Solutii de Amenajari

Izolarea termică a mansardei și a podului

Izolare termicaIzolarea termică a mansardei și a podului este esențială în orice locuință care se dorește a fi eficientă energetic, fiind cea mai bună modalitate de a preveni pierderile de căldură în timpul iernii și de a reține aerul rece în sezonul cald.

Podul reprezintă mai mult decât un loc unde să depozitezi lucrurile de care nu ai nevoie în activitățile de zi cu zi, el este creat ca o barieră de protecție împotriva frigului, căldurii și umidității. Dacă acesta nu este corect izolat, siguranța, eficiența și confortul locuinței ar putea fi compromise.

De ce trebuie să iei în considerare izolarea termică a mansardei și a podului

Facturi mai mici la utilități

Încălzirea și răcirea reprezintă între 50 și 70% din energia folosită într-o casă. Dacă locuința este neizolată sau slab izolată, vei cheltui mai mulți bani încercând să menții în casă o temperatură confortabilă. În medie, poți economisi între 10 și 50% din costurile de încălzire și răcire a locuinței, dacă izolezi podul și mansarda.

O structură mai sigură a locuinței

Izolarea mansardei și a podului poate preveni deteriorarea graduală a locuinței, provocată de căldură și umiditate, precum și acumularea vaporilor de apă, care pot eroda pereții. De asemenea, încetinește supraîncălzirea podului și a mansardei, care poate cauza umflarea și fisurarea acoperișului. Totodată, izolarea termică împiedică apariția mucegaiului, limitând efectele condensului.

O calitate mai bună a aerului din interior

Poluanții externi, precum praful, murdăria și mucegaiul, pot pătrunde în locuință prin crăpăturile cauzate de o izolare slabă. Odată cu trecerea timpului, acumularea acestor toxine poate compromite serios calitatea aerului. Izolarea podului și a mansardei previne răspândirea acestor poluanți în locuință și, astfel, familia ta poate respira un aer mai curat.

Un mediu mai confortabil

Chiar și în casele care sunt echipate cu sisteme de încălzire și răcire moderne pot avea loc fluctuații de temperatură atunci când clădirile nu sunt izolate corespunzător. Acest lucru înseamnă că locuința se poate încălzi sau răci mult mai repede când temperatura de afară se schimbă, iar în camerele de la etajele superioare temperatura poate fi diferită față de cea din încăperile de la parter. O diferență de temperatură între camere este un semn că locuința este slab izolată.

O uzură mai mică a sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat

Uzura sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat este mai frecventă la locuințele vechi. O izolare slabă a acestora determină sistemele de răcire și încălzire să funcționeze mai mult decât e necesar pentru a menține o temperatură constantă. Schimbările de temperatură pot apărea cu precădere la locuințele în care țevile de canalizare trec prin pod. De aceea, este recomandată izolarea mansardei și a podului, astfel încât aerul din conducte să fie menținut la temperatura potrivită.

Vezi 👉 toate ofertele noastre de IZOLATII

Izolarea podului si mansardei

De ce ai nevoie pentru izolarea podului și a mansardei

Înainte de a alege materialul izolator pentru pod și mansardă, trebuie să ai în vedere mai mulți factori. Care este starea acoperișului? Din ce material sunt realizate podul și mansarda? În ce zonă climatică se află locuința? Ce tip de izolare alegi: interioară sau exterioară?

Materiale izolatoare

Principalele materiale izolatoare sunt:

Polistirenul expandat sau extrudat

Polistirenul expandat este unul dintre cele mai folosite produse pentru izolarea termică a podurilor și a mansardelor. Acesta ajută la reținerea căldurii în interior mai mult timp, asigură izolarea termică și este rezistent la umiditatea crescută. Polistirenul expandat este eficient atât în perioada sezonului cald, cât și în timpul iernii, menținând o temperatură constantă în interior, indiferent de cea exterioară. Este atât ecologic, cât și economic, fiind o investiție rentabilă și de durată. Pentru că la instalare și montare trebuie respectate anumite proceduri, este recomandat să se apeleze la ajutorul unui specialist pentru montarea polistirenului expandat.

Vata minerală

Vata minerală este de două tipuri: de sticlă și bazaltică. La fel de eficientă ca polistirenul, aceasta este ideală pentru poduri și mansarde, fiind eficientă pentru izolarea termică, dar și pentru cea fonică. Acest produs nu va mai permite migrarea căldurii către exterior. De asemenea, este un produs ignifug, ceea ce înseamnă că nu se aprinde și nici nu întreține focul în cazul unui incendiu. Are o structură stabilă în timp, nu se deteriorează și rezistă la contactul cu substanțe corozive.

Fibre de celuloză

O altă soluție ecologică pentru izolarea podului și a mansardei este celuloza. Aceasta este cea mai veche metodă de izolare, folosită de zeci de ani de către constructori. Fabricată din carton reciclat sau hârtie, celuloza este una dintre cele mai eco-friendly opțiuni de izolare, fiind suficient de densă pentru a amortiza zgomotul și pentru a crește rezistența la mucegai și dăunători. În plus, nu afectează structura podului și a mansardei. Unul dintre cele mai mari beneficii ale utilizării fibrelor de celuloză este reducerea fluxului de aer. Acest produs este printre cele mai accesibile din punctul de vedere al prețului.

Spumă poliuretanică

Folosirea spumei poliuretanice pentru izolarea podului și a mansardei ajută la acoperirea golurilor din pereți. Aceasta este pulverizată în cavitatea peretelui, după care se extinde și se întărește. Are o rezistență termică mare și este și un bun izolator fonic. La fel ca vata minerală, spuma poliuretanică nu întreține arderea, astfel că este un produs izolator sigur pentru orice familie.

Vezi 👉 toate ofertele noastre de SPUME

Vata minerala

Înainte de a începe izolarea propriu-zisă a podului și a mansardei, este important să acorzi atenție câtorva pași, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Repară acoperișul deteriorat. Apa este inamicul izolației, de aceea este esențial să te asiguri că nu există scurgeri la nivelul acoperișului, care ar putea crea un teren propice pentru apariția mucegaiului. Verifică dacă sunt pete de apă pe înveliș sau puncte de mucegai pe grinzile mansardei și repară daunele.

Îndepărtează corpurile de iluminat. Înainte de a începe procesul de izolare a podului și mansardei, este important să îndepărtezi obiectele de iluminat sau să le separi de produsele izolante.

Îndreaptă ventilatoarele și orificiile de evacuare către exterior. Această acțiune este esențială pentru ca aerul umed din orificiile de evacuare să nu fie prins în izolație și să o distrugă.

Pe termen lung, izolarea podului și a mansardei este extrem de importantă, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva calității vieții. Dacă acest proces este realizat corect, rezultatele se vor vedea imediat.

Sursă foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *