Trucuri de amenajare

Filtrul magnetic anticalcar – caracteristici și avantaje pentru centrala termică

Depunerile de calcar pot afecta instalațiile din casă, care se bazează pe folosirea apei. De aceea, este necesar să instalezi un filtru magnetic anticalcar. Acesta este un accesoriu pentru centrala termică și reține impuritățile colectate de apa menajeră.

În continuare, poți citi un ghid complet despre filtrul magnetic anticalcar. Vei afla informații utile despre efectele apei dure, ce riscuri există dacă nu folosești un filtru magnetic anticalcar, cum funcționează acest dispozitiv, ce avantaje și dezavantaje are, unde se instalează, cum se instalează și cum se curăță.

Ce efecte poate avea apa dură

Apa dură conține săruri de magneziu și calciu, care se pot depune pe suprafețele prin care trec. Prezența apei dure se face simțită destul de repede. Astfel, apa băută va avea un gust ciudat, iar atunci când te speli pe mâini, este posibil ca apa să facă mai puțină spumă.

Pe termen lung, depunerile de calcar apar pe țevi, instalații sanitare, robineți, lavoar, furtun de duș, faianță etc.

În organism, acumularea de calcar poate usca pielea, duce la depuneri de pietre la rinichi și crește riscul de probleme ale dinților, inclusiv la nivelul smalțului.

Mai apoi, depunerile de calcar afectează mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, centrala termică și alte electrocasnice, contribuind la reducerea duratei de viață. De multe ori, întreținerea acestora devine mai scumpă și mai dificilă, pe fondul calcarului.

👉 Citește mai multe despre EFECTELE APEI DURE, pe blogul Romstal

Filtru barieră vs filtru magnetic

Multă lume se întreabă care este alegerea optimă: filtrul barieră sau filtrul magnetic? Pentru a putea face o comparație, este necesar să știi care sunt particularitățile fiecărui tip de filtru.

Filtrul barieră se remarcă prin următoarele:

 • Odată ce se umple, devine contaminat și trebuie aruncat;
 • Poate fi înfundat ușor, ceea ce duce la contrapresiune și chiar la spargerea filtrului;
 • Filtrează bine doar particulele de dimensiuni mari, cele mai mici rămânând în apă. Astfel, eficiența sa este redusă spre medie și crește riscul de uzură a electrocasnicelor.

Prin comparație, filtrul magnetic se remarcă prin:

 • Magneți de intensitate înaltă, care elimină majoritatea particulelor și permit circulația neîntreruptă a apei curate;
 • Odată ce filtrul este plin, poate fi curățat, apoi refolosit. Din acest punct de vedere, este mai prietenos cu mediul;
 • Are un design modern și adaptat nevoilor, astfel că filtrul nu se înfundă și nu există riscul de acumulare a presiunii.

👉 Vezi aici întreaga categorie de FILTRE ANTICALCAR

Ce probleme pot apărea dacă nu folosești un filtru magnetic anticalcar

Acumularea calcarului în centrala termică se manifestă prin următoarele semne:

 • Centrala scoate zgomote precum mici bubuituri sau gâlgâit;
 • Centrala nu atinge niciodată temperatura maximă;
 • Pot exista scurgeri de apă;
 • Pompa se defectează frecvent;
 • Apar alte defecțiuni și acumulări de calcar pe componente.

Toate aceste „simptome” duc, pe termen lung, la o întreținere mai costisitoare sau chiar necesită schimbarea centralei termice. De foarte multe ori, folosirea unui filtru magnetic anticalcar protejează centrala și componentele sale.

👉 Vezi aici categoria de CENTRALE TERMICE

Cum alegi un filtru magnetic anticalcar

Atunci când alegi un filtru magnetic anticalcar, este esențial să ții cont de două aspecte: dacă este îmbogățit cu substanțe chimice cu rol detartrant și unde locuiești. Despre aceste criterii de alegere a filtrului magnetic anticalcar poți citi mai jos.

Cu sau fără substanțe chimice?

În general, produsele care conțin substanțe chimice cu rol detartrant pot duce la obținerea unei ape periculoase pentru sănătate și mediu.

Mai mult, lipsa unui filtru de calitate poate face ca anumite substanțe chimice cu potențial periculos să ajungă în centrală, afectând modul de funcționare. În plus, creșterea conținutului de sodiu este coroziv pentru sistem și periculos pentru sănătate. Totodată, apa evacuată ajunge să polueze mediul.

De aceea, este mai bine să optezi pentru un filtru magnetic anticalcar fără substanțe chimice. Acesta este cel mai bun sistem de filtrare și tratare a apei, prin care îți protejezi centrala și sănătatea.

Unde locuiești?

Când alegi un filtru magnetic anticalcar, este esențial să ai în vedere unde îl montezi și modul de utilizare. De aceste aspecte depind dimensiunile și puterea filtrului.

Inducția magnetică se măsoară în GAUSS, iar valoarea sa oferă informații despre calitatea câmpului magnetic. Pentru un apartament de 60 mp, vei avea nevoie de un filtru magnetic anticalcar de aproximativ 10.800 GAUSS. Totuși, dacă stai la casă sau dorești să alegi filtrul pentru un business, vei avea nevoie de minimum 12.800 GAUSS.

Dimensiunea sa afectează eficacitatea magnetului. De exemplu, un magnet mai mare va funcționa mai bine decât unul mai mic, chiar și atunci când au aceeași valoare a inducției magnetice.

Pentru simplificare, uneori, capacitatea filtrului magnetic anticalcar este exprimată în funcție de numărul de mp acoperiți.

Cum funcționează un filtru magnetic anticalcar

Filtrul magnetic anticalcar protejează centrala termică și accesoriile sale împotriva impurităților din apa menajeră.

Dispozitivul are la bază un principiu simplu: ionii de Ca2+ și Mg2+ sunt paramagnetici. La contactul cu filtrul magnetic, aceștia sunt atrași prin câmpul magnetic puternic.

În cazul unei temperaturi ridicate, compușii de carbonat de calciu și carbonat de magneziu se transformă din cristale în pudră și rămân în apă. Compușii chimici nu se mai depun pe elemenți.

Odată ce sărurile din apă trec prin câmpul magnetic, acestea se transformă într-o pudră asemănătoare talcului; aceasta poartă numele de aragonit. Astfel, se evită formarea de cristale de calcar.

Ce caracteristici are un filtru magnetic anticalcar

Filtrul magnetic anticalcar are următoarele caracteristici:

 • Tehnologia implementată permite absorbția rapidă și eficientă a impurităților. Altfel, acestea s-ar depune pe sistemul de încălzire;
 • Filtrul magnetic anticalcar se montează ușor, indiferent de tipul de centrală;
 • Dacă alegi un model prevăzut cu o garnitură suplimentară, vei avea protecție sporită față de eventualele scurgeri;
 • Se întreține ușor.

Ce avantaje și dezavantaje are un filtru magnetic anticalcar

Similar altor produse, și filtrul magnetic anticalcar are o serie de avantaje și dezavantaje. Despre acestea poți citi mai jos.

Avantaje ale filtrului magnetic anticalcar

Filtrul magnetic anticalcar atrage tot mai multă lume. Iată care sunt avantajele sale:

 • Este ecologic;
 • Este mai ieftin, prin comparație cu alte sisteme de filtrare asemănătoare;
 • Este ușor de instalat;
 • Poate fi reinstalat ușor în altă locație;
 • Ocupă puțin spațiu;
 • Menține proprietățile apei, deci nu îi afectează potabilitatea;
 • Este ușor de întreținut;
 • Nu crește consumul de apă;
 • Săpunul va face mai multă spumă;
 • Pielea va fi mai hidratată;
 • Șamponul va fi mai eficient, iar părul mai puțin uscat;
 • Țevile nu se vor mai înfunda;
 • Vei face economie la întreținerea centralei termice și a altor echipamente.

În absența unor substanțe chimice, filtrul magnetic anticalcar respectă sănătatea ta și pe cea a mediului. După montarea sa, apa va fi mult mai puțin dură și mai bună de băut.

 

Dezavantaje ale filtrului magnetic anticalcar

Prin definiție, magnetul atrage metalul, deci și particulele de fier din apă. Dacă dispozitivul va fi plasat la alimentarea cu apă rece, oxidul de fier va fi atras de magnet, iar în timp, există riscul de colmatare a conductelor. După câțiva ani, pot reapărea depunerile de calcar.

Mai mult, filtrul magnetic anticalcar poate fi sensibil la unele tipuri de ape dure, la viteza apei, la debit sau la temperatură.

Unde se instalează filtrul magnetic anticalcar

Filtrul magnetic anticalcar se instalează în zona centralei termice, însă poate fi la fel de eficient în cazul unui boiler sau al mașinii de spălat.

În general, filtrul magnetic anticalcar se montează pe circuitul de alimentare cu apă rece, pentru a extrage impuritățile și, astfel, pentru a preveni înfundarea țevilor.

De cele mai multe ori, filtrul magnetic anticalcar vine cu accesorii, pentru a se adapta sistemului de încălzire.

Cum se instalează filtrul magnetic anticalcar

Mai jos, sunt pașii necesari pentru instalarea filtrului magnetic anticalcar:

 1. Golește instalației – acest pas este necesar pentru a preveni inundarea. Totuși, este important să ai la îndemână un mop, în cazul în care există mici scurgeri de apă;
 2. Instalează filtrul – în partea de jos a centralei, trebuie tăiată o porțiune de țeavă, din conducta de retur;
 3. Citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul filtrului, pentru a vedea unde trebuie să îl montezi;
 4. Montează filtrul magnetic anticalcar.

Cum se curăță filtrul magnetic anticalcar

Curățarea filtrului magnetic anticalcar se realizează destul de simplu. Tot ce ai de făcut este să oprești centrala și să scoți filtrul. Îndepărtează magnetul, apoi curăță filtrul, folosind un burete sau, la nevoie, un instrument de răzuire.

După uscarea completă, poți reintroduce filtrul la locul său. Este indicat să cureți filtrul magnetic anticalcar cel puțin o dată pe an, pentru a păstra instalația cât mai mult timp.

Filtrul magnetic anticalcar este un accesoriu necesar pentru a proteja centrala termică și instalația. Mai mult, prin instalarea sa, te vei putea bucura de acces la apă fără impurități, mult mai puțin dură. Astfel, vei avea grijă de sănătatea ta și a celor dragi.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *