Centrale termice

Cele mai frecvente defectiuni ale centralei termice si cum le poti preveni

Informatii generale despre centrala termica

Centrala termica este un element intalnit in majoritatea caselor din Romania dupa ce, in aproape toata tara, s-a renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Centralele termice de casa sau apartament le permit utilizatorilor sa controleze mult mai exact consumul, indiferent care este combustibilul utilizat, obtinand exact atata caldura si apa calda menajera cat au nevoie. Desi centrala termica, in acceptiunea generala se refera la centrala pe gaz, acestea pot fi de mai multe categorii si feluri (gaz, curent electric, lemn, etc.). Totusi, cea mai intalnita si cea mai uzuala este cea pe gaz, cunoscuta si ca centrala murala sau microcentrala. Directivele europene transmit ca centralele termice pe gaz acceptate spre vanzare sunt cele in condensatie.  Acestea se bazeaza pe crearea conditiilor de condensatie a vaporilor din gazele de ardere in zona schimbatorului primar al microcentralei, si presupune recuperarea caldurii eliberate, avand astfel un randament mai bun decat o centrala clasica.

Verificare-ISCIR-centrale-termiceMulti utilizatori de centrale termice pe gaz uita insa ca acesta este un echipament care functioneaza zilnic si ca are nevoie de revizii si de o intretinere corecta pentru a functiona pentru o perioada cat mai lunga in conditii normale. Daca centrala nu beneficiaza de aceste operatiuni vor aparea defectiuni care o vor impiedica sa va deserveasca asa cum v-ati dori. Mai mult, pe langa defectiuni, pot aparea accidente cu urmari fatale.

In articolul de azi vorbim despre cele mai des intalnite probleme de functionare ale unei centrale termice si despre cum le putem rezolva.

Cauzele defectiunilor

Centrala termica pe gaze poate fi instalata in orice casa racordata la o retea de gaze, fie ca vorbim despre sate sau orase. In ultima perioada a aparut obligativitatea lucrarilor de revizii, ceea ce reduce semnificativ riscurile aparitiilor unor defectiuni. Totusi, exista persoane care inca nu constientizeaza ca lipsa reviziilor periodice le pune viata, dar si proprietatea, in pericol. Recomandam sa apelati la un specialist nu numai in momentele in care se apropie termenul pentru revizii ci si atunci cand simtiti ca centrala nu mai functioneaza asa cum va doriti. Deoarece instalatia unei centrale pe gaz este una destul de complexa, aceasta trebuie verificata si intretinuta corect. Principala cauza a defectiunilor aparute este vechimea instalatiei. Alte defectiuni pot aparea in urma instalarii gresite a centralei.

Vechimea instalatiei

Centrala termica achizitionata de noua este garantata cativa ani buni daca este intretinuta si controlata frecvent. Totusi, trebuie sa fim constienti ca aceasta nu a fot produsa pentru a functiona perfect o viata de om. Uzura se face resimtita, in general dupa 15 ani de functionare, chiar daca acesteia i s-a acordat atentia necesara. In general, dupa aceasta perioada indelungata de utilizare, unele din piesele principale ale centralei termice incep sa sa nu mai functioneze in parametrii optimi sau se defecteaza pur si simplu. In acest caz, din cauza costurilor ridicate ale unor eventuale reparatii, se recomanda instalarea unei centrale noi, evident mai moderna din punct de vedere al tehnologiei utilizate, care va va deservi mai bine si mai eficient. Asadar, veti recupera rapid banii investititi, mai ales ca veti evita inlocuirea mai multor piese, fiecare cu un cost pe masura, si veti beneficia de o centrala mai performanta care va va salva de stresul erorilor repetate ale unei centrale vechi reparate in diverse randuri.

Verificare centrala termicaDaca te afli printre cei care nu au schimbat centrala termica de peste 10 ani, ar fi bine sa iti faci planuri pentru inlocuirea ei. Studiaza bine piata si cauta un model modern, care va fi mai eficient si mai rentabil, astfel incat, in momentul in care centrala actuala da semne de functionare incorecta, sa stii care este alegerea ta.

Din neatentie, cei mai multi dintre utilizatorii de centrale vechi nu realizeaza ca platesc in plus si nu primesc atata caldura cat ar trebui. Un alt semn al imbatranirii instalatiei poate fi dat de gustul sau mirosul ciudat al apei. Apa incalzita de la robinet care are un gust sau miros metalic sau care prezinta depuneri sau reziduuri de rugina este un semn clar ca trebuie sa schimbam centrala si, impreuna cu aceasta si conductele de legatura. Asadar, daca simtiti un miros neobisnuit in camera in care a fost instalata centrala recomandam sa o inchideti si sa contactati

rapid un specialist care sa efectueze o verificare amanuntita. Acesta va va oferi sfaturi si solutii. Veti sti astfel daca puteti continua sa utilizati centrala veche sau veti face pasul catre achizitionarea uneia moderne.

Lipsa reviziilor periodice

Am stabilit ca vechimea instalatiei afecteaza functionarea eficienta a unei centrale termice, chiar si atunci cand aceasta a fost supusa tuturor reviziilor. Ganditi-va insa ce s-ar intampla daca acestea ar fi lipsit cu desavarsire. Evident, centrala veche ar fi functionat in conditii normale mult mai putin timp. Acest lucru ne-ar fi condus catre investitii constante la perioade scurte de timp. O centrala termica neglijată si lipsita de lucrarile obligatorii de revizie va functiona din ce in ce mai slab. Veti plati mai mult pe combustibil, deoarece aceasta va consuma tot mai multa energie, in timp ce piesele din componenta se vor deteriora progresiv si vor necesita inlocuiri constante. Insa, poate cel mai grav aspect, este ca o centrala privata de revizia periodica se va transforma intr-un pericol imens pentru siguranta familiei si a locuintei. Nu mai punem la socoteala faptul ca veti fi responsabil si pentru vietile vecinilor.

lipsa reviziilor periodiceRecomandam, asadar, efectuarea de verificari anuale. Exista pe piata nenumarate firme specializate care se vor asigura ca nu aveti scapari de gaze si ca centrala functioneaza ca in prima zi. Astfel vei evita pericolul unei explozii, si vei beneficia de caldura dorita si de o apa fara culoare sau miros. Multi sunt cei care prefera sa economiseasca sume infime si incearca sa verifice singuri centrala. Evident, nu vor avea la dispozitie uneltele necesare si nu vor efectua o revizie completa. Chiar daca verificati cazanul centralei pe cont propriu, dupa ce in prealabil s-a deconectat sursa de alimentare cu energie electrica dar si cea de gaz, atasandu-se un furtun pentru a scurge apa, asta nu inseamna ca ati terminat verificarea. E adevarat, puteti descoperi urme de rugina pe cazan, dar si aici trebuie sa aveti asistenta profesionala. Un specialist va sti daca petele de rugina pot fi acoperite cu un plasture sau daca se impune schimbarea centralei termice.

Planificarea eronata si instalarea gresita

Nu va ganditi ca daca ati luat o centrala noua aceasta va functiona fara greseala. Exista o mare posibilitate sa alegeti o centrala nepotrivita care sa nu faca fata sarcinilor la care este supusa. Ne referim spre exemplu, la achizitionarea unei centrale cu putere mica pentru o casa cu multe camere. Exista si reversul medaliei, investitia in cea mai mare centrala, cand vine vorba de capacitate, desi locuinta deservita nu necesita atata putere. Asadar, planificarea gresita (subdimensionarea sau supradimensionarea) este una dintre cauzele pentru care centrala nu va ofera elementele pe care le asteptati, dar va maresc costurile la factura de combustibil. Nu mai punem la socoteala faptul ca durata lor de viata va fi mult redusa din cauza corodarii mult mai rapide a multora dintre componentele centralei.

Planificarea eronata si instalarea gresita a centralei termiceDaca doriti sa achizitionati centrala potrivita pentru spatiul dumneavoastra apelati la sfaturile unor specialisti. Acestia va vor indica modelul care va functiona cel mai eficient. Atentie insa, acest lucru nu inseamna ca problemele au fost eliminate in totalitate. Acelasi specialist ar trebui sa se ocupe si de instalarea acesteia pentru a evita alte defectiuni sau accidente nedorite cauzate de o eventuala instalare gresita. Avantajul este ca aceasta firma specializata va va acorda si garantie pentru lucrare.

Cele mai frecvente defectiuni si solutii

In randurile care urmeaza discutam despre cele mai intalnite defectiuni ale centralelor temice dar si despre solutiile pe care le avem la indemana ca sa le rezolvam.

Centrala termica nu incalzeste caloriferele

O problema intalnita des este aceea in care centrala nu reuseste sa incalzeasca caloriferele, partial sau chiar in totalitate. Ganditi-va cum ar fi ca in plina iarna centrala sa va lase cu caloriferele reci si sa nu stiti care e problema. Bineinteles, aceasta problema poate fi derivata din lucrurile discutate mai sus – vechimea instalatiei, planificarea gresita a achizitiei centralei sau lipsa reviziilor. Pentru a sti exact de unde vine problema va trebui sa realizati care partea a caloriferului ramane neincalzita.

Daca partea superioara este cea rece atunci solutia cea mai probabila este aerisirea caloriferului. Operatiunea este una simpla si am descris-o pe larg in articolul “Ghid de aerisire corecta a caloriferelor”. Poti sa te ocupi de unul singur de aerisire. Inchide centrala, aseaza un bol, un borcan sau o carpa sub calorifer si deschide valva pentru ca aerul din instalatie sa fie eliminat.

Centrala nu incalzeste calorifereleDaca problema vine din partea de jos a caloriferului, adica aceasta ramane rece desi centrala functioneaza, rezulta ca circulatia apei calde in sistem este blocata. Aceste blocaje apar din cauza depunerilor de sedimente si de rugina. In acest caz recomandam sa sunati o firma specializata care se va ocupa de curatarea lor.

Neincalzirea elementilor caloriferelor poate fi influentata si de temperatura scazuta sau alternanta a apei trimisa de centrala. In acest caz centrala are o defectiune serioasa si trebuie intervenit rapid. Exista, cel mai probabil, posibilitatea ca piesa care se ocupa de incalzirea apei sa fie defecta.

Se aude un suierat in centrala

Daca centrala emite un zgomot ciudat precum un suierat este cazul sa va ganditi ca aceasta risca o defectiune serioasa. Cel mai probabil suieratul este produs de schimbatorul de caldura al centralei care a acumulat diverse impuritati sau sedimente. Suieratul nu este singurul efect negativ. Centrala va avea de suferit, durata ei de viata scurtandu-se dramatic. De asemenea, factura pentru energie va fi una mai mare daca nu se vor lua masuri.

centrala termica scoate un suieratExista si posibilitatea aparitiei altor zgomote ciudate la centrala termica. Si in acest caz ne lovim de  depuneri de minerale sau de reziduuri care duc la distributia inegala a apei in instalatie. Aceasta problema provoaca supraincalzirea sistemului si poate duce chiar si la blocarea centralei. Solutia este indepartarea depunerilor cu ajutorul unui specialist.

Defecțiuni termostat ambient: Sunt probleme sau nu mai merge termostatul de la centrală

Defectiunile la termostat par de multe ori ca nu influenteaza semnificativ functionarea centralei insa este evident ca aceasta nu mai poate porni sau opri exact in momentele necesare. Astfel vom consuma mai mult combustibil. Centrala nu va tine cont de setarile prestabilite si poate functiona un timp mult mai lung decat e necesar sau, dimpotriva, poate functiona prea putin creand un disconfort pentru utilizatori care nu vor obtine caldura necesara in timpul dorit.

termostat centrala defectSolutia in acest caz este una facila. Termostatul trebuie verificat de catre un specialist, si in cazul in care defectiunea nu poate fi remediata, acesta va fi inlocuit cu unul nou.

Probleme centrală termică apă caldă: Presiune prea scazută sau lipsa acesteia

Presiunea scazuta este o alta problema cu care se confrunta in general toate centralele termice. Numai ca, diminuarea acesteia are loc, de obicei, intr-o perioada lunga de timp. Daca problema dumneavoastra este ca aceasta scade brusc va confruntati cu inca o defecțiune in sistemului centralei. Presiunea poate scadea din cauza robinetilor de umplere care permit scurgeri. Ii puteti inlocui, dupa ce faceti o verificare in prealabil. În acest caz s-ar putea să fiți nevoiți să înlocuiți robineții de umplere, de exemplu.

presiunea centralei termicePresiunea scade din cauza unei scurgeri in sistemul de incalzire dar, daca stiti ca ati efectuat de curand o aerisire a caloriferelor, atunci si aceasta ar putea reprezenta cauza pentru care centrala indica o valoare scazuta a presiunii. Solutia este incarcarea cu apa a sistemului de la robinetul cu care aceasta este prevazuta. Opriti centrala inainte de incarcare pentru o jumatate de ora.

Scurgeri si picuraturi

Am vorbit mai sus despre scurgerile de apa. Acestea scad presiunea centralei si influenteaza functionarea acesteia. Daca observam diverse cantitati de apa in zona centralei este evident ca ne confruntam cu o defectiune si trebuie luate masuri. Centrala trebuie sa compenseze apa pierduta prin incalzirea aceleiasi cantitati de apa rece. Ea va face ca centrala sa lucreze suplimentar, sub presiune, lucru care va scurta durata ei de viata.

curge apa din centrala termicaScurgerile apar si cand una dintre componentele centralei nu mai functioneaza normal dar pot aparea si in jurul tevilor de distributie a apei. In acest caz, cel mai probabil avem de-a face cu o instalatie veche care a produs corodarea. Se recomanda inlocuirea acestora. Nu in ultimul rand, scurgerile pot fi provocate de o instalare neconforma. Imediat cum observati picaturi de apa in orice parte a sistemului luati legatura cu un specialist. Acesta va va sfatui si va va ajuta sa evitati mai multe investitii financiare nedorite, atat in factura cat si in piese noi pentru centrala.

Centrala termica se opreste singura de mai multe ori

Ce facem cand centrala noastra termica se opreste in mod repetat? Incercam, bineinteles, sa vedem care este cauza. Acest lucru poate fi provocat in primul rand de presiunea scazuta a apei, dar si de o defectiune a termostatului. Centrala se poate opri si daca exista anumite blocaje in sistemul de circulare a apei. Despre toate aceste probleme si solutiile rezolvarii lor am discutat mai sus. Ideea este sa luati atitudine cat mai rapid pentru a evita stricarea centralei. Pastrati la indemana numarul unui specialist care sa va rezolve problemele cat mai repede.

Centrala termica nu porneste

Daca centrala termica nu porneste trebuie sa verificam mai intai alimentarea cu energie electrica. Daca aceasta nu prezinta probleme vom verifica daca avem gaz si daca apa nu este oprita. O centrala termica nu poate functiona fara aceste trei elemente. Asadar, faptul ca nu porneste este cauzat de lipsa curentului, gazului sau apei. Aceasta va reincepe sa functioneze in momentul in care va primi toate elementele de care are nevoie. In cazul in care curentul a fost cazut centrala va functiona singura, fara niciun ajutor, cand se va relua alimentarea cu energie electrica. Acelasi lucru nu este valabil cand gazul a fost oprit. In acest caz va trebui sa resetezi centrala pentru ca aceasta sa porneasca.

Nu se aprinde flacăra la centrală

O alta problema destul de des intalnita este aceea in care flacara centralei termice nu se aprinde. Aceasta se stinge de obicei daca temperatura apei din cazan o depaseste pe cea setata prin termostat. Exista si varianta in care centrala nu este alimentata cu energie electrica, lucru care duce la lipsa aprinderii necesare. In acest caz, daca celelalte electrocasnice sunt alimentate electric, cel mai probabil aveti o problema la comutatorul de pornire.

nu se aprinde flacara centraleiFlacara nu se aprinde si daca avem o presiune prea joasa a gazelor in conducte sau chiar prezenta unor bule de aer in acestea. Verificati presiunea ca aceasta sa fie in limite normale (intre 1 si 2 bari).

Centrala nu ofera apa calda sau caldura

Ce facem daca centrala porneste dar nu incalzeste caloriferele si nu ofera nici apa calda? Aceste probleme cu furnizarea utilitatilor apar de obicei din cauza unor factori externi. Trebuie sa stabiliti daca nu cumva aveti o alimentare defectuoasa cu gaze, cu energie electrica sau cu apa. Se prea poate ca apa care intra in centrala sa nu fie suficienta ceea ce duce la o functionare defectuoasa a acesteia. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care debitul gazului este prea mic. In acest caz centrala va intra in avarie si va functiona cu mai multe pauze. In ceea ce priveste oscilatiile de tensiune si caderile de curent electric, acestea pot cauza arderea sigurantei si, implicit, defectarea centralei.

centrala nu mai da apa calda

Centrala ingheata

lnghetarea centralei termice este o problema des intalnita la noi. Cei mai multi nu isi iau masurile de siguranta cuvenita. Cel mai indicat ar fi sa achzitionati un robinet termostatic care sa deschida instalatia doar daca temperatura apei trece de 6 grade Celsius. Astfel nu veti intampina probleme grave care va vor face sa schimbati toata instalatia.

Nu intra apa in centrala

In cazul in care ai conectat centrala la sistemul de alimentare cu apa, insa constati ca debitul este mult prea mic sau inexistent, problema poate fi atat externa, legata de o presiune prea mica a apei din retea, fie interna, generata de o problema de functionare a sistemului de admisie. Astfel, daca sesizezi ca centrala a intrat in modul „Avarie”, din cauza lipsei apei, este necesar sa stabilesti natura problemei, iar daca descoperi ca este vorba despre o defectiune a centralei, sa contactezi cat mai repede o echipa de specialisti.

Centrala termica nu se mai opreste

Motivele pentru care o centrala termica functioneaza incontinuu, fara a se opri pentru perioade indelungate de timp sunt variate si pot fi generate atat de o scurgere prezenta in instalatie, de o calibrare necorespunzatoare a arzatorului, de o defectiune a panoului de comanda sau de o problema de functionare a termostatului ambiental, care nu ii mai permite centralei sa furnizeze temperatura optima in locuinta.

Cu toate ca o defectiune tehnica a centralei termice poate fi cauza unei functionari continue a acesteia, inainte de a chema o echipa de specialisti pentru remedierea problemei, este indicat sa verifici daca exista orice fel de scurgere in instalatie si sa incerci sa setezi termostatul ambiental la diferite valori, pentru a stabili daca acesta functioneaza in parametri optimi. Dupa ce excluzi toate posibilitatile, poti considera ca problema este de la centrala, caz in care este necesar sa apelezi la personalul autorizat pentru remedierea defectiunii.

Totusi, in anumite cazuri, nu este vorba despre o problema de functionare. De exemplu, dacă ai fost plecat de acasa si ai lasat centrala oprita, atunci cand il pornesti, echipamentul va functiona pentru o perioada mai mare pentru a restabili temperatura optima in locuinta, dupa care se va opri, iar in acest caz nu este nevoie sa te ingrijorezi.

De asemenea, îți recomandăm să nu cazi pradă miturilor legate de centralele termice și să rămâi informat din surse specializate.

Prevenirea defectiunilor

Pentru a preveni din timp aparitia defectiunilor centralelor termice este bine sa cunosti cateva detalii foarte importante. De exemplu, fii atent la zgomotele pe care le face centrala la pornire dar si in timpul functionarii. Urmareste, de asemenea, flacara centralei termice, pentru a observa daca aceasta isi modifica intensitatea arderii.

Siguranta-centrala-gazUna dintre cele mai bune metode de prevenire este efectuarea reviziei obligatorii. Specialistii vor identifica astfel din timp daca centrala va avea probleme. Tot acesta va va explica, in cazul necesitatii unor reparatii, ca o piesa originala este cea mai indicata pentru ca centrala sa functioneze ca inainte

Pentru a preveni problemele cu pierderea de energie electrica poti utiliza sisteme de regularizare a tensiunii electrice dar si protectii in caz de cadere a curentului electric (instalarea unui generator sau a unui sistem UPS).

10 thoughts on “Cele mai frecvente defectiuni ale centralei termice si cum le poti preveni

  • Pingback: Cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice și cum le poți preveni | Blog Romstal Moldova

  • Pingback: Centrala electrica versus centrala pe gaz - Blog Romstal - Universul Instalatiilor - Blog Romstal

  • Pingback: Ghid de alegere a centralelor termice - Blogul Romstal.ro

  • Pingback: Cum Pregatesti Centrala Termica pentru Iarna – Blogul Romstal

  • Pingback: Revizie centrala termica : Cand si cum se face, costuri, avantaje - Blogul Romstal

  • Bună seara,numele meu este Ali,și vreau să vă întreb și eu ceva:
    Am o centrală de apartament pe gaz și a-și dori să știu dacă de ex. face cineva duș de ce nu dă și căldură la calorifere? Este norman să nu dea?
    Multumesc anticipat.

    Reply
  • AM O CENTRALA RIELLO SI NU MAI INCALZESTE PESTE 40 GRADE, CALORIFERELE SUNT CALDUTE

    Reply
  • cumpara si un boiler daca vrei simultaneitate-apa calda si caldura-

    Reply
  • Pingback: Miturile centralelor in condensare - avantaje, utilizare corecta - Blog Romstal

  • Ah, centrala termică, acea invenție minunată menită să aducă confort și căldură în casele noastre! Dar, din câte se pare, aceasta are propriul ei plan malefic de a ne pune la încercare răbdarea și să ne dea bătăi de cap în cele mai nepotrivite momente. Ei bine, să vedem cum această capricioasă creație a tehnologiei moderne reușește să ne facă viața și mai interesantă.

    Articolul de față pare să ne arate că avem de-a face cu o adevărată capodoperă a comediilor, cu centrări termice care au personalitate proprie și care așteaptă cu nerăbdare momentele nepotrivite pentru a ne amuza cu defectuozitatea lor.

    Vechimea este, desigur, primul vinovat al acestor defecțiuni de zor. Da, da, după 15 ani de serviciu devotat, centralele termice decid că este momentul să ne încerce răbdarea și buzunarele. Nu le pasă cât de mult ne-am atașat de ele sau cât de mult le-am iubit în trecut. Ele au propriul lor plan și, în mod sigur, nu este să ne ofere căldură și apă caldă în momentele în care avem nevoie. Nu, nu! Ele își propun să ne țină în priză, să ne facă să cheltuim sume exorbitante pentru reparat și să ne priveze de confortul mult dorit. Ce umor negru!

    Și ce să mai spunem despre lipsa reviziilor periodice? Aparent, centralele termice consideră că suntem prea ocupați și că nu avem nevoie de ele. Ba chiar ne arată cât de plăcut este să ne trezim în miezul iernii cu o centrală care nu mai funcționează. Ce surpriză minunată ne pregătesc în fiecare an! Și așa ne trezim că trebuie să cheltuim sume considerabile de bani pentru reparații și să ne luptăm cu vecinii furioși pentru că le-am provocat și lor neplăceri. O comedie de proporții!

    Și ce să mai spunem despre instalarea greșită a centralei? Pare că acest lucru este de-a dreptul distractiv pentru aceste aparate malefice. Ele decid să se potrivească perfect cu nevoile noastre și apoi să ne dea cu totul peste cap. Ba prea multă putere, ba prea puțină. Nu le pasă că am planificat cu atenție, ele decid să facă cum vor ele. Adevărate maeștrii ai haosului!

    Dar să nu uităm de momentele de comedie sonoră pe care ni le oferă centralele termice. Șuieratul misterios și zgomotele ciudate devin coloana sonoră a acestui spectacol. Ei bine, cine nu-și dorește să aibă o centrală termică care să se exprime artistic și să ofere serenade de neuitat în miez de noapte? Evident, nimeni!

    Așadar, iată cum centralele termice reușesc să transforme viețile noastre într-un carnaval al defectuozității și al neînțelegerilor. Ne amuză cu reviziile lipsă, cu vechimea lor înaintată și cu instalările greșite. Toate acestea sub forma unui spectacol comic și neașteptat. Râsul este cel mai bun remediu, nu-i așa?

    Așadar, dragi utilizatori de centrale termice, să privim partea amuzantă a acestor defecțiuni frecvente. Haideți să le salutăm pe aceste aparate pline de surprize și să le permitem să-și facă numărul lor comico-tragic în casele noastre. Să nu uităm niciodată că, în ciuda tuturor neplăcerilor, ele sunt maestrul de ceremonii al acestei comedii domestice.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *