Centrale termice

Unde NU se monteaza o centrala termica sau un cazan.

Pentru folosirea in siguranta a centralelor si cazanelor care asigura caldura in aceasta perioada rece vom trece in revista cateva informatii utile pentru amplasarea acestora. Este important sa stim unde avem voie sa instalam o centrala si care sunt conditiile pe care trebuie sa le asigure incaperea. Incepem cu ceea ce NU trebuie sa facem.

In aceste locuri NU se monteaza o centrala.

In dormitoare, camere de zi,
– sub sali de clasa, saloane de spital, sali de spectacole etc.
– in spatii unde se blocheaza caile de evacuare a persoanelor,
– pe pereti sau pardoseli construite din materiale combustibile,
– in subsolul cladirilor atunci cand combustibilul folosit este GPL,
– in incaperi unde sunt depozitate materiale inflamabile sau explozive,
– in balcoane deschise sau in locuri unde exista pericol de inghet sau condens,
– in incaperi unde se produce praf sau cu un grad ridicat de umiditate.
– in incaperi unde exista posibilitati de poluare a aerului cum ar fi: frizerii, tipografii, curatatorii chimice, laboratoare etc.
– in bai (in cazul in care centrala este cu camera de ardere deschisa si tiraj natural).

Montaj centrale termice

Vom vedea acum ce trebuie sa facem, care sunt conditiile necesare unei bune functionari a centralelor si cazanelor.

CONDITII PENTRU TIRAJ NATURAL

– sa aiba un volum interior minim, prevazut de legislatia in vigoare (I6/1 – 98)
– sa asigure patrunderea aerului proaspat necesar arderii,
– sa aiba un sistem de ventilare naturala sau mecanica,
– sa permita evacuarea totala a gazelorde ardere, in exterior, deasupra acoperisului cladirii
– sa aiba prevazute suprafete vitrate (goluri in zidarie – ferestre, luminatoare).

Volumul net incaperii trebuie sa fie de minim 18 mc pentru incaperi curente si minim 7,5 mc pentru bucatarii si oficii. Priza de aer proaspat trebuie sa fie neobturabila, practicata in peretele exterior (in cazul in care priza de aer se face dintr-o alta incapere aceasta va fi prevazuta cu priza de dimensiuni duble). Dimensiunea minima a prizei de aer va fi de 6 cmp pentru fiecare Kw putere instalata, dar nu mai mica de 100 cmp.  Priza de aer va fi practicata la partea inferioara a incaperii, la maxim 10 cm de pardoseala. suprafata vitrata (antiexplozie) trebuie sa fie de minim 0.03 mp/mc volum incapere -constructii din beton sau 0.05 mp/mc – constructii din caramida.
 se considera suprafata vitrata golurile in zidarie in care se afla tocurile ferestrelor, luminatoarelor etc. Trebuie sa existe posibilitatea de eliminare a gazelor arse printr-un cos individual cu respectarea normelor specifice. Gazele arse nu pot fi eliminate in exteriorul cladirii, prin simpla traversare a unui perete. La instalare se va prevedea un spatiu de acces in jurul aparatului (minim 0.4 m), precum si acces liber permanent asupra partii frontale. Centralele care folosesc combustibil GPL (propan sau butan) nu vor fi amplasate la subsolul cladirilor. Se admite instalarea in demisoluri dar, numai daca incaperea este prevazuta cu instalatie de detectie a scurgerilor de gaze combustibile si electrovana automata de inchidere a alimentarii cu combustibil amplasata in exteriorul camerei in care se afla montata microcentrala.

CONDITII PENTRU TIRAJ FORTAT – obligatoriu la bloc

  • – In acest caz aspiratia aerului si evacuarea gazelor de ardere se poate face direct din/catre exterior, prin traversarea unui perete.
  • – Incaperea trebuie sa aiba suprafata vitrata (antiexpolozie) de minim 0,03mp/mc volum incapere – constructii din beton sau 0,05 mp/mc constructii din caramida.
  • – Aceste centrale termice pot fi montate si in bai dar numai daca au un agrement tehnic emis de MLPTL in acest sens.
  • – In cazul instalarii in baie alimentarea la reteaua electrica se va face numai printr-un intrerupator diferential (pentru tetectarea strapungerii izolatiei electrice a componentelor centralei).
  • – Tabloul sau priza de alimentare electrica (inclusiv intrerupatorul diferential) trebuie sa fie in afara baii.
  • – Nu este necesara existenta unei prize de aer proaspat in incapere.
  • – La instalare se va prevedea un spatiu de acces in jurul aparatului (minim 0.4 m) precum si acces liber permanent asupra partii frontale.
  • – Centralele care folosesc combustibil GPL (propan sau butan) nu vor fi amplasate la subsolul cladirilor. Se admite instalarea in demisoluri dar, numai daca incaperea este prevazuta cu instalatie de detectie a scurgerilor de gaze combustibile si electrovana automata de inchidere a alimentarii cu combustibil amplasata in exteriorul camerei in care se afla montata centrala.
  • – Aspiratia si evacuarea gazelor de ardere se poate face atat printr-un kit coaxial cat si separat prin racorduri din/in afara cladirii.

Pentru urgente apelati Dispecerat National de Service NON STOP: Tel: 0372.123.123 sau 08010.123.123 (apelabil doar din reteua Romtelecom)