Apa calcaroasă – alternative eficiente și sănătoase pentru îmbunătățirea apei consumate
Apa calcaroasă, numită și apă dură, este o problemă cu care se confruntă oamenii din multe regiuni ale țării sau ale lumii, nevoiți să o folosească pentru uz casnic sau în diferite industrii. Ignorarea acestei probleme pentru o perioadă mai lungă de timp poate duce, în foarte multe cazuri, la deteriorarea calității vieții și la apariția unor costuri suplimentare. Astfel, efectele negative pot fi observate asupra sănătății (păr și piele, în general), dar și asupra funcționării adecvate a aparatelor electrocasnice (din cauza depunerilor de calcar). Din acest motiv, a devenit imperios necesară conștientizarea acestei situații, pentru a putea fi luate măsuri preventive și corective.
Apa dură sau apa cu duritate foarte mare este întâlnită și în foarte multe zone ale României. Pentru a verifica dacă nivelul de duritate al apei este mai mare sau mai mic, există diferite teste simple ce pot fi efectuate de orice persoană interesată, precum verificarea instalațiilor din casă și prezența culorii albe, specifică depunerilor de calcar.
În articolul de mai jos, vei descoperi diferite informații utile despre ce este apa calcaroasă, care este importanța abordării problemei și prevalența sa în diferite regiuni ale țării, ce efecte negative are apa dură și ce soluții sunt eficiente pentru a combate calcarul. În plus, vei obține câteva sfaturi și recomandări pentru îmbunătățirea calității apei consumate sau a celei folosite în gospodărie.
Cuprins:
- Apa calcaroasă – informații generale
1.1. Definiție, importanța abordării problemei și prevalența apei calcaroase în diferite regiuni
1.2. Efectele negative ale apei calcaroase din fântână sau alte surse și problemele cauzate de depunerile de calcar
- Soluții eficiente pentru combaterea calcarului din apă
2.1. Soluții de scoatere a calcarului din apă necesare aparatelor electrocasnice
2.2. Filtre specializate pentru apa cu calcar
- Sfaturi și recomandări pentru îmbunătățirea calității apei consumate și folosite în gospodărie prin eliminarea calcarului
1. Apa calcaroasă – informații generale
Oamenii au devenit conștienți de problema apei calcaroase din momentul în care industria a început să fie tot mai dezvoltată. Aceștia au observat diferite probleme legate de eficiența și întreținerea echipamentelor industriale, așa că au început să cerceteze și să încerce să găsească diferite soluții optime pentru tratarea apei. După 1950, efectele negative ale apei calcaroase asupra aparatelor electrocasnice au devenit tot mai evidente și, astfel, au apărut și primele soluții concrete pentru uz casnic, precum filtrele de apă și produsele de decalcifiere.
1.1. Definiție, importanța abordării problemei și prevalența apei calcaroase în diferite regiuni
Apa calcaroasă sau apa dură este acel lichid care conține un număr mare de minerale dizolvate, mai ales de calciu și magneziu. Gustul său este unul specific (metalic sau amar) și, deși nu are un miros distinct, poate afecta gustul diferitelor băuturi preparate sau a mâncării. În funcție de nivelul de duritate se pot distinge diverse tipuri de apă dură: moale, moderat dură, dură, foarte dură.
Din cauza efectelor negative pe care le are asupra vieții oamenilor, în general, abordarea acestei probleme este una stringentă, deoarece poate îmbunătăți sănătatea pielii și a părului, dar și gustul apei consumate, poate prelungi durata de viață a electrocasnicelor, poate contribui la eficientizarea proceselor de curățenie, la conservarea resurselor, la obținerea confortului cotidian.
Prevalența apei calcaroase variază semnificativ de la o regiune la alta în România. Acolo unde solurile și rocile conțin mari cantități de calcar, locuitorii regiunii trebuie să ia diferite măsuri pentru protejarea sănătății și a aparatelor electrocasnice. Printre regiunile în care există apă calcaroasă se numără:
- București și împrejurimi;
- Constanța și litoralul Mării Negre;
- Brașov;
- Iași;
- Bacău;
- Suceava;
- Timișoara;
- Oradea;
- Craiova.
1.2. Efectele negative ale apei calcaroase din fântână sau alte surse și problemele cauzate de depunerile de calcar
Apa calcaroasă sau dură aduce numeroase probleme în viața oamenilor. Indiferent dacă provine de la fântână sau din alte surse, efectele negative ale apei calcaroase sunt evidente asupra sănătății umane și animale, a instalațiilor sanitare sau aparatelor electrocasnice.
Printre principalele efecte negative ale apei dure pot fi amintite:
- uscarea pielii, iritațiile, agravarea unor afecțiuni dermatologice;
- gustul neplăcut;
- formarea pietrelor la rinichi (în anumite cazuri, doar la persoanele predispuse);
- depunerea calcarului pe elementele de încălzire a aparatelor electrocasnice;
- întreținerea mai frecventă și durata de viață redusă a aparatelor electrocasnice;
- ineficiența detergenților și a săpunurilor;
- pete albe inestetice;
- conducte înfundate sau blocate total;
- reducerea debitului de apă;
- necesitatea înlocuirii tot mai frecvente a aparatelor electrocasnice;
- utilizarea unor cantități mai mari de detergenți;
- consum de energie crescut, ceea ce duce la facturi lunare mai mari la electricitate și gaz.
2. Soluții eficiente pentru combaterea calcarului din apă
Combaterea calcarului se poate face foarte ușor cu ajutorul unor soluții eficiente, cum ar fi filtrele anticalcar, filtrele pentru impurități, produsele de decalcifiere existente pe piață etc. Acestea previn problemele dermatologice, mențin sănătatea părului, prelungesc durata de viață a electrocasnicelor, micșorează consumul de energie, protejează instalațiile sanitare și îmbunătățesc calitatea apei, făcând-o optimă pentru consumul individual sau casnic.
Cele mai bune soluții în acest sens sunt:
- sistemele de dedurizare a apei, foarte eficiente în eliminarea calcarului din apă;
- sistemele de osmoză inversă, ce elimină nu doar calcarul, ci și impurități și contaminanți;
- aparatele de condiționare magnetică sau electromagnetică a apei;
- soluțiile de decalcifiere pentru aparatele electrocasnice;
- filtrele de apă cu cărbune activ;
- sisteme de filtrare multistrat;
- aparatele portabile de dedurizare;
- sisteme de filtrare pentru întreaga casă (sunt instalate la punctul de intrare a apei în casă, asigură apă dedurizată și filtrată, dar sunt mai scumpe).
2.1. Soluții de scoatere a calcarului din apă necesare aparatelor electrocasnice
Pentru a elimina calcarul în vederea folosirii aparatelor electrocasnice pentru o perioadă îndelungată, fără nicio grijă că s-ar putea defecta din această cauză, există diferite soluții de decalcifiere în comerț, despre care este bine să se știe cât mai multe lucruri încă de la început. Un exemplu în acest sens sunt tabletele pentru decalcifiere realizate special pentru aparatele de cafea, fierbătoare, mașini de spălat vase, ușor de folosit prin dizolvarea simplă în apă. O altă soluție foarte bună este cea a lichidelor de decalcifiere, ideale pentru o gamă foarte largă de aparate electrocasnice. Aceste produse conțin acizi organici cu rolul de a dizolva calcarul.
Pulberile de decalcifiere au început să fie tot mai folosite la mașinile de spălat vase și rufe, pulberea dizolvându-se treptat în interiorul acestor aparate și contribuind la eliminarea adecvată a depunerilor de calcar. Nu în ultimul rând, trebuie menționate soluțiile naturale prin care se poate îndepărta această substanță din apă. Acestea trebuie aplicate mult mai des decât celelalte pentru a avea un efect optim.
Printre beneficiile utilizării acestor soluții se numără îmbunătățirea performanțelor aparatelor utilizate, prelungirea duratei lor de viață, consumul mai redus de energie electrică, îmbunătățirea gustului băuturilor sau a diferitelor tipuri de mâncăruri preparate, asigurarea unui mediu mai igienic și mult mai sănătos.
2.2. Filtre specializate pentru apa cu calcar
Printre alte soluții eficiente pentru eliminarea apei calcaroase se numără filtrele de apă specializate, proiectate pentru a reduce sau pentru a elimina ionii de calciu și de magneziu.
- Un sistem de filtrare excelent este dedurizatorul ce funcționează cu rășini schimbătoare de ioni. Acest dispozitiv înlocuiește ionii de calciu și de magneziu cu ioni de sodiu și de potasiu, reducând eficient duritatea apei și prevenind depunerile de calcar. După trecerea prin dedurizator apa devine moale și plăcută la gust, fiind potrivită pentru consum sau pentru igienă. Aparatele electrocasnice își prelungesc durata de viață cu ajutorul acestui echipament, reducând consumul de energie electrică. Cu ajutorul apei dedurizate săpunul și detergentul sunt mai eficienți;
- Sistemul de osmoză inversă folosește o membrană semipermeabilă pentru eliminarea contaminanților. Printre avantajele acestui echipament se numără capacitatea de a elimina până la 99 la sută din contaminanți, îmbunătățirea gustului și mirosului apei, asigură existența unui lichid curat și sigur pentru consum, posibilitatea de a fi utilizat pentru diverse surse de apă (fântână, apă de la robinet etc.), reducerea depunerilor de calcar în aparatele electrocasnice și instalațiile sanitare, micșorarea cheltuielilor legate de achiziționarea apei îmbuteliate și de întreținerea aparatelor electrocasnice afectate de depunerile de calcar;
- Sistemul de filtrare cu condiționare magnetică folosește câmpurile magnetice sau electromagnetice pentru a schimba structura cristalelor de calcar. Este o opțiune necostisitoare și ușor de instalat. Printre avantajele acestui sistem pot fi menționate: prevenirea depunerilor de calcar, nu necesită întreținere periodică, prelungește durata de viață a aparatelor electrocasnice, compatibilitatea cu alte sisteme de filtrare pentru a oferi protecție suplimentară împotriva depunerilor de calcar și pentru obținerea unei calități superioare a apei;
- Filtrul de apă cu cărbune activ și adăugare de polifosfați îmbunătățește gustul și mirosul apei și inhibă depunerile de calcar. Cu ajutorul său sunt protejate mai mult aparatele electrocasnice, reducând necesitatea întreținerii și reparațiilor costisitoare. Filtrul este relativ ușor de întreținut, necesitând doar schimbarea periodică a cartușelor;
- Filtrul de apă multistrat are mai multe straturi de materiale filtrante, elimină impuritățile și mineralele, inclusiv calciul și magneziul. În acest mod se îmbunătățesc gustul și mirosul apei potabile și se reduce riscul de boli transmise prin consumarea acestui lichid. Durata de viață a filtrului este mult mai lungă comparativ cu cea a altor tipuri de dispozitive;
- Filtrul portabil este un dispozitiv ce se conectează la robinet și folosește diferite medii filtrante pentru a reduce nivelul de duritate al apei. De asemenea, are și capacitatea de a scădea cantitatea de calcar și de diferiți alți contaminanți.
3. Sfaturi și recomandări pentru îmbunătățirea calității apei consumate și folosite în gospodărie prin eliminarea calcarului
Calitatea apei pentru consum sau a celei folosite în gospodărie trebuie să fie întotdeauna una superioară, așa că specialiștii atrag atenția asupra efectelor negative pe care apa calcaroasă le are asupra sănătății oamenilor, dar și asupra vieții aparatelor electrocasnice. O apă fără calcar sau eliminarea calcarului existent în apa potabilă sunt deziderate ce pot fi atinse de oricine.
Câteva recomandări și sfaturi utile în acest sens pot fi de real ajutor:
- Alegerea unui filtru de apă performant, care să facă diferența se poate face cu ușurință după o cercetare aprofundată a ofertei existente pe piață. De exemplu, se poate alege un dedurizator cu rășini schimbătoare de ioni și să se monteze la intrarea apei în casă, în acest mod protejând cu succes întreaga gospodărie de efectele negative ale apei dure. Totuși, trebuie spus că necesită reîncărcarea periodică cu sare pentru rășini și că pot adăuga sodiu în apă, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun. O alegere care poate fi excelentă pentru mulți este cea a filtrului multistrat pentru o filtrare completă, ce combină mai multe tipuri de filtrare pentru a elimina calcarul sau alți contaminanți. Întreținerea poate fi, însă, mai complexă;
- Înainte de a trece la folosirea diferitelor soluții de decalcifiere chimice este indicat să se aplice cele naturale, cu un efect real în acest proces. Amestecul de bicarbonat de sodiu și de oțet este la îndemâna tuturor și poate fi aplicat periodic pentru a nu fi nevoie să se apeleze la soluțiile de decalcifiere specializate, existente în comerț. Oțetul alb și acidul citric sunt foarte des utilizate;
- Monitorizarea durității apei este importantă și se poate face prin aplicarea unor teste specifice, regulate. În funcție de rezultatele obținute vor fi ajustate metodele de tratare a apei. Unele filtre din comerț sunt dotate cu indicatori de duritate, care avertizează exact atunci când va fi nevoie de schimbarea cartușului de filtrare;
- Alegerea unor aparate electrocasnice cu funcții anticalcar este o altă idee bună pentru a avea parte de o investiție de durată. Unele modele au programe de decalcifiere automată, iar altele sunt fabricate din materiale rezistente la depunerile de calcar (de exemplu, oțelul inoxidabil);
- Educarea și informarea utilizatorilor în privința întreținerii regulate a aparatelor și a metodelor de prevenire a formării calcarului pot fi făcute ușor, astfel încât echipamentele vor funcționa la capacitate maximă.
În concluzie, soluțiile pentru combaterea apei calcaroase sunt diverse și pot fi adaptate fără probleme la orice gospodărie. Ele vor protejata cu succes aparatele electrocasnice, vor oferi apa de consum adecvată și vor oferi bunăstare întregii familii.