Înlocuirea centralei termice – beneficii, montare, potențiale complicații
În numeroase locuințe și clădiri se montează centrale termice, deoarece aceste echipamente oferă căldură și apă caldă menajeră în orice moment, contribuind la obținerea confortul necesar. Echipate cu diverse tehnologii, centralele termice moderne vin la pachet cu eficiență energetică și o cantitare redusă de emisii poluante. Astfel, vechile echipamente au început să fie înlocuite cu unele noi, ce aduc facturi mai mici și efecte negative reduse asupra mediului, micșorând inclusiv riscul de avarii neașteptate.
Schimbarea vechii centrale termice reprezintă o investiție destul de importantă, dar prioritară în multe apartamente sau case din România, mai ales dacă se ține cont de faptul că tehnologia a evoluat și prețurile la energie au tot crescut. Selectarea unei noi centrale, potrivite nevoilor locuinței, se impune de la sine înțeles, așa că articolul de mai jos prezintă o perspectivă detaliată asupra procesului de înlocuire a echipamentului vechi cu unul nou.
În continuare, vei descoperi care este importanța și ce motive pot exista pentru schimbarea centralei termice, ce beneficii poate aduce tehnologia nouă, ce acte sunt necesare pentru a face această înlocuire și în ce constă procesul de selectare a centralei termice noi. De asemenea, vei afla care sunt etapele schimbării echipamentului, la cât timp se impune realizarea acestui procedeu și câteva sfaturi și recomandări cu privire la problemele întâlnite în procesul de înlocuire și la modalitățile prin care pot fi prevenite acestea.
Cuprins:
- Înlocuirea centralei termice – informații generale
1.1. Importanța și motivele pentru înlocuirea centralei termice
1.2. Înlocuirea centralei termice și beneficiile unei tehnologii mai noi
1.3. Acte necesare pentru schimbarea centralei termice
1.4. Procesul de selectare a centralei termice noi pentru schimbarea celei vechi
- Etapele schimbării centralei termice
2.1. Evaluarea prealabilă în vederea schimbării centrale termice
2.2. Înlocuirea propriu-zisă a centralei termice și punerea sa în funcțiune
- Sfaturi și recomandări utile cu privire la problemele întâlnite în procesul de înlocuire și la modalitățile de prevenire a acestora
1. Înlocuirea centralei termice – informații generale
Schimbarea centralei termice în apartament, casă sau într-o clădire cu scopuri diferite poate fi o decizie care să influențeze confortul și eficiența energetică, mai ales dacă se are în vedere faptul că se va înlocui un model mai vechi cu unul nou, modern, cu costuri de operare mai mici și cu efect redus asupra mediului înconjurător. Pe piață există diferite tipuri de astfel de echipamente moderne, cum ar fi centrala termică pe gaz, electrică sau pe lemne și peleți, astfel încât, în funcție de necesități, poți opta pentru un model sau altul.
1.1. Importanța și motivele pentru înlocuirea centralei termice
Schimbarea centralei termice trebuie să fie avută în vedere după o anumită perioadă de timp. Modelele vechi au un consum mai mare, pe când cele de generație nouă oferă economii semnificative la facturile lunare. Chiar dacă modelul mai nou poate fi mai scump, în timp se va recupera, cu siguranță, investiția făcută. Un alt motiv pentru care este necesară înlocuirea centralei este acela că unele dintre componentele sale se pot uza, iar acest lucru poate duce la apariția unor probleme ce necesită reparații mult mai dese și costisitoare.
Uneori, se poate întâmpla ca echipamentul existent să nu mai respecte noile reglementări privind eficiența energetică, iar acest lucru poate duce la apariția unor penalizări sau la obligația de a-l înlocui. În plus, nu poate fi uitat faptul că o centrală termică modernă este dotată cu diferite tehnologii de ultimă oră, care oferă control mai precis al temperaturii și o distribuție uniformă a căldurii.
O centrală termică nouă îmbunătățește confortul și reduce impactul asupra mediului înconjurător, introduce funcții inteligente și poate crește valoarea proprietății. În cazul închirierii sau vânzării proprietății, nu de puține ori s-a observat faptul că viitorii chiriași sau proprietari sunt mult mai atrași dacă există în locuință o centrală termică de ultimă generație.
1.2. Înlocuirea centralei termice și beneficiile unei tehnologii mai noi
De ce trebuie făcută această schimbare la un moment dat? O centrală termică dotată cu tehnologie modernă vine cu numeroase beneficii în viața oamenilor:
- Eficiența energetică este maximizată. Unele modele oferă condensarea ce permite recuperarea căldurii din gazele de evacuare;
- Un echipament modern consumă mai puțin combustibil;
- Nu necesită întreținere pentru o perioadă îndelungată;
- Emite mai puțin dioxid de carbon sau alte gaze toxice și poluante, pentru că arderea se face mai eficient și emisiile sunt controlate;
- Reduce amprenta de carbon și protejează mediul înconjurător;
- Controlează mai precis temperatura și modalitatea de a distribui uniform căldura în toată încăperile locuinței;
- Este fiabilă și durabilă comparativ cu o centrală termică veche;
- Este proiectată pentru a respecta standardele și reglementările actuale.
1.3. Acte necesare pentru schimbarea centralei termice
Pentru a înlocui centrala termică, este important să se respecte anumite reglementări în acest domeniu și să se obțină actele necesare:
- Certificatul de urbanism;
- Autorizația de construcție (doar dacă instalația presupune realizarea unor modificări structurale);
- Proiectul tehnic de instalare realizat de un inginer autorizat;
- Aviz de la furnizorii de gaz și electricitate;
- Aviz de mediu (doar în anumite situații);
- Autorizația de montaj;
- Declarația de conformitate;
- Proces-verbal de punere în funcțiune;
- Cartea tehnică a echipamentului.
1.4. Procesul de selectare a centralei termice noi pentru schimbarea celei vechi
Pentru nevoile specifice ale locuinței sau clădirii, trebuie să se selecteze centrala termică adecvată, ceea ce poate fi considerat a fi un proces destul de complex, mai ales pentru necunoscători. Specialiștii recomandă evaluarea interiorului și a nevoilor acestuia înainte de a se opta pentru un echipament sau altul. Astfel, proprietarul trebuie să determine suprafața totală ce trebuie încălzită, numărul de ocupanți ce vor avea nevoie de apă caldă menajeră, să verifice calitatea izolației și să ia în considerare climatul local.
Următorul pas în procesul de selectare a centralei termice noi este determinarea tipului de combustibil ce va alimenta centrala termică (gaz natural, combustibil lichid, curent electric, biomasă) și selectarea tipului potrivit necesităților: centrala electrică, pe lemne și peleți, pe gaz, convențională, în condensare, cu pompa de căldură etc.
Pentru a găsi tipul de centrală termică potrivit, poți consulta un inginer sau un consultant în instalații termice, acesta evaluând necesitățile și recomandând echipamentul optim. Un rol important îl poate avea și compararea diferitelor modele existente, atât în ceea ce privește costul de achiziție, cât și eficiența energetică sau costurile de întreținere. Garanția este un alt aspect de care se va ține cont în alegerea centralei termice. De regulă, este indicat să se opteze pentru o garanție de minim doi ani pentru piese și manoperă.
2. Etapele schimbării centralei termice
Pentru schimbarea centralei termice, trebuie să se realizeze un plan detaliat, colaborând cu instalatorul și pregătind spațiul pentru a fi accesibil acestuia. Astfel, se vor avea în vedere evaluarea prealabilă, înlocuirea propriu-zisă, punerea în funcțiune și testarea noului echipament.
2.1. Evaluarea prealabilă în vederea schimbării centrale termice
Pentru a fi sigur că instalarea centralei termice va decurge optim și că echipamentul ales va fi potrivit necesităților, este importantă efectuarea unei evaluări prealabile. În general, este nevoie de o verificare a centralei termice vechi pentru identificarea diferitelor probleme cu care se confruntă, dar și a întregului sistem de încălzire (radiatoare, conducte, sistemul de control).
Urmează determinarea necesităților de încălzire (calcularea suprafeței, evaluarea izolației termice, estimarea cerințelor de apă caldă) și analiza energetică a locuinței (trebuie să se verifice care este consumul de combustibil și electricitate, să se identifice perioadele de consum minim și maxim, dar și a punctelor slabe din punct de vedere energetic).
Din acest moment, se poate trece la găsirea unui specialist pentru efectuarea unei evaluări tehnice și pentru oferirea de recomandări personalizate. Se va avea în vedere bugetul, acesta trebuind să cuprindă achiziția produsului, costurile pentru instalare, dar și costurile pentru combustibil sau pe cele de întreținere. Pentru a obține finanțarea dorită se pot lua în calcul creditul bancar, programele de finanțare pentru eficiență energetică sau diferite subvenții și stimulente guvernamentale.
Proprietarul trebuie să își pună la punct un plan de acțiune, să selecteze furnizorii și instalatorii calificați și cu experiență în domeniu și să coordoneze programul de lucru pentru a micșora cât mai mult disconfortul creat în locuință ca urmare a instalării centralei termice.
2.2. Înlocuirea propriu-zisă a centralei termice și punerea sa în funcțiune
Din acest moment, se poate trece efectiv la schimbarea centralei termice. În acest sens, trebuie să fie parcurși cu exactitate câțiva pași:
- Este dezinstalată centrala termică veche și se deconectează cu grijă de la sursele de energie;
- Se pregătește spațiul pentru a introduce noul echipament. Dacă este nevoie, se vor face diferite ajustări, apelând la accesorii pentru centrale termice de calitate;
- Se verifică infrastructura existentă (gaz, apă, electricitate);
- Se montează noua centrală termică la locul potrivit, fixând-o de perete sau de podea, în funcție de recomandările producătorului;
- Se conectează la sistemele de utilități (gaz, apă, evacuare) și la rețeaua electrică;
- Urmează testarea sistemului, verificând toate conexiunile pentru scurgeri sau alte probleme;
- Se pornește centrala și se observă dacă funcționează corect;
- Se fac reglajele necesare (parametrii de funcționare și calibrarea sistemului).
Utilizatorul trebuie să fie instruit cu privire la funcționarea centralei termice și la întreținerea sa de bază prin efectuarea de revizii periodice și prin monitorizarea performanței. În cazul în care apar diferite probleme, acesta trebuie să aibă acces la suport tehnic și service.
3. Sfaturi și recomandări utile cu privire la problemele întâlnite în procesul de înlocuire și la modalitățile de prevenire a acestora
Centrala termică trebuie să fie înlocuită după o anumită perioadă pe timp, spun specialiștii. La câți ani se schimbă, totuși, acest echipament? Nu există un număr exact. Centrala trebuie să fie schimbată atunci când nu mai funcționează corect, când nu se mai află în standardele legale sau când proprietarul își dorește un aparat modern și mai economic.
Uneori, se poate întâmpla ca centrala termică aleasă să nu fie cea adecvată necesităților. Alegerea unei centrale cu capacitate insuficientă sau excesivă poate să devină o problemă destul de mare, care necesită o nouă investiție. Pentru a preveni această situație, este necesar să se solicite evaluarea de către un inginer care știe să calculeze capacitatea necesară pentru suprafața locuinței în mod corect, precum și nivelul de izolație termică sau necesitățile de apă caldă.
O altă problemă ce se poate întâlni în procesul de schimbare a centralei vechi cu una nouă este incompatibilitatea conductelor de gaz, apă sau a sistemului electric cu noul echipament. Din acest motiv, este necesară o inspecție în detaliu a infrastructurii existente și o modernizare a conductelor și a sistemului electric (dacă trebuie).
O altă situație cu care se poate confrunta proprietarul este cea legată de conexiunile neetanșe, ce pot duce la scurgeri periculoase de apă sau de gaz. De regulă, pentru a le preveni, este necesar să se apeleze la instalatori certificați și să se folosească echipamente pentru a detecta posibilele scurgeri.
Pot să se se ivească și probleme electrice care vor afecta funcționarea centralei și vor crea riscuri de siguranță. Totuși, acestea pot fi remediate sau pot fi prevenite foarte ușor prin realizarea unui sistem electric adecvat, care respectă normele de siguranță și prin angajarea unui electrician calificat și autorizat care va ști cum să facă conexiunile adecvate pentru centrală.
Un sfat foarte important este citirea instrucțiunilor producătorului și realizarea corectă a setărilor de funcționare a centralei termice. În caz contrar, se poate observa că echipamentul nu va funcționa cum trebuie, ceea ce va duce chiar și la creșterea consumului de energie electrică. Remedierea problemei se poate efectua ușor prin testarea centralei în amănunt imediat după instalare și prin ajustarea parametrilor de funcționare, conform specificațiilor producătorului.
Dacă apar diferite probleme după instalare, atunci trebuie efectuate imediat teste pentru a le identifica înainte ca centrala termică să fie utilizată în mod continuu. Un specialist poate rezolva cu succes făcând o revizie completă a sistemului. Întreținerea corespunzătoare va mări eficiența echipamentului și va micșora riscul de apariție a unor defecțiuni.
În concluzie, înlocuirea centralei termice este o operațiune ce trebuie efectuată după o anumită perioadă, atunci când vechiul echipament este depășit moral sau se defectează de prea multe ori încât să mai merite să fie reparat. Identificarea problemelor specifice ce pot apărea, aplicarea modalităților punctuale de prevenire și urmărirea pașilor adecvați pentru instalarea centralei termice într-un mod corespunzător vor asigura funcționarea eficientă pe o perioadă îndelungată.