Renovarea casei: cele mai importante sfaturi de luat în calcul
Renovarea casei este un demers care trebuie lăudat și încurajat. Nu este ușor, dar este un proces care aduce foarte mari satisfacții și beneficii. Un plan de lucru, care să stabilească obiectivele, și un buget clar sunt cei mai importanți pași, dar nici pe departe singurii. Toți cei care au trecut printr-o astfel de experiență știu că nu este tocmai indicat să stabilești data la care finalizezi proiectul și că trebuie să fii pregătit să faci față situațiilor pe care nu le-ai luat niciodată în calcul.
Planul de lucru, primul pas
Dacă ai decis că este momentul pentru o renovare, planul este primul pas. Stabilește exact ce vrei să faci și care sunt costurile lucrărilor, incluzând atât materialele, cât și mâna de lucru. O serie de lucrări le poți face singur, dar numai dacă sunt simple și dacă te pricepi cu adevărat. În principiu, poți avea impresia că nu este o filozofie, dar, în fapt, procedurile care duc la rezultate frumoase și durabile sunt mai complicate decât par la prima vedere.
Un plan pe care îl poți adapta după nevoi și, mai ales, după buget, arată în felul următor:
- Stabilește exact ce reparații vrei să faci (doar zugrăvești sau faci lucrări ample) și care sunt spațiile din casă pe care vrei să le îmbunătățești (baia și/sau bucătăria, camerele copiilor, sufrageria și/sau dormitorul, holul), pentru că fiecare în parte are nevoie de un plan de lucru propriu. Dacă iei în calcul modificări de compartimentare, consultă un specialist și analizează planurile casei sau ale apartamentului.
- Evaluează corect gradul de intervenție în cursul renovării. Poți doar să aplici un strat nou de vopsea sau este nevoie de un proces care să includă și instalațiile (electrice, sanitare)? Este greșit să faci o renovare superficială, dacă instalația de apă are probleme, de exemplu, pentru că vei cheltui bani degeaba. Țeava de apă fisurată va continua să păteze pereții. Uneori, renovarea interioară trebuie amânată până când vei rezolva problemele exterioare ale casei (infiltrațiile de la acoperiș, izolarea, montarea unor ferestre/uși noi, de exemplu). Ordinea operațiilor este esențială.
- Calculează bugetul necesar în funcție de toate aceste detalii. Alege materiale de calitate pentru că, deși pot să fie mai scumpe, cresc valoarea casei și sunt o investiție bună.
- Dacă stabilești exact care sunt renovările necesare, analizează fiecare etapă. Este important să știi care sunt lucrările pe care le poți face singur și unde ai nevoie de meșteri.
- Cere sfatul celor care se pricep. Eventual, apelează la mai mulți specialiști. Nu lua decizii decât după ce îți este foarte clar ce vrei să faci. O lucrare pornită nu se mai poate schimba decât cu costuri suplimentare.
- O renovare amplă produce multe deșeuri, așa că ia în calcul modul în care acestea vor fi evacuate. Există firme care colectează moloz, dar implică anumite costuri (mai mici decât amenzile pe care le poți primi dacă îl arunci oriunde). În plus, o serie de elemente pot fi salvate și reutilizate (uși vechi, dușumele de lemn etc.).
- Dacă lucrările de renovare au loc în casa în care locuiești, acceptă ideea că totul o să fie dat peste cap, un timp. Ia măsuri care să limiteze disconfortul. De exemplu, fă-ți o provizie importantă de preparate congelate, conserve sau semipreparate, dacă renovezi bucătăria. O renovare amplă, în casa în care trăiești, este mai ușoară dacă o vei face în etape: fiecare cameră pe rând.
- Gândește în ansamblu. Casa este un tot unitar, astfel că detaliile cromatice și materialele trebuie alese astfel încât să fie compatibile și echilibrate.
Vezi 👉 AICI categoria noastra de ECHIPAMENTE SANITARE
Renovarea camerelor
Este relativ ușoară. Chiar și așa, există câteva etape pe care trebuie să le respecți. Dacă este necesar, schimbă ferestrele, curăță bine și repară eventualele crăpături ori denivelări ale pereților. Urmează amorsa și vopseaua finală. Mai întâi tavanul, apoi pereții. La final podeaua, în cazul în care ai ales să schimbi sau să montezi parchet.
Nu uita să finisezi. Nu uita plinta, care delimitează frumos podelele de pereți, montarea prizelor, a întrerupătoarelor și curățarea temeinică a geamurilor, a ramelor ușii și ferestrelor.
Un sfat: oțetul alb curăță urmele de vopsea lavabilă. Folosește-l la curățarea petelor după vopsit, combinat cu apă, dar și pentru trafaleți, pensule și alte instrumente.
Renovarea băii
Este mai complicată, mai ales dacă lucrările pe care vrei să le faci sunt ample. Începe mereu prin a pune la punct instalațiile sanitare, eventual schimbă obiectele sanitare. Depășește șabloanele (gresie și faianță) sau culorile banale (alb). Ia în calcul materialele alternative, unele dintre ele cu proprietăți foarte bune și extrem de rezistente, culori cu personalitate și combinații care să eficientizeze locul. Este foarte posibil ca alte materiale decât cele clasice să-ți ofere soluții de amenajare extrem de frumoase și practice.
Renovarea băii te poate ajuta să câștigi spațiu. Poți schimba cada cu o cabină de dus, poți reorganiza obiectele sanitare. Nu uita sursele de lumină. Este esențială pentru a da volum și eleganță băii.
Unele lucruri importante pe care trebuie să le știi și câteva trucuri bune:
- Renovarea băii este costisitoare. Va costa mai mult decât bugetul pe care îl stabilești inițial;
- Adaptează baia la nevoile familiei;
- Alege materialele corect, în funcție de proprietățile lor, abia apoi în funcție de aspect;
- Asigură o ventilație corectă în baie, în cazul în care nu există fereastră;
- Fă cumva ca vasul de toaletă să nu fie primul lucru pe care îl vezi când intri în baie;
- Ia în calcul o chiuvetă pe colț. Câștigi spațiu;
- Adaugă ceva extravagant: oglinzi mari, plante, un candelabru.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de GRESIE SI FAIANTA
Renovarea bucătăriei
Nu doar în cazul bucătăriei, dar mai ales aici, renovarea trebuie privită ca o investiție. Făcută corect, va dura ani de zile. Este unul dintre cele mai animate locuri din casă, așa că o renovare trebuie să țină cont de faptul că bucătăria nu mai este doar locul unde se face mâncare, ci inima casei. Este zona de socializare, de distracție, aici cei mici pot face, uneori, temele pentru școală, iar alteori, bucătăria devine biroul de acasă.
Câteva sfaturi pot fi utile:
- Fă un plan detaliat al renovării. Nu face reparații și înlocuiri acolo unde nu este cazul;
- Combină elementele vechi din bucătărie cu cele noi. Rezultatul poate să fie foarte reușit:
- Nu uita să iei în calcul imaginea de ansamblu, nu doar fiecare piesă de mobilier sau fiecare obiect electrocasnic;
- Extinde spațiile de depozitare pe verticală și valorifică la maximum ceea ce deja există;
- Respectă triunghiul: aragaz, frigider, chiuvetă, unde trebuie inclus și blatul de lucru;
- Mai mult ca în alte zone din casă, materialele de calitate fac diferența și merită investiția;
- Funcționalitatea și durabilitatea trebuie să fie criteriile principale.
Vezi 👉 AICI categoria noastra pentru AMENAJAREA BUCATARIEI
Renovarea casei, totală sau parțială, va crește valoarea locuinței. Îți îmbunătățește confortul și nivelul de viață. Consideră că renovarea este un plan de afaceri, o investiție care are potențial și care aduce beneficii. Evident, există și o parte neplăcută: stresul unui astfel de demers și inevitabilele complicații, dar totul se compensează, la final, când proiectul este terminat și casa renovată.
Sursa foto: unsplash/pixabay
Pingback: Cum sa izolezi termic mansarda si podul - Blog Romstal