Pompe

Probleme la hidrofor și rezolvarea lor

1. Informatii generale despre hidrofor
2. Pompa nu porneste
3. Nu baga apa hidroforul (pompa merge)
4. Hidroforul merge putin, baga apa si se opreste
5. Hidroforul merge dar nu se mai opreste
6. Hidroforul nu face presiune
7. Hidroforul porneste prea des
8. Presostatul tacane la oprirea hidroforului
9. Presostatul tacane la pornirea hidroforului

Informatii generale despre hidrofor

Hidrofoarele sunt produsele utilizate în diverse aplicații precum pomparea apei, scoaterea apei din puțuri, alimentarea locuințelor cu apă sau irigații. Sunt utilizate in general in zonele in care nu este posibila conectarea la o retea de apa.

Hidrofoarele vor pompa apa necesara fara efort, fara prea mult zgomot pentru o perioada îndelungată. Această ultimă parte este însă condiționată de o întreținere atentă a aparatului. În cazul apariției unor probleme de funcționare trebuie să luăm imediat măsuri pentru a nu agrava situația. În general, achiziția unui hidrofor trebuie privită ca o investiție el reusind să-și recupereze banii prin munca depusă.Hidrofor Electronic Dab

Înainte de instalarea unui hidrofor asigurați-vă că ați ales un model ale cărui dotări se potrivesc nevoilor dumneavoastră. Pentru performanțe pe măsura așteptărilor von ține cont de detalii precum înălțimea de refulare, adâncimea maximă atinsă, puterea generată de motor, debitul maxim, presiunea și capacitatea vasului.

Importanta functionarii in parametri normali

În general putem realiza daca un hidrofor functioneaza corect dupa zgomotul produs de acesta in perioadele de pornire sau oprire. De exemplu, atunci cand pompa hidroforului porneste aceasta va functiona indelung. In cazul in care pompa porneste si se opreste in repetate randuri dupa punerea in functiune trebuie luate masuri deoarece hidroforul functioneaza defectuos.

De altfel, factorul cheie in buna functionare a unui hidrofor este reprezentat de numarul de porniri si opriri al pompei, dar trebuie să acordăm atenția necesară și presostatului Si aceasta componenta are un rol important deoarece aici se mai poate pierde presiune sau se pot sparge membranele.

Asadar, trebuie sa sti ca pot aparea diverse probleme la hidrofor. Care sunt cauzele funcționării defectuoase ale hidroforului și cum rezolvăm defecțiunile vom afla în rândurile următoare.Hidrofor

Pompa nu porneste

Una dintre cele mai întâlnite probleme este aceea în care pompa nu porneste. Evident, hidroforul nu functioneaza, si trebuie sa identificam exact care este cauza.

Cauzele defectiunii

Cauzele defectiunii hidroforului in cazul in care pompa nu porneste pot fi multiple. Putem avea probleme cu presiunea din circuit care are un nivel prea mare. De asemenea ne vom asigura ca nu avem sigurante arse si ca avem curent care sa alimenteze hidroforul. Alte cauze pot fi arderea motorului, cablul de alimentare defect, contactele presostatului murdare sau arse sau infundarea racordului flexibil dintre pompa si presostat.

Presiunea din circuit nu a scazut pentru a porni pompa;

Ce facem in cazul in care nu a scazut presiunea din circuit? Simplu! In acest caz clapeta de sens nu se deschide pentru a permite apei sa se circule. Așadar vom verifica starea acesteia. In caz de nevoie vom recurge si la înlocuirea acesteia.

Siguranta fuzibila este arsa sau intrerupatorul pompei este ars sau declansat;

O alta cauza a defectiunii pompei care nu porneste poate fi siguranta fuzibila sau intrerupatorul. Acestea pot fi arse de aceea vom purcede la verificarea tuturor componentelor. Se va acorda o atentie sporita cablurilor, presostatului si motorului pentru a ne asigura că legăturile sunt făcute corect.

Pompa nu este racordata bine la tensiune;

Daca pompa nu pornește acest lucru se poate datora faptului că aceasta nu este legata bine la tensiune. Vom verifica cauzele pentru care aceasta nu primește tensiune si vom lua măsurile necesare.

Racordul flexibil de la pompa la presostat este infundat, inghetat sau desprins;

Racordul flexibil care duce de la pompa la presostat poate suferi diverse defecțiuni din cauză înfundării cu resturi sau a înghețului. De asemenea, există și posibilitatea ca acesta să se fi desprins fapt care cauzează stoparea pompei. Pentru a rezolva problema eficient vom scoate presiunea din sistem indepărtând acest racord de la pompa. Varianta simplă de verificare este aceea de a sufla în furtun. Dacă întâlnim rezistență este evident că acesta este infundat. Nu ne mai rămâne decât să eliminăm mizeria și să montăm racordul flexibil la loc.

Contactele presostatului sunt murdare sau arse;

Daca observam ca unele dintre contactele presostatului sunt murdare sau arse trebuie luate masuri imediate. Mai întâi vom măsura tensiunea de la bornele motorului și vom înlocui presostatul cu unul funcțional.

Cablul de alimentare este slabit sau deconectat;

Poate cea mai simplă rezolvare poate veni când avem de-a face cu cabluri slăbite sau deconectate. La fel, în acest caz, după verificarea tensiunii la motor, vom observa care sunt cablurile cu probleme și le vom înlocui.

Motorul pompei s-a ars.

Daca ai incercat toate soluțiile de mai sus și pompa to nu pornește  există posibilitatea ca motorul sa fie ars. În acest caz nefericit nu putem decât să înlocuim motorul pompei sau să achiziționăm un alt hidrofor.Hidrofor reparații

Nu baga apa hidroforul (pompa merge)

În cazul în care pompa de hidrofor a pornit dar acesta nu bagă apă avem de-a face cu o altă serie de posibile defecțiuni.

Cauzele defectiunii

Și în acest caz vom fi atenți la o serie de cauze care împiedică apa să curgă. Una din cauze poate fi aceea că hidroforul este neamorsat. De asemenea trebuie să verificăm dacă nu cumva pompa de hidrofor trage aer. O altă problemă, care din fericire are o rezolvare simplă este aceea a scăderii nivelului de apă din puțul din care se face extracția. Ca și în primul capitol cu probleme vom verifica dacă pompa primește tensiune, dacă țevile sunt înghețate sau dacă nu sunt probleme cu clapeta de sens, conducta de aspirație sau sorbul.

Hidroforul nu este amorsat;

Pentru o funcționare optimă trebuie să vă asigurați că ați amorsat pompa înintea punerii în funcțiune. Există și posibilitatea ca pompa sa se dezamorseze cand nu a fost folosita pentru o perioada mai lunga de timp. Este recomandat ca amorsarea să se facă după manualul de utilizare al produsului deoarece acesta explică pe larg modul de functionare.

Pompa de hidrofor trage aer;

Ce facem în cazul în care hidroforul trage aer? Primul lucru de făcut este constituit de verificarea țevii de aspiratie. Aceasta poate avea gauri, perforatii sau imbinari care lasă de dorit. După ce ne-am sigurat că țeava de aspiratie si accesoriile ei sunt complet etanșe putem fi siguri că am rezolvat situația.

Nivelul apei in put este prea scazut;

Se prea poate să fi utilizat fără probleme hidroforul pentru o perioadă lungă de timp și acesta să fi funcționat perfect. Acum, chiar dacă am verificat toate componentele, acesta tot nu pompează apa. În această situație trebuie să verificăm dacă nu cumva nivelul apei a scăzut și acum este prea jos. Trebuie știut că unele hidrofoare nu pot aspira apa de la adâncimi mai mari de 7-8 metri.

Clapeta de sens s-a montat invers sau este blocata;

Deoarece clapeta de sens nu este montată în direcția de curgere a apei, corespunzator săgeților indicatoare de pe ea, hidroforul nu-și poate efectua sarcinile, așa că nu ne vom bucura de curgerea apei. Același lucru se întâmplă și dacă aceasta este blocată. Recomandăm să verificați dacă clapeta se deschide și se închide în mod corect.

Pompa nu primeste tensiune suficienta;

O altă problemă care ar împiedica hidroforul să pompeze apă ar fi aceea că pompa nu primește tensiune. Trebuie verificat cu atenție dacă cablurile sunt legate bine și dacă avem tensiune la priza la care este conectat hidroforul.

Conducta de aspiratie este infundata sau prea subtire;

Dacă întâlnim o conducta de aspiratie infundata sau prea subtire vom avea probleme in functionare. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza unei conducte prea lungi, prevăzută cu prea multe ramificații. De reținut, niciodată să nu montăm o conductă mai subțire decat racordul pompei, iar lungimea acesteia să fie cât se poate de mică.

Sorbul nu este bagat in apa;

Hidroforul nu pompează apă dacă sorbul acestuia nu este introdus în apă. În  cazul unei probleme trebuie verificat și dacă sorbul este situat sub nivelul apei, dar și dacă acesta nu este prea aproape de fundul apei, ca să nu traga mizerie, nămol sau nisip care ar putea înfunda conducta.

Tevile sunt inghetate.

Pe timpul sezonului rece ne vom asigura că țevile nu sunt înghețate. Acestea nu trebuie expuse la frig, fiind de preferat să fie îngropate sub cota de îngheț.

Hidroforul merge putin, baga apa si se opreste

O altă problemă în funcționarea hidroforului apare când acesta pornește, bagă puțină apă, după care se oprește subit.

Cauzele defectiunii

În acest caz trebuie să verificăm, în primul rănd, dacă nu cumva tensiunea care-l alimentează nu este suficentă. O altă cauză a nefuncționării corecte ar putea fi reprezentată de un întrerupător stricat sau o siguranță fuzibilă arsă. Nu în ultimul rând, vom verifica dacă nu cumva s-a stricat presostatul.

Tensiune prea mica;

In cazul nefericit în care hidroforul pornește, funcționează câteva momente după care se oprește trebuie să măsurăm tensiunea pe care o primește când acesta merge. În timpul funcționării nu ar trebui să avem variații mai mari de 5%, altfel trebuie luate măsuri.Hidrofor - Reparare defectiuni

Intrerupator stricat sau siguranta fuzibila arsa;

Poate cea mai simplă problemă este aceea în care ne întâlnim cu un întrerupător stricat sau o siguranță fuzibilă arsă. În  acest caz înlocuirea piesei cu probleme va pune hidroforul din nou în funcțiune.

Presostatul este stricat.

O ultimă problemă în această speță poate fi reprezentă de presostat. Dacă acesta este stricat se va schimba și hidroforul va fi din nou funcțional. Există și posibilitatea ca acesta să nu fie  reglat la presiunea potrivită. Modifică presiunea și încearcă să folosești hidroforul.

Hidroforul merge dar nu se mai opreste

O altă situație neplăcută care poate fi întâlnită de cei care utilizează un hidrofor este aceea în care, odată ponit, acesta nu se mai oprește.

Cauzele defectiunii

Cauzele acestei defecțiuni pot fi legate de nefuncționarea corectă a presostatului, nivelul scăzut al apei față de sorb sau scurgeri ale robineților.

Firele sunt legate gresit in presostatul hidroforului;

În cazul în care hidroforul funcțiuonează continuu vom verifica dacă sunt legate corect firele la presostat. După ce am verificat firele com măsura și tensiunea pompei.

Hidroforul nu face presiune pana la presiunea de oprire setata la presostat;

Dacă hidroforul nu face presiune pâna la punctul de oprire al presostatului acest lucru este cauzat de faptul că pompa trage aer sau nivelul apei în puț este prea jos. De asemenea, există și posibilitatea ca pompa să fie blocată cu mizerie sau nisip.Verificare tevi hidrofor

Presostatul trebuie reglat sau este defect. Nivelul apei din put a scazut sub nivelul sorbului sau sub nivelul de la care poate trage pompa;

Am mai întâlnit această problemă și în rândurile de mai sus. În acest caz ne vom asigura că presostatul este reglat: dacă problema tot nu dispare vom schimba presostatul cu unul nou.

Apa curge la un consumator cu un debit egal sau mai mare decat al pompei de hidrofor.

Și această problemă a fost deja adusă în discuție. Întotdeauna trebuie să fim atenți la nivelul apei. Acesta nu trebuie să fie  mai jos decât este conducta de aspirație. Tot la acest punct, vom verifica dacă robineții nu au scurgeri de apă.

Hidroforul nu face presiune

Ce facem în cazul în care hidroforul nu face presiune? Evident, vom studia cauzele posibile care fac ca acesta să nu-și îndeplinească sarcina.

Cauzele defectiunii

Si în această situație avem de-a face cu probleme pe care le-am discutat mai sus. Vom verifica dacă pompa trage aer și dacă nu este blocată, dar și dacă cumva nivelul apei nu este prea scăzut.

Pompa trage aer;

În cazul în care pompa hidroforului trage aer s-ar putea ca la conducta de aspirație sa avem scurgeri sau locuri pe unde intră aerul. Ne vom asigura că toată conducta este bine izolată și nu are scurgeri.Verificare presiune hidrofor

Nivelul apei in put este prea jos;

Am stabilit deja că hidroforul este destul de limitat. Dacă nivelul apei este prea jos, față de puterea acestuia, hidroforul nu o să reușească să tragă apa.

Pompa este blocata cu mizerie sau nisip.

O altă cauză pentru lipsa presiunii este reprezentată de blocarea pompei cu mizerie sau nisip. Deblocați pompa cu ajutorul unui profesionist! Dacă tot nu aveți presiune, instalatorul care a desfăcut corpul pompei poate verifica dacă nu cumva aceasta are componente stricate.

Hidroforul porneste prea des

Utilizatorii se pot lovi și de situația neplăcută în care hidroforul porneste mai des decât și-ar dori.

Cauzele defectiunii

În această situație defecțiunile pot fi provocate de vasul de expansiune; acesta poate fi plin cu apă sau are presiunea scăzută, sau, poate fi prea mic. De asemenea vom verifica presostatul, clapeta de sens sau sorbul.

Presiunea din vasul de expansiune este prea scazuta;

Pentru a regla situația când întâlnim o presiune scăzută din vasul de expansiune vom măsura atent presiunea din membrana vasului. Aceasta trebuie să fie puțin mai mică decat presiunea de pornire a presostatului.

Vasul de expansiune este plin cu apa

Dacă hidroforul porneste prea des trebuie să verificăm dacă nu cumva vasul de expansiune s-a umplut cu apă. Acest lucru influențează negativ funcționarea hidroforului.

Clapeta de sens sau sorbul au scapari;

Dacă observăm că sorbul sau clapeta au scurgeri trebuie să luăm imediat măsuri. Din cauza acestor scurgeri apa revine în put fapt ce cauzează repornirea pompei pentru a se reface presiunea. Înlocuiți rapid clapeta sau sorbul care prezintă scurgeri.

Presostatul trebuie reglat;

Și în această situație trebuie să ajustăm presiunea de pornire necesară presostatului. Dacă problema persistă o soluție poate fi înlocuirea presostatului.

Vasul de expansiune este prea mic.

Vasul de expansiune al  hidroforului trebuie să fie suficient de mare pentru a permite pompei să meargă cel puțin încă un minut după fiecare ciclu de pornire. Dacă, în schimb, vasul de expansiune al hidroforului dumneavoastră este prea mic, acesta va fi înlocuit cu unul cu volum suficient. O altă soluție poate fi adăugarea unui alt vas lângă cel deja existent.

Presostatul tacane la oprirea hidroforului

Ce facem în situația în care presostatul țăcăne la oprirea hidroforului? Vom analiza fiecre posibilă cauză a defecțiunii.

Cauzele defectiunii

Cauzele pentru care presostatul hidroforului face un zgomot aparte (țăcănit) când se oprește pompa hidroforului sunt următoarele: nu există presiune în perna vasului de expansiune, pompa sau presostatul sunt montate prea departe față de vas, există prea multe ramificații care cauzeaza pierderea de presiune sau clapeta de sens a fost montată greșit.

Nu este presiune in perna vasului de expansiune;

Pentru a scăpa de acest țăcănit la oprirea hidroforului vom avea grijă să verificăm presiunea din perna vasului de expansiune. Dacă aceasta nu are un nivel normal poate cauza aceste zgomote supărătoare.

Pompa sau presostatul sunt montate prea departe fata de vasul de expansiune;

O altă cauză poate fi distanța prea mare dintre componente. Daca presostatul este montat la o distanță mare față de vasul de expansiune, vom avea posibile probleme, precum acest țăcănit.

Sunt prea multe coturi sau pierdere de presiune prea mare intre presostat si vas;

Daca avem prea multe coturi de legătură se va crea o pierdere de presiune care va avea influențe negative asupra presostatului. Pentru a preîntâmpina astfel  e probleme trebuie să utilizăm mai multe coturi la 45 grade în locul celor la 90 grade.

Clapeta de sens este montata intr-un loc gresit.

Clapeta de sens trebuie întotdeauna montată între pompa si sursa de apă. Dacă, din întâmplare, aceasta a fost pusă între pompă și vasul de expansiune o vom muta pentru a ajuta sistemul să funcționeze normal.

Presostatul tacane la pornirea hidroforului

Ultima problemă care poate apărea în funcționarea unui hidrofor este asemănătoare cu cea prezentată mai sus. Și în acest caz avem de-a face cu un țăcănit supărător, numai că acesta se produce la pornirea hidroforului.

Cauzele defectiunii

Pentru a scăpa de defecțiuni vom verifica clapeta de sens sau sorbul ca să nu aibă scăpări. De asemenea vom analiza dacă nu cumva au apărut scurgeri la conducta de aspirație.

Clapeta de sens sau sorbul au scapari;

Dacă după verificare se dovedește că sorbul sau clapeta de sens nu țin apa, permițându-i să curgă înapoi în puț, le vom strânge sau, dacă este nevoie, le vom înlocui.

Sunt scurgeri la conducta de aspiratie;

Atenție la scurgerile conductei de aspirație! Aceasta trebuie verificată și izolată în caz de nevoie. Tot aici trebuie să observăm toate țevile și racordurile sistemului, dar și vasul de expansiune, deoarece orice scurgere periclitează funcționarea hidroforului la capacitate maximă.

 

18 thoughts on “Probleme la hidrofor și rezolvarea lor

 • Buna ziua,
  Am un hidrofor cu o electropompa de suprafata de 1,3 kw, autoamorsanta, la care am montat un presostat electronic. Desi presostatul este reglat pe minim, presiunea care rezulta este de 5 bar, prea mare dupa parerea mea. In plus, odata cu apa la robinet iese si aer. Ce pot face?
  Multumesc

  Reply
  • Buna ziua, ce presostat electronic ati montat ?

   Reply
 • Am nu hidrofor cu motorul de o.600kw acum de ceva timp nu pornește mereuși cand mai pornește are oturatie mică și se încălzește , uneori funcționează bine (normal).Car ar fi cauzele acestorsimtome!?

  Reply
  • Daca este un produs comercializat de Romstal, va recomandam sa luati legatura cu Dispeceratul National de Service

   NON STOP: Tel: 0372.123.123 sau 08010.123.123 ( Apelabil doar din Reteaua Telekom )

   Reply
 • Buna ziua,

  Eu am o pompa E.SYBOX MINI. Inainte de intrare am un filtru de sediment, la iesire alt filtru apoi dedurizator.
  In timp apare aer in filtrul dinainte de intrare, ceea ce cred eu ca face pompa sa functioneze la turatii mari ca sa compensez.
  Imi puteti spune cateva cauze al acestui lucru?
  O legatura prin care sa traga aer, cumva?
  Multumesc

  Reply
  • Din descrierea dvs. nu prea am inteles componenta instalariei de apa. Imi imaginez ca E. sybox mini trage dintr-un rezervor tampon. Rezervorul poate fi alimentat dintr-un put sau din reteaua publica. In ambele cazuri pe conducta care alimenteaza rezervorul se monteaza atat filtrul de sedimente cat si dedurizatorul asfel incat in rezervor am apa complet filtrata si dedurizata.Din rezervor trag cu E.SYBOX MINI si o trimit la consumatorii casnici. Pe conducta de refulare se v-a monta doar un vas de hidrofor de cca.20 litri pentru a estompa eventualele lovituri de berbec care apa la consumuri foarte mici. Aerul care apare in instalatie se evacueaza prin armaturile montate pe obiectele sanitare pentru ca instalatia este de tip “instalatie deschisa ” si nu inchisa ca in cazul instalatiilor de incalzire.

   Reply
 • Buna. Am si eu un hidrofor l-am avut la un bazin de 1t si a mers in parametri normali 1.6 declansa si la 3 bari se oprea. Acum mi-am facut o fantana are 10m. Am facut camin dar din pacate nu tragea apa. vazând asa am facut la 6m un suport in fantana si toata instalatia la adancimea respectiva. Am sorb la 20cm de fundul fantanii si supapa de sens care a fost instalata deja dinainte de fantana pe hidrofor. Problema este ca nu urca mai mult de 1.2 bari presiunea. Am 1.5atm in perna de aer ca am verificat iam schimbat si alt manometru nou tot asa. Ce sa fie oare!! De ce nu urca presiunea! Am apa la robinet afara dar nu presiune! Am la hidrofor si robinet de inchis toata instalatia tocmai sa vad daca am consumatori si pe inchis el nu mai urca de la 1.2 bari nici in ruptul capului… Multumesc!

  Reply
  • Buna ziua, din descrierea facut de dvs. nu putem intelge problema pe care o aveti la instaltia dumnevoastra. Va recomandam sa mergeti intr-un magazin Romstal.

   Reply
 • Buna ziua,

  Am un hidrofor care timp de un an a functionat fara probleme ! Acum ma confrunt cu urmatoarea problema : din 10 in 10 secunde, fie ca are consumatori conectati sau nu, porneste scurt si se opreste imediat, fara sunete ciudate.
  Ma puteti ajuta cu un sfat ?

  Reply
  • Buna ziua

   Refaceti presiunea in vasul de hidrofor.

   Reply
 • Buna ziua,

  Hidroforul meu refuza sa mai porneasca singur. Porneste numai daca il lovesc in zona cu ventilul.
  Imi puteti spune ce poate avea?
  Multumesc frumos.

  Reply
 • Buna ziua! Am un hidrofor nou cu motor de 800 W. Problema este ca curg 5 l de apa apoi se oprește brusc, nu mai baga apa iar dupa 3 minute porneste din nou. Va multumesc!

  Reply
 • Buna ziua!
  Folosesc o pompa hidrofor DAB 132 impreuna cu un vas de expansiune de 100 Litri.
  Am refacut recent presiunea aerului in vas la 1.4 Bari.
  Presostatul este reglat sa porneasca pompa la 2 bari si sa inchida la 3.6 bari.
  Intre porniri, pompa merge cam 10 secunde si baga aproximativ 6-7 litri de apa.
  Este normal sa bage atat de putin la un vas de 100 litri ?

  Reply
 • buna ziua….am un hidrofor care porneste des…se aude si se simte la mina la acel furtun care face legatura intre pompa si vasul de expansiune cum se pierde apa..pute.ti sami spuneti care este cauza…sorbul este schimbat nou

  Reply
 • Buna ziua,
  am un hidrofor ANDC APM 200/25, producator SPERONI, care are momente cand porneste mai greu sesizand totodata si o cadere mare de tensiune in casa (cadere de la 238-240 Volti la 223-225 Volti), la acea ,,opinteala” in a porni. Se aude un sunet gen ,,mormait”, o greutate de pornire, sunet care apare uneori la 7-8 porniri consecutive.
  De la ce poate fi aceasta manifestare? Sa fie de la presostat, poate s-au ,,coclit” contactii sau din cauza condensatorului (am vazut prin alte postari ca exista si un condensator pus pe circuit intr-o cutie de plastic) ?
  Va multumesc anticipat pentru ajutor si indicatii.

  Reply
 • BUna ziua, la pornirea hidroforului, pentru cateva secunde scade presiunea apei la robinet (ca si cum ar trage apa inapoi) apoi aceasta revine la normal. Acest lucru se intampla la un hidrofor nou cumparat ce inlocuieste un alt hidrofor utilizat fara probleme majore 10 ani. Multumesc.

  Reply
 • Buna ziua am un hidrofor care baga apa dar nu se mai oprește merge intruna

  Reply
 • Buna ziua,
  Am o pompa sumersibila care are montat un presostat care nu merge; tot porneste si opreste pompa incontinuu. Oare care sa fie problema?
  Multumesc de un eventual raspuns.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *