Solutii Eco

Reguli de care sa ții cont când vrei să scazi consumul de apa acasă

 1. Reducerea consumului de apa in casa
  1. Eliminarea pierderilor de apa
  2. Dobandirea unor obiceiuri care duc la economie de apa acasa
  3. Trucuri de reducere a consumului de apa
  4. Electrocasnice sau echipamente care te ajuta sa reduci consumul de apa
 2. Reducerea consumului de apa in gradina
  1. Folosirea apei de ploaie
  2. Alegerea timpului potrivit pentru udarea plantelor
  3. Inchiderea aspersoarelor automate de apa pe timp ploios
  4. Mulcirea plantelor

Reducerea consumului de apa in casa

Reducerea consumului de apa acasa se poate realiza prin schimbrea unor obiceiuri care duc la risipa apei – reparatii ale tevilor sau robinetilor ce picura si genereaza pierderi de apa aparent minore, folosirea unor trucuri ingenioase pentru economisire sau folosirea unor electrocasnice cu un consum mai mic de apa.

Consumul de apa

Cateva sfaturi pentru reducerea consumului de apa: montarea aeratoarelor la robinet, oprirea apei cand ne samponam sau spalam dintii, inlocuirea bailor in cada cu un dus, izolarea tevilor de apa calda –  astfel consumam mai putina apa pana cand vine apa calda, folosirea apei reci (pana cand se incalzeste) pentru udarea florilor, inmuierea vaselor foarte murdare in chiuveta inainte de spalare, utilizarea masinii de spalat rufe sau / si vase doar cand e plina, spalarea lucrurilor de culoare inchisa cu apa mai rece, repararea tuturor scurgerilor / sparturilor de pe reteaua de apa, utilizarea unui rezervor de WC cu dublu flush sau introducerea unei sticle de 2 l pline in interiorul rezervorului, achizitionarea unor aparate electrocasnice cu functie de economisire a apei, refolosirea apei schimbata din acvariu pentru udarea florilor, pastrarea unei sticle de apa in frigider – nu mai asteptam sa vina apa rece la robinet.

Avantajele reducerii consumului de apa sunt atat pentru reducerea facturii de la apa, cat si pentru salvarea resurselor de apa planetare.

Eliminarea pierderilor de apa

Pentru a elimina pierderile de apa din casa vor trebui analizate foarte atent toate posibilele cauze care ar putea provoca aceste piederi. Mai intai avem etapa verificarii si repararii robinetelor. Apoi vom trece la verificarea si repararea tevilor din zone greu accesibile. Ca sa fim siguri ca am facut o treaba buna vom chema un specialist care sa verifice si tevile ingropate in ziduri cu ajutorul unor echipamente de detectie a umezelii. Un alt pas important prin care trebuie sa trecem este verificarea pierderilor din instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa.

Redu consumul de apa

●             Verificarea si repararea robinetelor

Poate cea mai simpla masura pe care o putem lua pentru a limita pierderile de apa si a reduce costul facturilor este de a verifica toate robinetele din locuinta. Astfel vom putea observa daca acestea au scurgeri sau daca functioneaza asa cum ar trebui. Daca eficienta lor nu mai este cea initiala se recomanda inlocuirea lor pentru a fi siguri ca retin in totalitate apa atunci cand aceasta este oprita. Aceste mici verificari pot reduce consumul de apa intr-un mod semnificativ. Scurgerile constante, desi minore, vor afecta nu numai costurile pentru apa ci si mediul peste care se scurge apa.

●             Verificarea si repararea tevilor din zone greu accesibile

O alta problema, pe langa robineti, o reprezinta tevile vechi. Acestea, din cauza uzurii, nu se mai infileteaza perfect una in cealalta, lucru care poate duce la pierderi de apa. Se recomanda solicitarea unui personal autorizat instalatii care sa rezolve problema eficient.

Reparati tevile defecte pentru a reduce consumul de apa

●             Verificarea tevilor ingropate in zidarie cu echipamente de detectie a umezelii

Tot in aceasta etapa vom beneficia de aportul specialistului in verificarea tevilor ingropate in zidarie. Acesta se va ajuta de echipamente speciale de detectie a umezelii pentru a hotari daca este necesara o actiune asupra acestor tevi.

●             Verificarea pierderilor din instalatia de incalzire

Verificarea perioadica a centralei, a caloriferelor dar si a tevilor de legatura intre echipamentele de incazire ne va asigura ca nu avem parte de pierderi de apa. Daca totusi intalnim situatia neplacuta a unei scurgeri vom lua imediat decizia de a interveni cu ajutorul specialistilor pentru remediere.

Consumul de apa la calorifere

●             Verificarea pierderilor din instalatia de alimentare cu apa

Alimentarea cu apa din locuinta este o conditie primordiala traiului modern. Instalatia care ne aduce apa trebuie la randul sau verificata periodic pentru a elimina orice defectiune. Mici picaturi de apa aparute pe langa robinete sau baterii vor fi semne evidente ale pierderilor de apa.

●             Instaleaza robineti de siguranta pentru accidente

Toate etapele de mai sus ne vor ajuta sa reducem semnificativ riscurile de a mai avea pierderi de apa. Totusi, in cazul nedorit al unor avarii, trebuie sa avem in vedere instalarea de robineti de siguranta care sa ne ajute sa inchidem rapid apa pentru a nu afecta lucrurile de valoare din apartament sau pentru a produce inundatii vecinilor.

Reduceti consumul de apa

Dobandirea unor obiceiuri care duc la economie de apa acasa

Economia la apa este importanta din mai multe motive. Poate cel mai important este acela ca apa potabila este o resursa naturala epuizabila. S-a tot discutat ca in acest moment consumul de apa la nivel global este mai ridicat ca niciodata, lucru influentat fara doar si poate de cresterea numarului de locuitori de pe Terra. Din cauza cresterii populatiei avem nevoie sa producem mai multa mancare. Pentru aceasta avem nevoie sa facem agricultura, ceea ce inseamna ca vom uda culturi si vom creste animale care vor consuma apa. Daca mai adaugam si urbanizarea excesiva, intelegand aici utilizarea toaletei cu apa chiar si la sate, intelegem de unde a aparut problema consumului irational de apa.

Romstal va indeamna sa faceti economie la apa pentru a oferi o sansa si generatiilor care urmeaza. Este obligatia noastra morala sa avem un consum potrivit de apa, aceasta resursa la care nu toti locuitorii planetei au acces.

Trucuri pentru a reduce consumul de apa

Activitatiile casnice de zi cu zi necesita zeci sau poate chiar sute de litri de apa. Depinde doar de noi daca dorim sa ne creem obiceiuri care sa ne ajute sa facem economie.

●             Inchiderea robinetului intre etapele spalarii

Cel mai simplu mod de a face economie de apa este acela de a opri robinetul. Daca, spre exemplu, ne spalam pe maini sau ne barbierim, vom opri robinetul ori de cate ori nu vom avea nevoie de apa pentru clatire. In acest mod vom face economi de 5-6 litri pe minut.

Evita consumul de apa exagerat

Daca tot suntem la baie vom arunca o privire si asupra vasului de wc si a rezervorului acestuia. Exista pe piata toalete eficiente care dau utilizatorului posibilitatea sa aleaga cata apa sa foloseasca. Astfel vom putea alege volumul de apa utilizat pentru fiecare nevoie personala in parte. Ecomomia facuta de un rezervor cu diverse trepte de eliminare a apei va fi una pe masura.

●             Dusuri scurte versus cazi pline de apa

Daca decizi sa faci baie cu cada plina, folosesti in medie 80 de litri de apa. Umpleti cada mai putin pentru a face economie. Daca veti umple cada cu doar cativa centrimetri mai putin ca de obicei, veti economisi zeci de litri de apa.

Optand insa pentru un dus rapid vei folosi doar o treime din cantitatea necesara pentru o baie in cada. Totusi, este bine de stiut, ca daca decidem sa facem dus cu un jet foarte puternic vom ajunge sa consumam acelasi volum de apa pe care l-am folosi pentru o imbaiere, daca nu chiar mai multa. Un truc eficient in ceea ce priveste baia este sa nu lasam dusul sa curga inainte de a intra in cabina sau in cada. Timpul petrecut in dus influenteaza de asemenea consumul de apa.

Dusul poate reduce consumul de apa

Un alt truc ce ne poate ajuta este acela de a folosi apa din cada ca sa udam gradina sau gazonul.

●             Inchiderea robinetului intre etapele curatarii legumelor

Economie de apa este la fel de importanta si in bucatarie. La fel de simplu este sa economisim inchizand robinetul atunci cand nu avem nevoie de apa. Vom curata un tip de legume, le vom spala, dupa care vom inchide apa cat ne vom ocupa de restul de legume.

consumul de apa in bucatarie

Tot in bucatarie putem face economie la spalatul vaselor. Le vom lasa la inmuiat in chiuveta pentru a utiliza mai putina apa atunci cand le vom spala. Daca avem masina de spalat vase vom evita pierderile de apa folosind o incarcare maxima de fiecare data. Astfel de produse moderne au incorporate tipuri de programe ECO care folosesc mai putina apa si energie. Masinile de spalat vase se dovedesc a fi mai eficiente decat spalatul veselei la mana.

Tot in bucatarie vom putea acoperi scurgerea chiuvetei pentru a putea reutiliza apa care se strange. Astfel vom putea spala diverse obiecte sau chiar uda gradina. Nu in ultimul rand vom folosi un perlator de baterie sau un aerator care va reduce cantitatea de apa folosita amestecand aer cu apa pentru a oferi aceeasi presiune.

●             Foloseste masina de spalat la incarcare maxima

Economie de apa se poate face si la spalarea hainelor. S-a dovedit ca populatia nu foloseste o incarcatura maxima a masinii de spalat rufe. Cum masina este setata ca pentru fiecare program sa utilizeze o anumita cantitate de apa vom pierde apa la fiecare spalare. O masina plina ne va ajuta sa eficientizam consumul.

Verifica consumul de apa al masinilor de spalat

De asemenea, daca vom citi manualul de utilizare vom afla care este ciclul de spalare cel mai eficient in ceea ce priveste consumul de apa. In cele mai multe cazuri nu este vorba despre cel mai scurt program.

●             Invata copiii cum sa economiseasca apa

O educatie timpurie a copilului asupra subiectului il va face sa devina un adult responsabil. Primul pas il poate face cand se spala pe dinti. Va invata sa inchida apa pana urmeaza momentul clatirii. Cea mai eficienta metoda este de a-i pune apa necesara clatirii intr-un pahar.

De asemenea dusurile scurte sau eficientizarea tragerii apei la vasul wc vor aduce multe beneficii. Un copil este dornic sa ajute de aceea daca ii vom explica din timp ca refolosirea apei aduce beneficii celor din jur el va asimila informatia si o va folosi toata viata. Astfel va invata cum sa foloseasca apa de ploaie pentru irigatii sau pentru spalarea bicicletei sau a animalelor de companie. El va fi invatat sa foloseasca apa de la acvariul cu pesti pentru a uda plantele.

Redu consumul de apa in gradina

Trucuri de reducere a consumului de apa

Utilizarea de trucuri pentru a reduce consumul de apa aduce mai bulte beneficii decat ati crede. Fiecare actiune va salva zeci de litri de apa care s-ar fi pierdut fara folos. Impamantenirea acestor trucuri in obisnuinta ne va ajuta direct, prin reducerea facturilor de apa.

Izolarea tevilor de apa calda

Izolarea tevilor este esentiala pentru buna functionare a intregului sistem de alimentare cu apa. Daca vom avea tevi care nu sunt bine izolate vom pierde caldura si indirect vom folosi mai multa apa pentru a incalzi locuinta. Tot din cauza lipsei izolatiei vom asista la aparitia condensului in perioada rece. Acest condens va suprasolicita sistemele de incalzire. Atunci cand izolezi tevile de apa calda previ pierderile de caldura si economisesti energie si apa, ceea ce se traduce prin economie financiara.

Inlocuirea aparatelor electrocasnice cu unele “ prietenoase cu mediul”

Tot mai multe aparate electrocasnice vin din dotare cu functii Eco. Ele sunt capabile astfel sa consume mai putina energie si mai putina apa. Alegand acest tip de aparate vom ajuta planeta dar ne vom ajuta si pe noi deoarece vom recupera investitia in aparate prin economiile importante pe care le facem.

Accesorii care reduc consumul de apa

O masina de spalat rufe eficienta ne va ajuta sa spalam cu mai putina apa si sa folosim mai putin curent. Ea ne va baga la propriu bani in buzunar! Acelasi lucu se aplica si masnii de splat vase din bucatarie. Aceasta ne scapa de corvoada spalarii manuale a vaselor in timp ce face economii financiare importante.

Acum este momentul sa inlocuiesti vechile electrocasnice cu unele moderne si inteligente! Facand aceasta investitie puteti fi siguri ca veti avea de castigat!

Electrocasnice sau echipamente care te ajuta sa reduci consumul de apa

Pe piata exista din ce in ce mai multe aparate electrocasnice dar si accesorii care ne vor ajuta sa reducem consumul de apa. Alegand acest stil de viata ne vom imbunatati starea de spirit! Odata ce ne-am dotat locuinta cu dusuri economice, masini de spalat inteligente, perlatoare sau rezervoare de wc inteligente vom putea sta linistiti in ceea ce priveste factura de apa.

●             Dusuri economice

Dusul este o activitate foarte importanta care ne ajuta sa facem si economie de apa, pe langa beneficiile evidente de eliminare a murdariei si bacteriilor. Exista pe piata dusuri economice care regleaza singure consumul prin simpla alegere a unui tip de jet. Dusurile economice ne vor baga bani in buzunar in timp ce ne spala si maseaza. Dusul poate sa economisesasca chiar pana la 50%-70% din apa cu care te speli!

Pretul unui dus de calitate este un pic mai ridicat, dar economia de apa pe care o veti face cu el se va recupera inca din primele luni de utilizare.

●             Robineti cu senzori de miscare

O alta inovatie care ne poate reduce semnificativ consumul de apa din locuinta o reprezinta robinetii cu senzori. Acestia vor declansa jetul doar atunci cand vom trece mana prin zona lor lucru care ne ajuta sa economisim pana la 70% din consumul de apa. Un alt avantaj al acestui tip de baterie il constituie mixarea automata a apei reci cu apa calda pentru un plus de confort. Totodata, ea este mai igienica deoarece se elimina atingerea. Pentru cei care isi fac griji asupra modului in care le va fi influentata experienta spalarii trebuie sa adaugam ca astfel de robineti pot fi setati sa functioneze pentru anumite perioade de timp in functie de dorinta utilizatorului. Puteti seta ca jetul sa stea deschis cate minute doriti. De asemenea si distanta la care senzorul de miscare va pune in functiune robinetul poate fi ajustata.

consumul de apa acasa

●             Economizorul de apa/ Perlatorul de apa

Economizorul de apa este o piesa de mici dimensiuni, pe care o vom instala pentru fiecare baterie din casa. Aceasta piesa regleaza nivelul si presiunea apei utilizate, optimizand consumul. Economizorul de apa se monteaza prin infiletare la varful bateriilor. El este format dintr-un sistem de microsite care permite amestecul apei cu aerul rezultand o cantitate controlata de apa dar si o presiune marita.

Pe langa rolul de filtru, perlatorul da un aspect bogat jetului de apa (prin realizarea amestecului de aer si apa). Mai mult, perlatorul impiedica depunerea inestetica a calcarului, iar intretinerea devine mai usoara.

Perlator pentru consumul de apa

●             Masini de spalat economice

Aducem inca o data in discutie necesitatea alegerii unei masini de spalat economice. Aceasta va ajuta sa economisiti sute de litri de apa in fiecare luna deoarece folosesc mai putina apa la fiecare ciclu de spalare. Daca v-ati intrebat vreodata „cum fac sa economisesc apa?” atunci primul pas ar fi sa va achizitionati o masina de spalat care sa faca aceasta economie pentru dumneavoastra. Pe langa apa ea va face economie si la energia electrica. Un alt truc este utilizarea de detergenti ecologici care sa micsoreze cantitatea de apa necesara clatirii.

●             Instantul de apa calda

Un instant electric incalzeste apa foarte repede, în timp real. Pentru cei care au nevoie de un volum mic de apa acesta reprezinta o solutie demna de luat seama. El face fata cu brio incalzirii rapide in comparatie cu un boiler. De asemenea, nu are nevoie să funcţioneze continuu facand economii semnificative si la consumul de energie electrica. Chiar daca fluxul este deseori mai slab ca in cazul unui boiler el este suficient pentru a desevi o camera.

●             Bazin de toaleta cu 2 butoane

Rezervorul pentru WC cu doua butoane va poate ajuta sa faceti economie de apa deoarece este rezultatul a ani de cercetare și dezvoltare in domeniul sistemelor de instalatii sanitare. Acest tip rezervor are performanțe excelente la nivel de eficiență a consumului de apa. Utilizandu-l veti avea nevoie de volume de spalare mai mici comparativ cu rezervoarele standard. Rezervoarele moderne va ajuta sa faceti economii de zeci de litri in fiecare zi.

consumul de apa la baie

 

Reducerea consumului de apa in gradina

Reducerea consumului de apa trebuie facuta nu numai la interior dar si la exterior. Gradina poate consuma un volum mare de apa, mai ales daca vorbim despre perioadele calde. Exista totusi cateva trucuri care ne pot ajuta sa reducem simtitor consumul de apa. Spre exemplu putem planta arbusti sau flori rezistente la seceta. Acestea au un consum de apa mult mai redus fata de alte specii.

Atunci cand udam gazonul, indiferent ca o facem manual cu furtunul su prin intermediul sistemului de irigatii trebuie sa ne asiguram ca nu vom uda si aleile.

Consumul de apa la irigatii

O alta metoda eficienta o reprezinta plasarea strategica de furtunuri de apa gaurite in gradina. Astfel veti putea uda rapid si eficient in orice moment. De asemenea si un sistem de irigare prin picurare va face o treaba excelenta atat ca eficienta cat si ca economie.

Nu in ultimul rand, trebuie sa verificam sa nu existe scurgeri in furtunuri, conducte, robinete si racorduri.

Folosirea apei de ploaie

Apa de ploaie ne poate fi de mare ajutor. Utilizand-o vom reusi sa facem economii importante. Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa instalam un recipient pentru captarea apei de ploaie. Acesta trebuie sa fie suficient de mare pentru a capta o cantitate importanta de apa. Odata ce vom strange un volum suficient vom fi asigurati pentru o perioada indelungata. Astfel vom fi siguri ca am redus la minim cheltuielile cu apa.

Redu consumul de apa cu ajutorul apei de ploaie

Alegerea timpului potrivit pentru udarea plantelor

Un alt aspect pe care trebuie sa-l amintim si care trebuie luat in seama este udarea la orele potrivite. Vom alege sa udam gradina in prima parte a zilei sau seara. Astfel apa nu se va evapora atat de repede, si vom proteja si plantele care nu trebuie udate in bataia puterncica a soarelui. Procedand astfel vom preveni aparitia ciupercilor, a melcilor sau a altor insecte care dauneaza plantelor.

Inchiderea aspersoarelor automate de apa pe timp ploios

O alta masura pe care trebuie sa o avem in vedere pentru a elimina pierderile de apa este inchiderea aspersoarelor de apa pe timp ploios. Este evident ca am face doar risipa de apa! Multe aspersoare automate au senzori care le inchid automat in cazul unor intemperii.

Consumul de apa al aspersoarelor

Mulcirea plantelor

Un alt sfat demn de luat in seama este acela de a pune un strat protector in jurul plantelor si copacilor, strat care incetineste evaporarea apei. Indiferent ca vorbim de rumegus, de iarba cosita sau compost de gradina aceste substante vor impiedica evaporarea apei de la nivelul sistemului radicular. Mulcirea protejeaza radacinile plantelor de diferentele bruste de temperatura si asigura un nivel optim de aciditate a solului. De asemenea impiedica stropirea cu noroi a plantelor pe timp de ploaie sau cand udam gradina.

 

3 thoughts on “Reguli de care sa ții cont când vrei să scazi consumul de apa acasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *