Articole recomandateTrucuri de amenajare

Cum amenajezi gradina: alegerea stilului, a mobilierului si intretinere

  1. Informatii generale despre amenajarea gradinilor
  2. Amenajarea in functie de tipul de gradina
  3. Amenajarea in functie de dimensiunile gradinii
  4. Amenajarea in functie de stil
  5. Amenajarea, mobilierul si decoratiunile
  6. Amenajarea si iluminatul gradinii
  7. Amenajari suplimentare
  8. Intretinerea gradinii

 

Informatii generale despre amenajarea gradinilor

Gradina este locul pe care poti sa il transformi intr-un loc de poveste, cu un design deopotriva indraznet si practic. Vrei sa stii cum poti sa pui in practica proiectul tau de amenajare a gradinii? Ai nevoie de idei de amenajre a gradinii? In acest articol aflam cum facem amenajarea in functie de tipul de gradina, de dimensiunile acesteia, care sunt stilurile de amenajare pentru care poti opta si care sunt lucrurile care nu trebuie sa-ti lipseasca din noua ta gradina.

Amenajarea gradinii - Blogul Romstal

Amenajarea gradinii este o activitate care urmeaza reguli clare. Acestea ne ajuta sa obtinem exact rezultatul visat. Unii considera activitatea de amenajare a gradinilor o adevarata arta, de aceea au creat firme specializate care te pot ajuta sa creezi gradina perfecta. Daca urmati pasii descrisi in acest articol proiectul tau va integra perfect toate elementele de care aveti nevoie in gradina dumneavoastra.

Proiectul de amenajare a gradinii incepe cu stabilirea exacta a modului in care vrei sa folosesti spatiul pe care il ai la dispozitie. Acum trebuie sa hotarasti daca vei utiliza locul de langa casa doar pentru relaxare sau doar ca loc unde sa gradinaresti in adevaratul sens al cuvantului, plantand legume sau pomi fructiferi. Daca dimensiunile gradinii permit puteti opta sa le aveti pe amandoua.

Amenajarea gradinii de flori - Blogul Romstal

O gradina pentru relaxare dar care are un plus de functionalitate va avea un foisor sau un umbrar. De asemenea, mai ales in cazul nostru, al romanilor, este bine sa-i integram, intr-un colt, un gratar. Sunt elemente care ne ajuta sa petrecem timp de calitate cu prietenii sau familia. Cei pasionati pot chiar sa-si construiasca in gradina o bucatarie de vara. Trebuie insa sa stiti ca aceasta trebuie racordata la utilitati, deci veti avea nevoie de ajutorul unui specialist.

Daca gradina permite, este bine sa amenajam si un loc de joaca pentru copii. Astfel, cei mici vor fi incurajati sa petreaca mai mult timp in aer liber. Locul de joaca poate fi construit din lemn sau pot fi achizitionate elemente de plastic care sa-l compuna (casuta, topogan, leagan, balansoar). Pentru momentele in care prietenii si copiii lor sunt in vizita, o trambulina este cea care va aprinde atmosfera. Tot pentru cei mici, in perioada verii, vom monta o piscina gonflabila.

Amenajare gradina cu flori - Blogul Romstal

Amenajarea in functie de tipul de gradina

Amenajarea se face asadar in functie de tipul de gradina pe care il doriti. Relaxare sau gradinarit? Aceasta este intrebarea. Bineinteles, alegerea este dictata si de dimensiunile acesteia. Daca acestea nu sunt foarte generoase, partea de gradinarit efectiv va fi redusa spre zero. Nu va va ramane decat o portiune care sa va bucure prin verdele sanatos. Un hamac si cateva din elementele prezentate la punctul de mai sus va vor fi suficiente.

Amenajarea in functie de tipul de gradina - Blogul Romstal

Pentru o gradina care va avea portiuni separate, una pentru plantari si alta pentru petrecerea timpului liber, vom avea grija sa chestionam un specialist care ne va ajuta sa alegem care sunt zonele potrivite pentru fiecare portiune. Acesta stie, in functie de proprietatile terenului, care sunt solutiile cele mai eficiente. Impreuna veti stabili structura gradinii. Veti sti astfel unde vor fi aleile de circulatie, unde va fi zona intinsa de gazon, locurile de intalnire (gratar, foisor, umbrar de gradina, locul de joaca), zonele in care veti planta plante decorative. De asemenea, puteti alege sa va construiti un iaz propriu sau zone cu roci de diverse dimensiuni, pentru un aspect special.

Tot in functie de tipul de gradina veti alege si mobilierul de gradina, corpurile de iluminat, jardinierele.

Efortul pentru amenajare va fi substanțial redus atunci când vei avea la îndemână toate tipurile de unelte folosite in gradina, la tara si la oras.

Amenajarea in functie de dimensiunile gradinii

Dimensiunile spatiului ce urmeaza a fi amenajat sunt cele care ne ingradesc dorintele. Totusi, cu ajutorul specialistilor putem obtine atat o gradina perfecta vizual cat si una functionala. Daca in cazul unei gradini de mari dimensiuni posibilitatile sunt dictate de bugetul pe care dorim sa-l alocam, in cazul celor mai mici, trebuie sa hotaram ce anume ne va aduce satisifactie. Vom alege exact acele elemente care ne aduc bucurie. Timpul petrecut in gradina este unul special de aceea trebuie sa fim inconjurati de lucruri pe care le apreciem.

Gradina de mici dimensiuni

Daca avem langa casa o gradina de mici dimensiuni vom incerca sa o dezvoltam cat de mult putem pe verticala. Pentru a da senzatia de spatiu marit vom opta ca gardurile imprejmuitoare sa fie acoperite de plante agatatoare care sa inverzeasca tot locul. Mobilierul de gradina trebuie sa fie pozitionat strategic pentru a permite circulatia dar si intreprinderea de alte activitati. Putem alege sa ne dezvoltam pe verticala si in ceea ce priveste zona de luat masa. Constructii de lemn care sa ne ajute sa castigam spatiu sunt idei pe care le putem pune in aplicare relativ facil. Astfel, putem construi o zona de luat masa la inaltime iar sub aceasta un umbrar pentru zilele calduroase de vara.

Amenajare Gradina de mici dimensiuni - Blogul Romstal

Gradina de mari dimensiuni

In cazul unei gradini mari ne vom putea bucura de o multitudine de avantaje. Vom putea opta pentru a o amenaja cat mai simplu, minimalist, dand senzatia de libertate, sau putem alege varianta cu vegetatie luxurianta, daca ne place sa fim inconjurati de copaci, flori, tufe si arbusti.

In cazul in care alegeti simplitatea, accentul cade pe gazon. Acest covor verde, daca este intretinut cum trebuie, va va aduce satisfactii majore. Nimic nu se compara cu plimbatul pe iarba in picioarele goale. Peisajul poate fi completat de mici zone de apa si piatra, copaci care sa ofere zone de umbra si ronduri de flori. Tot in cadrul amenajarii minimaliste putem aduce in prim plan zona destinata intalnirilor cu prietenii ori familia. Aceasta va fi amenajata intr-o zona apropiata casei. Daca este nevoie puteti construi alei betonate, din piatra naturala sau dale, care sa va permita accesul curat chiar si in zi ploioase.

Amenajare Gradina de mari dimensiuni - Blogul Romstal

Cei care isi amenejeaza gradina punand accent pe cat mai multe plante sunt cei care adora activitatea de gradinarit in sine. Acestia isi rup din timpul lor pentru a se bucura de aceasta pasiune. Pomi fructiferi, legume sau chiar flori, toate pot fi impartite pe zone, iar proprietarul se va dedica total si se va simti implinit dupa cateva ore petrecute in mijlocul naturii.

La o gradina de mari dimensiuni puteti opta pentru una sau mai multe fantani arteziene. Se pot amenaja zone cu mese si scaune pentru relaxare, discutii sau citit. Pentru visare un hamac sau chiar mai multe reprezinta varianta de luat in seama.

Amenajarea in functie de stil

Indiferent de dimensiune, stilul unei gradini este cel care influenteaza cel mai mult modul de amenajare. Exista diferite stiluri de amenajare a gradinii – stilul rustic, englezesc, frantuzesc, japonez sau acvatic. Fiecare are particularitatile sale. Daca in cazul amenajarii gradinii in stil frantuzesc se pune baza pe simetrie, perfectiune, in cel japonez, spre exemplu, echilibrul se obtine tocmai prin asimetrie. Asadar este indicat sa cititi si sa va consultati cu specialisti pentru a cunoaste inca dinaintea debutului lucrarilor care va fi rezultatul. Veti cunoaste exact cum se vor incadra aleile betonate sau din pavele, cararile din pietre si chiar ce arbusti, flori sau ce tufisuri verzi in diverse forme le vor inconjura

Amenajarea gradinii in functie de stil - Blogul Romstal

Amenajarea gradinii in stil englezesc presupune prezenta unor tufe de trandafiri colorati. Acestia se vor dezvolta superb chiar in zone de umbra. Acest stil se bazeaza si pe plantarea de gard viu care delimiteaza anumite zone ale gradinii.

Oricare ar fi stilul ales, elemente de decor precum bancute de lemn sau fier forjat, casute pentru copii, vase de ceramica, pitici de gradina, statui, nu ar trebui sa lipseasca.

Gradina rustica

Unul dintre cele mai intalnite tipuri de amenajare a gradinii este cel in stil rustic. Aceasta presupune mult verde combinat cu flori in diverse nuante dar si nelipsitele elemente din lemn. De preferat sunt produse restaurate care au insa o patina vintage, cu totul aparte. Lemnul este cel care face ca foisorul sau leaganul din gradina sa ne aduca aminte de gradinile de la tara. De asemenea, cateva scaune si o masa veche din lemn adauga un plus de valoare oricarei gradini. Gradina rustica poate folosi bucati de lemn simple asezate pe marginea aleilor din piatra naturala pentru a crea un decor original, de poveste.

Amenajare Gradina rustica - Blogul Romstal

Implementand aceste elemente gradinii, pe langa plantele care se extind in voie, vom crea un peisaj rustic autentic ce va cuceri orice privitor. Multi romani utilizeaza care vechi din curtile bunicilor sau biciclete vechi pe care le vopsesc si le transforma in suport pentru flori. Ele devin adevarate puncte de atractie in gradina. In acelasi mod puteti utiliza mobilier vechi scos din uz, ustensile vechi (furci infipte in pamant pe care se catara plante agatatoare, roabe sau alte elemente din fier, alama sau caramida. Toate acestea ajuta la amenajarea gradinii in stil rustic.

Gradina japoneza

Amenajarea gradinii in stil japonez are din ce in ce mai multi adepti. Dupa cum am spus mai sus, aceasta are la baza un principiu estetic numit „fukinsei”, conform caruia asimetria ajuta la introducerea unui echilibru in orice spatiu. Daca vreti o gradina amenajata in stil japonez inseamna ca apreciati lucrurile simple dar elegante. Cultura japoneza pune mare accent pe spatiile de meditatie. Acest lucru se aplica si gradinii, locul ideal ca omul sa intre in comuniune cu natura.

Amenajare Gradina japoneza - Blogul Romstal

Gradina amenajata in stil japonez are carari de piatra care strabat spatiul serpuit. Nu trebuie sa lipseasca apa care poate fi traversata pe un pod arcuit. Acesta poate fi construit din lemn sau piatra. Din foisorul dumneavoastra veti admira florile superbe de cires, adevarat peisaj din filmele cu samurai.

Gradina acvatica

Amenajarea gradinii in stil modern presupune si implementarea unor elemente speciale. O gradina acvatica este cea ce va doriti daca dispuneti de un spatiu generos. Amenajarea unui iaz, helesteu sau a unei cascade de apa vor schimba total modul in care arata gradina. Trebuie sa fiti constienti insa ca acest tip de amenajare solicita investitii importante.

Amenajare Gradina acvatica - Blogul Romstal

Crearea unui iaz ornamental incepe cu alegerea optima a locului pentru acesta. Vom hotari dimensiunile acestuia dar si functionalitatea sa. De ce conteaza dimensiunea? Deoarece cu cat mai mare este un iaz cu atat calitatea apei din ele va fi mai buna. Pe langa dimensiuni si pozitionarea este importanta. Un iaz de mici dimensiuni sau o fantana mica isi vor pierde rapid farmecul intr-un colt umbrit al gradinii. Impactul unui iaz, lac sau fantana este determinat de stil, dimensiune si forma.

Amenajarea, mobilierul si decoratiunile

Daca te intrebi cum alegi cele mai bune decoratiuni pentru gradina ta si care este cel mai potrivit tip de mobilier trebuie sa urmezi sfaturile urmatoare. Decoratiunile pentru gradina si mobilierul te pot ajuta sa creezi un spatiu extrem de primitor si caracterizat de bun gust. In functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie vei alege numarul de piese care sa te ajute sa personalizezi gradina. O gradina mare va avea nevoie de mese si scaune, hamace, sezloange, umbrele, leagane, tobogane si alte jucarii.

Alegerea mobilierului

Mobilierul de gradina trebuie ales in fuctie de stilul acesteia. Exista mobilier de exterior fabricat din mai multe materiale dar trebuie sa aveti grija ca acesta sa respecte cateva caracteristici foarte importante – rezistenta, confort, functionalitate.

Alegerea mobilierului de gradina - Blogul Romstal

Un mobilier de gradina trebuie sa fie in primul rand rezistent el fiind tinut in aer liber. Materialul de constructie nu trebuie sa fie afectat de conditiile atmosferice schimbatoare. Fie ca vorbim de mobilier de gradina din lemn, plastic, ratan, aluminiu sau alte metale, acesta trebuie sa reziste cu brio atat pe timpul verii cat si in perioada mai rece a anului.

De asemenea ne vom asigura ca acesta este confortabil. Scaunele trebuie sa ofere o sustinere corecta pentru spate si brate. Este indicat sa testati mobilierul inainte de a-l achizitiona pentru a va face o idee despre cat de confortabil este. In ceea ce priveste functionalitatea, trebuie sa va hotarati daca mobilierul dumneavoastra de gradina trebuie sa fie normal, stivuibil sau pliabil. Acest lucru este dictat de spatiul disponibil. Un ultim aspect legat de functionalitate, este modul in care acesta trebuie ingrijit. In functie de materialul de fabricatie veti avea mai mult sau mai putin timp pentru curatarea mobilierului.

Alegerea decoratiunilor

Exista pe piata o multitudine de decoratiuni, incepand cu jardiniere si clasicii pitici de gradina si terminand cu lumini sau pernele decorative pentru mobilierul de exterior. Toate au rolul lor clar. Am amintit o suita de decoratiuni de-a lungul articolului, si ati realizat ca mare parte din ele sunt conditionate de spatiul disponibil si de stilul in care va doriti sa amenajati gradina. Decoratiunile sunt cele care transforma un spatiu dominat de plante intr-unul armonios, frumos, primitor, personalizat.

Alegerea decoratiunilor de gradina - Blogul Romstal

Alege ceramica in diverse culori, elemente din piatra si lemn, fantani arteziene, un gratar special si elemente colorate pentru locul de joaca al copiilor. Daca vrei sa alegi decoratiuni pentru gradina iti recomandam unele din metal, lemn sau ceramica, toate suficient de rezistente la ploaie. Decoratiunile de gradina vor crea o atmosfera vie dar, in acelasi timp, relaxanta, care va va umple sufletul de multumire.

Amenajarea si iluminatul gradinii

Iluminatul in gradina are un rol foarte important atat din punct de vedere estetic cat si din cel functional. Alegerea potrivita a elementelor de iluminat vor pune in valoare punctele forte ale gradinii dar vor si mari doza de securitate, mai ales pe timpul noptii. Nu mai vorbim de faptul ca sistemele de iluminat te vor ajuta sa circuli in siguranta dupa lasarea intunericului.

Amenajarea si iluminatul gradinii - Blogul Romstal

Poti opta pentru lumini care sa se aprinda de la intrerupator dar si unele cu senzor. Acestea detecteaza miscarea si descurajeaza intrusii.

Alegerea corpurilor de iluminat

Alegerea corpurilor de iluminat se face in functie de zonele ce trebuie luminate. Iluminatul aleilor si zonei de acces este facut cu stalpi de-a lungul acestora. Ultimele modele, cele cu led, functioneaza cu ajutorul energie solare si va ajuta sa economisiti din punct de vedere financiar deoarece nu necesita racordare la sistemul de energie electrica.

O alta metoda este este cea a luminilor incastrate in sol. Acestea lumineaza de jos in sus, si au un consum redus de energie. Montarea acestor corpuri de iluminat necesita o drenare a pamantului in care se vor monta.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru gradina - Blogul Romstal

La gradini de dimensiuni mari se poate opta pentru stalpi inalti care au becuri mai mari care ilumineaza zone mai intinse. Tot pentru spatii intinse, din cauza costurilor ridicate ale acestor stalpi, puteti opta sa montati surse de iluminat pentru iluminare ornamentala direct pe plantele mai mari sau pomii din gradina.

Din punct de vedere al energie consumate trebuie sa va ghidati in alegere dupa numarul elementelor de iluminat pe care le doriti. Daca acestea sunt putine puteti merge pe surse de iluminat electrice. Se leaga la reteaua de curent iar pentru economii se pot alege becuri LED, care consuma putin si au o durata de viata mare.

Exista, dupa cum am amintit, si iluminarea obtinuta cu ajutorul energiei solare. Acesta este un sistem de iluminat economic, extrem de simplu de instalat si care nu afecteaza mediul inconjurator. Aceste surse de iluminat se incarca cu energie de la soare, si produc lumina gratis pe timpul noptii.

Un alt tip de surse de iluminat este cel pe baza de baterii. Singura problema este ca va trebui sa shimbi in mod regulat baterille. Vei observa usor cand a venit timpul inlocuirii bateriilor deoarece, pe masura ce bateriile se consuma, lumina isi va pierde din intensitate.

Amenajari suplimentare

Pentru ca gradina sa aiba acel touch personalizat este bine sa nu uitati de acele amenajari speciale care va vor ajuta sa o faceti cu adevarat a dumneavoastra. Instalarea unui gratar cu forma speciala, a unui loc de joaca, a foisorului, a piscinei sau a unei fantani, va schimba total modul in care gradina se prezinta.

Foisorul de gradina

Marimea foisorului este dictata evident tot de marimea spatiului disponibil. Ia aminte, acesta este un element de baza, deoarece aici iti vei petrece cel mai mult timp relaxandu-te alaturi de familie si prieteni. Un foisor de gradina schimba total peisajul fiind punctul de intalnire si centrul de unde iti vei desfasura activitatile.

Amenajare foisor de gradina - Blogul Romstal

Un foisor poate adaposti o masa si scaune, hamace dar si un pat confortabil, daca marimea foisorului permite integrarea acestuia. Un somn in foisor va va aduce energia la nivel maxim.

Piscina

O gradina de vis nu poate sa nu aiba o piscina inconjurata de plante minunate cat vezi cu ochii. Piscina va fi creata cu ajutorul unor specialisti. Acestia va vor indica locul cel mai potrivit pentru amplasare si se vor asigura ca aceasta va functiona in parametrii pe care ii asteptati. Zilele de vara vor deveni de neuitat datorita acestui element care va ajuta sa va relaxati complet.

Daca gradina dumneavoastra nu este una intinsa atunci nu disperati. Nu veti fi nevoiti sa faceti sapaturi, ci doar sa mergeti intr-un magazin specializat. Aici gasiti la preturi decente piscine gonflabile care sa va satisfaca nevoia de racorire.

Fantana artizanala

Fantana aduce susurul linistitor al apei, element care trebuie sa existe in orice gradina moderna. Aceasta aduce utilizatorul mai aproape de natura atat din punct de vizual, cat si auditiv. O fantana artizanala, oricat de mica, va aduce relaxarea mult visata.

Puteti alege sa va decorati gradina cu o fantana arteziana din vase de lut sau una din metal. De asemenea, puteti alege modele de fantani arteziene originale disponibile in magazine. Diverse statuete care permit scurgerea apei vor crea un efect vizual fantastic si va vor uimi de fiecare data.

Amenajarea gradinii nu ar fi completa fara aceste fantani, inconjurate de piatra, lemn si o sumedenie de plante.

Intretinerea gradinii

Intretinerea gradinii este un proces dictat de complexitatea lucrarii, suprafata de lucru dar si de conditiile meteo existente. Daca in gradina nu vom acorda atentia necesara procesului de intretinere, exista pericolul ca banii investiti in amenajare sa se piarda rapid.

Intretinerea gradinii - Blogul Romstal

Intretinerea incepe de la gazonul ce trebuie ingrijit in functie de maturitatea si densitatea sa si pana la curatarea plantelor si pomilor de frunze si crengi uscate. Nu vom uita de udari constante si de tratamente specializate pentru fiecare specie in parte. Gradinile cu plante trebuie intretinute cu activitati majore intreprinse de cel putin doua ori pe an, o data primavara si o data toamna.

Pe langa ingrijirea plantelor trebuie sa acordam atentie si celorlate elemente. Trebuie sa avem grija sa curatam constant de la sursele de iluminat pana la foisor, piscina, loc de joaca, fantani.

4 thoughts on “Cum amenajezi gradina: alegerea stilului, a mobilierului si intretinere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *