Trucuri de amenajare

Idei practice și trucuri de amenajare pentru băi mici

O baie mică ar putea părea o provocare pentru unii proprietari, dar și în acest caz există soluții care pot face ca această încăpere să fie nu doar funcțională, ci și estetică. Alegerea inteligentă a obiectelor sanitare, a culorilor, a modelului de gresie si faianta, modul în care sunt montate obiectele sanitare, plus alte idei practice sunt tot atâtea modalități prin care o baie mică se poate transforma într-un spațiu elegant și practic.

Băile mari sunt o fericire, dar nu putem beneficia toți de acest lux. Peste 70% din apartamentele de bloc au băi mici. Amenajarea sau reamanejarea unei băi de mici dimeniuni reprezintă, cu siguranță, o provocare care poate fi depășită folosind câteva idei practice și trucuri care pot face ca această încăpere să fie frumoasă.

baie mica la blocBaie mica de apartamentMozaicul reflecta lumina

Alegerea obiectelor sanitare

Sunt câteva reguli esențiale de respectat atunci când spațiul din baie este mic. Una dintre cele mai importante este aceea de a nu aglomera și de a folosi elementele potrivite care să creeze, să sugereze și să accentueze ideea de spațiu. Asta înseamnă, în principal, culori deschise, lumină din belșug și mai ales alegerea și poziționarea corectă a obiectelor sanitare, astfel încât să fie în acord cu dimensiunile reale ale băii. Nu în ultimul rând, alegerea corectă a accesoriilor și a spațiilor de depozitare din baie contribuie la echilibrul general al amenajării unei băi mici și influențează în mod radical rezultatul final.

Ne dorim cele mai bune produse, când vine vorba despre obiectele sanitare și nu renunțăm la confort sau igienă doar pentru că spațiul băii nu este de mari dimensiuni. Pentru a obține calitatea visată, se pot utiliza lavoare înguste sau cu poziționare pe colț. Acestea se pot completa cu o baterie de lavoar cu montare pe perete, care ajută la câștigarea de spațiu util. Același truc se aplică și pentru vasele de toaletă. Alegem vase cu dimensiuni mai reduse sau care pot fi montate pe colț. Trucul cel mai bun îl reprezintă alegerea liniilor și formelor rotunjite, pentru că, spre deosebire de cele cu linii drepte și colțuri, nu vor micșora vizual încăperea, ba din contră, vor da impresia de spațiu. Obiectele sanitare suspendate pot să fie o altă soluție. Odată montate, sanitarele suspendate vor oferi un plus de spațiu și de igienă, precum și o curățare facilă a băii. Nu în ultimul rând, alegem o cadă potrivită sau o înlocuim cu o cabină de duș.

Luăm pe rând toate aceste aspecte și detaliem, pentru fiecare obiect sanitar în parte, ideile de amenajare pentru o baie mică.

Si baia mica poate sa fie elegantaObiecte sanitare miciCabina de dus, solutie pentru o baie micaCabina de dus in baie

Cabină de duș sau cadă?

Elementele esențiale care trebuie luate în calcul într-o baie mică sunt obiectele sanitare, iar una dintre primele întrebări pentru care trebuie găsit un răspuns este: cabină de duș sau cadă?

Cu siguranță, cel mai bun truc pentru mărirea spațiului în baie îl reprezintă renunțarea la o cadă de mari dimensiuni. Cabinele de duș cu uși glisante se dovedesc comode și eficiente. Alegerea unor cabine sau pereti de dus cu sticlă clară, care lasă lumina să treacă, dând senzația de spațialitate, poate fi una inspirată și practică. Este cert că o cabină de duș aduce o importantă economie de spațiu. Există zeci de variante și modele, dar și soluții tehnice care se pot adapta la orice situație. Câteva detalii trebuie luate în calcul:

 • Cabina de duș, aleasă corect, poate oferi o bună parte din relaxarea pe care o promite o baie în cadă;
 • Modelele cu uși glisante sunt ideale în băile foarte mici, pentru că nu necesită spațiu suplimentar;
 • Modelele adaptate pentru colț, cu uși transparente, sunt cele care aduc cea mai mare eficiență în ceea ce privește economia de spațiu;
 • Poate fi luată în calcul și varianta în care nu trebuie montată nici măcar cădiță de duș, compartimentul fiind separat prin pereți de sticlă clară, iar scurgerea fiind cea clasică, din podea;
 • Un duș cu o cadă de duș mai înaltă poate fi o alternativă de compromis, dar extrem de practică pentru familiile cu copii și/sau animale de companie.

Cada ovalaModele baiCada intr-o baie micaCada este necesară și nu se prea poate renunța la ea, dacă în casă există o singură baie, chiar dacă această încăpere este una de dimensiuni reduse. Decizia de a înlocui cada cu o cabină de duș trebuie să ia în calcul necesitățile reale ale familiei. Dacă baia mică este a doua baie din casă, atunci soluția unei cabine de dus este binevenită și poate fi adoptată fără regrete.

Pe de altă parte, într-o baie de dimensiuni reduse, cada poate rămâne o alternativă, pentru că formele și dimensiunile existente pe piață sunt foarte variate și există o soluție compatibilă cu aproape orice spațiu.

Există câteva trucuri importante de care se poate ține seama, atunci când se alege soluția ideală:

 • Cada de colț aduce o importantă economie a volumelor din baie;
 • Există și varianta unei căzi cu o suprafață mai mică, dar cu o înălțime ceva mai mare, astfel încât plăcerea îmbăiatului în cadă să fie reală;
 • O soluție genială, în cazul băilor mici, este cada cu formă ovală și colțuri rotunde. Lipsa colțurilor și dimensiunea mică permit utilizarea și atunci când spațiul este redus;
 • Combinația dintre cadă și duș este deseori alegerea perfectă, mai ales dacă în casă este o singură baie. O perdea de protecție sau un paravan din sticlă reprezintă o soluție.

Cum alegi chiuveta?

Chiuveta din baie este și ea foarte importantă. O chiuvetă modernă poate oferi mult spațiu de depozitare dedesubt, iar varianta celor care sunt montate pe un blat lasă loc pentru diferite accesorii și obiecte necesare în baie. Și varianta robineților și a țevilor de scurgere care se fixează direct în perete poate ajuta la economia de spațiu. Dacă soluția nu este posibilă, alternativele clasice sunt o alegere, atâta vreme cât dimensiunea este corect aleasă.

De asemenea, lavoarul suspendat permite folosirea spațiului de dedesubt pentru depozitare, odată cu alegerea unui mobilier de baie special conceput în acest sens.

Vasul de toaletă

Într-o baie mică, vasul de toaletă ideal este cel suspendat, care nu atinge podeaua, cu bazin pentru apă zidit în perete. Este ușor de întreținut, ocupă mai puțin spațiu și, pentru că nu este fixat pe podea, dă impresia de spațiu. În plus, vasul WC suspendat oferă, deasupra rezervorului încastrat în perete, un spațiu generos care poate fi amenajat ca loc de depozitare.

Un vas de toaletă pe colț poate fi complicat de montat, dar este o soluție care ajută și la economia de spațiu. În plus, această opțiune respectă una din regulile pentru amenajarea baii: vasul de toaletă să nu fie primul lucru care se vede când intri în baie.


Gresia, faianța, oglinzile și lumina – alegerile ideale

Al doilea pas important în amenajarea unei băi mici este alegerea elementelor pentru podele și pereți, respectiv gresia și faianța. În primul rând, trebuie alese plăci ceramice în culori neutre, deschise, care vor da impresia de spațiu generos. Acum trebuie luate în calcul și toate celelalte elemente care pot fi montate pe pereți: oglinzi, aplice, eventuale firide în perete, acolo unde se poate. Pentru o baie mică, cele mai bune idei la acest capitol sunt:

 • Culori deschise pentru podele și pereți;
 • Lumina este un aliat de bază într-o baie mică, iar culorile deschise o amplifică și pot da impresia unui spațiu mai mare. Este vitală o iluminare puternică, pentru senzația de spațialitate. Soluția ideală este aceea a podelelor într-o nuanță mai închisă decât cea a pereților, dar nu contrastantă;
 • Trebuie luată în calcul și regula celor trei culori. Aceasta spune că în baie pot fi combinate două nuanțe, una mai deschisă și una mai intensă, la care se adaugă a treia culoare, de accent, în proporția ideală de 70/20/10 (culoare principala/culoare secundară/culoare de accent), pentru un efect spectaculos;
 • Nuanțele de alb, crem, bej sau gri vor avea rolul de a oferi o senzație de liniște. Dacă se dorește un pic de dramatism, se poate opta pentru spargerea monotoniei prin montarea unor plăci decorative sau chiar prin utilizarea unei nuanțe mai închise, pentru a acoperi unul dintre pereții băii, pentru că variația de tonuri dă profunzime și supradimensionează vizual spațiul;
 • Flisele mici sunt cele care vor da impresia de spațiu și sunt ideale pentru o baie monocromă;
 • Este ideal ca flisele de pe pereți să fie montate orizontal, pentru a forța iluzia de lărgire a spațiului;
 • Marmura și alte materiale lucioase sunt o alegere perfectă, pentru că pot păcăli ochiul. Spațiul real și cel perceput de ochi nu sunt același lucru, iar dacă acest detaliu este speculat înțelept, încăperea va părea mai mare decât este în realitate. Dacă se alege o faianță cu suprafață lucioasă, combinată cu o iluminare corectă, aceasta va da, la propriu, strălucire băii;
 • Nu trebuie omis, ca variantă, nici mozaicul, perfect într-o baie mică, pentru că are calitatea de a mări vizual spațiul, reflectând foarte bine lumina.

Oglinzile și lumina din baie sunt vitale, iar poziționarea lor trebuie făcută cu mare atenție. Oglinzile mari nu trebuie să lipsească dintr-o baie mică. Montarea, deasupra chiuvetei, a unei oglinzi de mari dimensiuni reușește să transforme radical baia din punct de vedere vizual, iar încăperea va părea mai spațioasă și mai luminoasă. Pentru a obține un rezultat mai bun, chiar spectaculos, se poate monta o oglindă și pe unul din pereții liberi ai băii. O altă soluție de efect se dovedește utilizarea oglinzii în interiorul cabinei de duș.

În ceea ce privește lumina din baie, cea naturală nu este decât rareori cu adevărat suficientă, pentru că ferestrele sunt mici, așa că sursele artificiale sunt necesare și obligatorii. Cea din tavan, generală, trebuie, uneori, completată cu aplice sau spoturi. Și dacă acestea se vor reflecta în oglinzi, cu atât mai bine, deoarece zona luminată va părea mai mare decât este. Sursele de lumină LED incluse în oglindă rezolvă în mod optim iluminatul din baie.

Detaliile definesc stilul băii

Înainte de a alege piesele de mobilier pentru baie, trebuie decis stilul. O baie mică poate să fie: modernă, minimalistă, vintage sau clasică. Diferența dintre stilurile de amenajare vine din detalii, culoarea pereților, din forma și stilul chiuvetei/căzii ori cabinei de duș și din expresivitatea obiectelor decorative.

Cea mai potrivită variantă, în cazul de față, este o amenajare modernă, pentru că spațiul se poate gestiona foarte eficient.

Varianta minimalistă este optimă în băile foarte mici. Se aseamănă destul de mult cu decorul modern, dar există și deosebiri. Pentru o amenajare minimalistă, se pot folosi și nuanțe întunecate, atat pentru pereți, cât și pentru pardoseală sau mobilier. O caracteristică este aceea că nu trebuie să rămână la vedere niciun produs de îngrijire, așa că este necesar ca dulapurile să aibă întotdeauna uși.

Stilul vintage imprimă băilor un aer boem și vesel. Piesele de mobilier sunt vechi, restaurate, ori noi, dar cu un design retro. Se pretează pentru o amenajare cu tapet și culori vii. Ornamentele, spațiile de depozitare și accentele de culoare completează stilul.

Varianta clasică este cea mai simplă abordare. Permite o amenajare organizată, fără complicații și este ușor de realizat. Este o variantă foarte bună pentru o baie mică de bloc. Se poate personaliza și se adaptează ușor la stilul general al casei.


Mobilierul și alte spații de depozitare

Alegerea elementelor de mobilier trebuie făcută cu mare atenție, pentru a nu aglomera, dar și pentru a obține spațiile de depozitare absolut necesare într-o baie, chiar dacă este una mică. În încăpere trebuie să-și găsească loc toate cele trebuincioase unei băi funcționale (prosoape, produse cosmetice, produse de curățat), iar varianta accesoriilor pentru organizare, a rafturilor și a etajerelor este cea care ajută la ordine. Menținerea acesteia este condiția principală care va elibera mult spațiul, iar baia, chiar dacă este mică, va îndeplini toate condițiile necesare unei încăperi frumoase și funcționale. Iată câteva idei:

 • Spațiile de depozitare sunt soluția perfectă pentru a menține ordinea și organizarea;
 • Dulapurile verticale înalte sunt o soluție, dar nu trebuie exagerat, pentru că blochează spațiul;
 • Varianta ideală este cea a rafturilor orizontale sau a celor verticale, dar neapărat deschise;
 • Un cuier, polițele simetrice sau asimetrice sau un depozitar deschis, organizat cu ajutorul cutiilor de depozitare, sunt variante simple, de efect și perfecte pentru spațiile mici dintr-o baie cu dimensiuni reduse;
 • Rupe ritmul elementelor de decor cu oglinzi rotunde și inele pentru agățat prosoapele;
 • Coșurile din răchită sunt un detaliu excelent în baie și își pot găsi cele mai diferite utilități;
 • Folosește și partea dinspre interior a ușii de la baie, pentru a agăța prosoape, dar renunță la ideea unui cuier atârnat de ușă și alege bare orizontale, fixate la diferite înălțimi. Sunt elegante și mai practice;
 • Adaugă plante. Chiar dacă lumina naturală din baie este puțină, există plante care suportă condițiile de aici, ceea ce va face locul primitor și elegant.

O baie mică obligă la creativitate și la găsirea unor soluții de amenajare inovative, însă ordinea perfectă este obligatorie.

Sursa foto: shutterstock.com