Calorifere

Încălzirea în pardoseală – probleme frecvente ce pot afecta eficiența sistemului

Sursa foto: Shutterstock

O soluție modernă și confortabilă pentru obținerea unei temperaturi optime la interior este considerată încălzirea în pardoseală, tehnologie ce oferă distribuție uniformă a căldurii, creșterea confortului termic și reducerea costurilor la energie. Totuși, această soluție vine și cu unele probleme ce pot afecta eficiența sistemului de încălzire, dar și durata sa de viață. Problemele de instalare, defecțiunile componentelor, întreținerea adecvată a sistemului peformanțele influențate de temperaturile exterioare aflate în schimbare sunt doar câteva dintre ele și trebuie să fie tratate cu multă atenție pentru garantarea funcționării corespunzătoare.

În articolul de mai jos, vei descoperi care sunt cele mai frecvente probleme ce pot apărea la încălzirea în pardoseală și cum sunt identificate ele, care sunt cauzele comune, ce tipuri de probleme sunt mai des întâlnite și câteva recomandări utile pentru rezolvarea lor cu succes sau pentru întreținerea preventivă în vederea evitării apariției. 

 Cele mai frecvente probleme la încălzirea în pardoseală 

Încălzirea în pardoseală este ideală pentru menținerea confortului termic în locuință, dar se poate întâmpla chiar și în cazul celui mai bine proiectat sistem să apară diferite probleme. O problemă des întâlnită este pierderea eficienței sistemului de încălzire. Practic, apar consumuri energetice mari și performanțe slabe. O altă problemă des întâlnită se referă la presiunea scăzută în sistemul de încălzire în pardoseală, ceea ce duce la circulația ineficientă a apei calde prin țevi și la o încălzire neuniformă sau inexistentă a suprafețelor. Un alt semn că sistemul nu funcționează bine este timpul lung de încălzire a suprafeței, iar acest lucru influențează efectiv confortul termic. Nu în ultimul rând, este vorba despre distribuția neuniformă a căldurii, problemă ce afectează des confortul și eficiența energetică, unele zone încălzindu-se prea tare, iar altele prea puțin. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cauze comune ale problemelor la sistemele de încălzire în pardoseală 

Una dintre cauzele comune ale problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemului de încălzire în pardoseală este instalarea incorectă. Acest lucru se referă la poziționarea greșită a țevilor sau la montarea greșită a componentelor. Se observă rapid că instalarea necorespunzătoare duce la scurgeri, presiune scăzută sau la distribuție inegală a căldurii. Pentru a remedia problema este suficient să apelezi la serviciile unui instalator calificat ce va urma un plan tehnic bine pus la punct. Pentru a preveni probleme ulterioare este obligatoriu de efectuat un test înainte de folosirea sistemului de încălzire în pardoseală pe perioadă îndelungată.

O altă problemă ce poate fi întâlnită des este cea care se referă la depunerile de calcar și de impurități în țevi. Apa folosită poate conține calciu sau magneziu care se depun pe pereții interiori ai țevilor, iar acestea pot împiedica fluxul de apă caldă și să scadă eficiența. Se observă rapid încălzirea lentă și ineficientă a pardoselii, creșterea presiunii în anumite zone ale sistemului și uzura pompei de circulație. 

O altă cauză a problemelor este alegerea greșită a dimensiunilor sistemului în raport cu spațiul ce trebuie încălzit. Dacă sistemul este subdimensionat, atunci nu va asigura o temperatură confortabilă. Dacă este supradimensionat, generează costuri inutile și duce la supraîncălzire. Urmările sunt destul de grave, constând în disconfort termic, consum prea mare de energie, uzura componentelor. 

Nu în ultimul rând, trebuie menționată lipsa izolației corespunzătoare pardoselii. Dacă este absentă sau insuficientă, atunci cea mai mare parte a căldurii se pierde către sol sau către nivelurile inferioare. În acest mod se pierde semnificativ din căldură, costurile sunt ridicate pentru încălzirea spațiului și se înregistrează deseori și o încălzire ineficientă. Un strat de izolație de calitate instalat sub țevi este recomandat pentru a preveni pierderile de căldură. 

 Identificarea problemelor la sistemele de încălzire în pardoseală 

Câteva semne vor arăta problemele cu care te-ai putea confrunta la sistemul de încălzire prin pardoseală, așa că trebuie să fii atent la următoare lucruri:

  • Unele zone ale pardoselii sunt mai reci decât altele. Astfel, poate fi vorba despre blocaje în țevi, distanțe inegale între conducte, probleme cu pompe de circulație;
  • Consumul energetic este mai ridicat. În acest sens poate fi vorba despre izolație inadecvată, termostat defect, setare incorectă, acumulare de calcar sau de sedimente;
  • Presiunea din sistemul de încălzire scade frecvent. Această problemă poate semnala scurgere pe la țevi sau îmbinări, aer în sistem, probleme cu supapa de siguranță sau cu pompa;
  • Pardoseala se încălzește mai greu decât de obicei. O astfel de problemă poate fi cauzată de grosimea prea mare a stratului de finisaj, obstrucționarea fluxului de apă caldă din cauza depunerilor de calcar, sistemul subdimensionat pentru spațiul încălzit.

Pentru a diagnostica aceste probleme trebuie să ai în vedere: verificarea termostatelor și a setărilor, controlul presiunii sistemului, utilizarea camerelor de termoviziune, testarea chimică a apei din sistem. Pentru a funcționa sistemul foarte bine adoptă măsuri preventive, care constă în curățarea și aerisirea regulată, instalarea unui filtru de apă, inspectarea anuală a sistemului. 

Tipuri de probleme des întâlnite la sistemele de încălzire în pardoseală 

Sistemele de încălzire în pardoseală cu apă sau electrice se pot confrunta cu anumite probleme specifice, în funcție de tip, astfel încât să nu le fie afectate în niciun fel performanțele. Dificultățile, totuși, pot apărea și pot fi inevitabile, așa că este important să fie identificate pentru a evita reparațiile costisitoare. 

Probleme specifice încălzirii electrice în pardoseală 

Ca orice alt sistem tehnologic, și încălzirea electrică în pardoseală se poate confrunta cu anumite probleme specifice:

  • Defectarea cablurilor de încălzire. Performanța încălzirii electrice va fi, cu siguranță afectată într-o astfel de situație. Printre cauzele comune ale deteriorării cablurilor de încălzire pot fi amintite instalarea necorespunzătoare, perforarea accidentală a cablurilor, uzura naturală. Semnele că se întâmplă ceva în zona cablurilor sunt zonele reci de pe pardoseală și faptul că sistemul de nu se încălzește sau funcționează câteodată;
  • Problemele legate de termostate și senzori. Aceste accesorii pot să nu funcționeze corect și să afecteze funcționarea sistemului de încălzire. Printre cauzele frecvente se numără defecțiunile electronice, instalarea greșită a senzorilor, setările incorecte. Semnele care pot arăta astfel de probleme sunt: fluctuațiile de temperatură în mod frecvent, pardoseala rece, deși termostatul arată că temperatura este ridicată, sistemul oprește și pornește des, fără să ajungă la temperatura dorită;
  • Supraîncălzirea sau fluctuațiile de temperatură. Cauzele unei astfel de probleme sunt izolația neadecvată a pardoselii, termostate și senzori defecți, supraîncărcarea electrică. Printre semnele ce apar într-o astfel de situație se numără pardoseala foarte fierbinte la atingere, oprirea frecventă a sistemului și temperaturi variate în diferite zone. 

 Probleme frecvente întâlnite la încălzirea în pardoseală cu apă 

Încălzirea în pardoseală cu apă poate întâmpina la rândul ei diferite probleme ce îi poate afecta performanțele și rezistența în timp. Una dintre aceste probleme se referă la existența aerului în instalație ce duce la încălzire neuniformă și la pierderea eficienței. Printre cauzele acumulării de aer se numără apariția unor scurgeri minore ce permit pătrunderea aerului, umplerea sistemului fără realizarea unei aerisiri complete, lipsa aerisirii periodice. Astfel, printre simptomele unei astfel de probleme pot fi enumerate zone reci în pardoseală, zgomote diverse, pierderi de presiune în sistem. 

O altă problemă frecvent întâlnită în pardoseala cu apă se referă la scurgeri și fisuri în țevi, ce duc la reducerea eficienței, deteriorarea pardoselii și a structurii locuinței. Ea apare din cauza materialelor de slabă calitate, a presiunii excesive în sistem și a montajului defectuos. Printre simptomele ce pot fi observate se numără pierderile de presiune nejustificate, zone umede pe pardoseală sau în jurul pereților, creșteri neobișnuite ale consumului de apă. 

Tot la acest sistem de încălzire prin pardoseala cu apă poate apărea o altă problemă frecventă, și anume blocajele din cauza impurităților (de exemplu, calcar, rugină etc.) ce se pot ivi pentru că apa este dură, filtrele nu există sau nu sunt curățate, iar întreținerea nu este suficientă. Într-o astfel de situație se pot observa următoarele semne: timp mai lung pentru încălzirea camerei, zone reci în pardoseală, zgomote neobișnuite în sistem. 

 Recomandări pentru rezolvarea problemelor încălzirii în pardoseală 

Pentru a rezolva cele mai frecvente probleme ale sistemului de încălzire prin pardoseală este nevoie de recomandările specialiștilor și de o cercetare aprofundată a problemei. Practic, pentru început ai nevoie de identificarea corectă a problemelor în vederea rezolvării lor. Diagnosticarea corectă se face simplu:

  • Se identifică în mod corect cauza urmărind cu atenție semnele;
  • Se verifică presiunea sistemului (trebuie să fie constantă și să respecte valorile oferite de producător);
  • Se face inspecția vizuală a conexiunilor și pardoselii;
  • Sunt folosite echipamentele de diagnostic (cameră termică sau manometru).

Pentru a elimina aerul se oprește sistemul, se identifică ventilele de aerisire și se deschid cu o cheie specială, se așteaptă până când apa curge constantă și se verifică și se ajustează presiunea. Curățarea periodică a țevilor este esențială pentru menținerea sistemului în bună funcțiune. Câteva metode de curățare sunt utile: spălarea chimică, spălarea cu apă sub presiune, filtre și separatoare de impurități. 

 Întreținerea preventivă pentru evitarea problemelor încălzirii în pardoseală 

Prelungirea duratei de viață și menținerea eficienței sistemelor de încălzire prin pardoseală electrice sau cu apă pot deveni realitate cu ajutorul întreținerii preventive pentru evitarea apariției unor probleme. În primul rând, trebuie avute în vedere verificările periodice ale sistemului de încălzire prin pardoseală electrică sau cu apă. Se verifică presiunea sistemului, temperatura constantă, cablurile electrice, senzorii de temperatură și termostatele. Verificările se fac anual sau semestrial, dar și de fiecare dată când este observată o problemă. 

În al doilea rând, se folosesc soluțiile de curățare a instalațiilor, care îndepărtează calcarul sau impuritățile. Se poate face și o spălare cu apă sub presiune, curățind eficient conductele și restabilind fluxul de apă. Pentru a preveni acumularea de sedimente în sistem pot fi instalate filtre speciale, ce protejează componentele interne. 

În al treilea rând, se vor avea în vedere izolarea și etanșarea corectă a sistemului de încălzire în pardoseală. Înainte de instalarea sistemului se face izolarea cu ajutorul materialelor de calitate, sunt etanșate conexiunile și se izolează conductele. Anual se verifică izolația pentru a se observa eventuale deteriorări. 

 Rezolvarea problemelor încălzirii în pardoseală cu ajutorul specialiștilor 

De regulă, multe dintre problemele ce pot apărea la sistemul de încălzire în pardoseală pot fi rezolvate direct de către proprietar, însă există unele situații când intervenția unui specialist devine obligatorie. Acest lucru se întâmplă atunci când problemele sunt mult mai complexe și necesită cunoștințe avansate sau când este nevoie de intervenția cu ajutorul unor echipamente ce nu pot fi găsite cu ușurință într-o gospodărie. Printre problemele ce nu pot fi rezolvate pe cont propriu se numără defecțiunile interne ale sistemului, scăderea de presiune sau apariția aerului în conducte, fluctuațiile mari de temperatură sau distribuția ineficientă a căldurii. 

Reviziile periodice sunt foarte importante, pentru că previn defecțiunile costisitoare, îmbunătățesc eficiența energetică, prelungesc durata de viață a sistemului. În acest sens se recomandă alegerea unui profesionist care are certificări relevante și experiență vastă în domeniu. Specialistul trebuie să aibă experiență și cunoștințe adecvate despre sistemul de încălzire în pardoseală electric sau cu apă, deoarece problemele pot varia în funcție de acest aspect. Acest lucru va garanta efectuarea unei diagnosticări corecte și descoperirea unei soluții potrivite problemei. 

În concluzie, încălzirea în pardoseală este o soluție excelentă pentru a asigura confortul termic la interior, însă nu este scutită de unele probleme ce pot afecta eficiența și durabilitatea sistemului. Diagnosticarea corectă și intervenția promptă sunt esențiale, deoarece oferă funcționarea optimă a sistemului, previn daunele costisitoare și reduc consumul de energie electrică, iar întreținerea periodică și instalarea corectă reprezintă garanția că sistemul rămâne funcțional și eficient pentru o perioadă îndelungată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *