Centrale termice

Totul despre montaj centrală termică de apartament

În acest articol vei afla, pas cu pas, totul despre montarea unei centralei termice de apartament, în așa fel încât să te bucuri de alegeri corecte, siguranța confortului termic în anotimpul rece, respectiv apă caldă oricând îți dorești.

Întreaga procedură prezentată are rolul de a te informa cu privire la montarea centralei termice de apartament, respectiv de a cunoaște și, totodată, de a te asigura că operațiunea de montaj centrală termică se realizează corect de către instalatorii autorizați la care ai apelat. Montajul unei centrale termice pe cont propriu este interzisă și, mai mult, rezultatele pot fi periculoase pentru tine și ceilalți locatari din imobil. Așadar, recomandăm ca montarea centralei termice sa fie întreprinsă doar de instalatori autorizați!

Motive pentru care să montezi o centrală termică

Dacă din motive evidente, precum lipsa agentului termic din cauza defecțiunilor repetate sau funcționarea sub parametri a sistemului de încălzire convențional, te-ai decis să renunți la termoficarea publică, având posibilitatea de a te putea debranșa în condiții legale, atunci, cel mai probabil, vei dori să-ți montezi și tu o centrală termică de apartament. Cu această investiție, te poți bucura în voie de confortul termic pe care îl meriți.

Firmă instalare centrală termică. Acte și autorizații

Așa cum am precizat încă de la începutul articolului, apelează la firme care se ocupă cu instalare centrale termice de apartament. O astfel de firmă te va ajuta cu obținere autorizații, alegere și montaj centrală termică, punere în funcțiune și chiar revizii ulterioare. În plus, vei putea obține îndrumări și sfaturi pentru a te debranșa cât mai ușor posibil.

Ce trebuie să faci în privința actelor și autorizațiilor:

 • Cerere de debranșare, doar în timpul verii, către societatea de termoficare publică la care ești branșat, respectiv acordul vecinilor pentru montajul unei centrale termice de apartament. Ulterior, trebuie să aștepți primirea avizului de deconectare, să achiți taxa și să se efectueze lucrările propriu-zise de debranșare;
 • Cerere pentru modificarea și extindere conductelor de gaze, până la locul amplasării centralei, către furnizorul tău de gaze naturale. În plus, avizul și planul de racordare trebuie aprobat de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei);
 • Căutarea și contractarea unei firme autorizate ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), care proiectează planul tehnic și instalează centrale termice de apartament, conform legilor în vigoare și, bineînțeles, în condiții maxime de siguranță. De asemenea, tot aceasta te va ajuta în întocmirea dosarului cu acte pentru obținerea autorizației de funcționare. Acesta cuprinde: factura de achiziție a centralei termice, certificatul de garanție, manualul de utilizare, procesul verbal de punere în funcțiune, raportul PIF (punere în funcțiune) eliberat de instalatorul autorizat, declarația de conformitate emisă de firma contractată pentru instalarea centralei termice, respectiv copie după autorizația ISCIR a firmei care a executat lucrările de instalare. Autorizația de funcționare se obține contra cost, are o valabilitate de 2 ani, cu necesitatea prelungirii ei printr-o verificare tehnică periodică realizată tot de o firmă autorizată ISCIR.

Romstal îți propune, la cerere, instalatori autorizați care să-ți monteze centrala termică de apartament, precum și posibilitatea de 👉 programare service pentru centrala achiziționată online sau din magazinele noastre.

Alegere centrală termică pentru apartament

Îți sugerăm să alegi centrala termică în cunoștință de cauză, așadar, cel mai bine discută cu specialiști în astfel de soluții de încălzire. Alegerea centralei termice se face în funcție de:

 1. Suprafața apartamentului;
 2. Puterea centralei termice (gradul de confort dorit);
 3. Izolarea termică a locuinței;
 4. Poziționarea geografică;
 5. Nevoile zilnice ale membrilor familiei (puncte de consum deservite);
 6. Garanția oferită de producător, cât și bugetul alocat achiziției.

Ca idee, singura centrală termică pe gaz pe care o poți monta acum într-un apartament este cea cu tiraj forțat. Mai simplu spus, sunt centralele termice care au camera de ardere etanșă, funcționarea ei fiind sigură pentru un astfel de spațiu de locuit. În plus, pentru randament maxim și emisii reduse, recomandăm centralele termice în condensație.

Tot specialiștii, respectiv instalatorul autorizat, îți vor indica cele mai bune locuri pentru amplasarea centralei, de regulă într-o bucătărie sau într-un balcon închis. În orice caz, centrala trebuie să fie ușor accesibilă, să aibă o ventilare corespunzătoare, să nu fie expusă temperaturilor foarte mari sau foarte mici (în bătaia directă a razelor solare sau înghețului), și nici umidității excesive. Dacă vrei să o încorporezi în mobilier, asigură-te că ai cel puțin 40-50 cm în jurul acesteia. Pe lângă aceste detalii, uite și alte trei de reguli de bază:

 1. Existența unei suprafețe vitrate, mai simplu spus geamuri termopan;
 2. Ventilație corectă a gazelor, cu priză de aer și gură de aerisire adecvată;
 3. Senzor de gaze, cu acționare automată a electrovalvei în cazul unor scurgeri de gaze.

Dincolo de alegerea centralei termice dorite, mai trebuie să ții cont și de alte accesorii și echipamente necesare funcționării noului circuit de încălzire. De la tevi, regulatoare de gaz, filtre, robineți, accesorii evacuare, termostate și până la calorifere, trebuie să faci alegeri la fel de inspirate pentru eficiență și durabilitate. Mai mult, poți avea în vedere și un UPS.

Descoperă 👉 aici oferta noastră de CENTRALE TERMICE


Principalele etape în montarea centralei termice

 1. Debranșarea de la distribuitorul actual de energie termică;
 2. Modificarea instalației de gaze naturale;
 3. Cumpărarea centralei termice și a accesoriilor necesare;
 4. Instalarea centralei termice, în locul care respectă condițiile de funcționare;
 5. Montajul kitului de evacuare a gazelor în exterior;
 6. Racordarea la circuitul de apă și de gaze;
 7. Punerea în funcțiune (PIF) de către instalatorul autorizat: probe de funcționare, verificare instalație, reglaje, măsurători, instrucțiuni de folosire;
 8. Autorizare și înregistrare la ISCIR.

Schemă montaj centrală termică în condensație

Uite și o schemă montaj centrală termică în condensație, pentru a înțelege mai clar tot procesul de instalare a acesteia în apartamentul tău:

Costuri generale și preț manoperă montare centrală termică

Costurile finale de debranșare și montaj centrală termică pot depăși, în medie, 12.000 lei, însă depinde de mai mulți factori, precum:

 • debranșarea printr-o firmă specializată include taxe suplimentare și poate ajunge astfel la 2000-3000 lei, față de varianta în care te încumeți să rezolvi singur dosarul de debranșare. În plus, taxele de debranșare diferă de la un oraș la altul;
 • poate fi vorba de modificarea conductelor de gaze existente sau de o branșare de la zero, așadar, costurile diferă de la caz la caz;
 • modelul, tehnologiile, brandul centralei termice pe care vrei să o cumperi – urmărește oferte și anumite pachete promoționale, cu kit de evacuare și termostat inclus. În general, o centrală termică cu un raport calitate-preț bun pornește de la 3000 lei;
 • costurile montării unei centrale termice într-un apartament cu două camere diferă față de costurile cu un apartament care are trei sau mai multe camere, deoarece sunt calorifere, țevi și alte accesorii în plus;
 • manopera instalatorului, care poate porni de la 500 lei, și taxele cu autorizarea finală de funcționare (de la 200 lei).

Scrie-ne 👉 aici pentru a beneficia de expertiza și profesionalismul nostru în universul instalațiilor. De asemenea, instalatorii parteneri cu care colaborăm dețin experiența și autorizațiile necesare montării centralei termice în apartamentul tău. În urma recomandării noastre, solicită preț manoperă montare centrală termică și calorifere de la aceștia.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Totul despre montaj centrală termică de apartament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *