu va domina camera pentru ani de zile și este de dorit să ofere armonia pe care ai visat-o.
Conteaza foarte mult dimensiunile încăperii pentru care alegi tapetul. Pe lângă acest aspect, îți vei îndrepta atenția și asupra tipului de lumină de care beneficiază camera. Dacă decorezi o încăpere mică, vei scăpa de sentimentul de claustrofobie prin alegerea unui tapet cât mai simplu și în culori deschise. Vei lua în calcul și posibilitatea de a decora doar unul dintre pereții camerei, prin această metodă. Păstrând ceilalți pereți în culori deschise, uni, vei reuși să scoți în evidență exact acel perete tapetat și vei da senzația de spațialitate.
Camerele mai mari, precum sufrageriile, pot fi tapetate cu o gamă mai variată de culori sau de modele. Ca și în cazul unei camere mici, și aici poți utiliza tapetul doar pentru unii pereți. De asemenea, poți alege modele diferite de tapet, pentru a reliefa anumite zone din cameră. De exemplu, dacă îți dorești pentru un perete un model în nuanțe închise, în timp ce ceilalți să rămână în culori deschise, peretele în cauză va fi mereu în centrul atenției privitorilor.
Lumina din încăperi influențează în mod direct rezultatul final. Dacă vei tapeta o cameră în care soarele pătrunde fără probleme, vei putea alege aproape orice tip de culoare pentru imprimeu. Pentru camerele întunecoase, vei alege culori deschise, calde, care să mărească gradul de luminozitate.
Idei de tapet pentru camere mici
Chiar dacă dormitorul, baia și bucătăria sunt mici, poți crea o atmosferă intimă și relaxantă, optând pentru un tapet cu o culoare și textură potrivite. Pentru acest tip de cameră, este recomandat un model cât mai simplu și mai deschis, dar, în același timp, elegant. Poți aplica tapet cu imprimeu inspirat din natură, care să redea elemente precum modele florale, copaci, animale sau păsări. În dormitor, poți tapeta doar peretele din spatele patului. Astfel, vei evidenția acea zonă și vei reuși să dai senzația unei camere mai mari.
Pentru baie și bucătărie, sunt indicate atât modelele simple, în culori neutre, cât și tapetul cu imprimeuri abstracte, în culori tari. Vei ține cont să alegi un tapet rezistent la umezeală, care nu se va umfla și va rezista mucegaiului.
Idei de tapet pentru camere mari
Pentru că livingurile sunt camerele cu dimensiunile cele mai generoase și au și o luminozitate crescută, vei putea alege orice tip de tapet pentru decorare. Culorile și modelele vor fi influențate de stilul pe care ți-l dorești, dar și de elementele din încăpere pe care vrei să le scoți în evidență (mobilă, decorațiuni).
Astfel, deoarece nu există reguli care să-ți limiteze opțiunile, vei putea crea un design simplu și elegant sau vei putea opta pentru culori electrizante, impunătoare, care să dea senzația de energie pozitivă. Indiferent de modelul ales, trebuie să ai grijă la combinații, pentru a face camera de zi să pară primitoare, confortabilă, oaza de relaxare pe care ți-ai dorit-o întotdeauna. Culorile vesele, completate de imprimeuri geometrice sau florale, vor crea o atmosferă de vis.
Idei de tapet pentru camere întunecoase
Camerele întunecate îți vor da de furcă, însă și acestea vor prinde viață, dacă alegi un tapet potrivit, care să le coloreze și să le energizeze. Cea mai simplă metodă pentru a crește luminozitatea și a le face, astfel, mai primitoare sunt culorile deschise, ce reflectă și măresc efectul produs de lumina artificială.
Totuși, există câteva culori mai închise care, în combinație cu tonuri de alb sau nuanțe metalice, creează un mediu prietenos. Un exemplu în acest sens este tapetul verde, asociat cu tonuri de roz trandafiriu, alb sau crem. O altă variantă este tapetul cu imprimeu floral, în care plantele sunt supradimensionate, iar nuanțele de roz, liliachiu ori gri deschis sunt combinate cu albul liniștitor.
De asemenea, portocaliul poate fi o nuanță elegantă. De altfel, aceasta este culoarea perfectă și pentru camerele de trecere, bucătării sau băi (chiar și mai întunecate). Nu în ultimul rând, reține că tapetul cu motive de culoare gri va da o notă elegantă și originală unei camere mai puțin luminoase.
Idei de tapet pentru camere luminoase
Cu siguranță, lumina influențează starea de spirit, la fel de mult ca și culorile. În încăperi luminoase, poți opta pentru tapet în orice nuanță, de la cele cool, precum roșul, verdele, albastrul sau violetul, până la cele deschise, de roz, portocaliu, galben, care sugerează liniște și echilibru.
Dacă în camerele mici te-ai orientat spre modele cu suprafața netedă, ce reflectă mai bine lumina, aici, în camerele luminoase, poți încerca varianta unui tapet texturat. Acesta va ascunde eventualele defecte ale pereților.
Dacă decizi să dai camerei un aspect aparte, soluția este tapetul cu model mare, în culori dramatice. Tapetul va fi pus în valoare de lumină și se va crea un efect spectaculos.
Alegerea tapetului în funcție de stilul dorit
Modelul potrivit de tapet este întotdeauna influențat de stilul pe care ți-l propui pentru decorare. Pentru designul clasic, vei alege culori calde, primitoare. Poți opta și pentru imprimeuri cu model mărunt, care vor da impresia unui spațiu mai mare, sau pentru modele de tapet de dimensiuni mari, care accentuează senzația de intimitate, cu atât mai mult cu cât imită textura lemnului sau a pietrei de râu.
Există și trucuri care te pot ajuta să faci o cameră goală să pară mai mobilată. Pentru asta, vei alege un tapet cu model mare, în culori luminoase, proiectat pe un fundal de culoare închisă. În același mod, pentru a da unei camere mai multă adâncime, vei aplica pe peretele din spate un tapet cu model de dimensiuni mari, cu design sub formă de rețea cu ochiuri mari.
De asemenea, nu vei da greș cu un fototapet sau un tapet care imită cărămida, aceasta conferind eleganță oricărui tip de încăpere. Important este să combini și să asortezi înțelept culorile și modelele tapetului, în funcție de stilul ales. O cameră cu tapet fără model poate fi plictisitoare, în timp ce o încăpere cu tapet greșit asortat va deveni obositoare. Este recomandat ca, atunci când decizi să asortezi, în aceeași cameră, tapetul în dungi cu altul în care predomină modelele florale sau carourile, să alegi modele care se bazează pe aceeași paletă de culori.
Alegerea tapetului în funcție de utilizarea camerei
Utilizarea camerei influențează alegerea tapetului potrivit. O cameră în care petreci majoritatea timpului are nevoie de un tapet care să te relaxeze și să te inspire, în același timp. În schimb, pentru camerele care sunt folosite mai puțin, poți opta pentru modele simple, uniforme, care nu vor influența nicicum starea, la tranzitul persoanelor. Bucătăria și baia vor beneficia de tapet rezistent la umezeală, în timp ce această caracteristică nu va fi necesară pentru tapetul de dormitor sau sufragerie.
Tapetul potrivit pentru bucătărie
În ceea ce privește bucătăria, vei avea grijă ca tapetul să aibă drept principale atribute lavabilitatea și rezistența la umezeală. Abia apoi te vei gândi la culori, model, imprimeu sau la stilul care vrei să-l impui.
Este clar că, pentru această încăpere, cea mai potrivită alegere este placarea cu faianță. Totuși, un tapet bine ales oferă armonie, transformând total bucătăria, locul în care se adună, de foarte multe ori, întreaga familie.
În alegerea tapetului, te vei ghida pornind de la culoarea mobilei de bucătărie, a blatului sau a peretelui din spatele acestuia. În general, în bucătărie sunt preferate nuanțe mai deschise și mai luminoase. Sunt recomandate și modelele geometrice (pătrate, romburi, cercuri, ovale, dungi), acestea având capacitatea de a stabili un ritm clar, deosebit în încăpere.
Dacă vrei un plus de creativitate și nu îți este teamă să experimentezi, tapetul poate fi pata de culoare aparte a oricărei bucătării. Acesta poate fi aplicat pe tavan, dulapurile de bucătărie, pe masă ori scaune, în loc de autocolant.
Tapetul potrivit pentru baie
Cei mai mulți consideră că a aplica un tapet pe pereții băii nu este cea mai strălucită idee. Această concluzie se bazează pe condițiile neprielnice din această încăpere. Totuși, un tapet rezistent la umezeală și la schimbările bruște de temperatură se potrivește perfect. Acum este foarte ușor să renunți la a mai placa pereții cu plăci ceramice, în favoarea tapetului. Acesta este mai elegant și îți permite să ai o baie ieșită din comun, plină de personalitate și originalitate.
Tapetul pentru baie este special conceput pentru a rezista aburului și umezelii excesive. Cea mai potrivită soluție este reprezentată de tapetul din vinil impermeabil. Este lavabil, având o bază din hârtie sau inserție din fibră de sticlă și un strat exterior din polivinil clorid sau PVC.
Pentru a rezista cât mai mult timp, este indicat ca tapetul din baie să fie îngrijit cu cea mai mare atenție. El va fi aspirat frecvent și șters cu o cârpă curată, în fiecare săptămână.
Tapetul potrivit pentru dormitor
Dormitorul este cunoscut drept camera destinată odihnei, însă funcționalitatea lui s-a schimbat, de-a lungul timpului. Deseori, întâlnim aici spațiul de lucru (un birou într-un colț al camerei, însoțit de un dulăpior pentru cărți și dosare) sau un colț de relaxare. Pentru a pune în valoare aceste zone, poți decora pereții cu tapet în diverse nuanțe, care te vor înveseli și te vor inspira.
Poți opta pentru un dormitor amenajat în stil clasic, elegant și confortabil, în care să ai mobilier deschis la culoare, însoțit de accesorii textile cu imprimeuri simple. Pentru a întregi imaginea, vei aplica un tapet în nuanțe de bleu, gri, crem, alb, bej sau galben auriu.
Și stilul minimalist prinde foarte bine în dormitor, îndemnând la odihnă. Cel mai potrivit este un tapet uni, simplu. O variantă, în acest caz, poate fi lipirea unei imagini de mari dimensiuni pe unul dintre pereții dormitorului. Acest tip de fototapet este tot mai utilizat pentru a atrage atenția asupra unei anumite zone din cameră.
Tapetul potrivit pentru living
Livingul este camera cea mai ofertantă, datorită dimensiunilor și luminozității de care dispune. Poți alege orice tip de tapet. Totuși, pentru a ieși din tipar, poți opta pentru tapetul din fibră textilă sau pe suport din fibre nețesute, pentru a obține pereți cu personalitate. Camera va arăta excelent, iar tu te vei bucura de un ambient aparte.
Un tapet clasic, unul în dungi, cu modele geometrice sau unul cu imprimeuri florale te va ajuta să creezi un mediu cald și intim. De asemenea, și în living poți opta pentru fototapete cu diverse imagini, color sau alb-negru, pereții camerei reprezentând, mai nou, tablouri moderne.
Tapetul potrivit pentru holuri
Holul de la intrare e ca o carte de vizită. Atmosfera trebuie să fie una primitoare, caldă, prietenoasă. Partea bună este că, indiferent de dimensiunile lui, holul poate avea un decor de poveste, dacă decizi să-l tapetezi în culorile și modelele potrivite. În funcție de dimensiuni, pe hol este indicat să folosești tapetul pe unul sau doi pereți.
În momentul în care te-ai decis să utilizezi tapetul pentru decorarea holului, vei opta pentru un model care să fie în ton cu restul locuinței, pentru că echilibrul este primordial. Nuanțele alese te vor ajuta să obții armonie în locuință, pentru ca trecerea din hol către celelalte camere să nu provoace un șoc vizual.
Regula este ca, în camerele mici, să folosești nuanțe deschise. Pentru holul de la intrare sau pentru cele de tranzit, vei utiliza tapet în nuanțe calde, care să se regăsească și în alte locuri din casă.
Tapetul potrivit pentru camera de lucru
Tapetul este o soluție demnă de luat în seamă, atunci când vrei să schimbi aspectul locuinței. Montarea acestuia este departe de a fi dificilă, iar rezultatul va fi întotdeauna surprinzător.
El poate fi utilizat și în camera de lucru, căreia îi va adăuga profunzime și strălucire. Camera de lucru va avea personalitate și te va inspira în proiectele pe care le ai de întreprins. Un tapet perfect în camera de lucru este cel în culori deschise și cu modele simple, care să nu atragă atenția, dar care să-ți permită concentrarea asupra muncii.
Care e momentul optim pentru alegerea tapetului în amenajarea locuinței
Tapetul reprezintă o soluție perfectă de finisare a pereților. Indiferent că ai o casă nouă sau că locuiești în una de mai mult timp, alegerea tapetului se va face în momentul în care pereții sunt finisați și pot fi măsurați cu exactitate. Vei achiziționa întotdeauna cu 10-15% mai mult tapet, pentru a acoperi eventualele decupări sau greșeli.
Cum în majoritatea locuințelor, pereții sunt departe de a fi perfecți, tapetul va acoperi rapid diverse pete, fisuri sau denivelări. Tapetul permite obținerea unor decoruri spectaculoase, imposibil de realizat cu ajutorul vopselei lavabile.
Avantajele și dezavantajele utilizării tapetului
Ca și în cazul altor soluții practice pentru amenajarea pereților, și utilizarea tapetului are anumite avantaje și inconveniente. Mai jos, afli care sunt cele mai importante dintre ele.
Avantaje:
- este o modalitate de finisare rapidă a pereților, fără a murdări obiectele din locuință;
- se poate aplica pe orice fel de material, de la chirpici și pereți vopsiți, până la beton, cărămidă, tencuială sau panouri prefabricate;
- corectează optic încăperea în care este aplicat, oferindu-i spațialitate și luminozitate, datorită culorii și texturii deosebite;
- poate fi montat ușor pe cont propriu sau cu ajutorul unui specialist;
- este foarte ușor de întreținut, cu cârpa moale sau o perie fină, în cazul tapetului de hârtie, și o lavetă umedă, în cazul tapetului semilavabil;
- durata de viață este destul de lungă, adică 15-20 de ani;
- își păstrează aspectul și culoarea în timp, dacă este întreținut corect;
- este disponibil pentru toate bugetele; prețul variază în funcție de materialul de fabricație;
- este ușor de înlocuit, nelăsând urme.
Dezavantaje:
- tapetul de hârtie este foarte sensibil la umiditate, se poate rupe ușor în timpul aplicării, din cauza umezelii adezivului; totuși, există tipuri de astfel de tapet rezistente la apă, special concepute pentru montarea în baie sau bucătărie;
- tapetul lavabil sau semilavabil poate împiedica aerisirea pereților; astfel, se pot forma ciuperci; de aceea, este nevoie de un tratament antifungic, înainte de aplicare.
De ce să alegi tapet în locul vopselei
Dacă ți-ai pus problema alegerii între tapet și vopsea, pentru acoperirea pereților din locuință, trebuie să știi de ce este recomandat să optezi pentru tapet:
- personalizează imediat locul în care este aplicat;
- chiar dacă nu oferă infinitatea cromatică a vopselei, există tot mai multe tipuri de modele care să satisfacă și cel mai pretențios utilizator;
- este mult mai ușor de aplicat decât vopseaua;
- nu murdărește camera;
- acoperă mai bine imperfecțiunile pereților.
Dincolo de toate aceste atuuri, mai sunt, însă, și altele demne de menționat și, în continuare, afli cele mai importante detalii despre acestea.
Varietatea de printuri disponibile, pentru un decor unic
Piața tapetului este în continuă dezvoltare. Zi de zi, apar mai multe modele cu diverse forme geometrice, poze cu personaje preferate, imagini din natură. Multitudinea de culori și texturi îți oferă posibilitatea alegerii tapetului dorit, care să-ți transforme total locuința.
Tapetul, un material ecologic
Materialele și modul în care tapetele sunt produse au evoluat foarte mult. Producătorii s-au preocupat să dezvolte proprietățile și calitatea produselor, reușind, în același timp, să le facă și mai eco-friendly.
Grija față de mediul înconjurător a dus la realizarea tapetelor din material nețesut, principala tendință în amenajările interioare moderne. Acestea sunt fabricate dintr-un amestec de fibre naturale, cum sunt cele de in, și sintetice, care le face lavabile și permisive la vapori. Datorită materialului de calitate, ele asigură respirația pereților, prevenind, astfel, apariția și dezvoltarea mucegaiului.
Tapetul, o soluție mai ieftină
Prețul tapetului este dictat de materialul din care este realizat. Dacă cel din hârtie este disponibil pentru orice buget, cel din PVC sau din material nețesut este mai scump. Totuși, dacă este să compari costurile aplicării unui astfel de produs cu cel al zugrăvirii unei camere, vei constata că tapetul este întotdeauna o soluție mai ieftină și cu un rezultat aparte. Acesta nu va murdări obiectele din cameră, se va aplica mult mai rapid și nu necesită costuri suplimentare pentru reparații ale pereților sau pentru fiecare strat de vopsea aplicat.
Ce trebuie să știi când alegi tapetul – mituri și sfaturi utile
Când alegi tapetul, trebuie să știi clar care va fi scopul acestuia. El poate juca mai multe roluri: să te destindă, să fie practic, să se integreze perfect în stilul de amenajare ales. Trebuie să știi ce tip de tapet se potrivește fiecărei camere – pe suport de hârtie, de fibră textilă sau de sticlă.
Tips&tricks:
- cele mai rezistente tapete sunt cele pe suport textil sau de fibră de sticlă;
- tapetul pe suport de hârtie rezistă la fel de bine în timp, pentru că este prevăzut cu un strat impermeabil din PVC (vinil).
Alte aspecte importante sunt legate de durata de viață a tapetului comparativ cu vopseaua, decolorarea în timp și efectele pe care umiditatea excesivă le poate avea asupra acestuia.
Durata de viață limitată a tapetului, față de vopsea
Există mitul că durata de viață a tapetului este redusă, față de cea a vopselei lavabile. Totuși, noile tipuri de tapet pot rezista până la 15-20 de ani, dacă sunt întreținute corect. Lavabila se poate împrăștia rapid cu un strat, însă asta nu înseamnă că deține un avantaj față de tapet. Alegerea ta poate fi influențată de mai mulți factori, însă durata de viață nu ar trebui să te îngrijoreze, când vine vorba de tapet.
Decolorarea în timp a suprafețelor expuse la soare
Razele solare au un impact major asupra modului în care tapetul va rezista în timp. Totuși, cu o îngrijire corespunzătoare, acesta va deservi camera pentru o perioadă îndelungată. Există și trucuri simple de protecție a acestuia: poți poziționa strategic un obiect care să oprească acțiunea directă a soarelui asupra tapetului, neîmpiedicând, însă, lumina naturală să pătrundă în cameră.
Tapetul, afectat de umiditatea crescută
Tapetul va fi ales și în funcție de umiditatea din cameră. Cel lavabil poate face față, cu succes, apei, fără a se deteriora. Producătorii au creat tapet care să se preteze băilor, bucătăriilor sau altor spații în care umiditatea este crescută. Așadar, nu trebuie să-ți faci griji. Un tapet bine ales se va comporta perfect în fața oricăror condiții.
Amenajarea corectă a pereților presupune găsirea unor soluții practice, dar și cu valoare estetică, pentru ca locuința ta să fie funcțională și, în același timp, să arate impecabil. Disponibil într-o varietate mare de modele și texturi, tapetul este una dintre cele mai apreciate metode pentru acoperirea pereților. Alegerea și montarea lui pot fi provocări dificile, însă, ghidându-te după instrucțiunile și recomandările de mai sus, îți poți pune în practică ideile în mod creativ și fără prea mare efort.
Sursa foto: Shutterstock
Pingback: Tapet Brașov » Cum alegem și montăm tapetul
Pingback: Se mai folosește tapetul pentru decorarea pereților? Cu siguranta, DA! - SoftBlog
O postare foarte utilă. Probabil cel mai lung pe care l-am văzut vreodată 🙂 Și amenajări interioare frumoase. Salutari!
Pingback: Dacă te dor ochii, probabil e maximalism - Catchy
Mare articol Sunt pe cale de a începe tapet meu apartament în primăvară
Mulțumesc pentru sfaturi, acum se pare că montarea tapetului nu este atât de dificilă ^^ Abia aștept să văd rezultatul final.