Articole recomandate

Oglinda de baie: ghidul complet pentru o alegere potrivită

Oglinda de baie este o necesitate, dar rolul acesteia este mult mai complex decât să ofere o reflexie. Oglinda de baie îmbunătățește aspectul băii, adaugă luminozitate și volum spațiului, accentuează stilul de amenajare și este cea care aduce o notă de eleganță.

Pentru a îndeplini simultan toate aceste funcții, oglinda trebuie să se potrivească atât cu restul elementelor din baie, cât și cu nevoile celor care o folosesc. Astfel, va trebui să alegi forma oglinzii, să stabilești înălțimea și dimensiunile ideale, să optezi pentru oglinzi de baie moderne sau clasice, cu sau fără ramă. Află toate detaliile pe care trebuie să le iei în calcul, din acest ghid.

 

La ce înălțime se pune oglinda de baie

Unul dintre aspectele care au mare importanță în realizarea efectelor funcționale și estetice este înălțimea la care se pune oglinda de baie deasupra chiuvetei. Nu există un răspuns ideal pentru că sunt mai mulți factori care influențează această decizie.

  • Înălțimea utilizatorilor. Oglinda de baie este un element care, mai presus de toate, trebuie să fie funcțional, iar asta presupune ca atunci când stai în fața ei să te încadrezi natural în zona de centru a acesteia. În baia unui copil, de exemplu, poate fi necesar ca oglinda să fie poziționată mai jos decât în baia folosită doar de adulți.
  • Dimensiunea oglinzii. Oglinzile de baie mari vor oferi o reflexie amplă și cuprinzătoare, astfel că înălțimea la care sunt montate va fi direct influențată de suprafața acestora. Pentru o oglindă de baie cu ramă, poziționarea confortabilă nu va lua în calcul grosimea ramei. Indiferent de formă, inclusiv pentru oglinzile de baie deosebite, un detaliu important pentru aspectul estetic este centrarea oglinzii pe verticală, între chiuvetă și corpuri de iluminat sau tavan, dar și pe orizontală, având mereu drept element fix, la care te raportezi, bateria chiuvetei.
  • Distanța față de chiuvetă sau blatul pe care se află aceasta. Deși nu există o regulă strictă, care să stabilească la ce distanță se pune oglinda de chiuvetă, este indicat să existe circa 20-25 de centimetri între marginea oglinzii și cea a chiuvetei, pentru a evita stropirea oglinzii și a ajuta la o întreținere ușoară.

👉 Perfect adaptate ca spațiu de depozitare, modelele diverse de dulapuri pentru baie, cu sau fără oglindă, de la Romstal te vor ajuta să ai mereu o baie organizată și elegantă.

Forma oglinzii din baie

Forma oglinzii din baie depinde de stilul amenajării, dar este direct influențată și de dimensiunea peretelui pe care va fi instalată. Stabilește dacă optezi pentru o chiuvetă unică sau dublă. În cel din urmă caz, poți lua în calcul două oglinzi simetrice sau o singură oglindă supradimensionată.

Modelele de oglinzi pentru baie depind și de dimensiunea băii. Pentru încăperile mici, oglinzile mari sunt prima alegere pentru că vor aduce luminozitate și vor crea senzația de spațiu, în timp ce o baie de dimensiuni mari poate avea oglinzi de orice dimensiune. Cu toate acestea, este necesar a păstra o proporție echilibrată între suprafața băii și cea a oglinzilor. În ceea ce privește funcționalitatea, se poate folosi orice model de oglindă retractabilă de baie.

Specialiștii în design interior recomandă ca în băile colorate sau în cele care folosesc modele îndrăznețe pentru pereți și podele să se opteze pentru o oglindă de baie mai mică (sau chiar două) pentru a nu încărca spațiul prin reflexie. Oglinda mică va lăsa mai mult spațiu pentru dulapurile de depozitare, aplice, elemente de decor. O baie simplă, în culori neutre se va potrivi mereu cu varianta unor oglinzi de baie de comandă, mari, cu forme atipice.

👉 Ești în căutarea unor piese de mobilier adaptate pentru baie? Intră pe Romstal pentru a alege mobilierul de baie dintr-o gamă variată de produse.

 

Oglinda de baie rotundă

O oglindă rotundă pentru baie este cea mai bună soluție pentru băile de dimensiuni mici și medii. Una dintre calitățile pe care le are oglinda de baie rotundă este că va genera senzația de spațiu, fiind în același timp și punctul central care focalizează atenția din baie.

Oglinda rotundă este oglinda clasică, modelul cel mai elegant, care se adaptează perfect pentru toate stilurile de amenajare, începând de la cele clasice până la cel minimalist. Dacă adopți un decor atipic pentru baie, o oglindă rotundă este alegerea ideală pentru a completa designul băii.

Poți lua în calcul inclusiv modelele de oglindă de baie în semicerc sau oglinda de baie semirotundă, dar și pe cele cu linii curbe atipice.

 

Oglinda de baie ovală

Oglinzile de baie ovale sunt o alegere inspirată mai ales în băile moderne, de dimensiuni medii și mici, și varianta optimă pentru a completa estetica unui spațiu amenajat contemporan sau clasic.

Marele beneficiu este că aceste oglinzi ovale sunt concomitent elemente de decor și piese funcționale, devenind un punct central fără efort. Pentru că are un aspect extravagant, oglinda ovală oferă personalitate băii, ceea ce o face ideală în băile neutre, simple, fără elemente distinctive.

Un truc de amenajare care place ochiului este acela de combina oglinda de formă ovală cu obiecte sanitare dreptunghiulare, cu unghiuri drepte, lucru ce va crea armonie și echilibru.

 

Oglinda de baie dreptunghiulară

Prima caracteristică a oglinzilor dreptunghiulare de baie este versatilitatea. Cele dreptunghiulare, cu  varianta oglinzilor de baie pătrate, sunt cele care se pot monta în orice baie, indiferent de dimensiune sau stil de amenajare.

Oglinzile dreptunghiulare sunt cea mai populară formă tocmai pentru că pot fi achiziționate într-o variantă foarte mare de dimensiuni, astfel că se pot adapta la orice suprafață disponibilă. În plus, sunt și cele care pot fi cel mai ușor înrămate, ceea ce le conferă un plus de eleganță și le adaptează firesc la stilul de amenajare al băii.

Mai mult, acestea pot fi montate cu latura lungă pe verticală sau orizontală și oferă o maximă profunzime a reflexiei, mult mai mare decât cea a oglinzilor care au alte forme, indiferent de dimensiune.

Cele mai populare și ușor adaptabile modele sunt:

  • oglinda de baie de 80×100 centimetri, pentru băile medii;
  • oglinda baie de 60×80 centimetri, pentru băile mici sau cele secundare;
  • oglinda de baie de 120×100 centimetri – soluția potrivită pentru o baie mare.

👉 Fiecare baie are nevoie de o oglindă care să se adapteze perfect la stilul și nevoile utilizatorului. Pe Romstal găsești o gamă variată de modele de oglinzi pentru baie.

Elemente suplimentare pentru oglinda de baie

Tocmai pentru că are un rol multiplu în baie, fiind un element funcțional, dar și unul care contribuie substanțial la ambianța generală din baie, oglinda poate primi elemente suplimentare care sporesc ambele funcții. Rama sau lipsa acesteia, oglinda cu dezaburire pentru baie, oglinda de baie cu LED fac din oglinda clasică un element complex.

 

Oglindă cu sau fără ramă

Indiferent de formă, oglinzile pentru baie pot avea ramă. Acest element suplimentar permite sincronizarea oglinzii cu stilul, schema de culori și designul băii și poate da personalitate spațiului. Rama adăugată la oglindă poate avea stiluri diferite și poate fi realizată din lemn, plastic, metal sau chiar din sticlă, unele dintre aceste materiale fiind apte pentru a fi vopsite și/sau lăcuite.

Oglinzile fără ramă, pe de altă parte, au un aspect modern, stilat, mai mult în concordanță cu o estetică minimalistă a băii.

Un alt aspect care poate face diferența este costul. Oglinzile fără ramă tind să fie mai ieftine. Nu poate fi omis nici faptul că a adăuga o ramă la oglinda pe care deja o ai în baie îi va schimba complet aspectul, sporind eleganța spațiului.

 

Oglindă cu dezaburire

Oglinda de baie cu dezaburire sporește substanțial confortul din baie. Sistemul care permite păstrarea clară a suprafeței oglinzii atunci când faci baie sau duș este similar cu cel folosit la luneta mașinii. În cazul oglinzilor, este vorba despre o folie conductoare care se află pe spatele oglinzii și care menține o temperatură constantă ce previne formarea condensului și aburirea oglinzii.

Pentru a funcționa, aceste oglinzi trebuie alimentate la priză, deci, vei avea nevoie de acces la o priză cu protecție pentru umezeală, fixată în baie, sau va fi necesar să treci cablul de alimentare prin perete la o priză din exteriorlul băii. Consumul de energie este unul nesemnificativ, pentru că oglinzile cu dezaburire au un buton de tipul pornit/oprit pentru a pune în funcțiune sistemul de dezaburire atunci când este necesar.

 

Oglinda de baie cu LED

Oglinda de baie cu iluminare este superlativul. Pe lângă aspectul luxos, este și foarte practică, pentru că oferă o strălucire aparte și reflectă o imagine foarte clară, care nu depinde de lumina ambientală sau de alte surse de lumină din baie. Nu poate fi exclus nici faptul că o astfel de oglindă de baie cu lumină încorporată măgulește utilizatorul și face operațiile de rutină de îngrijire (bărbieritul, aplicarea machiajului) extrem de plăcute și confortabile.

Sursele de lumină LED sunt de departe cele mai utile pentru baie, atât pentru că pot imita perfect lumina naturală caldă și rece, cât și pentru că au un consum mic de energie. Oglinda de baie cu bec LED adaugă un aspect decorativ potrivit pentru orice stil de amenajare, oglinzile LED fiind nu doar frumoase, ci și foarte practice. În plus, sistemul LED este de peste 50 de ori mai fiabil decât iluminatul incandescent.

Oglinda cu iluminare ideală este oglinda LED cu dezaburire, care include ambele mari avantaje ale unei oglinzi moderne și funcționale. Există modele diverse de oglinzi cu lumină pentru baie, astfel că orice baie, indiferent de stil, poate beneficia de avantajele acestora.

👉 O baie cu aspect luxos oferă maximum de confort și are toate dotările necesare. Află și de ce sa alegi un vas WC cu functie de bideu.

Deși poate părea o misiune simplă, alegerea oglinzii pentru baie trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, care țin cont de ambianța generală din baie și de nevoile utilizatorului. Așadar, înainte de a opta pentru un model sau altul, este necesar a analiza fiecare dintre elementele care definesc dubla funcție a unei oglinzi: estetică și funcțională.

Sursa foto: Shutterstock.com

One thought on “Oglinda de baie: ghidul complet pentru o alegere potrivită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *