Reciclarea deseurilor periculoase

Actualizat la 24 August, 2015 at 02:01 pm

DESEURI PERICULOASE_100x150-011Ştiaţi că?
• din 1000 de baterii portabile se pot obţine 190 kg de fier, utilizat în industrie;
• în fiecare an, 15 bilioane de baterii sunt aruncate. Dacă s-ar construi o coloană din acestea, coloana ar ajunge de la Pământ la Luna şi înapoi.
• fabricarea unei baterii consumă de 50 de ori mai multă energie decât cea produsă de baterie;
deseuri
Totodată, bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30% mercur.
O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii.
o singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.
DESEURI PERICULOASE_100x150-012
1. Incercati sa reduceti utilizarea bateriilor sau sa folositi baterii reincarcabile in locul celor de unica folosinta.
2. Cumparati vopsele si lacuri pe baza de apa.
3. Achizitionati produsele chimice care au certificare ecologica, cititi etichetele produselor chimice pentru a afla componenta lor, alegeti produse naturale.
4. Reduceti in casa numarul de produse marcate cu simboluri reprezentand substante periculoase, respectati regulile de depozitare si utilizare a acestora.
5. Predati lampi si becuri economice nefunctionale, acumulatori de masini si anvelope vechi la centrele de colectare si reciclare.

Prelucrarea
Cea mai raspandita metoda de tratare a deseurilor periculoase este eliminarea, neutralizarea si stocarea lor in depozite speciale. In urma tratarii termice, chimice sau fizico-chimice substantele periculoase sunt neutralizate sau convertite in forme mai putin periculoase. Mult mai rar astfel de deseuri se recicleaza. Din surse chimice de energie se extrag metale. In urma tratarii aparatelor electrice se recupereaza materii prime secundare cu valoare economica: plastic, sticla si metale. La instalatii de demercurizare se colecteaza mercur. Anvelopele se maruntesc in bucati mici din care se extrag cabluri metalice si fibre. De asemenea, unele deseuri periculoase se folosesc pentru productia materialelor de constructii, precum cimentul.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *