Aer conditionatArticole recomandate

Ventilator sau aer condiționat – alegerea potrivită pentru obținerea confortului termic

Ventilator sau aer condiționat - alegerea potrivită pentru obținerea confortului termic

Confortul termic în locuințe, birouri, magazine, în instituții și clădiri comerciale și industriale este foarte important, mai ales în prezent, deoarece temperaturile devin din ce în ce mai mari. Răcirea încăperilor este esențială, printre cele mai la îndemână soluții fiind ventilatorul și aparatul de aer condiționat. Echipamente cu caracteristici tehnice proprii, ventilatorul și aerul condiționat vin cu propriile avantaje și dezavantaje, precum și cu diferențe notabile. 

 

Dacă te confrunți cu o dilemă în ceea ce privește alegerea produsului potrivit necesităților tale, consultă acest articol, pentru că vei găsi în următoarele rânduri informații utile despre cele două tipuri de aparate (caracteristici, diferențe, consum de energie, avantaje, dezavantaje), dar și câteva sfaturi și recomandări utile pentru a putea face alegerea în deplină cunoștință de cauză. 

 

Cuprins:

  1. Ventilator sau aer condiționat – importanța alegerii între cele două aparate 

         1.1. Ventilator vs. aer condiționat – prezentarea ventilatorului

         1.2. Ventilator vs. aer condiționat – prezentarea aparatului de aer condiționat

         1.3. Ventilator vs. aer condiționat – principalele diferențe 

  1. Aparat de aer condiționat sau ventilator în casă – avantaje și dezavantaje

  2. Sfaturi și recomandări utile pentru alegerea ventilatorului sau aparatului de aer condiționat adecvat necesităților

 

1. Ventilator sau aer condiționat – importanța alegerii între cele două aparate

Alegerea între cele două produse nu este doar o simplă chestiune legată de preferințele personale, ci poate reprezenta o decizie cu efecte semnificative asupra calității vieții (confort, sănătate, costuri, eficiență energetică). Pentru a opta pentru aparatul adecvat necesităților, trebuie să se facă o analiză detaliată a specificațiilor tehnice ale ventilatorului și ale aparatului de aer condiționat potrivit. 

1.1. Ventilator vs. aer condiționat – prezentarea ventilatorului 

Ventilatorul este un aparat des întâlnit în casele românilor, dar și în birouri și magazine. Acesta funcționează cu ajutorul unui motor electric care rotește paletele sau elicea, generând o mișcare puternică a aerului existent în spațiul în care este așezat. Acest aparat creează impresia de răcoare, ventilează încăperea și îmbunătățește confortul termic. 

 

Pe piață există diferite tipuri de ventilatoare: de podea (ajustabile pe înălțime), de masă (pentru birouri și alte spații de lucru), de tavan (echipate și cu funcții de iluminat), cu turn (eficiente în spații restrânse), de perete (potrivite pentru locurile în care spațiul pe podea este limitat). Aceste variante au putere diferită, de la câțiva wați și până la peste 100 W. O caracteristică importantă este legată de existența mai multor setări de viteză, ceea ce ajută utilizatorii să stabilească exact intensitatea fluxului de aer. Nivelul de zgomot poate fi ridicat la anumite modele, dar există pe piață și variante mai silențioase, potrivite mai degrabă pentru dormitoare sau birouri. 

 

În general, ventilatorul este ușor de transportat dintr-un loc în altul, fiind portabil, dar există și modele mai mari ce se montează pe tavan. Printre funcțiile deținute de un ventilator de ultimă generație se numără mișcarea laterală, setarea pentru a funcționa pentru o anumită perioadă, controlarea de la distanță cu ajutorul telecomenzii, dotarea cu filtre pentru îmbunătățirea calității aerului. Existența în comerț a diferitelor modele, în culori variate și cu un design potrivit pentru orice tip de amenajare permite integrarea ventilatorului în orice încăpere. 

1.2. Ventilator vs. aer condiționat – prezentarea aparatului de aer condiționat

 

Aparatul de aer condiționat este un echipament mai complex, chiar sofisticat, care are rolul de a răci, încălzi, ventila și dezumidifica aerul dintr-un anumit spațiu. Pe piață există diferite astfel de dispozitive potrivite pentru orice necesitate: portabile (simplu de mutat dintr-un loc în altul, ideale pentru spații de dimensiuni mici), split (compuse din unitatea interioară și exterioară), aer condiționat multisplit (oferă posibilitatea de a conecta mai multe unități interioare la o unitate exterioară), centralizate (folosite în clădiri de dimensiuni foarte mari). 

 

Capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat este variabilă: la modelele mici pornește de la 5000 și până la 12000 BTU, iar la cele mari la peste 24000 BTU. Cu cât modelul are un SEER mai mare, cu atât este mai eficient energetic, așa că este vital să se țină cont de acest aspect atunci când se face alegerea. Anumite variante de aparate de aer condiționat sunt dotate cu funcții de economisire a energiei electrice, dar și cu setări avansate, cu filtre pentru îmbunătățirea calității aerului sau cu un nivel de zgomot redus. 

1.3. Ventilator vs. aer condiționat – principalele diferențe

Selectarea produsului potrivit trebuie să se facă în funcție de anumite diferențe majore ce există între ventilator și aparatul de aer condiționat:

  • În primul rând, este vorba despre modul de funcționare, ventilatorul creând un flux de aer prin mișcarea paletelor, fără să modifice temperatura din încăpere, iar aparatul de aer condiționat folosind un sistem de refrigerare pentru a răci aerul;
  • În al doilea rând se poate menționa capacitatea de răcire. Ventilatorul creează o briză, fără să răcească efectiv, pe când aparatul de aer condiționat reduce semnificativ temperatura;
  • În al treilea rând, trebuie menționat faptul că ventilatorul are un consum redus de energie electrică, pe când aerul condiționat oferă un consum mai mare (în funcție de capacitate și de model), costurile de operare fiind mai ridicate;
  • O altă diferență între cele două produse este legată de costurile de achiziție și de instalare. Ventilatorul este mai ieftin și, pentru majoritatea modelelor, nu este nevoie de un proces complex de instalare, pe când aparatul de aer condiționat este mai scump și are nevoie de instalare specializată.

2. Aparat de aer condiționat sau ventilator în casă – avantaje și dezavantaje

 

Pe piață există diferite tipuri de ventilatoare și de aparate de aer condiționat, ceea ce poate face alegerea dificilă. Astfel, se poate opta pentru produsele standard, pe care le cunoaște toată lumea, dar și pentru unele mai complexe, dotate cu tehnologie inteligentă, ce pot fi accesate de la distanță, cum sunt aparatele de aer condiționat EcoVent. Fiecare produs vine, însă, cu avantajele și dezavantajele sale, ce trebuie să fie cunoscute pentru a putea face o alegere informată. 

 

2. Aparat de aer condiționat sau ventilator în casă - Avantaje și dezavantaje

 

Aparat de aer condiționat sau ventilator în casă – avantaje

 

Fiecare dintre cele două tipuri de aparate electrice oferă anumite avantaje utilizatorilor și sunt recomandate pentru anumite încăperi. Printre avantajele aparatului de aer condiționat se pot enumera:

  • Reducerea și menținerea temperaturii la un nivel confortabil;
  • Setarea foarte precisă a temperaturii dorite la interior;
  • Existența a numeroase funcții (răcire, încălzire, dezumidificare, ventilare, purificare);
  • Posibilitatea de a îmbunătăți calitatea aerului, reținând praful, polenul sau alți alergeni;
  • Previne formarea mucegaiului și îmbunătățește confortul oamenilor;
  • Reduce riscul de deshidratare;
  • Este ideal pentru a răcori uniform diferite spații, chiar și pe unele de dimensiuni foarte mari (un exemplu în acest sens este aparatul de aer condiționat comercial monosplit sau multisplit);
  • Nivelul de zgomot este redus la modelele moderne (unitățile split);
  • Se integrează discret în decorul încăperilor, unitățile fiind proiectate pentru a fi eficiente și estetice. 

 

Ventilatorul vine și el cu diferite avantaje impresionante:

  • Costul de achiziție este redus comparativ cu cel al aparatului de aer condiționat (indiferent de model);
  • Consumă puțină energie electrică, ceea ce înseamnă că vor exista facturi lunare la electricitate mult mai mici;
  • Poate fi mutat foarte simplu dintr-un loc în altul, deoarece are o greutate mică;
  • Imediat ce este scos din cutie poate fi pus în priză și folosit, fără să fie nevoie de prezența unui instalator priceput;
  • Îmbunătățește confortul termic;
  • Se poate folosi deseori în spații generoase pentru a îmbunătăți circulația aerului;
  • Are diferite setări de viteză, ceea ce permite alegerea nivelului de zgomot pentru a putea fi utilizat și în dormitor;
  • Are grilă pentru siguranță. Copiii și animalele de companie pot fi lăsați în preajma lui fără să existe vreun pericol;
  • Nu utilizează agenți frigorifici și nu are efect negativ asupra mediului;
  • Există diferite modele adaptate la nevoi și preferințe;
  • Ventilatorul poate fi folosit în completarea aerului condiționat, îmbunătățind circulația aerului rece;

 

Aparat de aer condiționat sau ventilator în casă – dezavantaje

 

Ventilatoarele și aparatele de aer condiționat sunt soluții comune în răcirea spațiilor interioare și în asigurarea confortului oamenilor în zilele cu temperaturi ridicate. Ambele variante prezintă, însă, și o serie de dezavantaje ce trebuie luate în considerare în vederea realizării unei alegeri informate. 

 

Ventilatoarele sunt echipamente cu preț redus și pot fi montate imediat, dar nu oferă întotdeauna rezultatul așteptat din cauza unor dezavantaje vizibile:

  • Au eficiență limitată în răcirea aerului. De fapt, ele nu scad temperatura, ci doar asigură circulația acestuia în interior. Dacă în zilele cu temperaturi moderate o astfel de acțiune este suficientă, în cele caniculare efectul nu va fi îndeajuns;
  • Nu au încorporate funcții suplimentare, cum ar fi controlul temperaturii și al umidității. Această din urmă problemă este una semnificativă, pentru că umiditatea crescută ridică nivelul de disconfort;
  • Dacă sunt plasate în încăperi generoase, efectul lor este simțit doar în proximitate, aerul necirculând uniform în toată camera;
  • Produc zgomote deranjante și vibrații în timpul funcționării;
  • Din cauza curentului puternic, ventilatoarele agită praful și alergenii din încăpere, ceea ce poate dăuna persoanelor sensibile;

 

Aparatele de aer condiționat sunt echipamente tehnologizate, care oferă numeroase capabilități, însă prezintă și dezavantaje, printre care pot fi amintite:

  • Costurile legate de achiziția aparatelor sunt importante, instalarea necesitând la rândul ei o investiție suplimentară;
  • Instalațiile de aer condiționat, deși dotate cu invertoare, sunt mari consumatoare de energie, lucru vizibil pe facturile de curent în lunile de vară;
  • Aparatele de aer condiționat trebuie să fie întreținute regulat prin curățarea și înlocuirea filtrelor, inspectarea componentelor mecanice și verificarea nivelului de agent frigorific (costurile implicate sunt semnificative);
  • Aparatele funcționează pe baza unor agenți frigorifici, care pot contribui la distrugerea stratului de ozon dacă ajung în atmosferă. 

3. Sfaturi și recomandări utile pentru alegerea ventilatorului sau aparatului de aer condiționat adecvat necesităților

 

Nivelul temperaturilor din România a cunoscut în ultimii ani o creștere tot mai accentuată, ceea ce face ca verile să fie din ce în ce mai toride și mai greu de suportat. Pentru evitarea unor situații inconfortabile sau care să dăuneze sănătății, proprietarii de locuințe apelează tot mai des la achiziția unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat, cu ajutorul cărora să poată să suporte mai ușor nivelul gradelor din termometru.

 

Pentru o alegere informată, trebuie să se țină cont de câteva recomandări, printre cele mai importante fiind:

  • Opțiunea pentru una dintre cele două variante trebuie să aibă în vedere nevoile personale și spațiul ce va fi deservit. Astfel, în cazul camerelor mici sau medii ventilatoarele pot oferi un oarecare confort, însă încăperile mari sau locuința în întregime pot fi răcite eficient doar cu ajutorul aparatelor de aer condiționat;
  • Dacă există persoane care au probleme de sănătate, în special respiratorii și circulatorii, este indicată folosirea unui aparat de aer condiționat, deoarece acesta este dotat cu filtre de aer care opresc alergenii și alte particule periculoase și permite scăderea reală a temperaturii până la niveluri confortabile;
  • În cazul în care bugetul este important, trebuie să fie cunoscut faptul că ventilatoarele sunt mai ieftine, dar pentru o investiție pe termen lung aparatul de aer condiționat va reprezenta alegerea ideală;
  • Consumul de energie poate determina alegerea, ventilatoarele având un consum redus, pe când aparatele de aer condiționat reprezintă unul dintre cei mai mari consumatori casnici.

 

3. Sfaturi și recomandări utile pentru alegerea ventilatorului sau aparatului de aer condiționat adecvat necesităților

 

În concluzie, alegerea între ventilator și aparatul de aer condiționat trebuie să țină cont de mai mulți factori pentru obținerea rezultatelor dorite. Ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje ce trebuie puse în balanță pentru a găsi produsul adecvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *