Articole recomandate

De ce să construiești un cămin de vizitare pentru canalizare și cum realizezi lucrarea

Căminele de vizitare, denumite și guri de vizitare, reprezintă o componentă importantă a unui sistem de canalizare. Aceste puncte de acces permit inspectarea și întreținerea sistemului de canalizare, precum și efectuarea de reparații esențiale.

Instalarea și întreținerea căminelor de vizitare este esențială pentru a menține canalizările în bună stare de funcționare. Din acest motiv este important să înțelegi modul în care acestea funcționează și de ce este indicat să construiești un astfel de cămin de vizitare.

Când este necesară amenajarea unui cămin de vizitare

Atunci când construiești un imobil și intenționezi să te racordezi la sistemul public de canalizare este util să amenajezi un cămin de vizitare. Dacă nu îți este familiară această denumire, probabil ai auzit mai des sintagma cămin de canalizare. Aceste echipamente reprezintă puncte de acces la conductele subterane ce permit întreținerea și desfundarea țevilor atunci când apar blocaje.

Scopul principal al căminelor de vizitare este de a facilita accesul la racordurile de canalizare ce trebuie inspectate și curățate periodic. Aceste echipamente permit accesarea secțiunilor sistemului pentru a efectua reparații și a inspecta sistemul de canalizare. De aceea, ori de câte ori o conductă de branșament se racordează la o conductă principală de canalizare este necesar să amenajezi astfel de cămine de vizitare.

La Romstal poți alege dintr-o gamă variată de cămine de vizitare și inspecție de la producători renumiți în industrie. Ai la dispoziție flota proprie Romstal pentru transportul produselor mari și, în plus, beneficiezi de consultanță tehnică de specialitate pentru achiziția de produse, dar și pentru proiecte de instalații și amenajări.

De asemenea, atunci când o conductă își schimbă înclinația sau când aceasta are o lungime considerabilă, este necesar să instalezi un cămin de vizitare. Conform normativelor, distanța între căminele de canalizare este de 50 m. În primul caz, atunci când avem de-a face cu o diferență mare de nivel, este recomandată instalarea unui cămin rupere de pantă pentru canalizare, ce ajută la disiparea presiunii apei din conducte. Din cauza pantei apa ar putea atinge viteze mari, suprasolicitând conducta. Astfel de cămine de canalizare sunt utilizate mai ales în zonele rurale, unde întreținerea se efectuează mai rar.

Căminele de vizitare pot fi din diferite dimensiuni, printre care:

  • cămin pvc dn 1000;
  • cămin canalizare dn 800;
  • cămin vizitare canalizare 110;
  • cămin canalizare 125.

Adesea, căminul de vizitare este denumit și cămin de scurgere canalizare sau cămin de racord canalizare. În mod normal, căminul de vizitare este instalat într-un punct de intersecție a mai multor conducte sau acolo unde conducte cu diametru mic sunt conectate la conducte cu un diametru mai mare.

 

Etapele de construire / instalare a unui cămin de vizitare

Construirea unui cămin de vizitare în curte sau la limita proprietății poate însemna fie montarea unui echipament prefabricat cămin din PVC sau din beton, fie realizarea unui cămin din elemente de beton.

Întrucât mare parte din elementele constructive ale căminului de vizitate sunt piese prefabricate, construcţia propriu-zisă a căminului de vizitare constă în amplasarea și montajul căminului de canalizare, a tuburilor, armăturilor, pieselor de legătură şi execuţia construcţiilor suplimentare. Iată care sunt pașii instalării unui cămin de vizitare din PVC:

  1. Pregătirea locației: săparea gropii de pozare a căminului. Se va avea în vedere ca în jurul căminului să rămână un spațiu de 40 – 50 cm. Săpătura se va realiza astfel încât fundul gropii de pozare să fie plan. Se așterne un strat de nisip de aproximativ 10 – 15 cm grosime și se compactează.
  2. Pregatirea căminului: se găuresc pereții laterali ai căminului în zonele marcate la diametrul dorit cu ajutorul unei freze carotiere cu diametrul potrivit. Etanșarea țevii și a peretelui căminului se realizează cu ajutorul unei garnituri ce se fixează pe racord.
  3. Poziționarea căminului: căminul se așează pe fundul gropii cu ajutorul unor frânghii atașate mânerelor de manipulare și se verifică dacă acesta este așezat în poziție verticală și este stabil.
  4. Racordarea țevilor la cămin: înainte de conectarea țevilor, se va verifica dacă garnitura este montată corect și dacă este curată. Următoarea etapă constând în lubrifierea acesteia și instalarea țevilor cu diametrele corespunzătoare.
  5. Îngroparea și fixarea căminului: în spațiul dintre pereții gropii și cămin se toarnă material de umplutură. Fiecare strat de material trebuie compactat de jur împrejur, astfel încât se va umple tot spațiul din jurul căminului. Pentru materialul de umplutură se va folosi nisip sau pământ.
  6. Instalarea elementului de înălțare a căminului: etanșarea dintre cămin și înălțătorul de cămin se asigură cu o garnitură.
  7. Amplasarea capacului: capacul se poziționează peste căminul de vizitare, la nivelul solului.

Toate etapele de pregătire și instalare a căminului se vor realiza ținând cont de normele de protectia muncii.

Ce rol îndeplinește căminul de vizitare

Ideea unui cămin de vizitare este simplă și intuitivă, însă extrem de utilă. Proiectat pentru testarea și inspectarea sistemului de canalizare și pentru eliminarea oricăror blocaje, restricționând în același timp accesul neautorizat, căminul de vizitare facilitează rezolvarea eficientă a problemelor de drenaj ale sistemului de canalizare.

Una din regulile de bază atunci când realizezi sistemul de canalizare spune că ar trebui să instalezi suficiente cămine de vizitare în tot sistemul de canalizare, astfel încât fiecare porțiune a conductelor să fie accesibilă cu o tijă de drenaj.

Alături de realizarea unui proiect de canalizare bine dimensionat și de alegerea echipamentelor de calitate, montarea corectă a  instalațiilor sanitare în baie poate contribui la buna funcționare a sistemului de canalizare. Află mai multe despre montarea instalațiilor sanitare în baie.

Oferta Romstal include mai multe tipuri de cămine de apometre, vizitare si inspectie, precum și accesoriile necesare, astfel încât atunci când realizezi sistemul de canalizare să ai la dispoziție toate elementele de care ai nevoie la prețuri avantajoase.

Elementele componente ale unui cămin de vizitare

Un cămin de vizitare constă într-un echipament compus, de obicei, dintr-o bază, coloane secționate cu o garnitură și un capac de vizitare în finisajul dorit. De asemenea, se pot adăuga înălțimi ulterioare pentru a asigura o înălțime suplimentară și se poate etanșa din nou cu ajutorul unei garnituri de cauciuc integrate. Capacul se așează deasupra coloanelor ascendente la nivelul solului.

La retailerii specializați poți găsi cămine de vizitare sub forma unui kit cămin de canalizare sau poți cumpăra piesele separat. Așadar, un cămin de drenaj include trei componente:

  • bază cămin canalizare;
  • coloană ascendentă;
  • capac.

Toate părțile componente ale unui cămin de canalizare se unesc cu ajutorul garniturilor de cauciuc dintre ele.

Dacă urmează să construiești un cămin de vizitare aruncă un ochi peste oferta Romstal. Vei găsi cămine pentru apometru, cămine pentru canalizare din PVC, cămine pluviale, precum și accesoriile necesare pentru amenajarea unor astfel de sisteme.

Baza unui cămin canalizare

Baza unui cămin canalizare este, în mod firesc, componenta cea mai apropiată de țevile de scurgere. O bază poate include un număr variabil de intrări. Dacă ai instalat un cămin canalizare cu mai multe intrări decât numărul țevilor din sistemul de scurgere, poți folosi un dop de obturare.

Coloana unui cămin de canalizare

Coloana unui cămin de vizitare este secțiunea mediană a sistemului. Aceasta poate avea diferite înălțimi, în funcție de adâncimea la care este necesar a fi montată, astfel încât capacul căminului de vizitare să fie poziționat la nivel. Coloana este poziționată deasupra bazei, conectată cu aceasta prin intermediul unei  garnituri de cauciuc. De asemenea, există cămine de vizitare turnate, în cazul cărora baza și coloana sunt confecționate dintr-o bucată.

Unele cămine de canalizare sunt prevăzute cu o coloana ce poate fi scurtată pentru a se potrivi sistemului. Aceasta are exteriorul ondulat pentru a facilita procesul.

Capacul căminului de canalizare

O cameră de vizitare este prevăzută cu un capac, confecționat, de obicei, din plastic. Capacul protejează căminul de vizitare împotriva manipulării racordurilor și a accesului nedorit.

De asemenea, capacul este poziționat deasupra căminului de vizitare din motive de siguranță. Capacele pot fi rotunde sau pătrate, în funcție de echipamentul instalat și sunt disponibile într-o varietate de clase de greutate, astfel încât să respecte reglementările specifice pentru a fi instalate pe alei, în parcări, în zone rezidențiale.

Consultă oferta Romstal de echipamente și accesorii necesare realizării unui sistem de canalizare pentru proiectul tău rezidențial și beneficiază de oferte avantajoase.

Cămin de vizitare din PVC sau cămin de vizitare din beton – ce variantă să alegi

Căminele de vizitare sunt proiectate pentru a permite unei persoane accesul în interior și a efectua inspecția, curățarea sau lucrări de reparații. De obicei, baza, coloanele secționale și capacul de vizitare sunt realizate din beton sau plastic. Pe piață sunt disponibile atât cămine de vizitare PVC cât și din beton prefabricat. Acestea pot fi disponibile sub formă de:

  • inele din beton (pentru căminele de apă din beton);
  • camere din beton prefabricat;
  • cămine de vizitare din PVC.

Alegerea opțiunii potrivite depinde de o serie de variabile:

  • domeniul de utilizare: rețea publică de canalizare sau sistem de canalizare pentru proiect rezidențial;
  • numărul de intrări/ieșiri necesar;
  • tipul de cămin de vizitare necesar. Ex: căminele de vizitare cu baza închisă se folosesc în rețele exterioare de canalizare a apelor uzate unde curgerea este gravitațională.

Dacă ai întrebări privind alegerea și instalarea căminului de vizitare, profesioniștii în instalații de la Romstal îți pot veni în ajutor cu sfaturi și soluții practice pentru proiectul tău.

Unde trebuie amplasat căminul de vizitare

Căminele de vizitare ar trebui amplasate ori de câte ori o conductă secundară se unește cu conducta principală de canalizare, precum și atunci când există o schimbare de dimensiune a conductei. De asemenea, ar trebui construite cămine de vizitare atunci când scurgerea își schimbă înclinația, precum și atunci când există un traseu lung de conducte.

Căminele de vizitare sunt poziționate în aceste puncte pentru a asigura accesul la întregul sistem de canalizare. În cazul în care o secțiune de conducte se întinde pe o distanță prea mare și nu există o gură de vizitare a canalizării, acest lucru face imposibilă efectuarea de inspecții, verificări, reparații și lucrări de întreținere.

Așadar, căminele de vizitare sunt situate la intersecții cheie, cum ar fi:

  • locul în care un canal de scurgere ramificat se unește cu conducta principală a sistemului de canalizare;
  • acolo unde există un traseu drept de conducte care se întinde pe o distanță mare;
  • în cazul în care o conductă de canalizare își schimbă înclinația;
  • în cazul în care există o schimbare de dimensiune a conductei.

Un proiect de instalații bine pus la punct înseamnă, pe lângă construirea unui cămin de vizitare corect dimensionat și instalarea de apometre pentru a gestiona corect cheltuielile punctelor de consum, dar și realizarea corectă a instalației sanitare din locuință. Cu toate acestea, accidentele se întâmplă. Dacă la un moment dat te confrunți cu o situație neplăcută în baie, există soluții practice pentru a desfunda vasul de WC.

Curățarea căminului de vizitare

Precum celelalte componente ale sistemului de canalizare, căminul de vizitare trebuie curățat periodic pentru a-l menține în stare bună de funcționare. Această operațiune este adesea efectuată în același timp cu igienizarea canalizării și este o parte importantă a întreținerii generale a sistemului de canalizare.

Nămolul sedimentat în căminele de inspecție trebuie să fie îndepărtat periodic pentru a preveni revărsarea. Când căminul de canalizare nu este curățat în mod frecvent, se pot acumula resturi, iar accesul la racorduri poate fi obstrucționat. O astfel de situație poate îngreuna sau poate face imposibile operațiunile de verificare, curățare și reparații. Blocajele pot fi cauzate de resturile care pătrund în căminul de vizitare printr-un capac de vizitare spart sau defect.

Intrarea într-un cămin de vizitare poate fi periculoasă, mai ales dacă acesta este plin de reziduuri. De aceea este esențial să apelezi la un profesionist pentru a accesa și curăța căminul. Aceștia utilizează echipamente specializate și dețin cunoștințele de specialitate necesare pentru a putea să îndepărteze în siguranță nămolul și resturile din căminul de vizitare și a lăsa spațiul în stare bună de funcționare.

Căminul de inspecție

Căminele de vizitare și de inspecție au o utilizare similară, cu excepția faptului că unele permit intrarea fizică, respectiv cele de vizitare, în timp ce căminele de inspecție sunt destinate doar echipamentelor.

Un cămin de inspecție este mai mic decât un cămin de vizitare canalizare și este, de asemenea, util pentru întreținerea sistemului de scurgere. Căminele de inspecție nu permit intrarea fizică, precum căminele de vizitare, dar oferă o zonă de inspecție clară acolo unde se unesc două sau mai multe conducte.

În unele cazuri, căminele de inspecție încorporează puncte de drenaj cu acces la distanță care oferă acces pentru introducerea unei tije de drenaj, a unui furtun cu jet de apă sau a unei camere de supraveghere, fără ca cineva să fie nevoit să intre fizic în cameră.

Romstal este partenerul tău de încredere atunci când ai în plan realizarea unui sistem de canalizare funcțional pentru cât mai mult timp.

În general, căminele de inspecție constau dintr-o bază, coloane secționale cu garnitură de etanșare și un capac. Se pot adăuga alte coloane pentru a oferi mai multă înălțime și a facilita accesul. Capacul unui cămin de apă este întotdeauna situat la nivelul solului.

Așadar, căminele de vizitare sunt parte integrantă a unui sistem de canalizare. Acestea permit inspectarea și curățarea conductelor, deoarece este esențial ca fiecare punct al unui sistem de canalizare să fie accesibil pentru întreținere. Astfel, dacă există vreodată probleme la sistemul de canalizare, existentă căminului de vizitare te va ajuta să identifici rapid problema pentru a o rezolva.

Sursa foto: shutterstock.com

One thought on “De ce să construiești un cămin de vizitare pentru canalizare și cum realizezi lucrarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *