Panouri solareSolutii Eco

Tipuri de panouri solare. Avantajele si dezavantajele acestora

 
 
 

Energia solara, o sursa inepuizabila

In ultima perioada s-a acordat o tot mai mare atentie surselor de energie regenerabila si efectelor pe care acestea le au asupra vietii noastre. Tocmai in acest sens, si in Romania, s-au acordat ajutoare financiare pentru montarea unor dispozitive care functioneaza cu ajutorul acestui tip de energie.

Scopul programelor de gen este imbunatatirea calitatii aerului, apei si a solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea combustibililor utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea apei calde menajere. In acest articol vom vedea care sunt principalele avantaje dar si dezavantaje ale utilizarii energiei obtinute de la Soare.

Avantajele energiei solare

Energia solara este o sursa de energie regenerabila produsa direct prin lumina si radiatia solara. Folosind intr-un mod tot mai alert acest tip de  energie ajutam la incetinirea incalzirii globale, o amenintare tacita pentru supravietuirea speciei umane si nu numai. Cercetariile au dovedit ca aceste sisteme de panouri solare generează energie electrica suficienta, fara sa produca poluare.

Un alt avantaj de luat in seama il reprezinta economia financiara. Instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperisul locuintei va va aduce, cu siguranta, o reducere considerabilă a costurilor pentru factura de energie dar si independenta energetica mult dorita. Nu veti mai fi legati de un anume furnizor care sa poata mari periodic tarifele pentru energie.

Evolutia dispozitivelor de captare a energiei solare

Desi initial in Romania nu s-a dat o mare importanta acestor dispozitive de captare a energiei solare, trendul este unul clasr ascendent populatia intelegand din ce in ce mai clar necesitatea utilizarii energiei verzi. La faptul ca panourile solare care produc atat caldura cat si apa calda se inmultesc din ce in ce mai mult a contribuit si scaderea preturilor acestora. In acest moment este mai mult decat convenabil sa achizitionezi panouri fotovoltaice care vor asigura confortul necesar cu cele mai mici costuri posibile.

Cum functioneaza panourile solare

Principiul de funcţionare al panourilor solare se bazeaza pe conversia radiatiei solare in caldura si utilizarea acesteia pentru incalzirea apei. Apa calda obținuta poate fi utilizata ca atare, sub forma de apa calda menajera sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere intr-un acumulator. In unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru încalzire. In mod normal, radiatia solara este absorbita de scoarta terestra si transformata in caldura, rezultatul fiind, printre altele, si încalzirea atmosferei pamantului. Ideea utilizarii panourilor solare consta in recuperarea acestei radiatii si transformarea ei în caldura utilizabila in instalatii domestice.

Cum se poate utiliza energia solara cu ajutorul panourilor solare?

Panourile va  vor oferi energie sigura, inepuizabila si gratuita, costurile initiale ale sistemelor fiind recuperate rapid. Sistemele sunt extrem de fiabile putand functiona un sfert de veac fara mari costuri de intretinere. Energia solara este extrem de rentabilă deoarece avem garantia obtinerii combustibilului necesar direct de la astrul care ne incalzeste planeta.

Tipuri de panouri solare

Panourile solare pot fi clasificate după o multitudine de criterii. Întâi trebuie să le clasificăm în funcție de modul de utilizare. De asemenea foarte importantă este de modalitatea de captare a căldurii., Astfel vom avea:

Panouri solare termice

Acest tip de panouri este utilizat pentru încălzirea apei menajere în intervalul primăvară-toamnă. Ele asigură aproape 80% din necesarul de apă caldă în timpul anotimpului rece, în timp ce vara va asigura tot necesarul de apă caldă. Panourile solare temice sunt de două tipuri:

 • Cu tuburi vidate (prin intermediul cărora este captată energia solară)
 • Panouri solare plane (formate din plăci de cupru, care captează energia solară)

 

Panouri solare fotovoltaice

Acest tip de panou transformă energia solară în energie electrică. Ele se împart, la rândul lor, în mai multe categorii, în funcție de tipul de celule componente: monocristaline, policristaline, amorfe, microcristaline sau cu strat subțire.

 

Panouri solare hibride

Aceste panouri au implementat un modul care are un strat subțire de peliculă solară amorfă în spatele celulelor monocristaline. Cu ajutorul stratului suplimentar amorf panoul solar hibrid extrage mai multă energie decât un panou obișnuit. Totuși prețul semnificativ mai mare decât al panourilor fotovoltaice nu îl recomandă în cazul unor acoperișuri cu suprafață mare.

Dezavantajele utilizarii panourilor solare

Utilizarea unor sisteme care utilizeaza energia solara nu va vor aduce dezavantaje majore. Singurul factor negativ este acela ca soarele nu lumineaza in fiecare zi, cu aceeasi intensitate. Evident ca nu vom avea o capacitate crescuta in zilele innorate, panourile solare fotovoltaice oprind producerea energiei electrice. Exista insa baterii care au stocat deja energia din zile insorite, aceasta putand fi utilizata atunci cand avem nevoie.

Elementele unei instalatii de incalzire cu panouri solare

Sistemele de incalzire bazate pe panouri solare sunt instalatii perfecte pentru case, reusind sa dezvolte energia necesara in cel mai scurt timp. Kitul de panouri solare are un cost infim in comparatie cu avantajele obtinute in uma folosirii acestuia. Veti obtine incalzirea locuintei si apa calda menajera necesara unui trai decent cu investitii reduse. 

Panourile fotovoltaice cu putere mare sunt folosite de regulă pentru producerea unei cantități ridicate de energie în cadrul centralelor fotovoltaice. Panourile produc energie prin intermediul celulelor fotovoltaice. Acestea captează radiația soarelui transformând-o în energie.

Panourile fotovoltaice funcționează chiar și în condiții de radiație indirectă, adică atunci când este înnorat. În aceste condiții scade însă eficiența panoului. Condițiile optime pentru producerea energiei sunt atunci când radiația solară cade perpendicular pe suprafața celulelor, când afară este senin iar lumina soarelui este directă.

Alegerea panourilor solare potrivite

Pentru captarea optimă a razelor solare este indicat sa alegem un panou solar cu dimesiuni potrivite zonei in care dorim sa-l montam. Ne referim expres la modul in care soarele lumineaza in acea arie a tarii. De asemenea, este foarte important ca panoul să fie montat cu un anumit unghi de înclinație, astfel încât radiația solară să cadă perpendicular pe suprafața acestuia în momentul când soarele se află la amiază. Atunci este captată cea mai mare cantitate de lumină din cursul unei zile. În acest fel ne asigurăm că obținem cel mai mare randament energetic.

Energia produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaie este înmagazinată prin intermediul acumulatorilor speciali pentru a putea fi utilizată. Cele mai eficiente panouri sunt cele confecționate din celule monocristaline și policristaline. Acestea au cea mai mare capacitate de generare a curentului electric. Electricitatea se produce atâta timp cât fotonii vin în contact cu celulele fotovoltaice, adică atâta timp cât este soare pe cer.

 

Costurile pe termen lung ale unei instalatii de incalzire cu panouri solare vor fi extrem de mici

Panourile fotovoltaice sunt ideale pentru a produce și asigura necesarul de energie pentru o întreagă locuință și nu numai. Acestea pot fi amplasate fie în câmp deschis, fie pe acoperișurile clădirilor pentru a capta cât mai mult posibil din radiația solară. Cu ajutorul acestora veți diminua consistent factura la energie, putând chiar să o reduceți până la 0.

Adoptând metodele neconvenționale de procurare a energiei, ne asigurăm un viitor sustenabil și un prezent fără grija facturilor.

6 thoughts on “Tipuri de panouri solare. Avantajele si dezavantajele acestora

 • Buna ziua
  Spuneti-mi, varog, in ce masura pot folosi panourile fotovoltaice pentru incalzirea unei locuinte de 100 mp utili
  Pot aduce aport de energie electrica pentru o centrala electrica?
  Ce dimensiuni estimati ca imi sunt necesare pentru  centrala electrica afenta 100 mp tili ?
  Mltumesc

  Reply
 • Cantitatea de energie utilizata pentru incalzirea cu o centrala electrica, este mult prea mare pentru a se putea utiliza panourile fotovoltaice. Solutia nu este rezonabila din punct de vedere economic.

  Reply
 • cat costa pentru a acoperi un consum la o casa cu frigider,masina spalat,tv,becuri,lada frigorifica,fara a folosi alta sursa de curent,,si daca asigura non stop necesarul?

  Reply
 • Buna seara si multumim ptr ca ne sunteti de mare ajutor.Vreau sa scap de facturile la E.ON si la gaz si la curent electric.Nu am CT. Am sobe de teracota pe gaz iar la bloc la copii, incalzire centralizata. Sfatuiti-ne care panouri ne sunt indicate si la casa si la apartament si daca aceste investitii le putem face prim Romstal cu tot cu montari .(meseriasii intrebati au pareri diferite) Multumim mult de tot.

  Reply
 • Buna ziua,
  Cum procedez cu instalatia de ACM cu panourile solare cu tuburi vidate, in concediu/vacanta pe timp de vara, cand acasa nu foloseste nimeni apa calda?
  Trebuie oprita pompa circuitului de antigel?
  Multumesc!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *