Pompele de căldură – Investiție cu avantaje nemăsurate

Desi in Romania par a fi produse noi, nu atat de utilizate, pompele de caldura reprezinta o solutie eficienta cand ne referim la imbinarea economisirii costurilor cu incalzirea cu producerea ecologica a caldurii. In Statele Unite, Europa de Vest sau in tarile scandinave, acestea din urma recunoscute pentru vremea inchisa, astfel de dispozitive sunt utilizate de zeci de ani cu rezulate excelente. De ce? Deoarece energia utilizata de o pompa de caldura este disponibila in mediu nelimitat si gratuit. Astfel investitia initiala, una care poate parea mare, se poate amortiza rapid datorita costurilor scazute de intretinere si functionare.

Nu uitati!

Aerul sau pamantul reprezinta surse de caldura gratuite, disponibile in cantitati nelimitate.

Ce este pompa de caldura?

Pompa de caldura este un dispozitiv cu ajutorul caruia se transporta caldura de la sursa la un radiator, la un ventiloconvector, la elementele unui sistem de incalzire prin pardoseala sau la un schimbator de caldura, folosind lucru mecanic. Functionarea pompelor de caldura se bazeaza pe proprietatile unui fluid la schimbarea starii de agregare, mai precis la lichefiere si evaporare. Cele mai intalnite modele de pompe de caldura extrag caldura din aer, apa sau pamant.

Asadar, utilizand un sistem de încalzire de acest gen veti reusi sa deveniti independenti de combustibili fosili, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 si la protectia climei. Tot cea ce veti necesita va fi doar o cantitate redusa de energie electrica. E bine de stiut ca pompele de caldura vor produce de pana la cinci ori mai multa energie decat vor consuma.

Principiul de functionare al pompelor de caldura este acelasi cu al frigiderului, numai ca in sens invers. In cazul frigiderului acesta preia caldura din interior si o impinge in afara, in timp ce la pompe se intampla invers.

E bine de stiut ca pompa de caldura poate fi folosita atat in anotimpul cald, pentru a raci aerul din locuinta, cat si iarna, pentru a-l incalzi. Stim ca am tot amintit de incalzire, insa pompa este demna de luat in seama si pentru climatizarea pe timpul verii datorita modului eficient prin care realizeaza acest lucru. Pompa de caldura introduce in pamant caldura preluata din cladire si o inmagazineaza pentru a creste eficienta incalzirii pe timpul iernii. Inteligent, nu? Alt avantaj pe care il au pompele de caldura il reprezinta prepararea de apa calda menajera disponibila pe tot parcursul anului.

WPL – pompe de caldura aer / apa cu montaj in interior sau in exterior, puteri intre 13 si 23 de KW
WPL – pompe de caldura aer / apa cu montaj in interior sau in exterior, puteri intre 13 si 23 de KW

La Romstal avem disponibile o serie intreaga de pompe de caldura si accesoriile necesare functionarii corespunzatoare a acestora. Veti putea gasi pompe de caldura aer-apa sau sol-apa de la producatori precum STIEBEL ELTRON, MIDEA, MITSUBISHI ELECTRIC si multi altii.

Pompele de caldura aer-apa utilizeaza aerul exterior sau aerul recuperat ca sursa primara de energie. Pompele de caldura sol–apa se bazeaza pe sol drept sursa de energie primara. Acestea preiau energia prin colectori sau prin sonde verticale. Este vorba despre energia solara acumulata in straturile superioare ale pamantului.

Achizitionand o pompa de caldura veti avea parte de economii considerabile la factura de incalzire dar si de un confort ridicat. Cum? Extrem de simplu! Intai, nu va mai trebui sa va preocupati cu achizitia, depozitarea si alimentarea de combustibili cum se intampla de exemplu in cazul cazanelor. Mai apoi, nu va mai trebui sa strangeti nici un fel de resturi, precum se intampla in cazul sistemelor de incalzire care functioneaza prin arderea combustibilului solid.

Marii producatori ai pompelor de caldura investesc constant in imbunatatirea si cresterea performantelor. Iata de ce va invitam sa faceti o alegere ecologica si eficienta care va va imbunatati considerabil ritmul de viata. Veti controla rapid, intuitiv si simplu toti parametrii care va intereseaza de la temperatura interioara a locuintei pana la cea a apei calde.

Sugestii de pompe de caldura

POMPA DE CALDURA AER-APA MIDEA ACM "COMBO", 1.5KW, REZERVOR 190LT EMAILAT

Aerul reprezintă o sursă de căldură gratuită, disponibilă în cantităţi nelimitate. În pompele de căldură, se poate utiliza ca sursă de căldură doar aerul exterior, care este circulat prin tubulaturi cu ajutorul unui ventilator. Pompele de caldura aer-apa Midea prezinta mai multe functii. Una dintre acestea este reprezentata de functia de incalzire, care se realizeaza prin radiatoare, ventiloconvectoare sau sistem de incalzire in pardoseala. Pompele Midea sunt utilizate si pentru racire, prin intermediul unitatii ventiloconvectoare. De asemenea, cu ajutorul unui boiler, acestea pot produce si apa calda menajera.

 

Avantajele utilizarii pompelor de caldura aer-apa Midea ca sursa de incalzire:

 • Diminuare considerabila a emisiilor de CO2
 • Un grad ridicat de eficienta si economie de energie
 • Functionare optima, indiferent de conditiile meteorologice
 • Confort superior in cazul utilizarii incalzirii in pardoseala, acesta fiind benefic pentru circulatia sangelui si a intregului metabolism
 • Operare simpla si automatizata datorita interfetei user friendly
 • Durata de viata indelungata

Intr-un circuit închis, la temperaturi joase, un agent de lucru  este evaporat, comprimat, lichefiat şi dilatat, în mod alternativ. În vaporizator se află agentul frigorific în stare lichidă la o presiune joasă. Acesta are o temperatură mai mică decât temperatura sursei de căldură. Astfel, căldura este transferată de la sursa de căldură la agentul frigorific, determinând evaporarea acestuia din urmă. Agentul frigorific în formă gazoasă este comprimat în compresor la o presiune ridicată şi se încălzeşte puternic, astfel încât temperatura acestuia după comprimare este mai mare decât temperatura necesară pentru încălzire şi prepararea acm. Energia produsă de compresor este, de asemenea, transformată în căldură, fiind transferată agentului frigorific. În interiorul condensatorului, agentul frigorific foarte fierbinte şi aflat sub înaltă presiune cedează sistemului de încălzire (radiator de căldură) întreaga căldură, atât cea provenită de la sursa de căldură, cât şi energia de lucru a compresorului preluată sub formă de căldură. În acest fel, agentul frigorific se răceşte puternic şi trece din nou în stare lichidă. În faza următoare, agentul frigorific ajunge prin ventilul de expansiune înapoi la vaporizator. În ventilul de expansiune are loc expansiunea la presiunea iniţială.

Întreg procesul poate fi inversat pentru climatizarea cladirii in anotimpul cald.

 

POMPA DE CALDURA AER-APA PHNIX, INCALZIRE/RACIRE, REVERSIBILA PASRW060SB-D-PS 17KW

Încălzirea apei se poate realiza cu ajutorul unei pompe de căldură. Puteți utiliza una care funcționează pe principiul extragerii căldurii din aer, pentru a o transfera apei. această modalitate de încălzire a apei prezintă multe avantaje. În primul rând consumul de energie este unul foarte redus. Energia produsă este de cinci ori mai mare decât energia consumată.

Pompele de căldură sunt dispozitive considerate a fi ecologice. Acest lucru este foarte important, deoarece tehnologia tinde spre această direcție tot mai mult. Echiparea casei în mod ecologic este un deziderat ce devine tot mai prezent în viața noastră. Alegerile pe care le facem trebuie să țină cont și de acest aspect. Astfel, asigurăm un mediu mult mai sănătos, și putem găsi alternative mult mai diverse pentru sursele de energie.

 

Există multe zone, chiar regiuni, care nu pot beneficia cu ușurință de aportul combustibililor fosili. În astfel de situații se poate întrebuința cu succes o variantă alternativă. Pompa de căldură poate funcționa cu succes acolo unde părea imposibil să se găsească o soluție viabilă. Țările nordice utilizeză acest sistem de zeci de ani cu deplin succes. Un exemplu ce ar trebui urmat în privința inovațiilor.

Utilizând o cantitate mică de energie electrică, această centrală furnizează suficientă energie pentru asigurarea încălzirii apei menajere. Este ideală ca alternativă în locul utilizării centralelor tradiționale, fiind o investiție mult mai rentabilă. Costurile lunare se vor reduce substanțial, iar astfel puteți contribui la protejarea mediului înconjurător. Diminuarea poluării este foarte importantă pentru lumea în care trăim, pentru a putea să ne asigurăm un viitor mai sănătos.

Este imporatnt să avem la dispoziție cât mai multe posibilități de alegere în ceea ce privește sursele de energie. Astfel obținem mai multă independență energetică, ne asigurăm condițiile propice traiului modern și putem beneficia de resursele care ne avantajează. Nu toate regiunile sunt dotate și echipate pentru a permite utilizarea gazului natural, în astfel de cazuri este foarte indicat să apelăm la surse de energie regenerabilă. Pompa de căldură aer-apă de la PHNIX reprezintă o astfel de variantă și este o soluție pentru a preîntâmpina și a depăși astfel de neajusuri.

 

POMPA DE CALDURA SOL-APA HISEER INCALZIRE/RACIRE, REVERSIBILA, BHP13/B 12.5KW

Eficiența energetică foarte ridicată fac din pompa de căldură sol-apă de la HISEER una dintre cele mai ecologice și rentabile soluții pentru încălzirea apei. Pompa poate fi utilizată atât pentru prepararea apei calde menajere, cât și pentru încălzirea locuinței. Există și opțiunea ca aceasta să funcționeze și ca sistem de răcire a încăperilor, prin preluarea căldurii din interior și expulzarea acesteia spre exterior. În acest fel putem beneficia de un climat ambiental perfect indiferent de anotimp și de vremea de afară.

Principiul de funcționare al pompei de căldură este de a extrage căldura din sol de la anumite adâncimi și a o transfera către agentul termic care circulă prin instalație. Energia geotermală este una dintre formele de energie regenerabile și disponibile fără nici un alt cost. Scoarța terestră înmagazinează energie provenită din precipitații și radiație solară, energie ce poate fi redistribuită sub formă de căldură prin pompa de căldură. Întreg mecanismul de funcționare consumă foarte puțină energie pentru a fi pus în funcțiune, reducând considerabil cheltuielile lunare pentru facturi. În cazul răcirii, procesul se inversează, iar căldura este extrasă din interior. Astfel se crează răcoare în încăperi atunci când afară temperaturile sunt caniculare.

Amortizarea investiției în pompa de căldură depinde de suprafața pe care dorim să o utilăm. Cu cât suprafața este mai mare cu atât investiția este mai mică. În general durează 5-6 ani pentru o locuință obișnuită pentru amortizarea costurilor, iar efectele sunt resimțite imediat. Costurile sunt radical diminuate încă din prima luna de utilizare. Randamentul crescut al pompei de căldură sol-apă este dat în mare parte și de metoda de redare a căldurii. Astfel, este recomandată utilizarea unui sistem de încălzire prin pardoseală sau perete, care necesită o temperatură mai scăzută a agentului termic de max 40 grade celsius, pentru ca pompa să lucreze în parametrii săi optimi.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

3 thoughts on “Pompele de căldură – Investiție cu avantaje nemăsurate

 • 15 February, 2018 at 15:02
  Permalink

  Am publicat de curand un ghid complet despre pompele de caldura.
  Întrebări Și Răspunsuri Despre Pompe de Căldură – Ghidul Complet

  Deja sunt comentarii cum ar fi:
  – Cat costa o pompa de caldura?
  – Care pompa de caldura este mai buna?

  Va invit sa vedeti ghidul prezentat, si poate chiar sa raspundeti in functie de parerea dumneavoastra.

  Multumesc.

  Cosmin

  Reply
 • 23 November, 2018 at 01:36
  Permalink

  salut la ce pret sunt pompele functioneaza si pe baza de panou solar? cam cate panouri solare trebuie de exemplu la 170mp incalzire iarna vara si apa menajeara

  Reply
  • 27 November, 2018 at 08:27
   Permalink

   Buna ziua, pentru a calcula necesarul de caldura si implicit necesarul de panouri solare este nevoie de calcule exacte ce presupun si alte informatii precum izolatia sau zona in care este amplasat imobilul. Pentru calcule exacte va recomandam sa mergeti intr-un magazin Romstal pentru a discuta cu un inginer de vanzari.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *