Articole recomandate

Unelte folosite în grădină: care sunt și de ce nu trebuie să îți lipsească

Îți va fi util să știi ce unealtă se folosește de la țară la oraș, cel mai des în grădină. Grădinăritul este una dintre cele mai atractive, relaxante și benefice activități, pe care le poți face într-un mod foarte eficient dacă este respectată o condiție esențială, aceea de a avea cele mai potrivite unelte. Vei afla din acest articol care sunt uneltele de care ai nevoie pentru ca lucrul în grădină, la parcela de legume sau în stratul de flori, să-ți aducă roade bogate și foarte multă satisfacție.

Ce unealtă se folosește cel mai des în grădină

Un top al celor mai folosite unelte arată care sunt uneltele indispensabile necesare pentru grădinărit, indiferent dacă grădina este una mare sau mică, indiferent dacă este o grădină urbană sau una din mediul rural. Practic în absența acestora activitatea eficientă în grădină este imposibilă. Cap de listă și titlul de cea mai des folosită unealtă pentru grădinărit revine sapei.

Mai mare sau mai mică, cu coadă mai lungă sau mai scurtă sapa este indispensabilă fiind utilă la pregătirea terenului, pentru afânare și săparea culturilor, dar și pentru a îndepărta plantele nedorite. Și este la fel de necesară în zone varde din jurul casei din oraș, cum este și la țară, unde terenul este exploatat mult mai intens.

După cum sugerează și numele poți săpa gropile necesare pentru plantarea pomilor, a arbuștilor și chiar a răsadurilor. Pentru acestea din urmă ideală este o sapă de mici dimensiuni, ușoară și comodă, foarte ușor de mânuit, care poate face adânciturile necesare cu minimum de efort pentru a pune în pământ răsadurile de legume. Modelele de sape mici, care par de jucărie, dar care sunt la fel de eficiente ca și una de dimensiuni standard sunt printre cele mai necesare unelte la îngrijirea unei grădini mici, din mediul urban.

Dacă vrei să știi ce unealtă se folosește de la țară la oraș, atât la lucrările de primăvară, dar și în restul anului pentru diverse activități, află că este vorba despre lopată. Utilă, prin versatilitatea sa, atât pentru a împrăștia îngrășăminte, dar și pentru afânatul solului, lopata este indispensabilă la lucrările din grădină.

Cazmaua este o altă unealtă de grădină folosită frecvent. Asemănătoare cu lopata, dar mai îngustă și cu vârf ascuțit, cazmaua te ajută să faci lucrări de finețe, precum afânarea solului și îndepărtarea buruienilor, fără a rupe rădăcinile plantelor. Acesta este una dintre cele mai utilizate unelte de la țară, dar este la fel de necesară și orășenilor care au grădini, inclusiv pentru întreținerea straturilor cu flori.

Departe de a fi pe ultimul loc, grebla este mult utilizată la pregătirea solul pentru plantarea semințelor și răsadurilor, la curățenia de primăvară sau la îndepărtarea frunzelor uscate în timpul curățeniei de toamnă. Nivelarea solului, distribuirea uniformă a îngrășământului pe întreaga suprafața dorită se face cu grebla.

👉 Amenajarea grădinii este o activitate care are nevoie nu doar de uneltele potrivite, dar are și câteva reguli clare, pentru ca rezultatele să fie dintre cele mai satisfăcătoare din punct de vedere estetic și funcțional. Principalul criteriu, care face diferența la amenajarea gradinii este dimensiunea acesteia.

 

Alte scule necesare în gospodărie, dacă ai grădină

DIn lista cu scule necesare în gospodărie care te vor ajuta să te ocupi de grădinărit nu poate să lipsească foarfeca de grădină, probabil una dintre cele mai mult utilizate unelte de grădină.

Este bine de știut că există mai multe tipuri de foarfeci de grădină în funcție de utilitatea lor principală. Cele mai mari, cu brațe lungi, care se manevrează cu ambele mâini și formează pârghii puternice, sunt folosite pentru întreținerea și tăierea ramurilor pomilor, arbuștilor sau a altor plante. Cele care pot fi utilizate cu o singură mână sunt destinate pentru întreținerea tufelor de trandafiri a ramurilor subțiri, a viței-de-vie sau pentru îndepărtarea lăstarilor neproductivi ai arbuștilor fructiferi. Ca să fie cu adevărat eficientă foarfeca trebuie să fie foarte bine ascuțită, iar lamele mereu curate. Astfel, tăietura pe care o face va fi una precisă.

Importante și foarte necesare sunt toate sistemele de pulverizare. Acestea sunt utile atât pentru întreținerea răzoarelor cu flori, a pomilor sau a straturilor de legume. De diferite dimensiuni și capacități, acționate mecanic sau manual, pulverizatoarele sunt folosite pentru distribuirea fertilizatorilor, a pesticidelor sau insecticidelor.

Extrem de utilă și cu roluri multiple în grădină, săpăliga este o sapă mai mică, cu lama îngustă, puțin mai lată la partea tăioasă și având doi sau trei colți simetrici la partea opusă tăișului. Este mult folosită la straturile de legume, pentru afânarea solului, îndepărtarea buruienilor, rărirea culturii, dar și pentru îngrijirea răzoarelor cu flori. Foarte simplu de utilizat, oferă precizie și rapiditate în îndeplinirea scopului urmărit. Deși este mai puțin utilizată în grădinile urbane, săpăliga cu dimensiuni standard este una dintre uneltele care se folosește la țară.

Există și o variantă miniaturală, ideală pentru utilizarea în îngrijirea zonelor verzi, din grădinile mici, din jurul locuințelor individuale din orașe. Simplu de manevrat, dar și comod de depozitat este unealta perfectă care poate fi folosită exact pentru aceleași activități la fel ca săpăliga cu dimensiuni clasice.

👉 Când alegi uneltele de gradina de care ai nevoie, unul dintre principalele criterii este să decizi dacă vei planta doar flori sau vei delimita și parcele pentru cultivarea legumelor.

 

Unelte pentru îngrijirea gazonului

O grădină îngrijită va avea și o zonă de gazon, iar pentru întreținerea acestuia sunt necesare o serie de unelte. De departe cea mai utilă este mașina de tuns gazonul, dar aceasta nu este singura. Sapa va fi necesară pentru marginile peluzei, pentru că lama din oţel dreaptă şi ascuţită, permite realizarea liniilor drepte între zonele cu gazon și cele cu pământ.

Foarfeca pentru gazon este necesară pentru peluzele mici sau acolo unde mașina de tuns nu poate ajunge. Acest tip de foarfecă are mânere lungi care formează cu lama un unghi de 90 de grade ceea ce oferă o utilizare simplă și eficientă.

Ce unealtă se folosește de la țară, la adunatul fânului, la îngrijirea gazonului? Furca. Aceasta este cea mai bună soluție pentru a aera gazonul atunci când nu ai un scarificator. Tot ceea ce trebuie să faci este să înfigi dinţii metalici din loc în loc în iarbă. Orificiile permit pătrunderea aerului, a apei și fertilizatorilor și sunt o tehnică care asigură un gazon des și sănătos, prevenind mucegaiurile, ofilirea și împâslirea gazonului.

Grebla clasică nu este bună pentru întreținerea gazonului, locul acesteia fiind luat de o greblă flexibilă, moale care îți permite să aduni frunzele de pe gazon și firele tunse. Aceste greble pentru gazon au dinții mai lați și sunt realizate din bambus sau alte materiale moi și flexibile.

👉 O masina de tuns iarba te va ajuta să ai mereu o peluză perfect îngrijită cu iarbă deasă și sănătoasă.

Cu ce se mărunțește pământul

Indiferent dacă este manuală sau acționată mecanic, unealta perfectă pentru mărunțirea pământului este grapa. Acesta este formată dintr-un sistem de dinți și discuri cu roți stelate care trecute peste pământul proaspăt săpat sparge bulgării, netezește și afânează solul. O mișcare de du-te-vino este soluția pentru grapa manuală, care poate fi utilizată și pentru aerarea zonelor cu gazon.

Lucrările de întreținere din grădină pot fi realizate și cu ajutorul unor motosape, fie dintre cele electrice, atunci când suprafața de teren este mică și în imediata vecinătate a casei sau cele pe benzină, atunci când suprafața este mai mare sau este nevoie de autonomie.

 

Ce alte scule trebuie să ai în casă

O listă general valabilă cu ce scule trebuie să ai în casă nu există, pentru că depinde exclusiv de nevoile tale. Chiar dacă unele scule vor fi utilizate mai rar, beneficiul de a le avea atunci când este nevoie de ele este important și trebuie luat în seamă.

În cutia cu scule de acasă nu trebuie să lipsească un set complet de șurubelnițe, ciocanul, cleștele și patentul. La toate acestea se poate adăuga o cheie reglabilă (cheia franceză), extrem de versatilă, dar și un set de chei tubulare. La toate aceste scule manuale se adaugă cele electrice. Bormașina este una dintre cele cu adevărat necesare și utile pentru că poate fi utilizată în nenumărate situații salvând timp și efort.

Fiecare dintre acestea îți poate fi utilă pentru mici reparații, atât în casă, cât și în jurul casei sau dacă vrei să bricolezi ceva, o căsuță de păsări, de exemplu, sau ai găsit un tutorial bun și te-ai decis să amenajezi un răzor pentru flori ca să înfrumusețezi curtea.

Cei care au teren în jurul casei și au făcut din grădinărit o activitate constantă pot adăuga pe lista cu scule și pe cele de care au nevoie în mod special, începând de la un fierăstrău electric și terminând cu un motocultor.

👉 Pentru îngrijirea pomilor din curte un motofierastrau este una dintre uneltele principale, care vor face activitatea rapidă și eficientă. 

Câteva sfaturi utile

Pe lângă faptul că acum știi ce unealtă se folosește de la țară la oraș, cel mai des în grădină, pe lista celor necesare mai trebuie adăugate și accesorii utile ocazional. Cele mai importante sunt roaba, de mare ajutor atunci când plantezi, aduni resturi vegetale, fertilizezi solul sau pur și simplu aduni roadele, dar și furtunul de stropit ca alternativă mai ușoară la stropitoare.

Vei avea nevoie la fel de mult și de echipamente de protecție: mânușile, cizmele și hainele de protecție, atunci când folosești insecticide și alte produse chimice, sunt obligatorii pentru siguranța personală. Nu uita ochelarii de protecție pe care să-i folosești când stropești și faci lucrări de tăiere.

Indiferent cât de mare sau de mică este suprafața de teren de care dispui, acesta poate fi transformată în grădină, iar mulțumirea pe care o ai atunci când vezi rezultatele – flori, legume, fructe – este neprețuită.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Unelte folosite în grădină: care sunt și de ce nu trebuie să îți lipsească

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *