Despre umiditatea în cameră – Dezumidificatoare

Actualizat la 27 April, 2020 at 12:45 pm

 1. Umiditatea in camera
  1. Umiditatea optima in camera
  2. Umiditatea optima in camera bebelusului
  3. Riscurile pentru sanatate ale unei umiditati excesive
  4. Alte efecte neplacute ale umiditatii excesive
  5. Cauzele unei umiditati peste limitele normale
  6. Cum se masoara umiditatea in camera
  7. Metode de dezumidificare
 2. Despre dezumidificatoare
  1. Ce este un dezumidificator
  2. Caracteristicile tehnice ale unui dezumidificator
  3. Tipuri de dezumidificatoare
  4. Dezumidificatorul casnic vs dezumidificatoare industriale
  5. Instalarea corecta a dezumidificatorului
  6. Cum alegi un dezumidificator potrivit
 3. Avantajele dezumidificatorului
  1. Beneficiile dezumidificatorului pentru sanatate
  2. Beneficiile dezumidificatorului pentru obiectele din casa

Umiditatea in camera

Umiditatea din cameră reprezintă cantitatea de vapori de apă care se găsește în aerul din încăpere. Ea variază în funcţie de temperatura locuinței comparativ cu cea din exterior. Umiditatea aerului din cameră crește mai mult iarna deoarece temperatura din interior este mult mai mare decât cea de afară astfel producându-se condensul. Pe lângă acest aspect vom adăuga și cauze interne de producere a umidității precum aburul produs de duşuri, gătit sau călcat. Dacă ne gândim că în această perioadă, ventilaţia camerei este redusă drastic, din cauză geamurilor care se deschid mai rar, vom înțelege de ce crește nivelul umidităţii.

Umiditatea din cameră te va face să transpiri abundent, sau să ai permanent o senzaţie de frig. Bineînțeles, traiul într-un mediu cu umiditate crescută duce la apariția unor afecţiuni respiratorii. Și mediul va avea de suferit, aerul umed din locuinţă crescând apariţiei mucegaiului. Pereţii camerei vor avea de suferit iar aerul va deveni greu respirabil având un miros neplăcut.

Umiditatea optima in camera

S-au efectuat numeroase studii care să ne arate valoarea cea mai potrivită pentru umiditatea optima a camerei iar concluziile au arătat că este recomandat să păstrăm în locuință un nivel al umidităţii între 30 şi 60%. Cum facem însă să aflăm valoarea umidității?! Măsurarea precisă a umidităţii aerului dintr-o cameră se realizează cu ajutorul unui higrometru sau umidometru.

Umiditatea optima in camera bebelusului

Pentru camera bebelușului este foarte important sa mentinem un nivel al umiditatii potrivit. Acest lucru este direct legat de temperatura mediului. Tendinta majoritatii parintilor este sa supraincalzeasca camera copilului. Acestia uita insa ca umiditatea joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii. Lipsit de o ventilatie corespunzatoare mediul ii provoace celui mic o respiratie fornaita.

Ca si in cazul prezentat mai devreme recomandam sa achizitionati un higrometru cu ajutorul caruia vom masura gradul de umiditate din camera copilului. Umiditatea, in acest caz, trebuie sa se incadreze intre 40-60%.  S-a dovedit că bebelusii se simt mai bine la o umiditate de 55%. Mentinerea nivelului umiditatii la acest nivel ne va scapa de o eventuala aparitie a mucegaiului. Cel mai la indemana truc in reglarea umiditatii si evitarea aparitiei altor probleme este aerisirea temeinica a incaperilor, de macar doua ori pe zi. Daca aceasta metoda nu este suficienta puteti dota camera cu un dezumidificator performant sau un umidificator cu ultrasunete si cu abur rece.

Riscurile pentru sanatate ale unei umiditati excesive

Este cunoscut faptul ca traiul intr-un mediu cu o umiditate ridicata va afecta negativ sanatatea. Acest mediu este favorabil virusului gripal, prin faptul ca ii prelungeste durata de viata. Infectiile respiratorii sunt mai des intalnite in cazul persoanelor care locuiesc in incaperi cu umiditate crescuta, intrucat virusii prospera in aceste medii. Cele mai afectate persoane sunt cele care sufera de astm sau tuberculoza. O umiditate de peste 60 % contribuie semnificativ la dezvoltarea ciupercilor de mucegai, al caror spori sunt daunatori sanatatii prin faptul ca provoaca aparitia simptomelor de nas infundat, iritarea ochilor si chiar febra si dificultati de respiratie. Inhalarea sporilor de mucegai poate provoca alergii si iritatii. Reactiile alergice se manifesta sub forma rinitei alergice, adica prin stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii, iritatii la nivelul ochilor si al plamanilor.

De asemenea, expunerea la un mediu cu umiditate crescuta presupune un volum mai mare de transpiratie. Mecanismul de racire al organismului este ingreunat de aerul umed, astfel ca evaporarea transpiratiei de la suprafata pielii se face mult mai dificil. Acest fapt duce la un consum mult mai mare de energie din partea organismului, generand o continua stare de slabiciune.

Alte efecte neplacute ale umiditatii excesive

Umiditatea excesiva din case sau apartamente trebuie redusa rapid pentru a nu avea efecte nocive asupra locuintei. Suprasaturatia aerului cu vapori de apa provoaca deteriorarea peretilor, reducand totodata proprietatea de izolare termica a structurilor si a materialelor de constructie. Umiditatea este unul din factorii care modifica direct coeficientul de transfer termic al materialelor contribuind astfel la formarea de mucegai sau alte pete pe pereti. Ea este cauza inducerii mirosurilor neplacute din locuinta.

Umiditatea excesiva din structura unei locuinte aduce o crestere considerabila a facturilor la gaze mai ales pe timpul iernii. De asemenea, si costul facturilor la curentul electric va creste daca va numarati printre cei care folosec aerul conditionat pentru a compensa emisiile peretiilor afectati.

Cauzele unei umiditati peste limitele normale

In general umiditatea din interiorul casei este cauzata de trei cauze clare: infiltrarea apei prin ziduri, condensul excesiv format pe geamuri sau pe suprafata peretilor (punti termice, ventilare necorespunzatoare, sistem de incalzire subdimensionat) si ascensiunea prin capilaritate (produsa de contactul direct dintre perete si terenul umed sau apa).

Cum se masoara umiditatea in camera

Nivelul umiditatii din camera se masoara exact cu ajutorul unui higrometru de camera. Acesta va va spune daca va trebui sa luati anumite masuri pentru a obtine umiditatea optima in camera. Costul uni higeometru este relativ redus. In ultima perioada au aparut termometre care afiseaza pe langa temperatura din camera si valoarea umiditatii relative a aerului din casa.

Metode de dezumidificare

Dezumidificarea aerului reprezinta procesul de scadere a vaporilor de apa din aerul unei camere. Pentru a realiza acest proces putem folosi urmatoarele moduri: incalzire/ventilare, dezumidificare prin condensatie, dezumidificare prin absorbtie.

Metoda incalzirii/ ventilarii consta in modificarea temperaturii aerului dintr-o incapere folosind o ventilare intensa. Totusi, pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta trebuie tinut cont de conditiile atmosferice externe. Trebuie precizat ca nu toate metodele de incalzire au efectul dorit. De exemplu incalzitoarele pe gaz au un efect invers fata de cel scontat. Ele produc dioxid de carbon si vapori de apa crescand astfel umiditatea din camera.

Dezumidificarea prin condensare consta in racirea aerului fapt ce provoaca condensarea. Dezumidificatoarele prin condensare forteaza trecerea aerului umed prin schimbatorul de caldura din dotare. Astfel se obtine condens care ajunge in rezervorul dezumidificatorului. Dupa trecerea prin evaporator debitul de aer rece si uscat trece prin condensator unde este incalzit si este trimis inapoi in incapere.

Temperatura aerului la iesirea din aparat este cu  pana la 8°C mai mare decat cea a aerului care a fost aspirat inițial. Cresterea temperaturii provoaca o evapoare mai rapida a vaporilor de apa din camera si faciliteaza dezumidificarea. Aceasta metoda de dezumidificare este mai eficienta si mai economica decat uscarea prin incalzire si ventilare.

Cea de-a treia metoda, dezumidificarea prin absorbtie, consta in absorbtia umiditatii din aer cu ajutorul unor materiale higroscopice. Acest tip de dezumidificare are avantajul ca usuca aerul fara racire, la fel ca si uscarea aerului la temperaturi sub zero grade. Datorita acestor avantaje, metoda este folosita larg in sectorul farmaceutic, sectorul alimentar si in sistemele AC.

Despre dezumidificatoare

Dezumidificatorul de aer este un aparat care mentine nivelul de umiditate optim (40- 60%) intr-o incapere, colectand apa din aer.

Cresterea nivelului de umiditate are drept cauze aburul de la gatit sau din baie, transpiratia (oamenilor, animalelor, plantelor), infiltratii de apa datorita unei izolatii deficitare, tevi sparte, prezenta geamurilor termopan ce impiedica o ventilatie corespunzatoare.

Semnele ce indica un nivel crescut de umiditate si necesitatea unui dezumidificator de aer sunt: aparitia mucegaiului si igrasiei, disconfortul climatic, aerul irespirabil, deteriorarea mobilei de lemn, nefunctionarea echipamentelor electronice, inmultirea insectelor, simptome asmatice, corodarea metalelor (nu se mai pot vopsi).

Dezumidificatoarele profesionale sunt utilizate in spatii mari sau in cladiri in constructie ( ciment/ sapa proaspat turnata, etc).

Avantajele utilizarii dezumidificatorului de aer sunt multiple: purificarea aerului (unele dezumidificatoare au si filtru de aer), dezumidificarea rapida, economia de energie (energia utilizata pentru diminuarea nivelului de umiditate se transforma in caldura), disparitia mucegaiului si a igrasiei.

Criteriile de alegere a dezumidificatorului de aer sunt: capacitatea de dezumidificare, capacitatea rezervorului (minim 1l) ,eficienta, functiile oferite.

Ce este un dezumidificator

Dezumidificatorul este asadar un aparat care colecteaza apa din aerul incaperii. El ne ajuta sa mentinem nivelul de umiditate optim (40- 60%) protejandu-ne astfel sanatatea dar si obiectele din camera.

Dezumidificatorul absoarbe aerul umed cu ajutorul unui ventilator si il trece peste o suprafata racita cu ajutorul agentului frigorific producand fenomenul de condens. Vaporii de apa ingheata pe elemetele foarte reci, iar apoi aerul uscat este eliberat in incapere avand o temperatura mai mare decat cea a celui absorbit. Apa va fi colectata in recipientul dezumidificatorului prin simpla functie de dezghetare. Nu trebuie sa va faceti griji! Orice dezumidificator vine prevazut cu un plutitor care va opri automat aparatul in momenul in care recipientul este plin. Astfel se elimina posibilitatea unei eventuale inundatii. De asemenea, in functie de model, apa poate fi evacuata si direct la canalizare prin cadere libera sau cu ajutorul unei pompe.

Caracteristicile tehnice ale unui dezumidificator

Trebuie precizat ca, in functie de metoda de dezumidificare aleasa, veti reusi, in general, sa consumati cu 80% mai putina energie electrica decat sistemele de incalzire si ventilatie traditionale. Acest fapt se datoreaza procesului prin care umiditatea este transformata in caldura. Un aparat de dezumidificat are caracteristicile tehnice necesare sa dezvolte un proces rapid si sigur. Gratie componenetelor sale – filtru, evaporator, tava de scurgere, rezervor, condensator si ventilator, el scoate apa din aerul din incapere facandu-l mai respirabil, mai sanatos si mai putin daunator. Veti observa rapid cum veti scapa si de mucegai fara a folosi una din metodele traditionale care se dovedesc, de cele mai multe ori, ineficiente.

Tipuri de dezumidificatoare

Dezumidificatoarele difera, in primul rand, dupa metoda de dezumidificare, prin condesare sau prin absorbtie. Este vorba despre tehnologia prin care se adauga vaporii de apa in aerul din incapere. Astfel vom avea dezumidificator cu aer rece – cele care nu incalzesc aerul in timpul procesului si dezumidificator cu aer cald – produc caldura cu ajutorul apei extrase din aer.

Cele cu aer rece pot fi folosite atat vara cat si iarna dar au nevoie sa fie curatate des si cu mare atentie, pentru a nu favoriza aparitia bacteriilor. Dezumidificatoarele de acest tip functioneaza prin trecerea unui curent de aer creat de un ventilator peste un recipient cu apa.

Dezumidificatoarele cu aer cald prezinta avantajul ca fierb orice fel de bacterii in timpul procesului de incalzire a apei pana la punctul in care este transformata in aburul dispersat in camera. Un alt avantaj fata de dezumidificatoarele cu aer rece este acela ca este mai benefic pentru sanatate. In cazul utilizarii acestui aparat dispare aproape definitiv pericolul racelilor, mai ales in cazul celor mici.

Pe piata gasim si un dezumidificator cu ultrasunete care transforma apa in particule fine cu ajutorul ultrasunetelor. Acest model poate fi achizitionat cu functionare cu aer cald sau cu aer rece. Dispersia in camera se facetot prin intermediul unui ventilator.

Dezumidificatorul casnic vs dezumidificatoare industriale

Evident exista pe langa dezumidificatorul casnic, utilizat pentru o camera de mici dimensiuni, si dezumidificatoare industriale care au capacitate mult mai mare si care pot retine sute de litri de apa. Acestea sunt folosite de exemplu pe santiere unde vor ajuta in procesul de constructie acolo unde umiditatea este mult peste limita admisa din cauza utilizarii gletului, adezivilor, sapei, vopselurilor.

Asadar, daca vorbim de o locuinta unde umiditatea din aer provine din faptul ca in bai si bucatarii nu exista ventilatii functionale, se usuca haine in interior ori nu se aeriseste suficient, atunci vom alege un dezumidificator casnic care sa ne ajute sa mentinem un nivel normal de umiditate in aer. El poate colecta peste 10 litri de apa pe zi. Acest lucru depinde de nivelul de umiditate din aer si de temperatura ambientului.

In schimb, dezumidificatorul industrial este capabil sa extraga umiditatea din spatii mai largi si, mai important, din structura cladirii, atunci cand aceasta se afla la stadiul de constructie. In cazul alegerii unui dezumidificator casnic pentru un spatiu nepotrivit acesta va functiona non stop si va reusi sa extraga doar o parte infima din umiditatea din aer. Veti obtine astfel un consum de energie nejustificat, iar rezultatul va fi departe de cel dorit.

Instalarea corecta a dezumidificatorului

Instalarea dezumidificatorului nu este un proces dificil. Trebuie sa fim atenti atunci cand alegem pozitia acestuia pentru ca functionarea lui sa fie cea dorita. Cel mai bun loc este centrul camerei insa nu este obligatorie aceasta pozitionare. Aparatul trebuie sa fie perfect drept, pe verticala,  pentru ca apa condensata sa nu se scurga pe langa rezervorul de colectare. Daca nu este instalat corect se poate ajunge la inundatii cu apa si sa se produca mai multe stricaciuni decat beneficii.

Exista si dezumidificatoare cu montare pe perete dar aici trebuie sa fim atenti la calitatea peretelui de sustinere. Acestia nu sunt intotdeauna drepti lucru care poate duce la o functionare necorespunzatoare.

Cum alegi un dezumidificator potrivit

Pentru o alegere cat mai buna a dezumidificatorului trebuie să cunoastem indeaproape specificaţiile acestuia, dimensiunile camerei unde va fi instalat, nivelul de umiditate. Suprafaţa camerei şi capacitatea de filtrare a aparatului va influenta direct eficienta dispozitivului. De asemenea, vom fi atenti la modalitatea de golire a rezervorului dar si la consumul de energie.

●             Dimensionarea dezumidificatorului

Alegerea dezumidificatorului potrivit – dezumidificator casnic, de apartament, sau dezumidificator profesional, depinde de suprafaţa camerei ce urmeaza a fi deservita. Un dezumidificator mai mare va termina procesul mult mai rapid decât unul de mici dimensiuni, pe aceeaşi suprafaţă. Totusi consumul de energie va fi mult mai mare. Iata de ce este de preferat un dezumidificator potrivit suprafeţei camerei. In cazul dezumidificatorului casnic, se poate opta si pentru unul potrivit pentru o suprafaţă mai mică, dar care are o capacitate mare de dezumidificare. Astfel vom mentine consumul de energie sub control iar aerul nu va fi uscat prea tare.

●             Tipul de utilizare continua vs ocazionala

Un dezumidificator modern are in componenta un higrostat, dispozitiv care măsoară in permanență umiditatea camerei şi comandă dezumidificatorului când să pornească. Este cel mai potrivit pentru utilizatorii care nu doresc ca aparatul sa functioneze continuu.

Pentru cei care au insa nevoie de o dezumidificare continua recomandam un dispozitiv profesional. Acesta se preteaza camerelor situate in apropierea subsolului, unde temperaturile sunt mai mici şi, totodata, umiditatea mai ridicată.

●             Eficienta dezumidificatorului

Capacitatea de dezumdificare în litri/zi este iar un aspect dictat de nivelul de umiditate masurat anterior. Daca acesta este mare avem nevoie ca eficienta dezumidificatorului sa fie una crescuta astfel incat cantitatea de apa extrasa din aer sa fie cat mai mare. Pentru aceasta ne vom interesa in specificatiile dezumidificatorului de cantiatea exacta de apă pe care acesta o poate extrage din încăpere într-o zi de funcţionare.

●             Functionalitatile suplimentare ale unui dezumidificator

Alegerea potrivita va fi dictata si de alte caracteristici ale unui dezumidificator. Vom acorda atentie modului de evacuare a apei, a filtrelor din dotare, dar si nivelului de zgomot sau consumului de energie.

Capacitatea rezervorului ne va arata cât de des va trebui golit. Putem opta pentru un dezumidificator cu dublă evacuare – cu rezervor şi cu furtun. Acest lucru semnifica că il  putem folosi şi cu evacuare separată, fără a fi nevoiți să golim recipientul în permanență.

Filtrul sau purificatorul de aer integrat combate înmulţirea bacteriilor şi filtrează scamele, praful sau părul de animale din aer. Pentru persoanele mai sensibile este extrem de importanta calitatea aerului respirabil. Exista pe piata dezumidificatoare cu diverse tipuri de filtru (HEPA, carbon, ionizator, standard lavabil, lampa UV). Fiecare are alt tip de acţiune şi îndepărtează alte tipuri de dăunători din aer.

Nivelul de zgomot este o altă caracteristică de care vom lua seama. Acest aspect este important pentru confortul utilizatorilor. De obicei, nivelul de zgomot este influentat de marimea si puterea dezumidificatorului.

Consumul de energie diferă în functie de tipul de dezumidificator. Alegerea va fi facuta in functie de zona geografică a locuintei si de temperaturile intregistrate in acea zona. Valorile acestor parametri şi perioada din an în care vom utiliza dispozitivul influenteaza consumul de energie al acestuia.

Avantajele dezumidificatorului

Chiar daca principalul scop al dezumidificatorului este eliminarea umezelii, acesta aduce mai multe avantaje demne de luat in seama. Printre beneficiile folosirii unui dezumidificator, mai ales daca este dotat cu un filtru, cel mai important este îmbunătățirea gradului de confort al utilizatorului. Acest lucru se datoreaza eliminarii alergenilor și acarienilor si chiar a insectelor din aer. De asemenea previne deformarea si deterioarea obiectelor din camera sau a peretilor, prin eliminarea condensului si prevenirea mucegaiului.

Beneficiile dezumidificatorului pentru sanatate

Umiditatea în exces duce la aparitia condensului, mucegaiului şi igrasiei. Daca decidem sa traim intr-un mediu infestat fara sa luam masuri, inevitabil vom avea probleme de sănătate printre care enumeram diverse alergii, dureri de cap, iritaţii dar şi infecţii ale pielii, ochilor, gâtului sau ale căilor respiratorii. Dezumidificatorul va opri dezvoltarea acestor efecte cauzate de umiditatea excesiva. Atentie insa, aparatul nu va elimina mucegaiul dacă acesta este deja prezent. In acest caz veti apela la una dintre solutiile prezentate intr-un articol anterior, dupa care veti instala un dezumidificator în cameră pentru a preîntâmpina reapariția problemelor.

Eliminarea alergenilor și acarienilor este de asemenea un beneficiu important pentru sanatate. Umiditatea mare poate crește cantitatea de particule de praf dintr-o casă, lucru care va duce la o creștere a problemelor de sănătate, precum alergiile sau astmul. Dezumidificatorul reprezinta solutia ideala pentru a scapa si de aceasta problema.

Beneficiile dezumidificatorului pentru obicetele din casa

Instalarea unui dezumidificator intr-o incapere cu umiditate mare va preveni deformării obiectelor din lemn sau a ruginirii celor metalice. Astfel usile si tocurile lor, masa, biroul, patul sau dulapurile nu vor mai avea de suferit din cauza vaporilor de apa din aer. Acelasi lucru il putem spune despre balamalele usilor sau diversele instrumente metalice din incapere.

Condensul poate afecta peretii ducand la umflarea vopselei sau la dezlipirea tapetului. Un dezumidificator pus în funcțiune după ce ați făcut un duș, după spălat sau gătit, poate preveni efectele nedorite cauzate de condens. De notat, daca decideti sa postati un astfel de dispozitiv in baie este bine sa acoperiti vasul wc pentru ca aparatul sa nu absoarba si apa din acesta.

Atentie, chiar si autoturismul din garaj poate rugini din cauza mediului prea umed! Un dezumidificator plasat la locul potrivit va va scapa de aceste probleme. În funcție de mărime, caracteristici și funcționalități, prețul unui dezumidificator variază de la câteva zeci de lei pentru variante simpe până la câteva mii de lei pentru aparate mai complexe și mai flexibile din punct de vedere al spațiului unde urmează a fi montate. Pretul acestuia va fi amortizat prin prevenirea eventualelor stricaciuni cauzate obicetelor din casa.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *