Articole recomandate

Cum desfunzi vasul de WC – soluții practice

Departe de a fi o situație excepțională, înfundarea vasului de toaletă este genul de situație care te obligă să iei imediat măsuri. Din fericire, există soluții și metode care te vor ajuta la desfundarea WC-ului, înainte ca totul să se transforme într-o catastrofă domestică. Evident, ai putea apela la un instalator, dar, dacă știi ce ai de făcut, oricine poate rezolva problema.

Ai la dispoziție diferite soluții pentru a desfunda WC-ul: unele chimice, special destinate acestui scop, dar și altele pe care le poți prepara din ingrediente uzuale, pe care le ai în casă. Pe lângă acestea, sunt și câteva soluții mecanice, care vor crea presiune pentru a desfunda scurgerea. Află toate acestea, în cele ce urmează.

Evaluarea situației

Înainte de a rezolva problema, este necesară evaluarea corectă a situației, pentru a nu înrăutăți lucrurile. Un vas de toaletă complet înfundat, plin cu apă și reziduuri, va putea fi desfundat în alt mod decât cel care evacuează, totuși, apa și resturile, dar lent și incomplet. În primul caz, va trebui să folosește soluții mecanice: o pompă sau un șarpe pentru desfundat, în timp ce, într-un vas care se evacuează lent, ai la dispoziție și alte soluții pentru desfundat.

Există metode special concepute pentru a desfunda țevile blocate. Unele pot fi utile și pentru scurgerea vasului de toaletă, dar, cu toate acestea, trebuie să iei în calcul că acesta din urmă are câteva particularități: este mult mai larg decât alte țevi de scurgere și are un cot în formă de S, ce are ca scop prevenirea mirosurilor și păstrarea unei cantități de apă în vas. Aceste detalii pot face ca soluțiile clasice, care funcționează bine în cazul țevilor obișnuite drepte, să nu aibă aceeași eficiență, în cazul unui WC înfundat.

Oricare ar fi cauza, nu face greșeala de a continua să tragi apa, în speranța că se va desfunda. Există riscul ca vasul să se umple cu apă care să nu se evacueze, iar desfundarea va deveni și mai complicată, existând riscul de a produce o inundație.

Pompa de desfundat

Este prima soluție care te poate ajuta în procesul de desfundare a WC-ului. Se poate folosi pentru toate tipurile de scurgeri înfundate, dar și pentru vasul de toaletă. Această pompă este utilă doar dacă ventuza de cauciuc este suficient de mare pentru a acoperi complet zona de scurgere, astfel încât să creeze presiunea care să împingă dopul format.

Pompa, indiferent că este una clasică, simplă sau una cu vacuum, poate fi utilizată pentru un vas de toaletă înfundat. De cele mai multe ori, sunt suficiente câteva acționări energice, pentru ca dopul care produce blocajul să alunece pe țeavă, iar vasul să se evacueze. Și mai practică este pompa cu vacuum, care produce o presiune mai mare pe țeava de scurgere, comparativ cu cea acționată manual.

Pentru eficiență, trebuie să existe apă în vasul de toaletă. Dacă acesta este foarte plin, pentru ca manevra să reușească, trebuie scoasă o parte din apă. Pompa este eficientă în cazul dopurilor care nu aderă la pereții scurgerii și pentru cele formate din materii organice.

Vezi categoria noastra de ▶️ SARPE DE DESFUNDAT

Șarpele de desfundat

Șarpele este un instrument util, dar trebuie să ai îndemânarea necesară pentru a-l utiliza eficient. Această sculă este un cablu flexibil, de grosimi și lungimi diferite, care la capăt este prevăzut cu un cârlig. Spre deosebire de pompă, care împinge dopul, șarpele îl va scoate.

Cablul se introduce în sistemul de scurgere înfundat. Fiind flexibil, acesta va urmări traseul țevii până în locul unde se află dopul care blochează scurgerea. Când șarpele întâmpină rezistență, acesta trebuie rotit încet, astfel încât să agațe dopul, pentru a putea fi extras.

Nu uita că șarpele nu poate împinge dopul, deci nu încerca să faci asta. Ia în calcul și faptul că există riscul de a agăța cârligul și de a bloca și șarpele în țeava de scurgere, pentru că lucrezi „în orb”. Dacă se întâmplă asta, rotește-l încet în ambele sensuri, până când se eliberează. Sfatul instalatorilor cu experiență este să nu forțezi, pentru că șarpele se poate înțepeni.

Șarpele este foarte bun atunci când știi exact ce anume a înfundat vasul de WC, dar și în cazul unor corpuri solide (odorizante de WC, jucării, alte obiecte din plastic) care pot fi agățate, fiind mai puțin eficient în cazul dopurilor moi, care nu pot fi prinse și trase.

Soluții chimice care funcționează

Deși soluțiile chimice funcționează mai lent, fiind necesar un oarecare interval de timp pentru ca acestea să producă efecte, se pot dovedi salvatoare, mai ales atunci când este vorba despre dopuri formate din materii organice. Nu sunt, însă, eficiente dacă scurgerea a fost blocată de obiecte din plastic (recipientele odorizantelor pentru vasul de toaletă, de exemplu).

Soluțiile funcționează bine atunci când pot ajunge cât mai concentrate la locul unde există dopul care înfundă scurgerea, deci ar trebui diluate cât mai puțin. Sunt sub formă lichidă, de gel dens sau granule. Trebuie lăsate să acționeze intervale de timp care variază de la 30-60 de minute la 8-12 ore. Aceste intervale oscilează și în funcție de compoziția dopului care înfundă WC-ul. Repetarea operațiunii este, uneori, necesară.

Cele mai multe dintre aceste soluții pentru desfundare au în compoziție hidroxid de sodiu (sodă caustică), motiv pentru care trebuie manevrate cu atenție (evitand complet contactul cu pielea) și păstrate în recipiente bine închise, în locuri unde copiii nu au acces. Unele dintre soluții – în speță, cele care, prin reacția chimică pe care o produc, degajă căldură – nu sunt recomandate pentru țevile din PVC.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de SISTEME DE CANALIZARE

Alte soluții și metode

Pentru desfundarea WC poate fi folosită orice soluție acidă, combinată cu apă fierbinte. Astfel, oțetul alb sau soluțiile pe bază de clor, turnate direct în vasul de toaletă (din care a fost scoasă apa sau după ce aceasta s-a scurs) pot fi soluții de avarie. Efectul acestora poate fi activat cu apă fierbinte, turnată în vasul de toaletă.

Detergentul de vase și apa caldă sunt o altă combinație care pare să funcționeze bine pentru scurgerile parțial înfundate, având ca efect îndepărtarea depunerilor organice. Poți folosi această variantă atunci când conținutul vasului se evacuează greu și în WC rămâne doar puțină apă. Secretul este ca apa să fie caldă, iar dacă țevile permit, chiar fierbinte. Pune o cantitate considerabilă de detergent de vase direct în toaletă, toarnă circa un litru de apă fierbinte și lasă să acționeze 10-15 minute, apoi trage apa.

Dacă vasul este plin cu apă, aceasta poate fi scoasă folosind un aspirator cu filtrare prin apă. Metoda poate fi aplicată și pentru desfundarea WC-ului, dar trebuie efectuată cu atenție.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de SOLUTII DE DESFUNDARE

Cum eviți înfundarea WC-ului

Ca de fiecare dată, este mai ușor să previi decât să repari. Poți evita înfundarea renunțând să arunci în vasul de toaletă mâncare gătită, păr, produse de igienă feminină, dischete demachiante, bețișoare de urechi, vată, grăsime, nisip (inclusiv cel folosit de pisici) sau pământ. Toate acestea pot forma dopuri sau „păpuși” care înfundă scurgerea sau o blochează complet.

Sistemele care folosesc cantități mici de apă pentru evacuare, precum și cele cu presiune scăzută, deși sunt ecologice și aduc economii la consumul de apă, favorizează formarea dopurilor. Un alt factor care poate contribui la înfundarea vasului de toaletă este plasarea lor în subsol sau la o gură de scurgere pe același nivel cu țeava de ieșire din vasul de toaletă. În toate aceste situații, este de preferat să renunți la a mai arunca hârtia igienică în WC.

👉 Amenajarea unui cămin de vizitare poate reduce riscul de a te confrunta cu refularea reziduurilor în baie, prin eliminarea presiunii din tubul de canalizare. În căminul de vizitare se va acumula surplusul de lichid, astfel încât acesta să nu se reverse în locuință. Află de ce să construiești un cămin de vizitare și cum să realizezi lucrarea.

O altă cauză care poate afecta instalația și care duce la înfundare este colmatarea țevii de scurgere cu depunerile de calcar combinate cu cele grase și organice. Dacă sursa de apă este bogată în calcar, este necesară utilizarea unor soluții anticalcar, periodic (ideal o dată la câteva săptămâni), pentru a curăța țevile și a preveni blocajele. Un truc bun este să evacuezi apa din mașina de spălat în vasul de toaletă, dacă folosești soluții anticalcar și dacă este posibil.

Soluțiile de curățare special destinate vasului de toaletă au în compoziție și substanțe cu efect anticalcar, care acționează asupra pereților țevilor de scurgere, dar pentru ca efectul să fie real, acestea trebuie utilizate frecvent și în cantitatea recomandată.

Un amănunt simplu poate să te scutească de multe neplăceri, mai ales dacă ai copii mici: ține capacul vasului de toaletă mereu lăsat, eventual montează un sistem care să-i împiedice pe cei mici să-l ridice.

Dacă este utilizat corect, nu este normal ca vasul de toaletă să se înfunde, iar dacă acest lucru se întâmplă des, atunci este foarte probabil să existe o problemă fie la modul în care a fost montat, fie la țeava de scurgere, fie la toată instalația. În consecință, este util să apelezi la un profesionist care să identifice cu exactitate cauza și să o rezolve, pentru a preveni situațiile cu adevărat neplăcute.

Sursa foto: Shutterstock.com

3 thoughts on “Cum desfunzi vasul de WC – soluții practice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *