Instalatii de incalzire

Soluții de reglaj pentru instalații de încălzire în pardoseală de la Caleffi

Tot mai întâlnit, sistemul de încălzire prin pardoseală reprezintă o variantă extrem de eficientă pentru asigurarea unui climat perfect în casele moderne. Totusi eficienta sistemului depinde in mare masura de grupul de reglaj ales. Caleffi a conceput solutii de reglaj pentru a asigura funcționarea și instalarea completă a instalației termice. Cu ajutorul acestora veți fi siguri că obțineți exact ceea ce aveți nevoie de la centrala termică, anume eficiență crescută, consum diminuat și confort termic asigurat.

Încălzirea prin paroseală are multiple avantaje, fiind un sistem ce are o eficiență crescută. Comparativ cu instalațiile termice ce uilizează radiatoarele ca puncte finale de distribuție a căldurii în întreaga încăpere, utilizând instalațiile ce degajă căldura prin pardoseală, veți reuși să reduceți substanțial consumul de energie.

Temperatura necesară pentru asigurarea unui climat ambiental plăcut, va fi cu câteva grade mai joasă în acest caz. Căldura se distribuie mult mai uniform în interiorul camerei prin pardoseală, nemaiexistând zone diferențiate din punct de vedere termic. Caloriferele consumă un surplus de energie pentru a răspândi în cameră căldura necesară. Prin intermediul sistemului prin pardoseală evitați acest consum inutil de energie și, deci, puteți realiza economii la cheltuielile pentru facturi.

Grupul pentru reglaj vă ajută să controlați funcționarea întregului sistem de încălzire. În acest mod veți dispune doar de necesarul de căldură și veți evita risipa. În funcție de preferințe puteți regla ca temperaturile ambientale să difere pe parcursul unei zile. Noaptea este recomandat să dispunem de temperaturi cu 2-3 grade mai joase decât în timpul zilei. Un alt mod de a economisi! Consumul redus va însemna și emisii poluante reduse. Alegeți variantele ecologice de asigurare a căldurii de care aveți nevoie, și veți avea doar de câștigat!

Utilizarea unui sistem de încălzire în pardoseală, pe lângă faptul că garantează  confortul termic şi economia de energie, permite obţinerea unor beneficii specifice legate de tipurile de construcţii cel mai des întâlnite:

La casele noi sau renovate evită instalarea radiatoarelor, având drept consecinţă pereţi mai curaţi şi o libertatea mai mare de amenajare a spaţiului.

La clădiri de interes istoric asigură o funcţionare silenţioasă şi nu afectează aspectul estetic, acestea păstrându-şi valoarea artistică.

La clădiri de cult permite concentrarea confortului în zonele unde stau credincioşii.

La centrele sportive garantează un gradient termic scăzut (şi deci o economie de energie la clădirile înalte) şi pardoseli uscate (în cazul piscinelor).

Confortul termic

Poziţionarea panourilor radiante la sistemul de încălzire în pardoseală permite să se menţină aerul mai cald în apropierea pardoselii în concordanţă cu curba ideală de “temperatură / grad de confort termic”. Căldura este de asemenea cedată mai ales prin iradiere evitând formarea curenţilor de aer cald la tavan şi reci la pardoseală.

Economia de energie

La aceeaşi senzaţie de căldură, instalaţiile de încălzire în pardoseală permit să se menţină aerul ambient la o temperatură mai joasă cu circa 1 – 2 °C. Randamentul creşte dacă sunt conectate sisteme de generare cum ar fi pompele de căldură, panourile solare şi microcentralele în condensaţie.

Reglajul

Cele două fenomene principale de care trebuie ţinut cont la gestionarea unei instalaţii de încălzire în pardoseală, sunt variaţia condiţiilor climatice şi aporturile termice gratuite.

Un alt aspect semnificativ la gestionarea unei instalaţii de încălzire în pardoseală este împărţirea casei în diverse zone. Aceste zone pot fi caracterizate, în funcţie de expunerea lor, de diverse aporturi termice gratuite cum ar fi acelea solare care pot crea diferenţe apreciabile între ambiente diferite, fiind deservite de o instalaţie de încălzire în pardoseală cu temperatură uniformă.

Grupul de reglaj este instalat în interiorul casetei care conţine colectorul de distribuţie.

Un sistem bun de reglare pentru încălzire în pardoseală trebuie să aibă capacitatea de a:

1) minimaliza inerţia termică a pardoselii

2) garanta nedepăşirea temperaturii limită de siguranţă.

Prima cerinţă poate fi satisfăcută prin reglaje de tip climatic. Aceste reglaje permit într-adevăr să se trimită spre panourile sistemului de încălzire în pardoseală agentul termic la temperatura minimă necesară pentru a face faţă necesarului termic cerut. Din această cauză permit şi să se menţină la minim căldura care se acumulează în pardoseală. Se pot adopta în mod convenabil atât sisteme cu reglaj climatic simplu, cât şi sisteme cu reglaj climatic completat cu robineţi termoelectrici în circuitul de încălzire în pardoseală.

Desigur, reglajele care funcţionează cu temperatură fixă în regim on-off nu au capacitatea de a minimaliza inerţia termică a pardoselii. Într-adevăr cu aceste reglaje, se poate ceda căldură numai aducând fluidul la temperatura maximă prevăzută (aceea de proiect).

La un sistem de reglare pentru încălzire în pardoseală este necesară şi capacitatea de a garanta nedepăşirea temperaturii limită de siguranţă. Această funcţie serveşte pentru a evita ca neregularităţi de funcţionare ale sistemului de reglare să poată permite să ajungă la panourile din sistemul de încălzire în pardoseală agent termic la temperaturi prea ridicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *