Solutii de Amenajari

Fosa septică – rol, cum funcționează, ce probleme pot apărea și cum le rezolvi

Golire fosa septicaAtunci când ai o casă, o pensiune, în mediul rural sau într-o zonă în care nu există sistem de canalizare la care să te branșezi, cel mai probabil ai nevoie de o soluție alternativă pentru dejectarea apei murdare și resturilor menajere. Una dintre cele mai eficiente opțiuni o reprezintă montarea unor rezervoare subterane numite fose septice. Despre acestea vom discuta chiar în ghidul următor.

Rolul și importanța fosei septice

Cei care și-au construit sau urmează să își construiască locuința în zonele în care nu există un sistem de canalizare public, de cele mai multe ori, sunt nevoiți să își asigure un sistem de canalizare individual, prin achiziționarea și montarea unei fose septice. Este vorba despre un recipient de sute de litri, care este îngropat în sol și în care vor fi deversate, colectate și epurate apele menajere, rezultate în urma folosirii apei potabile în activităţile casnice și comerciale: gătitul, spălatul și evacuarea din spațiile sanitare.

Fosa septică este, mai apoi, eliberată fie prin vidanjare, fie printr-un câmp de drenaj. În situația în care ai nevoie să montezi un astfel de rezervor, poți construi de la zero un bazin din beton, care să aibă rol de fosă septică, poți achiziționa o fosă septică preconstruită sau cel mai indicat este să optezi pentru o fosă septică ecologică, deoarece aceasta are capacitatea de a trata apa utilizată, de a o transporta printr-o statie de epurare și de a o evacua prin puțuri absorbante sau drenuri.

O soluție completă, sigură și profesională este fosa septică bicamerală Valrom, de 3500 de litri, ideală pentru gospodăriile de cel mult șase persoane. Această fosă este prevăzută cu două compartimente interioare, fiecare având un rol bine definit:

  • Decolmatarea – în primul compartiment, materiile solide se strâng pe fundul fosei, apa menajeră este curățată, după care trece în al doilea compartiment;
  • Filtrarea, tratarea și evacuarea – în al doilea compartiment, se continuă curățarea și, după o perioadă de aproximativ trei zile, apa menajeră din fosă va fi evacuată printr-un sistem de drenare subteran, alcătuit din nisip şi pietriş mediu, care funcţionează ca un filtru natural.

Vezi oferta noastra pentru 👉 FOSA SEPTICA BICAMERALA VALROM, 3500 de litri

Materialul din care este construită fosa

Fosa saptica din material plasticDe regulă, principalele materiale din care pot fi construite fosele, fie că vorbim de cele ecologice, fie de alte modele, sunt:

  • Beton (mai ales în cazul celor construite de la zero);
  • IBC (Intermediate Bulk Container);
  • fibră de sticlă;
  • polietilenă.

Cum alegi fosa septică

Cum alegi fosa septicaPe piață există o multitudine de variante de fose la prețuri accesibile, care permit, totodată, protejarea mediului înconjurător. Fiecare utilizator este liber să-și aleagă modelul potrivit, însă alegerile ar trebui făcute în funcție de necesități și ținând cont de câteva criterii simple.

Volumul fosei și numărul de utilizatori din gospodărie

Există mai multe modalități de a stabili care este volumul necesar locuinței tale. În primul rând, o fosă septică ar trebui să aibă o dimensiune de cel puțin 1,5 ori mai mare decât debitul de reziduuri prevăzut a fi rezultat zilnic. De asemenea, majoritatea producătorilor de fose septice consideră consumul de apă necesar pe cap de locuitor de 150 de litri pe zi. Însă, în cazul foselor ecologice, cei 150 de litri pe cap de locuitor trebuie înmulțiți cu trei, deoarece apa menajeră este evacuată la aproximativ trei zile. Așadar, pentru două persoane, volumul fosei septice poate fi de 900 de litri.

👉 Dacă ai căsuță de vacanță sau ești în căutarea unei soluții care să poată trata apa utilizată de 8-10 persoane, cele mai potrivite alegeri pot fi fosele septice de 5000 de litri, în timp ce, pentru gospodăriile de șase persoane, sunt suficienți 3500 de litri.

👉 Vezi oferta noastra pentru FOSA SEPTICA BICAMERALA VALROM, 5000 de litri

Materialele izolatoare

Pentru a nu exista riscul ca apa menajeră uzată să se infiltreze în pânza freatică, este indicat să alegi o fosă perfect ermetică. De aceea, varianta fosei construite din beton este din ce în ce mai puțin recomandată, deoarece, cu timpul, se poate crăpa și nu oferă aceeași siguranță ca fosele ecologice. De asemenea, se poate opta pentru montarea unei benzi izolatoare la îmbinarea dintre fundul fosei și pereți.

Cum se instalează fosa septică

Atunci când te-ai hotărât asupra tipului de fosă pe care îl vei folosi, trebuie să stabilești care este zona cea mai potrivită în care să montezi fosa. Este important să începi lucrarea ținând cont de câteva detalii:

  • Fosa trebuie montată într-un loc în care vidanjarea și întreținerea să se poată efectua cu ușurință, iar traficul peste rezervor să nu depășească 12.5 tone;
  • Acest loc trebuie să fie la un nivel mai jos, așa încât țevile de canalizare să aibă o cădere către fosă. Astfel, pentru a se asigura curgerea și, implicit, o funcționare facilă a sistemului, fosa trebuie montată la cel puțin cinci metri de locuință și într-o zonă înclinată, mai jos de casă;
  • Recomandat este ca distanța între locul fosei și locuința vecinilor, orice lac, râu, puț sau orice rețea de apă potabilă să fie de cel puțin zece metri;
  • De asemenea, locul, deși este unul jos, trebuie să permită accesul serviciilor de vidanjare;
  • Trebuie să te asiguri că pânza freatică se află la o adâncime mai mare de 2,5 metri de locul în care montezi sistemul;
  • Pentru buna funcționare a întregului sistem, este nevoie de coordonate precise, care stabilesc exact punctele de colectare a apelor reziduale, traseul conductelor de evacuare, posibilitatea includerii serviciilor de vidanjare și a sistemelor de reutilizare a apelor menajere.

Ce presupun etapele de montare

Pe lângă aceste detalii, sunt extrem de importante și etapele de montare a unei fose. În cazul nerespectării lor, pot apărea o serie de probleme, cum ar fi contaminarea solului și a pânzei freatice cu bacterii și substanțe chimice prezente în apa menajeră. Pentru a evita o astfel de situație, iată câteva recomandări:

  1. Primul pas în montarea fosei septice este săparea unei gropi de instalare cu dimensiuni suficiente, astfel încât să existe un spațiu de 30-40 cm în jurul bazinului și cel puțin 1,5 metri între placa superioară a fosei și suprafața terenului;
  2. Apoi, se tasează pământul de la baza gropii și se toarnă un radier de beton armat de 10-30 cm (placă din beton care servește ca fundație și care va susține greutatea fosei). Când radierul este finalizat, poți începe cofrarea pereților. Recomandat este să obții niște ziduri cu o grosime de 12 cm:
  3. Când fundația și pereții sunt gata, se coboară fosa în groapă și se poziționează astfel încât să stea cât mai stabil, în siguranță;
  4. Instalația de drenare a apei se conectează la cea de canalizare, apoi se branșează instalațiile sanitare ale casei tale la groapa fosei, după care se verifică ventilația sistemului și se montează accesoriile pentru reglarea poziției capacului (dacă sunt necesare);
  5. Spațiul dintre rezervorul fosei și pereții gropii va fi umplut cu pământ sau nisip;
  6. În final, înainte de punerea în funcţiune, dar şi după fiecare vidanjare, fosa va fi obligatoriu umplută cu apă curată.

În ceea ce privește aspectul legal, autoritatea de mediu (ANPM) nu este în măsură să ofere un aviz pentru construirea unei fose septice, însă este indicat să alegi produse fabricate conform legislației și standardelor europene în vigoare. De asemenea, este important să știi că în momentul în care dorești să construiești o casă, proiectul trebuie să includă și detalii despre sistemul de colectare și tratare a apei folosite.

Ce probleme pot apărea și cum întreții corect fosa septică

La fel ca la orice alt produs sau sistem pe care îl utilizăm zilnic, după montare, el trebuie întreținut. Iată care sunt problemele care pot apărea și cum pot fi evitate din timp.

Probleme cauzate de tipul solului

Fosa septică nu poate fi amplasată pe toate terenurile, mai ales dacă acestea sunt stâncoase și nu pot fi săpate. De asemenea, este indicat ca solul în care montezi rezervorul să nu fie unul argilos, care reține apa. Dacă, atunci când plouă, se formează bălți care stagnează mult timp, solul nu absoarbe suficient de repede apa, iar fosa poate să nu fie o soluție potrivită, în acest caz.

Posibilitatea ca drenajul să se înfunde

  • Chiar și atunci când folosești solvent de dizolvare, nu este indicat să arunci grăsimi și uleiuri în fosa septică, deoarece acestea pot bloca țevile de drenaj sau pot afecta pânzele de apă freatică. O altă soluție poate fi instalarea unui separator de grăsimi la canalizarea din bucătărie;
  • La ieșirea din fosa septică, se recomandă instalarea unui filtru care să blocheze particulele mici și solidele ușoare, înainte de a ajunge în țevile de drenaj și de a le înfunda;
  • Se recomandă ca, la un interval de 1-3 ani, să se verifice starea și funcționalitatea fosei, pentru a depista eventualele probleme. De asemenea, la un interval de 2-3 ani, trebuie efectuată vidanjarea, altfel, există riscul ca fosa septică să nu mai poată trata deșeurile menajere, urmând ca acestea să contamineze solul și pânza freatică.

Probleme cauzate de un volum mare de apă care intră în fosa septică

Dacă volumul de apă care intră în fosă este mult mai mare decât capacitatea ei, atunci produsul este suprasolicitat și timpul de decantare a solidelor este redus. Ce se întâmplă în această situație? Apa este evacuată mai repede și procesul biologic de epurare nu este efectuat corect. Din această cauză, există riscul ca unele materii solide să ajungă în câmpul de drenaj, iar fosa nu va mai filtra și trata apa corect. De aceea, este foarte important ca fosa septică să aibă o dimensiune de cel puțin 1,5 ori mai mare decât debitul de reziduuri prevăzut a fi rezultat zilnic. De asemenea, este recomandat să consumi apa în mod cât mai eficient: în acest fel, reușești să fii econom, dar și să prelungești durata de viață a fosei.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Fosa septică – rol, cum funcționează, ce probleme pot apărea și cum le rezolvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *