Articole recomandateInstalatii de incalzire

Curățarea boilerului electric – menținerea echipamentului în stare de funcționare optimă

Curățarea boilerului electric - Menținerea echipamentului în stare de funcționare optimă

Boilerul electric este un aparat electric des întâlnit în instituții, clădiri industriale și comerciale sau în gospodăriile românilor, deoarece asigură necesarul zilnic de apă caldă. Pe piață există o multitudine de modele de boilere electrice, cu capacitate diferită și cu consum mai mare sau mai mic de energie electrică, deci alegerea produsului potrivit se poate face ușor și rapid, în funcție de necesități. 

 

Pentru o funcționare optimă, însă, și pentru a avea o viață îndelungată, boilerul electric trebuie să fie bine curățat și întreținut regulat, astfel încât să se poată evita orice posibile defecțiuni. 

 

Articolul de mai jos oferă informații utile tuturor celor care doresc să se bucure de un boiler electric perfect funcționabil pentru un timp cât mai îndelungat. În continuare, veți descoperi importanța și avantajele curățării acestui echipament, metodele ce pot fi aplicate în acest sens, dar și situațiile în care se impune efectuarea procedeului. De asemenea, veți afla care sunt pașii de urmat pentru curățarea boilerului electric, ce echipamente și unelte vă sunt necesare, precum și câteva sfaturi oferite de specialiști. 

 

Cuprins:

  1. Curățarea boilerului electric – informații generale

1.1. Importanța și avantajele curățării boilerului electric

1.2. Metodele de curățare a boilerului electric

1.3. Situațiile în care se impune curățarea boilerului electric

  1. Procedeul de întreținere a boilerului electric

2.1. Echipamente și unelte necesare pentru curățarea boilerului electric de calcar

2.2. Pașii de urmat pentru curățarea boilerului electric

  1. Sfaturi și recomandări utile pentru folosirea, curățarea și întreținerea boilerului electric

1. Curățarea boilerului electric – informații generale

Boilerul electric este acel dispozitiv necesar încălzirii apei prin utilizarea curentului electric, fiind considerat de români a fi o soluție simplă și la îndemână în orice situație, indiferent dacă este vorba despre desfășurarea unor activități casnice sau despre activități comerciale și industriale. 

 

1. Curățarea boilerul electric - Informațiile generale

 

Printre cele mai întâlnite motive care determină românii să apeleze la montarea unui boiler electric se numără costurile inițiale reduse, instalarea ușoară și rapidă, siguranța și fiabilitatea, controlarea ușoară a temperaturii, posibilitatea de programare, independența față de gaz, dar și posibilitatea de a fi integrat într-un sistem de energie regenerabilă.

 

Imediat după ce este montat în locuințe sau în spații comerciale și industriale, boilerul electric trebuie să fie întreținut adecvat pentru a putea avea o viață îndelungată. Astfel, se impune curățarea periodică, deoarece previne instalarea unor probleme majore (coroziune, defecțiuni ale componentelor interne, reparații costisitoare). 

1.1. Importanța și avantajele curățării boilerului electric

Importanța curățării regulate a boilerului electric este binecunoscută de toată lumea, nu doar de specialiștii în domeniu. Practic, această operațiune previne apariția defecțiunilor majore, contribuie decisiv la reducerea consumului de curent electric, oferă facturi mai mici la energie, încălzește apa rapid și uniform, previne coroziunea și defectarea componentelor interne, reparațiile sunt mai rare și mai puțin costisitoare, iar durata de viață a echipamentului este mărită considerabil. Un boiler bine întreținut consumă mai puțin curent pentru a oferi aceeași cantitate de apă încălzită și funcționează în siguranță deplină, ceea ce micșorează foarte mult riscurile de apariție a unor avarii sau a unor accidente nedorite. 

1.2. Metodele de curățare a boilerului electric

 

Pentru a duce la bun sfârșit operațiunea de curățare a boilerului electric, există mai multe metode în acest sens ce pot fi aplicate cu succes, în funcție de necesități:

  • Cea mai des întâlnită este curățarea manuală. Aceasta începe cu oprirea alimentării cu energie electrică, golirea rezervorului de apă, demontarea componentelor interne, îndepărtarea depunerilor de calcar și a altor impurități, curățarea rezistenței și a termostatului și se finalizează cu reasamblarea și umplerea rezervorului cu apă. Costurile acestei metode sunt reduse, iar proprietarul are control total asupra operațiunii desfășurate. Totuși, trebuie menționate următoarele lucruri: timp consumat mai mare, efort fizic sporit, necesitatea cunoașterii unor informații de bază despre curățarea boilerului;
  • O altă metodă este curățarea chimică. După oprirea alimentării și golirea parțială a rezervorului de apă se introduce soluția de curățare pentru îndepărtarea depunerilor de calcar și a altor impurități și se lasă să acționeze. Urmează golirea și clătirea rezervorului și reumplerea. Printre avantajele acestei metode se numără eficiența în îndepărtarea depunerilor de calcar și timpul redus de punere în aplicare a operațiunii. Printre dezavantaje se evidențiază manipularea unor substanțe chimice și costurile suplimentare pentru a le achiziționa;
  • Cea de-a treia metodă este curățarea cu ajutorul specialistului. În general, este indicat să se apeleze la o firmă specializată în domeniu, care va face evaluarea și va pune diagnosticul, executând curățarea corespunzătoare a boilerului electric cu echipamente și soluții profesionale. În acest mod se reduce riscul de defectare a unor componente interne, curățarea este profesională și corectă, dar costurile pot fi mai mari. 

 

1.3. Situațiile în care se impune curățarea boilerului electric

 

O situație în care se impune curățarea imediată a boilerului electric este atunci când proprietarul observă că a scăzut eficiența încălzirii apei. Practic, echipamentul nu mai încălzește foarte rapid apa sau prezintă diferite fluctuații în ceea ce privește temperatura. În acest caz, problema este legată de depunerile de calcar ce i-au afectat rezistența sau care sunt prezente în interiorul rezervorului. 

 

O altă situație este legată de apa fierbinte cu impurități (particule de calcar, rugină etc.), care indică faptul că este timpul de a face o curățare. Dacă apa are un miros neplăcut sau un gust neobișnuit, este semn că în rezervor sunt prezenți diferiți contaminanți. Tot din cauza depunerilor de calcar se pot auzi diferite zgomote neobișnuite pe durata funcționării boilerului, ceea ce trebuie să determine proprietarul să igienizeze interiorul rezervorului. 

 

O situație deosebită, ce poate fi întâlnită câteodată la boilerul electric este oprirea frecventă. Depunerile de calcar determină decuplarea termostatului, deoarece au afectat senzorul de temperatură. Pentru a preveni supraîncălzirea, acesta declanșează oprirea automată. 

 

Dacă toate aceste semne vor fi ignorate și nu se vor realiza operațiunile de curățare și de igienizare, boilerul electric nu va funcționa adecvat, ceea ce va poate duce la apariția unor probleme majore, la costuri suplimentare legate de repararea sa sau chiar la înlocuirea cu un produs nou. 

 

2. Procedeul de întreținere a boilerului electric

 

Pentru a funcționa corect și a avea o viață îndelungată, boilerul electric trebuie să fie curățat în mod adecvat, ținând cont de câteva etape și de sfaturile specialiștilor în această direcție. Această operațiune se poate face de către proprietarul dotat cu anumite cunoștințe tehnice și cu uneltele necesare, dar și de o firmă specializată în domeniu, care va oferi o curățare profesională.

2. Procedeul de curățare a boilerului electric

 

2.1. Echipamente și unelte necesare pentru curățarea boilerului electric de calcar

Pentru a preveni apariția problemelor tehnice și pentru a realiza o curățare așa cum se cuvine, instalatorul amator sau profesionist trebuie să aibă la îndemână echipamente și unelte adecvate:

  • În primul rând, este vorba despre echipamentul de protecție individuală, format din mănuși, ochelari și mască de protecție;
  • În al doilea rând, va fi nevoie de uneltele de bază, printre care pot fi menționate chei, șurubelnițe, furtun de drenaj, găleată, pompă de drenaj;
  • În al treilea rând, va fi nevoie de materiale de curățare, precum perii de sârmă, perii de nylon, burete abraziv, cârpe, lavete de curățare;
  • La îndemână vor fi și soluțiile de curățare adecvate acestei operațiuni. Astfel, va fi nevoie de o soluție împotriva calcarului, ce trebuie să fie aplicată în funcție de recomandările producătorului cu privire la diluare și utilizare. Pentru a curăța calcarul sau alte depuneri minerale și pentru a neutraliza mirosurile neplăcute, de folos pot fi oțetul și bicarbonatul de sodiu, foarte des întâlnite în orice casă;
  • Pentru a inspecta boilerul vor fi necesare lanterna și o oglindă mică;
  • Instrumentele de măsurare și testare vor completa trusa instalatorului (multimetru, termometru);
  • Nu în ultimul rând, trebuie să existe anod de magneziu (dacă trebuie înlocuit cel vechi), garnituri și sigilii de rezervă 

2.2. Pașii de urmat pentru curățarea boilerului electric

 

Cu echipamente și uneltele la îndemână, instalatorul poate să treacă la curățarea boilerului electric. În acest sens, se vor parcurge anumiți pași ce vor garanta desfășurarea unei operațiuni ca la carte. 

  • Înainte de a curăța propriu-zis boilerul electric, are loc pregătirea. Pentru început se decuplează aparatul de la alimentarea cu energie electrică. Acest lucru va garanta că nu vor avea loc electrocutări sau alte accidente neprevăzute legate de siguranța persoanei care va realiza această procedură. În plus, după decuplare, boilerul va fi lăsat să se răcească. În caz contrar, instalatorul poate să se accidenteze și să sufere diferite tipuri de arsuri;
  • După ce boilerul a fost scos din priză și lăsat să se răcească, se va goli rezervorul. Anterior, se oprește alimentarea cu apă și se deschide robinetul de apă caldă pentru a elibera presiunea din sistem. Se introduce furtunul în supapa de drenaj și se direcționează către sistemul de canalizare sau către un recipient până când apa se scurge total din rezervorul boilerului;
  • Se desface capacul de acces cu șurubelnița, se deconectează și se scoate rezistența electrică și anodul de magneziu;
  • Din acest moment se poate trece efectiv la curățarea componentelor interne ale boilerului electric. Cu peria de sârmă și soluția de curățat se vor îndepărta depunerile de calcar și diferitele impurități din interiorul rezervorului, apoi de pe rezistență și termostat și la final de pe anodul de magneziu (dacă este corodat puternic, trebuie înlocuit cu unul nou);
  • După ce a fost realizat acest pas, se poate trece efectiv la clătirea rezervorului cu apă curată și la inspectarea componentelor interne pentru a se putea vedea dacă sunt în stare optimă de funcționare;
  • Din acest moment se poate trece la asamblarea componentelor și la montarea capacului de acces. Se umple rezervorul cu apă rece, se deschide robinetul de apă caldă pentru a elimina aerul rămas în sistem și se repornește alimentarea cu energie electrică;
  • Nu trebuie uitată, la final, verificarea funcționării impecabile a boilerului electric proaspăt curățat.

3. Sfaturi și recomandări utile pentru folosirea, curățarea și întreținerea boilerului electric

Pentru obținerea apei calde necesare în diferite activități desfășurate acasă sau în alte domenii se folosesc deseori boilerele și instanturile electrice și pe lemne. Aceste aparate funcționează rapid și eficient pentru o perioadă îndelungată, însă au nevoie periodic de o curățare adecvată și de o întreținere pe măsură. 

 

În acest sens, sfaturile și recomandările specialiștilor sunt de folos tuturor celor care utilizează aceste echipamente:

  • Curățarea boilerul electric trebuie să aibă loc cel puțin o dată pe an. În cazul în care apa este una dură, atunci operațiunea poate avea loc chiar și de două ori pe an;
  • Soluțiile chimice folosite pentru curățarea rezervorului boilerului electric trebuie să fie diluate înainte de a fi aplicate, altfel pot deteriora componentele acestuia;
  • Temperatura apei boilerului electric trebuie să fie setată la 50-60 grade Celsius, deoarece o temperatură mai ridicată poate să favorizeze apariția depunerilor de calcar și poate să crească riscul de arsuri;
  • Pentru a scădea riscul de depunere de calcar se poate instala un dedurizator și pentru a reduce cantitatea de impurități și minerale se pot instala filtre la intrarea în boiler;
  • Boilerul nu trebuie să fie utilizat la capacitatea sa maximă în mod constant, deoarece acest lucru poate duce la uzură prematură și la supraîncălzirea componentelor interne;
  • Când se fac lucrări de curățare și igienizare, este obligatoriu ca boilerul să fie decuplat de la rețeaua de energie electrică, în acest mod prevenindu-se riscurile de electrocutare;
  • Anodul de magneziu trebuie să fie înlocuit, în general, la fiecare doi – trei ani, deoarece dacă este uzat complet, atunci poate duce la deteriorarea rezervorului;
  • Sistemul de recirculare a apei poate să prevină stagnarea apei în boiler și poate fi realizat de către un specialist în domeniu. Acest sistem ajută la prevenirea depunerii de calcar în rezervor, dar și în conducte.

 

În concluzie, pentru a menține boilerul electric în stare perfectă de funcționare se impune realizarea periodică a procedurii de curățare adecvată cu ajutorul soluțiilor chimice sau a celor naturale, dar și cu echipamente și unelte de cea mai bună calitate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *