Centrale termice

Cum iti pregatesti centrala termica pentru sezonul rece

Pregatire centrala termica pentru iarna

 1. De ce este nevoie de o pregatire a centralei termice pentru sezonul rece
  1. Identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente sau pagube majore
  2. Reducerea riscurilor de defectiune in timpul iernii
  3. Optimizarea consumului de combustibil
  4. Prelungirea duratei de viata a centralei termice
 2. Etapele pregatirii centralei termice pentru sezonul rece
  1. Verificarea termostatului si a bateriilor termostatului
  2. Verificarea si aerisirea caloriferelor
  3. Verificarea robinetilor si a tevilor de la instalatia termica
  4. Verificare presiunii apei si a gazelor in centrala termica
  5. Verificarea si curatarea cosului de evacuare a centralei
  6. Verificarea si curatarea filtrelor centralei termice
  7. Verificarea tensiunii de alimentare a centralei termice
 3. Verificarea tehnica periodica ISCIR a centralei termice
  1. Cadrul legal ce stabileste obligativitatea verificarii periodice a centralei termice
  2. Frecventa verificarilor ISCIR a centralei termice
  3. Operatiunile de verificare a centralei termice
  4. Importanta verificarii ISCIR la centrala termica
  5. Alegerea companiei pentru verificarea periodica a centralei termice

De ce este nevoie de o pregatire a centralei termice pentru sezonul rece

Deoarece se apropie sezonul rece este timpul sa ne pregatim asa cum trebuie centrala termica pentru ca aceasta sa functioneze la parametrii normali toata iarna. Pregatirile timpurii ne vor asigura ca nu vom avea probleme cu centrala termica, aparatul care ne furnizeaza caldura si apa calda menajera de care avem nevoie pentru a infrunta vreamea rece. Cum pregătim din timp functionarea centralei termice pe gaz?

Întai de toate recomandăm verificarea periodică efectuată de o firmă autorizată ISCIR. Astfel veti stii din timp daca centrala nu incalzeste apa calda sau nu ofera caldura la parametrii pe care ii dorim.

Un alt pas il reprezinta optimizarea consumului de gaze naturale. In mod normal ne interesam inca de cand facem achizitia centralei cat consuma o centrala pe gaz intr-o luna. Daca ne dorim sa nu platim suplimentar este momentul sa verificam functionarea corecta a elementelor centralei. De asemenea vom verifica presiunea centralei.

Centrala termica„Cati metri cubi de gaz consuma o centrala de apartament?” – aceasta este intrebarea pe care si-o pune orice român, mai ales cand vine iarna. Ei bine, pentru a obtine un consum optim încercați să obțineți temperatura dorită prin reglarea temperaturii apei calde. Astfel nu va mai fi nevoie să o combinați cu apa rece, iar consumul de gaze va scadea.

Pentru o funcționare îndelungată, fără prea multe probleme, trebuie evitate fluctuațiile energetice. Recomandăm instalarea unui stabilizator de tensiune pe priză.

Așadar, avantajele pregatirii corespunzatoare a centralei pentru sezonul rece sunt: o mai buna functionare, optimizarea consumului de gaze, prelungirea duratei de functionare a centralei.

Identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente sau pagube majore

Pregatirea centralei termice pentru sezonul rece implica identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente: verificarea caloriferelor (sa nu fie acoperite, sa nu poata provoca incendii), verificarea alimentarii cu gaze si apa a centralei si a presiunii, verificare bateriilor de la termostat, verificarea robinetelor de la centrala/calorifere, precum si a tevilor, a cosului de evacuare, curatarea filtrelor de sub centrala (de catre un specialist), aerisirea caloriferelor, verificarea valabilitatii verificarii periodice ISCIR (o data la 2 ani), verificarea tensiunii de alimentare a centralei.

Verificare centrala termicaPregatirea centralei termice pentru sezonul rece trebuie realizata inainte de a se pune in functiune centrala pentru incalzirea zilnica.

Reducerea riscurilor de defectiune in timpul iernii

Daca efectuam verificarile necesare inainte de a pune centrala in functiune vom reduce pana spre zero sansele ca aceasta sa se defecteze chiar in momentul in care avem cea mai mare nevoie de ea. Întreţinerea centralei are scopul asigurării bunei funcţionări pentru perioade lungi de timp. Acesta este scopul reviziilor şi reparaţiilor si de aici apare necesitatea efectuarii lor periodice în mod obligatoriu.

Optimizarea consumului de combustibil

Există mai multe trucuri care ne pot ajuta sa optimizam consumul centralei noastre. Primul este pe cat de simplu pe atat de eficient. Acesta presupune inchiderea centralei atunci cand nimeni nu este acasa. Daca temperaturile din exterior sunt extrem de scazute atunci vom seta termostatul sa porneasca la temperaturi mai scazute decat atunci cand suntem acasa. Astfel vom stii ca centrala va porni periodic si excludem riscul inghetului.

VTP Centrala termicaAm amintit deja că temperatura apei încălzite de centrala termică este foarte importantă în ceea ce privește consumul. Pentru a face economie la gaze vom seta temperatura apei la 48-50 de grade Celsius. Astfel nu o vom mai combina cu apă rece scăzând implicit consumul.

Un alt truc pe care il vom folosi pentru un consum redus de combustibil este sa inchidem caloriferele din camerele pe care nu le folosim frecvent. Acestea se vor incalzi totusi suficient de la caldura emisa de la camerele care sunt incalzite. Astfel puteti sta linistiti ca nu se vor produce eventuale pagube. Pentru siguranta ele mai pot fi pornite periodic.

Un termostat de cameră este sfant in ceea ce priveste utilizarea centralei termice. Acesta regleaza facil temperatura interioara. Se recomanda utilizarea a doua trepte de temperatura pentru un consum optim, o treapta pentru zi (aproximativ 21 de grade Celsius) si una pentru noapte (setata la 18 sau 19 grade Celsius). Este cunoscut faptul ca fiecare grad Celsius in plus pe termostat va creste consumul suplimentar de combustibil cu 6-7%.

Termostatul de cameră trebuie montat departe de ferestre sau alte surse de aer rece. Astfel se vor evita pornirile nedorite care va vor umfla factura la gaze naturale.

Prelungirea duratei de viata a centralei termice

Cu toții ne dorim o centrală performantă care să consume puțin și să ne ofere confortul dorit cât mai mult timp. Pentru aceasta trebuie să avem în vedere verificarea periodică a acesteia. Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Firma specializată va verifica, repara (după caz) și, ulterior, va constata funcţionarea corectă a centralei termice. Acum sunt verificate dispozitivele de control, de reglare şi siguranţă, gazele arse, reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

Verificarea periodică are o serie de avantaje. În primul rând vorbim despre reducerea costurilor. Funcționarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale termice poate duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncționalități, acestea din urmă ducând la creșterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, crește consumul de gaze și, implicit, se vor majora și costurile.

În cazul nedorit în care, în urma reviziei, se constată piese ale centralei care nu funcționează normal acestea se vor schimba cu unele originale. Folosirea pieselor de schimb originale este un aspect foarte important ce contribuie la funcţionarea în parametrii optimi şi la prelungirea duratei de viaţă a centralei termice.

Etapele pregatirii centralei termice pentru sezonul rece

Pentru optimizarea functionarii centralei termica vom trece prin toate etapele necesare. Acest proces de pregatire presupune verificarea presiunii apei si a gazelor in centrala termica, verificarea si curatarea filtrelor, verificarea tensiunii de alimentare, verificarea si curatarea cosului de evacuare dar si verificarea presiunii apei si a gazelor. De asemenea se va acorda atentie termostatului, caloriferelor si instalatiei termice (tevi si robineti).

Verificarea termostatului si a bateriilor termostatului

Rolul unui termostat este de a păstra temperatura constantă în locul în care este montat. El ne ajută să obținem confortul dorit în locuință dar are și sarcina de a reduce consumul de gaz. El optimizează funcţionarea centralei deoarece, în momentul când în cameră s-a atins temperatura cerută, centrala se opreşte. În plus, utilizarea termostatului creşte durata de viaţă a centralei.

Verificarea termostatului și a bateriilor sale înaintea iernii ne ajuta sa obținem cele mai bune performanțe de la acesta. El va fi capabil sa sustina temperatura de confort si va evita pierderile semnificative de căldură și, implicit, de gaze.

Verificarea si aerisirea caloriferelor

Înaintea sezonului rece vom verifica toate caloriferele din casa. Ele trebuie sa nu aiba scugeri pentru a ne asigura caldura necesara. Fiecare calorifer, in functie de materialul de constructie, are particularitatile sale, insa toate vor trebui aerisite inainte de reutilizare.

Fie ca sunt din fonta, otel sau aluminiu ele vor trebui sa elimine bulele de aer prinse in interior deoarece acestea scad randamentul instalatiei de incalzire. Aerisirea se va realiza la cateva zile dupa ce instalatia de incalzire a fost pusa in functiune. Totusi, in cazul in care simtiti ca radiatoarele nu dau randamentul scontat, aerisirea se poate efectua ori de cate ori este nevoie.

Aerisire calorifer - Etapa pregatire centrala termica pentru iarnaApa calda intra prin partea superioara a caloriferului (teava de tur) si iese prin partea inferioara (teava de retur) dupa ce traversează caloriferul in diagonala. Bulele de aer care se formeaza se ridica in partea de sus a caloriferului. Aici este montat un robinet de aerisire care ne va ajuta sa eliminam facil aceste bule.

Pentru a efectua acest proces se incepe prin inchiderea robinetiilor de tur si retur. Apoi vom deschide robinetul de aerisire al caloriferului si vom constata ca din acesta va iesi apa si aer. Pasul urmator consta in deschiderea robinetului de retur pana observam ca iese doar apa. Odata efectuata aceasta etapa vom inchide robinetul de aerisire si redeschidem complet robinetii de tur si retur.

In sezonul rece deoarece instalatia de incalzire risca sa inghete vom folosi antigel pentru asigurarea functionarii optime a echipamentelor utilizate la incalzirea pe timp de iarna. Acest lucru se intampla deoarece agentul termic trebuie protejat impotriva inghetului in perioadele in care nu se genereaza caldura. Antigelul este un fluid de transfer termic fiind caracterizat atat de proprietati antiinghet, cat si de alte proprietati precum conductivitate termica ridicata, vascozitate redusa, lubrifierea, inhibarea coroziunii. Folosind antigel in instalatie asiguram cresterea duratei de viata a echipamentelor prin care acesta circula.

Verificarea robinetilor si a tevilor de la instalatia termica

Nu toate problemele legate de incalzirea deficitara a caloriferului pot fi rezolvate prin procesul de aerisire. Trebuie precizat ca si tevile si robinetii care fac parte din instalatia termica pot crea anumite probleme. Tevile pot fi infundate astfel apa nereusind sa ajunga la radiatoare. Specialistii pot introduce solutii in sistem pentru a inlatura astfel de acumulari. În cazul robinetilor apar probleme care trebuie remediate. In cele mai multe cazuri acestea nu mai lucreaza precum o faceau la inceput. Ele nu mai inchid caile de acces si nu permit astfel modificari in sistem. O verificare timpurie a acestor elemente vs elimina eventuale probleme in functionarea centralei termice.

Verificare presiunii apei si a gazelor in centrala termica

Verificare la presiunea centralei trebuie facuta ori de cate ori este nevoie. Procesul presupune reincarcarea instalatiei de incalzire si aerisirea caloriferelor asa cum am amintit mai sus. Verificarea presiunii se poate face usor citind manometrul de control pe care centralele termice il au pe panoul frontal.

Presiunea normala pentru functionarea normala a centralei termice este  situata intre 1.0 si 2.0 bar. Daca presiunea apei este situata sub valoarea recomandata de 1.0 bar, atunci vom reincarca instalatia cu apa pana nivelul revine la normal. Aceasta simpla operatie de mentenanta este recomandata a se realiza cu caloriferele reci.

Verficare ISCIR centrala termicaPresiunea se va ajuta cu ajutorul robinetului de umplere al centralei. De obicei acesta este situat in partea de jos a centralei termice sau pe una din tevile de tur sau retur. Se deschide robinetul urmarind manometrul centralei pana cand acul indicator ajunge intre 1.0 si 2.0 bar. Daca presiunea este la nivel corespunzator centrala termica va functiona la capacitate normala.

Trebuie precizat ca pentru a evita supraincalzirea centralei se monteaza in interiorul acesteia un senzor de presiune. Astfel, in cazul in care presiunea scade sub 0.8 bar centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa. De asemenea, daca presiunea este prea mare supapa de siguranta a centralei termice va refula si in acel moment va curge apa din centrala. Scadearea presiunii ridicate se face prin aerisirea caloriferelor.

Verificarea constanta a presiunii ne poate indica daca exista probleme in circuit. Nu este ceva anormal daca presiunea centralei scade putin cate putin, insa daca presiunea scade rapid si regulat rezulta ca exista o scurgere in circuitul caloriferelor.

Verificarea si curatarea cosului de evacuare a centralei

Pentru a preveni accidente nedorite precum incendiile este indicat sa verificam si sa curatam periodic cosul de evacuare al centralei. Cosurile de fum se incarca frecvent cu depuneri rezultate in urma evacuarii gazelor. Curatarea periodica a cosurilor de fum este o actiune ce va fi facuta de catre personal specializat. Cosul este elementul de siguranta al centralei, de aceea va trebui sa-i acordam atentia necesara.

Curatarea cosurilor de fum este o masura de siguranta pentru evitarea incendiilor sau a intoxicatiilor. De asemenea procesul este important in ceea ce priveste functionarea optima a centralelor termice. Aceasta operatiune este obligatorie si este stipulata legislatie.

Verificarea si curatarea filtrelor centralei termice

Pe teava de intrare apa rece in centrala termica avem montat un filtru anticalcar, care poate fi magnetic, cu polifosfati, cu gel sau electronic. El trebuie verificat periodic pentru a fi siguri ca reuseste sa-si indeplineasca rolul la adevarata capacitate. Depunerile de calcar sunt proportionale cu duritatea si cu regimul termic al circuitului sanitar al centralei. Fiind asigurati ca acesta functioneaza normal stim ca nu se creeaza depozite ce afecteaza functionarea normala a centralei.

Service centrala termicaAlt filtru pe care il vom verifica este filtru Y (cu sita), un filtru mecanic ce retine particulele solide din apa. Acesta are rolul de a proteja centrala de eventualele impuritati ale apei. Acest filtru se va monta inaintea filtrului anticalcar. Daca gabaritul de montare permite, este de preferat montarea unui filtru de impuritati cu cartus din bumbac care va retine si impuritatile foarte fine.

De asemenea, se va verifica regulatorul de gaz de pe teava de gaz a centralei care are un filtru de impuritati incorporat.

Verificarea tensiunii de alimentare a centralei termice

Centrala trebuie alimentată corespunzător pentru a funcționa normal. Pentru aceasta trebuie sa verificam tensiunea de alimentare. In caz ca aceasta tensiune este fluctuanta vom folosi un stabilizator de tensiune. Astfel vom evita eventualele oscilații ale tensiunii de alimentare a centralei termice care pot afecta placa electronică a acesteia, o piesă foarte importantă al carei pret este unul ridicat.

Verificarea tehnica periodica ISCIR a centralei termice

Dupa cum am spus VTP-ul (verificarea tehnica periodica) este un proces obligatoriu trecut in legislatie. Aceasta verificare trebuie efectuata cel putin o data la doi ani de catre o societate autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) si consta in verificarea functionarii corecte si sigure a centralei termice.

Centrala termica casaÎn cadrul verificarii tehnice periodice, se probeaza integritatea aparatului si a mentinerii conditiilor initiale de instalare, se regleaza instalatia de ardere in

scopul realizarii unei arderi complete, se analizeaza gazele arse si incadrarea valorilor in limitele admise, se verifica functionarea corecta a dispozitivelor de control, reglare si siguranta si se efectueaza si alte verificari aplicabile in conformitate cu conditiile tehnice prevazute in livretul aparatului. Astfel, utilizatorul centralei termice beneficiaza de servicii de mentenanta ce maresc durata de viata a aparatului.

Cadrul legal ce stabileste obligativitatea verificarii periodice a centralei termice

Conform prescriptilor tehnice ISCRI PTA 1-2002 si PTC9-2003, toti utilizatorii de centrale de uz casnic sint obligati (prin ordinul 451/2005 publicat in M.O. nr.712/05.08.2005) sa obtina autorizatia de functionare si verificarea tehnica periodica a centralei.

In functie de rezultatele obtinute, verificarea tehnica periodica a centralei termice poate avea rezolutiile urmatoare: „se admite continuarea utilizarii” sau „se interzice functionarea in continuare a aparatului„.

Utilizatorul final este obligat sa pastreze in bune conditii livretul centralei termice care evidentiaza verificarile tehnice periodice si care descrie conditiile de exploatare pe toata durata de serviciu a centralei termice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia.

Frecventa verificarilor ISCIR a centralei termice

Operatiunile de verificare ale centralei termice se efectueaza la maximum 2 ani. Daca verificarea sau revizia nu se poate efectua la data reprogramata, se va sista furnizarea gazelor.

Verificare obligatorie centrala termicaAceasta verificare ISCIR se face pentru ca altfel esti direct raspunzator in cazul unui eveniment nedorit pentru pagubele produse sau pentru eventuala afectare a integritatii fizice a unor persoane. Scopul verificarilor este chiar acesta, prevenirea aparitiei unor evenimente nedorite din cauza nefunctionarii sistemelor de protectie a centralei sau a uzurii acestora.

Operatiunile de verificare a centralei termice

In cadrul operatiunilor de verificare personalul calificat va urmari mai multe elemente si caracteristici ale centralei. Astfel se va verifica alimentarea centralei la gaze, apa si energie electrica dar si etanseitatea circuitelor prin care trec gazul si apa. Se vor verifica sistenele de reglare si protectie si se va face verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor.

Prin aceste operatiuni se doreste aducerea centralei la parametrii normali. Acesti parametrii vor fi masurati si se vor inregistra in fise speciale. Pe langa se vor completa intr-un raport de verificare. Proprietarul va semna acest raport fapt prin care isi asuma obligatiile ce deriva din utilizarea centraleri termice.

Importanta verificarii ISCIR la centrala termica

Principalul avantaj obtinut prin verificarea centralei termice este ca iti asiguri viata ta, a celor dragi si a vecinilor in fata unor eventuale nefunctionalitati care ar duce la accidente majore. Mai apoi, faptul ca prin verificare centrala termica este adusa cat mai aproape de starea initiala de functionare, se va traduce printr-un consum mai mic de resurse, atat gaze, cat si apa si energie electrica. Centrala va functiona mai bine reusind sa incalzeasca mai rapid si nu va ramane pornita mai mult decat este necesar.

Centrala termica - VTPIn cadrul verificarilor realizate de personal autorizat ISCIR se poate constata gradul ridicat de uzura al unor piese din centrala. Acestea se vor inlocui cu alte piese originale pentru a imbunatati randamentul aparatului.

Alegerea companiei pentru verificarea periodica a centralei termice

Pe piata exista nenumarate firme autorizate ISCIR care vor verifica amanuntit modul in care centrala dumneavoastra functioneaza. Verificarea tehnica a acesteia  se realizeaza cu ajutorul aparatelor de detectie omologate (multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificare). Astfel se vor analiza noxele emanate de aparat care vor fi imprimate pe un buletin de diagnosticare.

Prin realizarea verificarii cu o firma autorizata ISCIR, posesorii de centrale termice sunt informati in timp util despre uzura aparatului astfel incat pot lua decizii eficiente de inlocuire a acestora, inainte de apartitia sistemelor de avarie sau chiar defectare neasteptata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *