Instalatii de incalzire

Topul solutiilor alternative de incalzire a locuintei si de preparare a apei calde

Informații generale

După cum ați văzut și la știri, avariile de la rețeaua de apă caldă și căldură se întâmplă tot mai des și mii de locuințe sunt lăsate fără încălzire chiar în mijlocul iernii. Ce fac locatarii ghinioniști preț de câteva ore sau, mai rău, câteva zile, până se repară defecțiunile care au cauzat neajunsurile?! Îndură de frig și se spală cu apă rece. Nu tocmai condițiile pe care le visam în 2019-2020… Din fericire, tehnologia a avansat enorm și, în această perioadă, nu trebuie să mai depindem de rețeaua de gaze pentru a obține confortul mult dorit.

În acest articol vom discuta despre soluțiile alternative viabile pentru încălzire și preparare apă caldă indiferent că stai la bloc sau la casă. Acum nu trebuie să mai depinzi de rețeaua de gaze dacă stai la bloc. Ia-ți centrale electrice, boilere, convectoare sau instalează-ți covorașe electrice în pardoseală. La casă poți opta pentru pompe de caldură. Vom stabili care sunt cele mai eficiente produse de back-up și cum trebuie să le alegem pe cele potrivite.

Soluții alternative încălzire și apă caldă

Instanturi si boilere electrice

În mijlocul iernii este imperativ ca orice casă să dispună de apă caldă. Dacă ai probleme cu centrala sau cu rețeaua de gaze, este momentul să îți iei o piatră de pe inimă optând pentru achiziția unui instant sau boiler electric. Vorbim de echipamente moderne care o să-ți asigure necesarul de apă caldă în orice moment ai avea nevoie. Aceste preparatoare instantanee de apă caldă menajeră sunt proiectate pentru furnizarea de apă caldă în cantitățile dorite. Apa se încălzește foarte repede obținându-se un volum suficient de apă pe minut pentru a vă satisface nevoile.

Dacă vă faceți griji pentru consumul de energie electrică trebuie să știti că variantele moderne de instanturi electrice economisesc energie pentru că încălzesc numai atâta apă cât vă este necesar. Ele se montează în imediata apropiere a punctului de utilizare, oferind economii de timp, energie și apă prin eliminarea lungimii mari de țeavă.

BoilerDe asemenea, boilerele electrice moderne sunt soluții excelente care se remarcă prin rapiditatea cu care încălzesc apa. Vorbim de rezervoare compuse dintr-un ansamblu de încălzire și termostat care stabilizează temperatura apei în funcție de setările alese de utilizator. Aceste produse sunt ușor de instalat și au un debit mare de apă datorită acumulării. Precizăm că funcționarea electrică le aduce avantajul de a nu necesita coș sau tubulatură de evacuare, ci doar priză care să le mențină conectate. Au o durată mare de viață și se întrețin ușor.

Calorifere și convectoare electrice

Dacă soluția pentru apă caldă am găsit-o deja, când vine vorba de încălzire avem mai multe soluții. Dacă aveți camere de mici dimensiuni, care trebuie încălzite rapid, caloriferele și convectoarele electrice sunt produsele de care aveți nevoie. Caloriferul electric, de exemplu, este un dispozitiv foarte practic și comod pentru a dispune de căldură rapid. Tot ce trebuie să faceți este să-l alimentați la priză și veți obține instant căldura dorită. Are avantajul că poate fi mutat și manevrat cu mare ușurință dar și dezavantajul că are un consum destul de mare de energie electrică.

În cazul caloriferului electric cu ulei, 80% din transferul termic se realizează prin convecție, iar restul de 20% prin radiație, precum un calorifer normal. Caloriferele cu ulei vin echipate cu funcții de protecție în caz de supraîncălzire și oprire automată în caz de răsturnare.

Tot pe bază de curent electric funcționează și convectoarele electrice. Ca și în cazul caloriferului sunt extrem de facil de utilizat. Se leagă la priză și oferă căldură instantaneu. Funcționează pe bază de încălzire a aerului ceea ce asigură un confort termic rapid și mai bun decât caloriferele. Modele noi vin dotate cu termostat care permite reglarea și controlul temperaturii ambientale eliminând risipa de energie.

Panou radiant Ecosun

O soluție de ultimă oră, mai puțin cunoscută, o reprezintă încălzirea radiantă în infraroşu. Poate nu știați dar încălzirea cu unde infraroşii este cel mai răspândit sistem de încălzire de pe Pământ deoarece soarele încălzește planeta şi corpul uman prin intermediul acestor unde. În cazul utilizării acestui sistem corpul uman, cât şi pereţii şi obiectele din încăpere, sunt încălzite direct, în timp ce aerul din încăpere se încălzeşte indirect de la acestea, rezultând astfel o mai bună uniformitate a temperaturii cât şi un consum redus.

Cum functioneaza un panou radiantPanourile radiante în infraroşu Ecosun aduc acest sistem de încălzire radiantă în infraroşu în casele noastre. Ele aduc un plus de economie de energie față de sistemele clasice, fiind în același timp ecologice. Încălzirea cu aceste panouri este practic instantanee, nefiind necesară  preîncălzirea spațiului. Amplasarea optimă este cea orizontală pe tavan, pentru a asigura o dispersie uniformă a căldurii.

Covoraș electric pentru încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este o soluție de încălzire foarte eficientă și tot mai utilizată. Ce facem însă în momentul în care nu ne putem permite o ridicare a nivelului pardoselii pentru implementarea sistemului de țevi de apă sau, mai rău, avem probleme la rețeaua de gaze? Evident, am discutat despre acest tip de încălzire deoarece există și în aceste cazuri o soluție. Discutăm despre încălzirea în pardoseală cu ajutorul covorașelor electrice speciale care au nevoie doar de curent electric pentru funcționare.Covoraș electric încălzire pardoseală

Ele se montează foarte ușor, întinzându-se peste suprafața dorită și se acoperă cu stratul dorit de pardoseală (gresie, parchet). Covorașele sunt imediat gata să încălzească locuința rapid și uniform. Întreaga instalație este practic invizibilă, ceea ce va conferă mai mult spațiu în locuință. Încălzirea electrică în pardoseală este viabilă pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă din locuință.

Aer condiționat

În ultima vreme se aud tot mai des cazuri în care sistemele de aer condiţionat sunt utilizate pentru încălzire. Ca variantă de back-up, sistemele moderne de aer condiționat cu inverter sunt cât se poate de eficiente. Ele vor oferi căldura dorită foarte rapid.Încălzire aer conditionat

Tehnologia Inverter are la bază un compresor care funcţionează continuu, la turaţii mici. Acesta nu mai are nevoie de porniri şi opriri repetate pentru a furniza aer răcit sau încălzit. Iată de ce nici costurile nu o să fie foarte mari deoarece sistemul îşi reglează capacitatea de răcire sau încălzire. Aparatele de aer condiționat moderne sunt dotate cu indicator SCOP (Seasonal Coeficient of Performance) care măsoară performanţele aparatului pe timpul iernii și ne oferă un raport între puterea de încălzire şi energia consumată.

Centrala electrică

S-au oprit din nou gazele! Poate este momentul sa alegi o centrală electrică! Acest dispozitiv se conectează la curent și va încălzi locuința foarte rapid. De asemenea, vă va oferi și apă caldă menajeră. Nu mai punem la socoteală că centralele electrice sunt mai silențioase decât cele clasice, mai sigure în exploatare și mai ecologice.Centrala electrica

Centralele electrice pot fi utilizate cu surse de energie variate, inclusiv cele regenerabile (energie eoliană, solară), ceea ce semnifică independența financiară și costuri de exploatare infime.

Cum alegem soluțiile alternative

V-am prezentat o suită de alternative care vă pot aduce confortul mult visat. Care este însă cea mai potrivită pentru locuința dumneavoastră? Pentru o decizie cât mai bună vom lua în considerare câțiva factori importanți – dimensiunea spațiului ce trebuie încălzit, numărul de utilizatori, bugetul alocat și nevoile utilizatorilor.

În funcție de dimensiunea camerei

Când doriți să alegeți un sistem de încălzire diferit de obișnuita centrală pe gaz, primul lucru de care trebuie să țineți cont, este dimensiunea locuinței sau a camerei ce trebuie încălzită. Alegerea optimă a soluției pentru încălzire se face în funcție de mărimea spațiului pentru a preîntâmpina eventuale costuri nedorite. De exemplu, dacă vreți să încălziti toată casa veți putea opta pentru o centrală electrică. Dacă în schimb aveți doar diverse camere de încălzit, atunci opțiunea ideală poate fi reprezentată de convectoare electrice sau covorașe electrice pentru pardoseală. În birouri înalte veți opta pentru panouri cu infraroșu.

În funcție de mărimea membrilor familiei

Alegerea este dictată și de numărul celor care beneficiază de produs. În această ordine de idei, înțelegem de ce vom alege o centrală electrică cu putere mai mare, care să ofere suficientă căldură dar și o cantitate de apă caldă conform cerințelor, în cazul unei familii numeroase. Dacă vorbim de o garsonieră în care locuiesc mai puține persoane atunci o pereche între un convector electric și un boiler de mici dimensiuni va fi alegerea potrivită. Nu mai punem la socoteală că unele dintre aceste elemente pot fi mutate cu ușurință în cazul în care familia se mărește și își caută o altă locuință.

În funcție de buget

Evident, cu toții ne dorim cele mai scumpe produse care, direct proporțional, aduc și cele mai bune rezultate. Totuși, opțiunea nostră trebuie să fie dictată de bugetul personal. Există atâtea tipuri de produse, de la diverse branduri, cu diferite puteri, încât este imposibil să nu găsim ceea ce ne dorim într-un buget prestabilit. Urmărind și factorii de la punctele anterioare, vom știi ce produs ni se potrivește și vom investi doar atât cât este nevoie.

În funcție de nevoi

Nu în ultimul rând, alegerea este dată de nevoile utilizatorilor. Dacă ceea ce vă lipsește este apa caldă, veți opta pentru instanturi și boilere. Dacă aveți nevoie doar de încălzire veți merge pe variantele prezentate – calorifere, convectoare, covoare electrice, panouri radiante. În cazul în care ambele lipsesc, atunci varianta centrala electrică este ceea ce v-ar ajuta. Toți cei patru factori prezentați vă ghidează pașii și vă vor ajuta în a obține rezultatul visat – căldură/ apă caldă la discreție.

Avantaje

Investiția se recuperează rapid

Datorită faptului că tehnologia a avansat rapid, toate produsele prezentate în acest articol funcționează ireproșabil pe perioade lungi și cât mai economicos cu putință. Puteți fi siguri că investiția inițială se va recupera într-o perioadă scurtă. De acum aveți și confort, și consum scăzut, iar calculele simple vă vor arăta că ați făcut pasul potrivit.

Independența de rețeaua comună

Cel mai bine se vor vedea economiile când nu veți mai primi factura la gaze, una destul de mare, mai ales în sezonul rece. Faptul că ați ales produse ca centrala pe bază de curent electric, care nu mai are nevoie de revizii și ale cărei costuri de instalare și întreținere sunt aproape inexistente, vă va aduce deja o suma frumușică în buzunare. Nu mai vorbim de faptul că puteți merge pe varianta curentului obținut din energia soarelui sau cea eoliană. Deciziile acestea vă vor aduce independența dorită, cheltuieli reduse în timp iar confortul se va menține la cele mai înalte standarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *