Solutii de Amenajari

Montarea chiuvetei baie/bucatarie

Informatii generale – montare chiuveta

Chiuvetele de baie sau bucatarie au un rol extrem de important in locuintele moderne reprezentand principalele surse de apa pentru acestea. Indiferent ca vorbim de apa pe care o folosim la gatit, la spalat sau chiar pentru baut, cele doua elemente trebuie montate cu grija deoarece vor fi utilizate foarte frecvent. Astfel se vor evita surprize neplacute in functionare. Atentia la detalii atunci cand ne ocupam de operatiunea de montare chiuveta, fie ca e vorba de cea din bucatarie sau de lavoarul de la baie, ne asigura ca acestea vor indeplini exact rolul pentru care au fost instalate.

Lavoar baieOperatiunile prin care veti trece cand vine vorba de montare chiuveta nu sunt dificile sau solicitante. Totusi, daca nu te numeri printe cei priceputi in lucrari de casa recomandam sa apelezi la un specialist in instalatii care sa cunoasca fiecare pas in detaliu cand ne referim la operatiunea montare chiuveta. Acesta va termina rapid si sigur operatiunea de montare a chiuvetei, avand experienta necesara dar si uneltele potrivite lucrarii. Mai mult, acesta va sti sa verifice corectitudinea montajului plus starea componentelor care alcatuiesc instalatia care deserveste chiuveta. Pentru a verifica rapid daca ati montat corect chiuvetele din baie si bucatie veti lasa apa sa curga pentru o perioada de timp si veti observa cu atentie daca exista scurgeri in fiecare zona, fie ca e vorba de sifoane, racorduri sau furtune.

Plan Montare chiuvetaAfla din randurile urmatoare cum se face o montare chiuveta ca la carte!

Montarea lavoarului

Montarea lavoarului de baie se face mai facil decat operatiunea de instalare a chiuvetei de bucatarie. Acest lucru este valabil deoarece lavoarul se monteaza pe cateva tipuri de suport specifice: piedestal (picior, semipicior), consola sau masca de chiuveta (mobilier de baie cu picioare sau suspendat). Evident fiecare tip de montare are specificul ei. Lavoarul de baie este ales in functie de dimensiunea baii. El trebuie sa se potriveasca cu celelalte obiecte sanitare din baie si cu obiectele de mobilier.

Montare lavoarInainte ca lavoarul sa fie fixat, vom monta bateria pe acesta, cu tot cu racordurile de apa. De asemenea vom monta o alta componenta importanta, sifonul. Abia apoi se trece la pozitionarea lavoarului pe perete in apropierea tevilor de apa la care va fi conectat.

Atentie, de obicei se pozitioneaza la o distanta de cel putin 85 de cm fata de podea, dar acest lucru este hotarat si in functie de inaltimea utilizatorilor. Se utilizeaza un creion pentru a marca locul in care se vor efectua gaurile de sustinere. Dupa ce vei utiliza o bormasina pentru a penetra peretele vei monta lavoarul fixandu-l cu ajutorul suruburilor si diblurilor. Nu vom uita sa racordam furtunul flexibil al sifonului la teava de scurgere. Orice instalator, fie el si unul amator, stie ca sifonul trebuie pozitionat in forma de U.

Montare chiuveta cu specialistiIn etapa urmatoare vom conecta furtunurile de alimentare cu apa la bateria ce va fi prinsa pe sau langa lavoar. Si in cazul acestei operatiuni vom lasa apa sa curga pentru a verifica sa nu existe scurgeri. Dupa toate verificarile se poate etansa marginea chiuvetei, daca aceasta este pozitionata langa perete, cu ajutorul unui pistol cu silicon. Daca lavoarul este pozitionat pe blat, neexistand legatura directa cu peretele, puteti face etansare intre blat si perete cu o sina de imbinare (se gasesc in magazinele de mobila). Astfel micile picaturi care vor ajunge pe blat nu se vor scurge in locuri nedorite. In acest moment, operatiunea montare chiuveta baie este finalizata.

Montare chiuveta baieMontare chiuveta de bucatarie

Daca montarea lavoarului este o operatiune relativ simpla, la bucatarie vom intalni cateva elemente care ne vor ingreuna sarcina. Este vorba in primul rand de blatul de bucatarie, cel care va sustine chiuveta propriu-zisa. Este, asadar, necesara decuparea blatului, indiferent de modul in care alegeti sa pozitionati chiuveta. Aceasta poate fi montata deasupra blatului, sub blat, la acelasi nivel cu blatul sau integrata in acesta.

Montare chiuveta sub blatCea mai intalnita metoda de montare a chiuvetei de bucatarie este cea deasupra blatului. Acest lucru se datoreaza faptului ca este cea care are un grad scazut de dificultate in executie. Pentru a instala chiuveta in acest mod trebuie, ca si in celelate cazuri, sa decupati atent blatul. Prima etapa consta in intoarcerea chiuvetei in pozitie inversa, cu fundul cuvei in sus, si trasarea cu creionul a conturului acesteia. Avand in vedere ca dorim sa montam chiuveta deasupra blatului, decupajul va avea suprafata putin mai mica decat a conturului chiuvetei. Putem trasa un nou chenar, in interiorul primului care sa ne ajute la o decupare corecta. Deoarece chiuveta trebuie pozitionata in mijlocul blatului trebuie sa fim foarte atenti cand incepem operatiunea de decupare. Vom aplica gauri cu bormasina in fiecare colt al chenarului desenat. In interiorul acestora vom introduce lama fierastraului pendular (soricel) si vom taia blatul de-a lungul liniilor trasate in prealabil. Pentru un aspect placut puteti netezi marginile obtinute dupa taiere cu hartie abraziva.

Montare chiuvetaChiuveta va fi pozitionata in pozitie normala, peste gol, iar marginile ei vor acoperi perfect orice urma de taiere. Pentru a fi siguri ca apa nu se scurge pe sub marginile chiuvetei in golul blatului se poate aplica un strat de silicon pe marginea chiuvetei. Chiuvetele de bucatarie vin cu cleme care vor ajuta la o fixare sigura de blat.

Majoritatea chiuvetelor vin cu o gaura pentru baterie. Vom avea grija, ca si in cazul lavoarului, ca aceasta sa fie bine prinsa de chiuveta. Daca, in schimb, va doriti o baterie pe blat, va trebui sa decupati din nou blatul in acelasi mod in care am explicat mai sus (stabilirea diametrului bazei bateriei, utilizarea bormasinii si a pendularului).

In cazul montarii chiuvetei sub blat vom fi nevoiti, de asemenea, sa decupam blatul dupa un chenar mai mic decat marimea chiuvetei. Este o lucrare mai dificila dar ea are ca rezultat o chiuveta cu design extrem de placut, sub nivelul blatului.

Tot o lucrare dificila, in care aveti nevoie de ajutorul unui specialist, este operatiunea de montare chiuveta la acelasi nivel cu blatul. In acest caz chiuveta se monteaza, in principiu, tot deasupra blatului, numai ca trebuie prevazute cateva santuri in marginile golului decupat, in care se vor introduce marginile chiuvetei.

Ultima varianta, cea a chiuvetei integrate in blat, reprezinta o metoda putin utilizata doarece blatul si chiuveta trebuie produse din acelasi material si vor fi montate impreuna. Mai clar, cei cu dare de mana, vor putea sa-si comande o chiuveta speciala, cu tot cu blat, care se va monta direct din aceeasi bucata.

Pentru ca montarea chiuvetei sa fie un succes trebuie sa va asigurati ca ati facut o conectare corecta a furtunurilor de apa la robinetii din perete. Se va verifica, de asemenea, racordarea sifonului, sau sifoanelor, daca aveti o chiuveta cu mai multe cuve, la teava de scurgere.

Montare chiuveta la bucatarieSfaturi inainte de achizitionarea unei chiuvete si montare

Daca doriti sa inlocuiti chiuveta veche, cea mai simpla metoda este sa achizitionati una asemanatoare ca dimensiuni. Asadar, masurati dimensiunile chiuvetei vechi si cautati una care sa se incadreze perfect in locul in care a fost montata cea veche. Avantajele sunt multiple in acest caz deoarece locul in a care a fost montata deja o chiuveta va avea acces facil la robinetii de apa sau teava de scurgere.

Montaj chiuveta bucatarieIn cazul in care doriti totusi sa va mutati locul in care aveti chiuveta trebuie sa masurati cu atentie care sunt dimensiunile in care aceasta poate fi integrata, dar si care va fi modul in care veti face legaturile la apa. In acest al doilea caz este important sa apelati la ajutorul unui specialist. Acesta va analiza situatia si va va da cele mai bune sfaturi pentru a va putea pune planul in aplicare.

Chiuveta este un element esential in orice locuinta iar montarea ei corecta, indiferent de locul acesteia, este o operatiune imperativa. Atunci cand va decideti ce tip de chiuveta doriti trebuie sa stabiliti daca aceasta se preteaza incaperii respective din punct de vedere al formei, dimensiunii, materialului de constructie si al accesoriilor. Astfel, dupa masuratori veti sti daca veti achizitiona o chiuveta mare sau un mai mica, una rotunda, patrata sau dreptunghiulara sau chiar una pe colt. Daca la baie avem de cele mai multe ori de-a face cu un lavoar ceramic, dar se intalnesc si varianta de sticla sau chiar piatra, la bucatarie, cea mai intalnita chiuveta este cea din inox. Avem insa si varianta granitului, un material rezistent care satisface si din punct de vedere vizual. Tot aici trebuie sa va hotarati daca aveti nevoie de chiuveta cu mai multe cuve sau cu tocator.

Tot inainte de achizitie, trebuie sa va ganditi cum doriti sa fie bateria care va deservi chiuveta. Aceasta poate fi aplicata pe chiuveta, dar se poata de asemenea si varianta pe blat sau in perete.

Nu in ultimul rand, in momentul in care achizitionati chiuveta va recomandam sa verificati in pachet daca aceasta are in dotare accesoriile necesare montajului.

One thought on “Montarea chiuvetei baie/bucatarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *