Soluții alternative de încălzire și preparare apă caldă

Informații generale

După cum ați văzut și la știri, avariile de la rețeaua de apă caldă și căldură se întâmplă tot mai des și mii de locuințe sunt lăsate fără încălzire chiar în mijlocul iernii. Ce fac locatarii ghinioniști preț de câteva ore sau, mai rău, câteva zile, până se repară defecțiunile care au cauzat neajunsurile?! Îndură de frig și se spală cu apă rece. Nu tocmai condițiile pe care le visam în 2019-2020… Din fericire, tehnologia a avansat enorm și, în această perioadă, nu trebuie să mai depindem de rețeaua de gaze pentru a obține confortul mult dorit.

În acest articol vom discuta despre soluțiile alternative viabile pentru incalzire si preparare apa calda indiferent ca stai la bloc sau la casa. Acum nu trebuie sa mai depindeti de reteaua de gaze daca stai la bloc. Ia-ti centrale electrice, boilere, convectoare sau instaleaza-ti covorase electrice in pardoseala. La casa poti opta pentru pompe de caldura. Vom stabili care sunt cele mai eficiente produse de back-up si cum trebuie sa le alegem pe cele potrivite.

Soluții alternative încălzire și apă caldă

Instanturi si boilere electrice

In mijlocul iernii este imperativ ca orice casa sa dispuna de apa calda. Daca ai probleme cu centrala sau cu reteaua de gaze, este momentul sa iti iei o piatra de pe inima optand pentru achizitia unui instant sau boiler electric. Vorbim de echipamente moderne care o sa-ti asigure necesarul de apa calda in orice moment ai avea nevoie. Aceste preparatoare instantanee de apa calda menajera sunt proiectate pentru furnizarea de apa calda in cantitatile dorite. Apa se încalzeste foarte repede obtinandu-se un volum suficient de apa pe minut pentru a va satisface nevoile.

Daca va faceti griji pentru consumul de energie electrica trebuie sa stiti ca variantele moderne de instanturi electrice economisesc energie pentru ca incalzesc numai atata apa cat va este necesar. Ele se monteaza in imediata apropiere a punctului de utilizare, oferind economii de timp, energie si apa prin eliminarea lungimi mari de teava.

BoilerDe asemenea, boilerele electrice moderne sunt solutii excelente care se remarca prin rapiditatea cu care incalzesc apa. Vorbim de rezervoare compuse dintr-un ansamblu de incalzire si termostat care stabilizeaza temperatura apei in functie de setarile alese de utilizator. Aceste produse sunt usor de instalat si au un debit mare de apa datorita acumularii. Precizam ca functionarea electrica le aduce avantajul de a nu necesita cos sau tubulatura de evacuare, ci doar priza care sa le mentina conectate. Au o durata mare de viata si se intretin usor.

Calorifere si convectoare electrice

Daca solutia pentru apa calda am gasit-o deja, cand vine vorba de incalzire avem mai multe solutii. Daca aveti camere de mici dimensiuni, care trebuie incalzite rapid, caloriferele si convectoarele electrice sunt produsele de care aveti nevoie. Caloriferul electric, de exemplu, este un dispozitiv foarte practic și comod pentru a dispune de caldura rapid. Tot ce trebuie sa faceti este sa-l alimentati la priza si veti obtine instant caldura dorita. Are avantajul ca poate fi mutat și manevrat cu mare ușurință dar si dezavantajul ca are un consum destul de mare de energie electrica.

In cazul caloriferului electric cu ulei 80% din transferul termic se realizeaza prin convectie, iar restul de 20% prin radiatie, precum un calorifer normal. Caloriferele cu ulei vin echipate cu functii de protectie in caz de supraincalzire si oprire automata in caz de rasturnare.

Tot pe bază de curent electric funcționează și convectoarele electrice. Ca și în cazul caloriferului sunt extrem de facil de utilizat. Se leagă la priză și oferă căldură instantaneu. Funcționează pe bază de încălzire a aerului ceea ce asigură un confort termic rapid și mai bun decât caloriferele. Modele noi vin dotate cu termostat care permite reglarea și controlul temperaturii ambientale eliminand risipa de energie.

Panou radiant Ecosun

O soluție de ultimă oră, mai puțin cunoscută, o reprezintă încălzirea radiantă în infraroşu. Poate nu știați dar încălzirea cu unde infraroşii este cel mai răspândit sistem de încălzire de pe Pământ deoarece soarele încălzește planeta şi corpul uman prin intermediul acestor unde. În cazul utilizării acestui sistem corpul uman, cât şi pereţii şi obiectele din încăpere, sunt încălzite direct, în timp ce aerul din încăpere se încălzeşte indirect de la acestea, rezultând astfel o mai bună uniformitate a temperaturii cât şi un consum redus.

Cum functioneaza un panou radiantPanourile radiante în infraroşu Ecosun aduc acest sistem de încălzire radiantă în infraroşu în casele noastre. Ele aduc un plus de economie de energie față de sistemele clasice, fiind în același timp ecologice. Încălzirea cu aceste panouri este practic instantanee, nefiind necesară  preîncălzirea spațiului. Amplasarea optimă este cea orizontală pe tavan, pentru a asigura o dispersie uniformă a căldurii.

Covoras electric pentru incalzire in pardoseala

Incalzirea in pardoseala este o solutie de incalzire foarte eficienta si tot mai utilizata. Ce facem insa in momentul in care nu ne putem permite o ridicare a nivelului pardoselii pentru implementarea sistemului de tevi de apa sau, mai rau, avem probleme la reteaua de gaze? Evident, am discutat despre acest tip de incalzire deoarece exista si in aceste cazuri o solutie. Discutam despre incalzirea in pardoseala cu ajutorul covoraselor electrice speciale care au nevoie doar de curent electric pentru functionare.Covoraș electric încălzire pardoseală

Ele se monteaza foarte usor, intinzandu-se peste suprafata dorita si se acopera cu stratul dorit de pardoseala (gresie, parchet). Covorasele sunt imediat gata sa incalzeasca locuinta rapid si uniform. Intreaga instalatie este practic invizibila, ceea ce va confera mai mult spatiu in locuinta. Încălzirea electrică în pardoseală este viabilă pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă din locuință.

Aer conditionat

În ultima vreme se aud tot mai des cazuri în care sistemele de aer condiţionat sunt utilizate pentru încălzire. Ca variantă de back-up, sistemele moderne de aer condiționat cu inverter sunt cât se poate de eficiente. Ele vor oferi căldura dorită foarte rapid.Încălzire aer conditionat

Tehnologia Inverter are la bază un compresor care funcţionează continuu, la turaţii mici. Acesta nu mai are nevoie de porniri şi opriri repetate pentru furniza aer racit sau incalzit. Iata de ce nici costurile nu o sa fie foarte mari deoarece sistemul îşi reglează capacitatea de răcire sau incalzire. Aparatele de aer conditionat moderne sunt dotate cu indicator SCOP (Seasonal Coeficient of Performance) care măsoară performanţele aparatului pe timpul iernii și ne oferă un raport între puterea de încălzire şi energia consumată.

Centrala electrica

S-au oprit din nou gazele! Poate este momentul sa alegi o centrala electrica! Acest dispozitiv se conecteaza la curent si va incalzi locuinta foarte rapid. De asemenea, va va oferi si apa calda menajera. Nu mai punem la socoteala ca centralele electrice sunt mai silentioase decat cele clasice, mai sigure in exploatare si mai ecologice.Centrala electrica

Centralele electrice pot fi utilizate cu surse de energie variate, inclusiv cele regenerabile (energie eoliana, solara), ceea ce semnifica independenta financiara si costuri de exploatare infime.

Cum alegem solutiile alternative

V-am prezentat o suita de alternative care va pot aduce confortul mult visat. Care este insa cea mai potrivita pentru locuinta dumneavoastra? Pentru o decizie cat mai buna vom lua in considerare cativa factori importanti – dimensiunea spatiului ce trebuie incalzit, numarul de utilizatori, bugetul alocat si nevoile utilizatorilor.

In functie de dimensiunea camerei

Cand doriti sa alegeti un sistem de incalzire diferit de obisnuita centrala pe gaz, primul lucru de care trebuie sa tineti cont, este dimensiunea locuintei sau a camerei ce trebuie incalzita. Alegerea optima a solutiei pentru incalzire se face in functia marimea spatiului pentru a preintampina eventuale costuri nedorite. De exemplu, daca vreti sa incalziti toata casa veti putea opta pentru o centrala electrica. Daca in schimb aveti doar diverse camere de incalzit, atunci optiunea ideala poate fi reprezentata de convectoare electrice sau covorase electrice pentru pardoseala. In birouri inalte veti opta pentru panouri cu infrarosu.

In functie de marimea membrilor familiei

Alegerea este dictata si de numarul celor care beneficiaza de produs. In aceasta ordine de idei, intelegem de ce vom alege o centrala electrica cu putere mai mare, care sa ofere suficienta caldura dar si o cantitate de apa calda conform cerintelor, in cazul unei familii numeroase. Daca vorbim de o garsoniera in care locuiesc mai putine persoane atunci o pereche intre un convector electric si un boiler de mici dimensiuni va fi alegerea potrivita. Nu mai punem la socoteala ca unele dintre aceste elemente pot fi mutate cu usurinta in cazul in care familia se mareste si isi cauta o alta locuinta.

In functie de buget

Evident, cu totii ne dorim cele mai scumpe produse care, direct proportional, aduc si cele mai bune rezultate. Totusi, optiunea nostra trebuie sa fie dictata de bugetul pesonal. Exista atatea tipuri de produse, de la diverse branduri, cu diferite puteri, incat este imposibil sa nu gasim ceea ce ne dorim intr-un buget prestabilit. Urmarind si factorii de de la punctele anterioare, vom stii ce produs ni se potriveste si vom investi doar atat cat este nevoie.

In functie de nevoi

Nu in ultimul rand, alegerea este data de nevoile utilizatorilor. Daca ceea ce va lipseste este apa calda, veti opta pentru instanturi si boilere. Daca aveti nevoie doar de incalzire veti merge pe variantele prezentate – calorifere, convectoare, covoare electrice, panouri radiante. In cazul in care ambele lipsesc, atunci varianta centrala electrica este ceea ce v-ar ajuta. Toti cei patru factori prezentati va ghideaza pasii si va vor ajuta in a obtine rezultatul visat – caldura/ apa calda la discretie.

Avantaje

Investitia se recupereaza rapid

Datorita faptului ca tehnologia a avansat rapid, toate produsele prezentate in acest articol functioneaza ireprosabil pe perioade lungi si cat mai economicos cu putinta. Puteti fi siguri ca investitia initiala se va recupera intr-o perioada scurta. De acum aveti si confort, si consum scazut, iar calculele simple ca vor arata ca ati facut pasul potrivit.

Independenta de reteaua comuna

Cel mai bine se vor vedea economiile cand nu veti mai primi factura la gaze, una destul de mare, mai ales in sezonul rece. Faptul ca ati ales produse ca centrala pe baza de curent electric, care nu mai are nevoie de revizii si ale costuri de instalare si intretinere sunt aproape inexistente, va va aduce deja o suma frumusica in buzunare. Nu mai vorbim de faptul ca puteti merge pe varianta curentului obtinut din energia soarelui sau cea eoliana. Deciziile acestea va vor aduce independenta dorita, cheltuieli reduse in timp iar confortul se va mentine la cele mai inalte standarde.

romeo

In echipa Romstal din 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *