Panouri solareSolutii Eco

Panou solar presurizat versus nepresurizat – informații utile pentru o alegere inteligentă

Panou solar presurizat versus nepresurizat - informații utile pentru o alegere inteligentă

Lumea actuală este caracterizată de numeroase probleme economice, printre care se numără creșterea prețului la energie, această tendință fiind una care va caracteriza viitorul apropiat. Din această cauză tot mai multe persoane, proprietari de locuințe sau de afaceri, aleg să utilizeze diferitele tipuri de energii regenerabile pentru micșorarea facturilor la curent electric. Printre opțiunile disponibile se numără panourile solare care produc apă fierbinte, tehnologie la îndemână, care oferă înalt grad de eficiență. 

Panourile solare sunt disponibile în variantele presurizate și nepresurizate, fiecare dintre ele având propriile avantaje și dezavantaje. Cunoașterea unor informații în legătură cu modalitatea de funcționare și cu diferențele dintre cele două tipuri de panouri solare, precum și despre avantajele și dezavantajele lor oferă posibilitatea unei alegeri informate. Pe baza acestor elemente este posibilă realizarea unei opțiuni corespunzătoare, care să evite apariția unor probleme în timpul utilizării ulterioare a sistemelor de energie solară.  

Cuprins:

  1. Panou solar presurizat vs nepresurizat – informații generale

1.1. Ce înseamnă panou solar presurizat sau nepresurizat

1.2. Principiile de funcționare ale panourilor solare pentru apă caldă presurizate vs nepresurizate

  1. Panouri solar nepresurizate vs presurizate – avantaje și dezavantaje

2.1. Diferența dintre panourile solare presurizate vs. nepresurizate

2.2. Avantajele și dezavantajele panourilor solare presurizate si nepresurizate

  1. Recomandări pentru alegerea variantei potrivite dintre panourile solare presurizate și nepresurizate pentru evitarea unor probleme 

1. Panou solar presurizat vs nepresurizat – informații generale

1. Panou solar presurizat vs nepresurizat - informații generale

Investiția într-un sistem solar este o modalitate recomandată pentru reducerea cheltuielilor lunare la utilități. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, se poate produce apă caldă menajeră în perioadele cu temperaturi ridicate sau chiar pe tot timpul anului. Înainte de a face orice investiție, specialiștii recomandă o informare argumentată în legătură cu principiile de funcționare ale sistemelor solare presurizate și nepresurizate, dar și a altor elemente cum ar fi costurile inițiale, întreținerea, durabilitatea și eficiența energetică a fiecărei variante. 

1.1. Ce înseamnă panou solar presurizat sau nepresurizat

Soarele oferă cantități impresionante de energie ce pot fi utilizate prin intermediul diferitelor tehnologii disponibile. În afară de sistemele fotovoltaice, formate din panouri și accesorii de montaj pentru panouri fotovoltaice ce produc energie electrică direct de la soare, există și tehnologia panourilor solare ce folosesc căldura astrului în vederea obținerii apei calde. 

Modalitatea aceasta de încălzire a apei este folosită de multă vreme, dar în ultimii ani au fost dezvoltate două variante cu eficiență ridicată, scopul inovațiilor fiind de a crește eficiența și de a permite generarea apei calde menajere nu doar în zilele cu temperaturi ridicate în termometre, ci pe tot parcursul anului. 

În urma acestor eforturi au rezultat două tipuri diferite de panouri solare, cele nepresurizate și cele presurizate. Panourile solare nepresurizate sunt echipamente care funcționează pe baza unui principiu fizic numit principiul termosifonului. Apa este un lichid care are densități diferite în funcție de temperatură. Astfel, cu cât este mai caldă, cu atât are o densitate mai redusă, ceea ce înseamnă că se va ridica spre straturile superioare. 

Un astfel de sistem este format din mai multe colectoare solare prin care apa circulă și dintr-un rezervor de stocare a apei calde amplasat în partea superioară a dispozitivului. Sub acțiunea razelor soarelui apa încălzită în zona colectoarelor se ridică în mod natural către rezervor, în timp ce apa rece coboară pentru a fi încălzită, ciclul repetându-se într-un mod nepresurizat. 

Varianta de panouri presurizate este o soluție avansată, pentru că performanțele și eficiența sunt superioare variantei nepresurizate. Datorită menținerii apei din instalație la o presiune constantă, panourile solare de acest fel reușesc să ofere apa caldă în mod fiabil și stabil. Sistemul presurizat este compus tot din colectoare solare și rezervor de stocare ca și sistemul nepresurizat, însă în acest caz rezervorul este închis și presurizat, circulația apei fiind realizată cu ajutorul unei pompe electrice. 

1.2. Principiile de funcționare ale panourilor solare pentru apă caldă presurizate vs. nepresurizate

Panourile solare pentru încălzirea apei sunt dispozitive din ce în ce mai utilizate de către proprietarii de locuințe și de afaceri, pentru că în urma unei investiții inițiale limitate oferă cantități însemnate de apă caldă menajeră o bună perioadă a anului sau chiar pe tot parcursului acestuia. Cele două variante funcționează după principii diferite, deși în spatele funcționării lor stă energia generată de soare. 

Panourile solare nepresurizate sunt dispozitive simple, ce funcționează pe baza diferențelor de densitate dintre apa caldă și apa rece. Astfel, apa intră în sistem la o temperatură redusă, trecând prin colectoarele solare care au rolul de a absorbi energia solară și de a o transmite către lichid. Concomitent cu ridicarea temperaturii apa devine mai puțin densă, ceea ce o face să se ridice către partea superioară a dispozitivului, acolo unde este plasat un rezervor nepresurizat (deschis spre atmosferă). Acest principiu permite producerea de apă la temperaturi destul de ridicate, doar în perioadele în care temperaturile atmosferice sunt situate peste zero grade (în cazul în care temperatura este sub limita de îngheț, apa din sistem îngheață și poate sparge colectoarele solare). 

Panourile solare presurizate sunt o variantă complexă, ce cuprinde mai multe componente decât cele nepresurizate. Principala diferență dintre cele două variante este reprezentată de presurizarea întregului sistem, acesta fiind închis. Datorită acestei proprietăți apare posibilitatea ca rezervorul sigilat și presurizat în care se colectează apa fierbinte să fie amplasat oriunde în clădire și nu deasupra panoului ca în cazul primei variante. În afara acestui avantaj se poate menționa și eficiența crescută a sistemului, precum și posibilitatea generării de apă caldă pe tot parcursul anului. 

2. Panouri solar nepresurizate vs. presurizate – avantaje și dezavantaje

Investiția în sistemele solare este recomandată dacă îți dorești să ții sub control costurile legate de energie și să contribui la sănătatea mediului înconjurător. Soarele oferă în mod gratuit și constant energie ce poate fi folosită în numeroase moduri. Printre variantele simple și economice, care se află la dispoziția tuturor, se numără panourile solare pentru apă caldă, disponibile în variantele presurizate și nepresurizate. Luarea în calcul a diferențelor dintre cele două sisteme și a avantajelor și dezavantajelor fiecăruia oferă posibilitatea unei investiții inteligente, care să corespundă așteptărilor, cerințelor și bugetului disponibil. 

2.1. Diferența dintre panourile solare presurizate vs. nepresurizate

Panourile solare pentru apă caldă sunt potrivite pentru anumite situații, variantele nepresurizate și cea presurizate având caracteristici diferite. Cunoașterea acestor diferențe este esențială, pentru că rezultatul final va fi unul optim și va răspunde nevoilor particulare. Principalele diferențe dintre cele două sisteme sunt:

  • Principiul de funcționare. Panourile nepresurizate funcționează pe baza principiului termosifonului (apa caldă se ridică, apa rece coboară), pe când cele presurizate utilizează, de regulă, un schimbător de căldură și un agent termic care circulă prin tuburile colectoare și cedează apoi energia acumulată către apa din rezervor printr-un circuit închis;
  • Instalare și costuri. Panourile nepresurizate au un cost redus și pot fi instalate cu ușurință, pentru că au un număr mai redus de componente. Varianta de panou presurizat implică investiții mai mari, atât în ceea ce privește achiziția, cât și în ce privește instalarea;
  • Eficiență și performanță. Varianta panoului presurizat este mai eficientă prin cantitatea de energie acumulată, dar și prin posibilitatea de funcționare și în perioadele în care temperaturile sunt mai scăzute (tuburile colectoare din instalația nepresurizată sunt pline cu apă ce poate îngheța, pe când în cazul instalațiilor presurizate apa este înlocuită de un agent termic cu o temperatură de îngheț mai redusă decât apa),
  • Durabilitate și întreținere. Varianta nepresurizată are o viață mai lungă și necesită mai puțină întreținere decât cealaltă;
  • Aplicabilitate. Varianta de panou nepresurizat este ideală pentru utilizare casnică, în regiuni cu climă moderată, pe când cealaltă este potrivită aplicațiilor comerciale sau rezidențiale complexe, unde este nevoie de alimentare la presiune înaltă cu apă caldă.  

2.2. Avantajele și dezavantajele panourilor solare presurizate si nepresurizate

Energia solară este un tip de energie utilizat tot mai des pentru încălzirea apei destinate locuințelor și clădirilor comerciale. Motivul este dat de caracterul ecologic și economic al dispozitivelor ce folosesc căldura emisă de soare pentru producerea apei calde menajere. Majoritatea dispozitivelor ce pot fi procurate în acest scop sunt de tip nepresurizat și presurizat, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje ce trebuie să fie puse în balanță pentru a îndeplini cu precizie nevoile specifice ale fiecărui utilizator. 

Panourile solare nepresurizate sunt varianta cea mai economică în ceea ce privește bugetul necesar, fiind astfel utilizate în special în gospodăriile individuale pentru a suplimenta producerea de apă caldă cu ajutorul altor dispozitive precum centralele termice sau boilerele electrice. 

Printre avantajele acestei opțiuni se numără instalarea simplă și necostisitoare (numărul componentelor este redus), nu conțin piese mobile, ceea ce reduce riscul apariției de defecțiuni, iar întreținerea ulterioară este minimă, ce poate fi executată fără echipamente speciale. Mai mult decât atât, performanțele sunt optime cu condiția ca ele să fie plasate în zonele cu temperaturi moderate și ridicate. Se va ține cont și de dezavantajele variantei, anume sensibilitatea la îngheț (apa din colectoare poate îngheța, ceea ce provoacă daune), presiunea scăzută a apei din sistem și necesitatea amplasării unui rezervor masiv deasupra colectorului (probleme tehnice și estetice). 

Panourile solare presurizate sunt considerate ca vârf de gamă a sistemelor de energie solară pentru apă caldă datorită numeroaselor avantaje, printre care pot fi amintite eficiența crescută, indiferent de condițiile climatice, presiunea ridicată a apei generate și flexibilitatea de instalare datorită posibilității plasării rezervorului de apă în orice zonă și nu deasupra panoului. Printre dezavantaje pot fi amintite costurile inițiale mai mari, necesitatea unor echipamente suplimentare, cum ar fi pompele și schimbătoarele de căldură și întreținerea complexă. Mai mult de atât, avariile posibile sunt mai multe decât în cazul variantei nepresurizate. 

3. Recomandări pentru alegerea variantei potrivite dintre panourile solare presurizate și nepresurizate pentru evitarea unor probleme

Utilizarea energiei solare pentru producerea apei calde poate să aducă eventuale probleme tehnice și financiare, evitarea acestora putând fi făcută cu ușurință printr-o alegere informată a variantei potrivite. Panourile solare presurizate și nepresurizate sunt recomandate în anumite situații și utilizări datorită caracteristicilor distincte. Pentru a selecta sistemul solar în mod corect este utilă luarea în considerare a unor recomandări. Principalii factori ce trebuie luați în considerare sunt:

  • Bugetul disponibil. Persoanele care au la dispoziție o sumă limitată pot opta pentru varianta nepresurizată, deoarece este accesibilă din punctul de vedere al costurilor de achiziție și de instalare. În cazul în care există posibilități financiare mai ridicate se recomandă sistemul presurizat, care oferă avantaje pe termen lung datorită eficienței crescute și a performanțelor superioare;
  • Clima locală. Dacă sistemul va fi plasat în zonele cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului, sistemul nepresurizat va fi suficient. În zonele cu ierni severe, unde temperaturile scad cu mult sub zero grade, vor fi utilizate sistemele presurizate care au un agent termic ce nu îngheață, sistemul putând fi folosit și pe timpul iernii;
  • Necesarul de apă caldă. Sistemele nepresurizate oferă în mod normal o cantitate redusă de apă caldă menajeră, ceea ce le face potrivite pentru locuințele mici sau pentru utilizatorii cu un consum redus. Locuințele mai mari sau clădirile comerciale vor fi aprovizionate în mod eficient cu ajutorul sistemelor presurizate, fluxul de apă caldă fiind constant și la o presiune adecvată;
  • Spațiul disponibil. Sistemele de panouri nepresurizate sunt mai masive din cauza necesității existenței unui rezervor plasat deasupra colectorului solar. În schimb, în cazul variantei presurizate rezervorul poate fi amplasat în orice loc, inclusiv în interiorul locuinței, ceea ce este ideal pentru clădirile în care spațiul de instalare este limitat;
  • Întreținerea și durabilitatea. Panourile nepresurizate sunt recomandate persoanelor care preferă o mentenanță redusă, pe când cele presurizate sunt recomandate celor care nu sunt deranjați de întreținerea lor regulată, în schimbul unei eficiențe mai ridicate.

În afara criteriilor menționate anterior, mai există câteva recomandări specifice. De exemplu, utilizatorii rezidențiali din zonele urbane sunt mai bine deserviți de panourile presurizate, pe când cei din zonele rurale pot obține rezultate optime și cu variantele de panouri nepresurizate. 

În concluzie, folosirea tehnologiei solare pentru generarea de apă caldă este o variantă recomandată persoanelor care vor să reducă nivelul facturilor la utilități și, în același timp, să contribuie la sănătatea mediului înconjurător. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *