Articole recomandateSolutii de Amenajari

Montarea instalatiilor sanitare in baie

  1. Informatii generale despre instalatiile sanitare
  2. Ce tipuri de instalatii sanitare exista
  3. Cum functioneaza instalatiile sanitare
  4. Planul instalatiilor sanitare
  5. Montarea instalatiilor sanitare in baie
  6. Sfaturi si aspecte importante
  7. Costuri

Informatii generale despre instalatiile sanitare

Construirea unei case presupune si amenajarea unor spatii de baie, realizate cat mai practic, alaturi de gasirea unui design adaptat valorilor personale si tendintelor din domeniu. Este recomandat ca, odata cu primele planuri ale casei, sa luam in calcul amplasarea acestor spatii in contextul general al constructiei, fiindca ele impun o serie de conditii legate de pozitionarea traseelor de conducte pentru alimentarea cu apa, a celor de scurgere, amplasarea obiectelor sanitare, spatiile de depozitare.

Instalatii sanitare

Ce intelegem insa mai exact prin termenul de „instalatie sanitara”? Este vorba despre toate conductele si tevile din noua noastra casa, cele care ne vor ajuta sa avem confortul visat. Circuitele de apa calda si apa rece, dar si tevile care ne ajuta cu incalzirea sau cele pentru canalizare, cu toate alcatuiesc diversele tipuri de instalatii sanitare care vor deservi nevoile utilizatoriilor din respectiva locuinta. Instalatia sanitara a unei case reprezinta acest intreg ansamblu de conducte si tevi (apa rece, apa calda, canalizare, incalzire) si trebuie sa fie detaliata in planul de arhitectura al constructiei.

Bineinteles, instalatiile sanitare sunt solutii moderne care trebuie sa functioneze perfect, de aceea este imperios necesar ca acestea sa fie proiectate impreuna cu un specialist. Acesta va fi capabil sa respecte structura si designul casei si va lua in calcul toate dimensiunile pentru ca instalatia sa functioneze conform asteptarilor.

Instalatii sanitare

Instalatia sanitara se proiecteaza inca din fazele incipiente deoarece trebuie cunoscute toate detaliile despre reteaua de apa care va alimenta locuinta. Astfel vom sti daca ne vom cupla la reteaua care deserveste comunitatea sau ne vom procura apa dintr-o sursa proprie cu ajutorul unui hidrofor. Tipul de retea pentru care optam ne dicteaza si dimensiunea elementelor care alcatuiesc instalatia sanitara. Ele trebuie sa fie potrivite pentru a face fata presiunii apei. Tevilor li se adauga si robineti potriviti care ne vor fi utili in cazul unor avarii.

Ce tipuri de instalatii sanitare exista

Dupa cum am spus mai sus exista mai multe tipuri de instalatii sanitare – instalatia de apa rece (circuitele prin care circula apa rece), instalatia de apa calda (circuitele pentru apa calda), instalatia de canalizare (circuitele prin care este evacuata apa reziduala) si instalatia de incalzire (circuitul tevilor prin care circula apa necesara incalzirii in cladire).

Totusi, sa nu uitam ca pe langa instalatiile sanitare amintite, cele de interior, exista si o instalatie sanitara de exterior. Daca primele se ocupa de reteaua care sustine intregul circuit al apei din interiorul casei, despre instalatia sanitara de exterior trebuie sa precizam, pe langa faptul ca se realizeaza in afara locuintei, ea are un rol important deoarece ea se ocupa de colectarea apei pluviale. Atat la interior cat si la exterior trebuie sa tinem cont de debitul maxim de apa care va curge prin retea. Dacă vreti un ghid pentru alegerea si instalarea vasului de toaleta, am pregatit un articol amplu pe acest subiect.

Cum functioneaza instalatiile sanitare

Pentru a avea instalatii sanitare de cea mai buna calitate trebuie sa respectam cateva principii de functionare importante. Fiecare tip de instalatie, din cele prezentate mai sus, functioneaza dupa un astfel de principiu. Vom discuta despre principiul presiunii, principiul vaselor comunicante sau principiul gravitatiei, fiecare dintre acestea aplicandu-se diferit in functie de tipul instalatiei sanitare.

Principiul presiunii

Instalatiile sanitare de apa rece functioneaza dupa principiul presiunii. Daca cum am spus in debut, sursa apei poate fi reteaua locala, sau una proprie, de genul unui put forat. Indiferent de sursa, instalatia se bazeaza pe principul presiunii. Apa este impinsa din retea sau va fi pompata prin intermediul conductelor de un hidrofor. Presiunea este cea care asigura patrunderea apei in locuinta. Ea este cea care ne ajuta sa distribuim apa catre toti consumatorii din casa – chiuvete, cazi, dusuri, toalete. Nu trebuie uitat ca, oricare ar fi sursa de alimentare cu apa rece a unei case, va trebui sa montam intotdeauna un robinet principal situat intre sursa de apa si intrarea in casa. Acest robinet este montat in caminul apometrului sau in locul in care este amplasat hidroforul. Acestuia i se adauga si alti robineti, montati pentru fiecare coloana de distributie care sa asigure inchiderea sau golirea coloanelor in caz de nevoie.

Principiul vaselor comunicante

Principiul vaselor comunicante al lui Blaise Pascal se aplica cu succes in functionarea instalatiei sanitare. Ce ne spune pe scurt acest principiu? Datorita fizicii stim ca lichidul din doua sau mai multe vase comunicante va avea acelasi nivel, in plan orizontal, indiferent de forma sau dimensiunea acestor vase. Pascal a studiat hidrodinamica si experimentand a ajuns la concluzia ca daca doua sau mai multe recipiente sunt legate printr-o conducta, asa cum se intampla in cazul instalatiilor sanitare unde chiuvetele si toaletele sunt legate sunt unite cu ajutorul unor tevi, prin care poate circula un lichid, atunci lichidul turnat intr-unul dintre recipiente va curge prin conducta si in celelalte recipiente, pana cand nivelul lichidului va fi acelasi.

 Principiul gravitatiei

Sistemul de canalizare este instalatia sanitara care functioneaza pe principiul gravitatiei. Acest sistem trebuie realizat cu foarte mare atentie la detalii deoarece el preia tot debitul apelor evacuate din casa. Pentru o functionare ireprosabila acesta are nevoie si de aer, pentru a nu se forma efectul de vid. El se bazeaza pe principiul fortei gravitationale iar in cazurile in care instalatia nu poate functiona dupa acest principiu din cauza asezarii terenului, aceasta va include statii de pompare. In cazul sistemului de canalizare trebuie realizate corect toate traseele si pantele conductelor. Nu mai vorbim de diametrele potrivite ale acestora. Toate aceste calcule sunt necesare inca din stadiul de proiect. Astfel vom fi siguri ca nu vom avea probleme precum infundarea canalizarii.

Planul instalatiilor sanitare

Pentru o functionare perfecta a instalatiilor sanitare trebuie sa urmam cativa pasi importanti, care incep chiar de la proiectarea acesteia. Arhitectul care concepe proiectul casei va sti sa introduca in planul casei si instalatia sanitara, altfel nu vor putea fi eliberate toate autorizatiile si avizele de constructie. Mai mult de atat, chiar daca instalatia este trecuta in proiectul casei, trebuie realizat separat un plan detaliat al acesteia care trebuie respectat intocmai.

Inainte de a incepe lucrarile la casa trebuie sa stiti, de asemenea, care va fi sursa de alimentare cu apa. Astfel se va cunoaste in detaliu care vor fi investitiile necesare realizarii unor instalatii sanitare potrivite. Daca in cazul legarii la reteaua publica de apa lucrurile vor merge mai usor, in celalalt caz, al alimentarii din put propriu, trebuie sa fim constienti ca vom avea parte de mai multe probleme. Ne referim aici la munca suplimentara pentru forarea putului la adancimea stabilita in prealabil de specialisti, dar si la achzitionarea unui echipament de pompare potrivit (hidrofor) care sa deserveasca cu succes toate instalatiile.

Planul instalatiilor sanitare va cuprinde si alegerea tipului de incalzire. In ultima perioada tot mai multi romani prefera o centrala proprie deoarece prefera sa fie independenti si sa hotarasca singuri care va fi temperatura casei lor. Nu mai depind de reteaua orasului si pot face economii considerabile pe termen lung, chiar daca investitia initiala este una mai mare. O centrala termica poate fi folosita si pentru incalzirea apei, dar exista si alte optiuni, precum boilerele, instanturile sau chiar varianta mai moderna, panourile solare.

Bineinteles, planul initial include si alegerea tipului de instalatie de canalizare. Aceasta poate fi de asemenea legata la reteaua localitatii sau se realizeaza cu ajutorul unei fose septice. Se va avea in vedere crearea unui sistem de aerisire si crearea unei garde de apa, care va preveni patrunderea mirosurilor neplacute in interiorul locuintei.

La realizarea planului instalatiilor sanitare, trebuie luate in calcul toate particularitatile acestora, inclusiv cum alegi cel mai bun rezervor WC incastrat si care sunt elementele importante care fac diferenta pentru a gasi solutia optima, adecvata nevoilor tale.

Montarea instalatiilor sanitare in baie

In primul rand, inainte de a incepe operatia realizarii instalatiei sanitare in baie, trebuie sa studiem planutile de executie despre care am amintit. Acestea ne vor ajuta la trasarea cu creta a traseelor pe care conductele de alimentare si de scurgere le vor urma. De asemenea, se va lua in considerare si pozitia obiectelor sanitare sau a aparatelor care vor fi legate la instalatia noastra sanitara din baie.

Conductele se monteaza intotdeauna inainte de tencuire si de placarea peretilor, in timp ce obiectele sanitare se monteaza ulterior. Se vor prevedea si derivatiile pentru racordarea obiectelor sanitare. Deoarece la acest moment inca nu se cunoaste inaltimea pardoselii se va tine cont de linia de vagnis, un element cunoscut de instalatori, care se traseaza pe pereti la inaltimea de 1 m de la nivelul pe care il va avea pardoseala finita. Cu ajutorul liniei de vagnis vom trasa pozitia obiectului sanitar tragand in jos pe perete de la aceasta linie de vagnis o alta linie verticala care reprezinta axa obiectului sanitar ce urmeaza a fi montat. Tot acum se traseaza si pozitia legaturilor de alimentare cu apa calda si rece si cea de scurgere. Astfel vom sti locurile prin care vor trece conductele, unde vor fi ramificatiile, dar si detalii precum diametrele conductelor, pantele si distantele lor de la pereti si locurile in care se vor executa gauri.

Dupa ce s-au stabilit toate aceste lucruri se poate trece la lucrarea propriu-zisa. Se vor efectua gaurile si santurile necesare introducerii tuturor elementelor necesare. Dupa ce acestea se gasesc la locurile lor ne vom asigura ca legaturile dintre ele sunt etanse.

Sfaturi si aspecte importante

Pentru ca instalatia sanitara sa fie una rezistenta trebuie sa avem in vedere cateva aspecte importante ce trebuie luate in considerare. Dupa cum am spus, lucrarea incepe de fapt inca din stadiul de proiectare. Inca de atunci trebuie stabilite corect dimensiunile elementelor in functie de calculele privind necesarul de apa pentru instalatiile de alimentare. Astfel vom fi siguri ca dimensiunile scurgerilor, respectiv capacitatea tevilor sunt suficiente pentru a face fata cerintelor. Tot de acum vom cunoaste care vor fi diferentele de nivel pentru functionarea gravitationala corespunzatoare a sistemulului de canalizare.

Am amintit deja despre importanta amplasarii unor robineti de inchidere si golire, care ne vor ajuta in cazul eventualelor defectiuni. Un sfat demn de luat in seama este sa avem in vedere proiectarea usilor de acces pentru intretinerea si repararea eventualelor avarii ale instalatiei.

La aspecte importante in procesul realizarii instalatiei sanitare trebuie trecuta si alegerea materialelor utilizate. Ne vom interesa in prealabil care sunt avantajele si dezavantajele tevilor de cupru, aluminiu, polipropilena, pex, pert. Decizia trebuie luata in functie de temperatura apei care circula prin tevi, de tipul de centrala utilizata dar si de duritatea apei care va circula prin sistem. Este recomandat sa va sfatuiti cu un specialist inainte de achizitie. Am explicat intr-un articol anterior care sunt avantajele si dezavantajele folosirii unor tevi de plastic sau a celor din cupru.

Costuri

Primele costuri sunt legate de proiectarea sistemului sanitar. Acestea pornesc in general de la 2,5 lei pe metru patrat. In ceea ce priveste costurile realizarii instalatiei sanitare, acestea cuprind mai multe etape. Ele depind in mare masura de caracteristicile casei (dimensiuni, tipul sursei de alimentare cu apa), de alegerea materialelor utilizare si de mana de lucru. Costurile sunt influentate de marimea circuitelor dar si de numarul de obiecte sanitare ce urmeaza a fi montate.

Pentru a va face o idee, la o casa cu doua bai si o bucatarie costul se poate situa in jurul valorii de 2000 de lei. Trebuie sa tinem cont insa de faptul ca pentru fiecare obiect sanitar pe care-l dorim montat vom plati in plus. Asadar daca vrem si cada si dus, bideu, mai multe lavoare in baie, pentru fiecare va trebui sa scoatem din buzunar intre 50 si 100 de lei. Montajul efectiv al conductelor care compun instalatia sanitara va costa intre 500 si 1000 de lei in functie de complexitatea lucrarii.

Acestor costuri li se mai pot adauga altele in cazul in care trebuie sa forati un nou put de apa de unde va veti alimenta. De asmenea, va trebui achizitionat un hidrofor.