Panouri solareSolutii Eco

Panouri solare cu tuburi vidate sau plane? Avantaje, dezavantaje și sfaturi de achiziție

Panourile solare au misiunea de a transforma energia solară în energie termică. Având în vedere costurile din ce în ce mai mari cu facturile la utilitățile esențiale dintr-o locuință, cu ajutorul panourilor solare poți avea atât apă caldă menajeră, cât și încălzire. Așadar, obții un confort termic la prețuri mai mici și, în plus de asta, protejezi mediul înconjurător datorită proprietăților ecologice de funcționare. În acest articol vorbim despre tipurile de panouri solare, cu avantajele și dezavantajele lor, pe care le poți achiziționa și monta pe acoperișul casei tale.

Panouri solare cu tuburi vidate

Acest tip de panouri solare permit captarea energiei soarelui în tuburi vidate, care pot fi de două tipuri: presurizate sau nepresurizate.

Tuburile vidate presurizate, cu un controler care necesită conectarea la o sursă de energie electrică, sunt indicate pentru a fi utilizate tot timpul anului, dar numai în măsura în care ai montat un boiler cu doua serpentine în interiorul locuinței. Fără boiler, doar cu rezervor exterior deasupra tuburilor, iarna există riscul ca țevile de alimentare să înghețe și să se spargă. Aceste panouri, deși mai bune ca nivel de presiune a apei, necesită un montaj specializat și o mentenanță corectă.

Tuburile vidate nepresurizate, care funcționează fără vreo sursă de energie electrică, cu apa caldă care cade gravitațional din rezervorul exterior, vor funcționa din primăvară până toamna târziu, adică circa 8 luni pe an. Acestea sunt cele mai populare panouri solare la noi în țară, având costuri accesibile de achiziție, fiind ușor de montat și întreținut, fără complicații tehnice.

Eficiență tuburi vidate

Eficiența panourilor solare cu tuburi vidate este cu până la 40% mai mare decât a celor cu suprafață plană, despre care vom discuta mai jos. Atenție însă, contează calitatea fabricației și producătorul.

 

Avantaje și dezavantaje panouri solare cu tuburi vidate

 • Eficiență constantă pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Forma cilindrică a tuburilor are avantajul de a colecta raze solare în decursul întregii zile.
 • Prezintă o izolație termică (vid) eficientă împotriva vântului și temperaturilor joase (sub 0 grade), astfel că reușesc să fie eficiente și atunci când este frig afară. Teoretic, prin vid, pierderile de căldură nu există. Mai mult, placa de absorbție are un strat selectiv care împiedică pierderea de căldură prin radiație termică.
 • O înlocuire tub panou solar se realizează relativ ușor și, mai important, fără a necesita golirea sistemului.
 • Durată de viață mai îndelungată, deoarece are o rezistență la uzură mai mare.

👉 Descoperă oferta noastră de PANOURI SOLARE CU TUBURI

Panouri solare plane

Acest tip de panouri solare captează energia soarelui pe o suprafață plană (fibră de sticlă), cu o absorbție netedă.

Eficiență panouri solare plane

Eficiența panourilor solare plane este oarecum apropiată de cea cu tuburi vidate, însă doar în zilele călduroase din an. Altfel spus, eficiența lor este maximă în zilele de vară sau la miezul zilelor însorite din restul anotimpurilor.

 

Avantaje și dezavantaje panouri solare plane

 • Au un randament maxim atunci când razele solare cad perpendicular pe suprafața plană care le caracterizează. Strict din această perspectivă, randamentul poate fi superior celor cu tuburi colectoare. Totuși, contează foarte mult și tehnologia absorberului utilizat, respectiv elementele constituente ale acestuia (cupru-cupru, cupru-aluminiu).
 • Panourile solare plane nu sunt foarte eficiente în perioadele cu temperaturi exterioare scăzute. Așadar, iarna te vei confrunta cu unele pierderi de căldură. Totuși, ele vor produce apă caldă și în anotimpul rece.
 • În zonele predispuse la ninsori, suprafețele plane ale panourilor se curăță mai repede de zăpada depusă, care afectează funcționarea oricărui tip de panouri solare. Putem spune că planeitatea lor este un avantaj clar în acest context.
 • Cum sunt și clienți care țin la estetica acoperișului casei, panourile solare plane sunt evident mai aspectuoase.
 • Intervențiile de reparații sau înlocuire a panourilor necesită golirea sistemului. Un panou solar plan defect se înlocuiește în totalitate.

👉 Descoperă oferta noastră de PANOURI SOLARE PLANE

Sfaturi de achiziție panouri solare

Panourile cu tuburi vidate se pretează excelent locuințelor care au nevoie de multă apă caldă menajeră, la temperaturi ridicate, pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, ele sunt o soluție foarte bună pentru cei care vor să aducă și un aport în încălzirea centrală a locuinței, îndeosebi alături de un sistem de încălzire în pardoseală.

Panourile cu suprafață plană pot fi ideale pentru casele de vacanță de la munte sau pentru locuințele din zonele montane, unde ninge des iarna. De asemenea, prin faptul că se pot integra în acoperiș, sunt excelente pentru clienții exigenți care vor un design exterior modern al casei.

👉 Asigură-te că ai și ACCESORII PANOURI SOLARE de calitate!

Mai ține cont și de următoarele aspecte:

 • Ia în calcul consumul aproximativ al locuinței, respectiv numărul de persoane care necesită să fie deservit de sistem;
 • Evaluează randamentul energetic, durata de viață, dar și o garanție confortabilă care trebuie oferită, în primul rând, de producător, nu de furnizor sau firma de montaj;
 • Adresează-te unor producători și furnizori de încredere, cu experiență în domeniu;
 • Apelează la specialiști care să monteze panourile solare dorite. Aceștia te vor lămuri și cu toate datele tehnice care îți sunt neclare;
 • Ai în vedere și calitatea echipamentelor și accesoriilor folosite pentru furnizarea apei calde menajere, precum boiler, pompă recirculare, țevi, racorduri, izolație etc.

Una peste alta, producția de energie termică anuală a celor două tipuri de panouri solare poate fi similară. Ambele soluții sunt eficiente, în funcție de context, nevoi și buget. Dincolo de investiția inițială pe care trebui să faci, care se va amortiza ușor în timp, te vei bucura de confortul termic de acasă.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Panouri solare cu tuburi vidate sau plane? Avantaje, dezavantaje și sfaturi de achiziție

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *