Cum se construieste un sistem de canalizare
Tipuri de sisteme de canalizare
Stim cu totii ca sistemul de canalizare are rolul de a colecta apele reziduale si pe cele menajere dintr-o locuinta. In acest articol vom discuta despre faptul ca acestea sunt de mai multe tipuri, cele conectate la sistemul public de canalizare sau cele care se racordeaza la o fosa septica proprie. De asemenea vom afla ca sistemul de canalizare trebuie dimensionat in functie de numarul de utilizatori si care este cea mai practica metoda de constructie a unui astfel de sistem.
Primele sisteme de canalizare se pare ca au aparut in urma 5000 de ani la Mohenjo-Daro, pe valea Indusului. Istoricii ne transmit ca cea mai veche atestare a unor canale de scurgere parte dintr-un sistem de canalizare provine din Babilon. Se pare ca locuitorii acelor vremuri au construit un palat cu un sistem de colectare a apelor meteorice prin simpla montare cu panta a unor dale. Tot atunci se pare ca closetul era deja utilizat, acea inventie antica aratand precum WC-ul turcesc din zilele noastre.
De atunci lumea a evoluat. Mariile imperii conduse de la Roma si Atena au imbunatatit acest sistem fiind nevoiti sa evolueze din cauza numarului foarte mare de locuitori. Astfel au reusit sa infiinteze primele sisteme publice de canalizare.
Sisteme de canalizare racordate la canalizarea publica
In zilele noastre fiecare metropola are un sistem de canalizare bine pus la punct. Acest lucru este stabilit deja prin legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, actualizata in 2015, care stabileste cadrul juridic unitar privind infiintarea, organizarea, gestionarea, finantarea, exploatarea, monitorizarea si controlul furnizarii/prestarii reglementate a serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare al localitatilor.
Serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se infiinteaza, se organizeaza si se gestioneaza sub conducerea, coordonarea, controlul si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale si are drept scop alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate pentru toti utilizatorii de pe teritoriul localitatilor. Serviciul de alimentare cu apa si de canalizare se furnizeaza/presteaza prin exploatarea unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice.
Asadar aceste sisteme se ocupa de tot procesul de la captarea din sursa a apei brute pana la evacuarea in emisari a apelor uzate epurate.
Acelasi lucru nu este valabil si in localitatile rurale. Aici se poate organiza, dupa caz, numai serviciul de alimentare cu apa, cu conditia asigurarii colectarii apelor uzate prin alte sisteme individuale.
Sisteme de canalizare cu fosa septica
Neexistand in zona un sistem de canalizare public la care sa se lege, cei care si-au construit locuinte in aceste arii au fost nevoiti sa-si asigure un sistem de canalizare individuala prin achizitionarea si montarea unei fose septice. Este vorba despre un recipient pe care il ingropam in sol, urmand ca in interiorul acestuia sa fie deversate apele menajere produse de locuinta si dependintele acesteia. Fosa poate fi construita din diverse materiale – beton, fibra de sticla, polietilena – fiecare utilizator fiind liber sa-si aleaga modelul preferat si dimensiunile acesteia in functie de necesitati.
Aceste dispozitiv este format de obicei din mai multe compartimente interioare, fiecare avand un rol bine definit. De exemplu, primul dintre acestea are rolul decolmatarii, ne referim la separarea fecalelor şi a reziduurilor grele. Cei care vor sa-si monteze o fosa septica care sa functioneze corespunzator trebuie sa stie ca in aval de aceasta trebuie sa fie construit un camin care sa poata fi vizitat. Prin intermediul acestuia vom verifica functionarea fosei. Spre exemplu vom fi foarte atenti la conductelele de aerisire care vor asigura eliminarea gazelor rezultate în urma fermentaţiei anaerobice. Daca gazele produse în primul compartiment nu sunt eliminate în atmosferă, amestecul poate deveni explozibil.
Sistemul functioneaza in modul urmator: materiile solide se strang pe fundul fosei, lucru datorat greutatii lor; apa menajera este curatata in primul compartiment dupa care trece în al doilea compartiment, unde se continua curatarea. De notat insa ca apa rezultata nu este potabila. Dupa o perioada de aproximativ trei zile ea va fi evacuata printr-un sistem de drenare subteran, alcătuit din nisip şi pietriş mediu, care funcţionează ca un filtru natural.
Mai apoi ne vom ocupa de resturile solide de care aminteam ca se aduna în primul compartiment. Acestea vor fi vidanjate la anumite perioade de timp. Acest lucru depinde exclusiv de numarul utilizatorilor si de capacitatea fosei.
Avantajele si dezavantajele sistemului de canalizare propriu
Bineinteles, instalarea unei fose septice are anumite avantaje dar si dezavantaje. Pentru cei care sunt nevoiti insa se le utilizeze, lista avantajelor este mai importanta decat cea cu neajunsuri. Intai de toate ele au avantajul ca sunt produse usor de montat. Cine are nevoie de una va fi capabil sa gaseasca o firma specializata care sa-i ofere rapid consultanta si mana de lucru. Ele se gasesc rapid si la un pret accesibil, la fel si materialele care le asigura functionarea corecta. Trebuie amintit si pretul redus pentru intretinere.
Daca sunt montate asa cum trebuie si utilizate corect fosele nu vor produce acel miros urat de care probabil ati auzit. Pentru aceasta trebuie luate masuri inca de la montare. O distanta potrivita de locuinta, spre exemplu, va asigura linistea utilizatorilor.
Alte avantaje ale fosellor septice sunt rezistenta in timp, faptul ca nu ocupa spatiu, avand in vedere ca se monteaza sub pamant, si faptul ca nu impun necesitatea consumului de energie electrica.
La capitolul dezavantaje trecem intai faptul ca este mai costisitoare decat un sistem de toaleta normal. Vidanajarea este o operatiune care necesita echipament special care impune anumite costuri. Utilizatorul trebuie sa plateasca periodic, cel putin o data la un an sau un an si jumatate, o masina care sa goleasca fosa de reziduriile materiale.
Exista si varianta curatarii manuale insa, din cauza gazelor si rezidurilor, ne poate fi afectata sanatatea. La dezavantaje adaugam si faptul ca, in scopul transportului deseurilor in unitatea de tratament este utilizat un volum constant de apa.
Pe de alta parte, in toaleta sau chiuveta nu trebuie sa se arunce elemente care nu sunt biodegradabile.
Proiectarea unui sistem de canalizare
Pentru construirea unui sistem de canalizare se angajeaza o firma specializata sau se achizitioneaza materialele necesare (tevi, robineti, racorduri, etc) si se executa lucrarea respectand un plan al instalatiilor si legile in vigoare. Un sistem de canalizare este in fapt o retea de conducte ingropate subteran pentru colectarea apei uzate menajere. In cazul sistemelor publice acestea se ocupa transportul apei uzate catre o statie de epurare. Pe de alta parte cand avem de-a face cu un sistem privat, cu fosa septica ne vom interesa care sunt pasii necesari. În general, proiectarea unei sistem de canalizare menajera se face luand in calcul functionarea gravitationala. Totodata se va alege cea mai buna locatie, se va dimensiona produsul in functie de utilizatori, se va lua in calcul includerea caminului de vizitare pentru supraveghere si intretinere si se va include posibilitatea vidanjarii in proiect.
Alegerea sistemului de canalizare in functie de locatie
Asadar, daca va aflati situat intr-o zona in care este disponibil un sistem de canalizare public, aveti o decizie facila. Ce se intampla insa daca trebuie sa va construiti propriul dumneavoasitra sistem? Cel mai simplu este sa cautati o firma specializata. Reprezentatii acesteia vor sti ce avize va trebuie, ce tip de fosa septica se preteaza locatiei dumnevoastra si care sunt celelalte elemente (tuburi canalizare, racorduri, tevi) de care aveti nevoie. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va interesati in prealabil de alte lucrari ale acestei firme si care sunt preturile pe piata. Inainte de a va apuca efectiv de lucrare trebuie sa stiti, de exemplu, cat costa o fosa septica din beton sau una de polietilena.
Fosa se va instala la o distanta potrivita de casa pentru a nu mirosi gazele rezultate din fermentare. Distanta va influenta si costul tevilor de PVC care fac legatura intre casa si fosa. Totodata vom alege zona in care vom ingropa fosa stiind ca aceasta nu este foarte tranzitata. Vom evita sa instalam o fosa septica in locuri prin care trecem cu vehicule.
Dimensionarea sistemului de canalizare in functie de utilizatori
Un alt pas, la fel de important, este sa stim numarul de utilizatori. Dimensionarea unei fose septice potrivite se va face astfel mult mai usor. Astfel, o fosa septica ar trebui sa aiba o dimensiune de minim 1,5 ori mai mare decat debitul de reziduuri prevazut a fi rezultat zilnic. Exista fose unicamerale, cunoscute si sub denumirea de fose vidanjabile, si fose prevazute cu mai multe compartimente, fosele septice ecologice.
Adaptarea sistemului de canalizare la inclinarea terenului
Dupa ce ne-am hotarat asupra tipului de sistem de canalizare pe care il vom folosi trebuie sa stabilim cat de potrivit este acesta pentru inclinarea terenului de care dispunem. Este important ca atunci cand incepem lucrarea sa stabilim zona in care montam fosa. Acest loc trebuie sa fie la un nivel mai jos astfel incat tevile de canalizare sa aiba o cadere catre fosa. Astfel se asigura curgerea si implicit o functionare facila. De notat, locul desi unul jos, trebuie sa permita accesul serviciilor de vidanjare.
Elaborarea arhitecturii sistemului de canalizare
Sistemul de canalizare trebuie foarte bine pus la punct inca din faza proiectului. Indiferent ca vorbim de fosa septica, statie de epurare, tevile de canalizare, si altele, locul fiecaru ielement in parte trebuie cunoscut in cel mai mic detaliu. Astfel, pentru buna functionare a intregului sistem vom avea nevoie de coordonate precise precum stabilirea punctelor de colectare a apelor reziduale, stabilirea traseelor conductelor de evacuare. Nu vom uita de includerea posibilitatii de vidanjare si de sisteme de reutilizarea apelor menajere.
Stabilirea punctelor de colectare a apelor reziduale
Sistemul de canalizare cuprinde un ansamblu de obiecte si dispozitive care colecteaza, transporta, epureaza si evacueaza apele uzate. Este important, pentru a nu afecta mediul inconjurator si implicit sanatatea utilizatorilor, sa stabilim punctele de colectare a apelor reziduale in locuri special amenajate. Fosele au capacitatea de a elimina apa purificata in urma proceselelor de purificare direct in panza freatica.
Stabilirea traseelor conductelor de evacuare
Unul dintre elementele principale ale canalizarii este sistemul de evacuarea apei uzate. Este vorba atat de retelele interioare de conducte (din cladiri sau hale industriale), cat si de reteaua de canalizare exterioara (formata din reteaua stradala si colectoare). Stabilirea traseelor acestor conducte se va face in functie de relieful terenului unde ca fi amenajat sistemul de canalizare. Conductele de evacuare trebuie sa aiba cadere astfel incat colectarea apei sa se faca cat mai facil.
Reteaua de canalizare este alcatuia dintr-un ansamblu de canale care au fiecare roluri foarte bine definite. Colectoarele principale se ocupa cu primirea apelor conducandu-le la emisar dupa trecerea prin statiile de epurare. Mai apoi avem colectoare secundare care primesc si transporta apele de la bazinele de colectare aferente lor in colectoarele principale. De asemenea avem canale de racord, cele care leaga canalizarile interioare ale cladirilor cu canalele de serviciu sau colectoarele secundare. Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim si de canalele deversoare, cele care preiau surplusul de ape uzate din colectare si le conduc in cursurile de apa apropiate.
Includerea posibilitatii de vidanjare in proiect
Vidanjarea este un proces esential care face ca sistemul de canalizare sa functioneze asa cum doresti. Pretul pentru vidanjarea unei fose septice incepe de la cateva zeci de lei pe metrul cub fiind influentat si de numarul de kilometri pentru care se deplaseaza masina.
Dupa cum am spus simai devreme recomandam sa vidanjati o data la 12 -18 luni. Astfel nu veti avea surprize neplacute precum zone ude si mirositoare prin curte. Mai mult, mirosul se poate resimti chiar in casa.
Procesul de vidanjare este unul rapid mai ales daca stiti cu exactitate unde este montata fosa septica precum si traseul tevilor. Daca alegeti sa repetati constant procesul de vidanjare sunt sanse mai mici sa apara avarii la sistem.
Sisteme de reutilizarea apelor menajere
Pentru ca protectia mediului ne priveste pe fiecare dintre noi este important sa utilizam sisteme de canalizare. In Romania exista in continuare, mai ales in mediul rural, oameni care folosesc latrine, gauri sapate in pamant peste care pun WC-ul din lemn. Acestea depoziteaza materiile fecale care se se descompun prin fermentație, solul si apa din jur fiind afectate.
Prețul mic și calitatea înaltă ale sistemelor moderne pot schimba modul cum tratam mediul inconjurator. Cu ajutorul acestora apa recuperata si reciclată din apele uzate (canalizare) poate fi utilizata în irigare si pentru reîncărcarea acviferelor apelor subterane, pentru a satisface nevoile de apă agricole și industriale. Scopul acestor procese este conservarea, in loc de deversare a apei tratate în apele de suprafață.
Etapele de construire ale unui sistem de canalizare
Pentru a fi siguri ca vom avea un sistem de canalizare care sa functioneze in parametrii pe care ii dorim vom trece prin cateva etape care ne vor asigura ca nu facem nicio greseala. Vom incepe cu realizarea priectului si obtinerea autorizatiilor, dupa care procuram materialele necesare si purcedem la realizarea lucrarii efective.
Realizarea proiectului
Primul pas este intotdeauna realizarea proiectului. Acesta se face de catre un specialist care va determina fiecare aspect al lucrarii. In proiect va fi trecut un breviar de calcul, lista materialelor, programul de control al calitatii, locul unde va fi amplasat sistemul etc. Conform proiectului vom sti exact unde facem sapaturi dar si dimeniunile acestora. Proiectul tine evident cont de numarul de persoane care locuiesc constant in casa, cat de des este locuita casa, cate bai, cat de des vom chema serviciul pentru vidanjare si nu in ultimul rand cat de des se gateste.
Obtinerea autorizatiilor
Pentru a incepe lucrarile aveti nevoie de certificat de urbanism si de autorizatie de constructie. Acestea vor putea fi obtinute de la primarii. Odata ce ati obtinut toate actele necesare puteti incepe sa instalati sistemul de canalizare privat.
Procurarea materialelor
Odata ce sunteti siguri ca ati obtinut aprobarile necesare demararii lucrarilor nu va mai ramane decat sa va procurati materialele necesare lucrarii: tevi, racorduri, robineti, materiale izolatoare, ciment si nisip pentru caminul de vizitare.
Tevi
Este recomandat sa consultati un specialist care sa va recomande tevile cele mai potrivite pentru lucrarea dumneavoastra. Acestia vor stii ce diametru trebuie sa aiba acestea pentru a face fata unei utilizari intense. Pe langa tevile de alimentare si de transmisie a apei catre fosa vom achzitiona si tevi de drenaj. Acestea sunt tevi gaurite care vor fi asezate pe pietris si ingropate in pamant pentru evacuarea apei uzate de la canalizare.
Racorduri
Un alt aspect important este achizitionarea unor racorduri de incredere. Astfel va veti asigura ca la legaturile dintre elementele sistemului de canalizare nu vor exista scurgeri care sa creeze probleme nedorite.
Robineti
Robinetii va vor ajuta sa controlati tot sistemul cu exactitate. Ei vor fi montati conform proiectului si vor fi probati pentru a fi siguri ca isi fac treaba perfect.
Unelte necesare
Pentru o lucrare corecta trebuie sa avem la dispozitie o serie de unelte care sa ne ajute in fiecare etapa. Spre exemplu, initial, vom avea nevoie de un excavator, lopeti, cazmale si tarnacop pentru sapaturile santurilor. Apoi vom avea nevoie de foarfece pentru a taia plasele care vor arma peretii deoarece acestia urmeaza a fi cofrati. Dupa turnarea betonului, la cateva zile, in functie si de caldura de afara, se va incepe constructia placii fosei septice. Se va cofra si se va turna betonul exact ca la o placa normala de casa, insa va fi lasata o gura de acces pentru vidanjare, care se va acoperi cu un capac, in general de metal. De asemenea vom avea nevoie de unelte care sa ne ajute sa taiem hidroizolatia pe care o vom folosi pentru tevi si fosa.
Materiale pentru izolarea tevilor si a rezervoarelor colectoare
Aceste materiale izolatoare au un rol extrem de important. Tevile ingropate nu vor avea probleme termice insa cele care fac legaturile cu casa trebuie protejate cu materiale izolatoare precum burete, izolatie de polietilena sau, uneori, spuma poliuretanica. Acestea vor avea si efectul unei izolari fonice a tevilor. Materialele de izolare vor asigura o hidroizolatie extrem de necesara in cazul unor eventuale scurgeri nedorite. Fosa trebuie sa fie perfect ermetica si sa nu lase apa uzata sa se infiltreze in panza freatica. Solutia poate fi aditivarea betonului atunci cand turnam fosa asfel incat acesta sa devina impermeabil. De asemenea se poate opta pentru montarea unei benzi izolatoare la imbinarea intre fundul fosei si pereti.
Ciment si nisip pentru construirea caminului de vizitare si rezervor
Dupa cum am amintit anterior, este imperativ necesar sa aveti construit un camin de vizitare care sa va permita sa inspectati si sa intretineti rezervoarele ingropate. Aceste camine vor fi trecute in proiect si trebuie construite ca atare. Pentru realizarea acestora veti avea nevoie de ciment si nisip care se vor amesteca si vor forma betonul. Acesta poate fi ajutat de catre aditivi speciali pentru a deveni impermeabil.
Realizarea lucrarii
Lucrarea propriu-zisa va incepe cu delimitarea traseelor viitoarelor conducte. Se traseaza pe teren axelor santurilor, linii care vor fi marcate prin tarusi batuti in pamant la distante egale. Puteti folosi pentru aliniament si o sfoara intinsa intre doi tarusi, axul santului fiind apoi stabilit cu un fir cu plumb. Pe baza proiectului, marcati in teren ramificatiile din conducta si centrele caminelor folosind cate un tarus.
Saparea santurilor si a gropilor
Faza a doua este cea de sapat. Vom avea grija sa lasam o panta de 1-2% pentru a asigura curgerea apei uzate catre rezervoare.
Montarea tevilor
Dupa ce ati terminat sapatura este momentul racordarii tevii de canalizare. Aceasta se va monta obligatoriu folosind teava de canalizare portocalie (SN4), cu diametru corespunzator gabaritului constructiei. Teava se monteaza pe un pat de nisp, care amortizeaza socurile, dar va ofera si posibilitatea de a corecta usor deviatiile de panta. Intreaga conducta se acopera cu un strat de nisip si apoi cu pamant.
Izolarea tevilor
Tevile vor fi ingopate in santuri de 90 – 110 cm pentru a fi siguri ca nu vor fi afectate de inghet. Ele vor fi astfel izolate termic. Si nisipul de care vor fi acoperite are calitatea de a izola si proteja tevile de anumiti factori.
Pregatirea rezervorului de depozitare
Mai apoi ne vom ocupa de locul in care va fi depus rezervorul de colectare. Vom sapa si betona neuitand de caminul de vizitare de care am amintit. Acesta se va cobori de catre mai multi oameni sau cu ajutorul unor utilaje pentru a evita lovituri care sa-i ameninte integritatea si, in acelasi timp, functionarea normala.
Intretinerea sistemului de canalizare
Asadar, este important sa se asigure protectia sistemului de canalizare impotriva inghetului si sa se construiasca un caseu de vizitare pentru eventualele probleme ulterioare. Astfel intretinerea se va face mult mai facil. Nimeni nu vrea sa se confrunte cu problema unei canalizari infundate.
Pentru a evita orice tip de problema este bine sa urmam cateva sfaturi care sa ne faca viata mai usoara. De exemplu nu este indicat sa arunci grasimi si uleiuri in fosa septica deoarece acestea pot bloca tevile de drenaj. Multi cred ca rezolva o astfel de problema folosind solvent de dizolvare, numai ca ei uita ca aceste produse pot afecta panzele de apa freatica.
Recomandam instalarea unui filtru la iesirea din fosa septica. Acesta va retine particulele mici ce plutesc si solidele usoare cum ar fi parul inainte de a ajunge in tevile de de drenaj si de a le infunda. Un alt ajutor poate veni prin instalarea unui separator de grasimi la canalizarea bucatariei.
In categoria elementelor care nu trebuie aruncate in chiuveta sau toaleta atunci cand acestea sunt legate la un bazin exterior gasim zatul de cafea, resturi de mancare sau oase, vata, scutece, mucuri de tigara.
Suntem siguri ca ati auzit de bioactivatori din momentul in care v-ati interesat despre fosele septice de pe piata. Acestia sunt produsi care sunt siguri pentru mediu si ofera un ajutor natural pentru functionarea normala a sistemului.
Incercati sa nu utilizati vopsele sau dezifectanti in fose septice pentru ca sunt foarte daunatori mediului inconjurator.
Un alt sfat important este de a reduce cantitatea de apa din fose septice. Utilizarea bateriilor inteligente dar si economia manuala (oprirea frecventa apei cand spalam vase sau cand ne spalam pe dinti) pot face diferenta.
Nu in ultimul rand, vidanjarea constanta, va ajuta la intretinerea in conditii de buna functionare a unei fose septice
Pingback: Fosa septica: Cum functioneaza, ce probleme apar si cum le rezolvi - Blog Romstal
Mulțumesc mult! 🙂 A fost foarte interesant!
Buna ziua ! Va intreb ca un …”novice”: ce rol are un studiu de fezabilitate, care se “rostogoleste” pe durata de peste 5 ani, nu se face nimic in satul meu, dar ni se promite ca …”vom avea canalizare !”
Este doar o metoda a “baietilor destepti” de a lua/sifona niste bani, sau chiar are un rost acest “studiu”.
Cu ce ar trebui sa incepem in lucrare: cu statia de epurare, sau cu lucrarile de instalare a tubulaturii ? Sau in paralel?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat !
Pingback: Schema Instalatie Scurgere Baie