Solutii de Amenajari

Iluminarea casei: lumină naturala sau artificiala?

 1. Folosirea eficienta a luminii naturale

  1. Pozitionarea si marimea ideala a ferestrelor
  2. Ferestrele orizontale pentru acoperisuri
  3. Cum poti folosi tuburile de lumina pentru o iluminare naturala
  4. Trucuri pentru a folosi eficient lumina naturala in timpul zilei
 2. Iluminarea artificiala in casa

  1. Tipuri de lumina
  2. Alegerea potrivita a corpurilor de iluminat in fuctie de camera
  3. Alegerea becurilor potrivite in functie de camera
  4. Rolul decorativ al corpurilor de iluminat
  5. Iluminarea economica si ecologica
  6. Iluminatul inteligent
  7. Ce este si de ce este utila iluminarea in straturi
 3. Idei de iluminare a casei

  1. Iluminarea holului
  2. Iluminarea livingului
  3. Iluminarea dormitorului
  4. Iluminarea bucatariei
  5. Iluminarea in baie
  6. Iluminarea camerei copilului
  7. Iluminarea spatiilor de depozitare din casa

Folosirea eficienta a luminii naturale

Pentru a avea cat mai multe beneficii, din punct de vedere al sanatatii sau, de ce nu, al facturilor reduse, trebuie sa constientizam rolul pe care lumina il are in viata si casa noastra. Importanţa iluminării naturale este data de faptul ca ne va ajuta sa cream o atmosferă calda, primitoare, sanatoasa in casa. Acest lucru ne va ajuta sa ne relaxam.

Pentru a utiliza iluminarea naturala dorita vom avea grija sa dotam casa cu ferestre mari, orientate cat se poate de mult spre sud. De asemenea, si ferestrele in acoperis ne vor ajuta sa folosim cat mai multa lumina. Recomandate sunt de asemenea usile de sticla, transparenta sau semimata, care vor raspandi lumina in mai multe camere. Daca se indeplinsesc aceste conditii, vom adauga cativa pereti din caramida translucida si ii vom vopsi pe cei din zidarie in culori deschise, vom avea o casa luminoasa care va emana o energie pozitiva si nu va consuma curent pentru iluminare de-a lungul zilei.

Pozitionarea si marimea ideala a ferestrelor

Am stabilit ca lumina naturala are un rol extrem de important in viata de zi cu zi. Cum facem insa sa profitam la maximum de aceasta? Trebuie sa stim ca, pentru a primi suficienta lumina naturala, orice camera trebuie sa beneficieze de o suprafata vitrata de minimum o zecime din suprafata utila a incaperii. Sunt recomandate ferestrele fara parapet sau cu parapet foarte mic deoarece acestea au rolul de a mari campul vizual si creeaza continuitate intre exterior si interior.

Pozitionarea si marimea ferestrelor sunt dictate si de destinatia spatiului respectiv. Stim care sunt camerele in care avem nevoie de mai multa lumina pentru diverse activitati. Lumina, aerul curat, jocul de umbre si lumini sau culorile sunt elemente care ne ajuta mai mult decat am in crede in activitatile de zi cu zi. Iata de ce spunem ca fereastra este cea mai importanta componenta.

Fiecare camera trebuie sa aibe o zona bine luminata, zona de interes. Cercetatorii au demonstrat ca o fereastra verticala asigura un iluminat natural corect pe o adancime de maximum sase metri. Pentru camerele in care stati o perioada mai mare este bine sa luati in calcul adaugarea balcoanelor. Acestea vor spori iluminarea la maximum obtinand efectul dorit.

Iluminarea in casa este importanta in orice camera, de la sufragerie pana la baie si subsol. Fiecare incapere are nevoie de lumina deoarece aceasta va schimba atat funcţionalitatea cât şi în aspectul camerei.

Ferestrele orizontale pentru acoperisuri 

Am spus-o si o repetam, fiecare camera din casa dumneavoastra are nevoie de mai multa lumina naturala. Atunci cand ferestrele de pe pereti nu sunt suficiente se poate apela la cele de acoperis. Acestea vor avea un efect garantat inlesnind iluminarea corecta oferind, in acelasi timp, o privelişte deosebita. In functie de dimensiunea ei dar si de unghiul acoperisului aceasta va poate transpune direct in exterior.

Nu va faceti griji pentru pierderile de temperatura. Ultimele modele de ferestre nu numai ca au rolul de a extinde priveliştea dar ofera si garantia ca nu vor lasa frigul sa intre in casa. Bineinteles, ele functioneaza si in sens invers, oprind caldura sa se piarda prin suprafata de sticla. De asemenea, ferestrele pentru acoperis vin insotite cu elemente care sa va permita sa reglati cantitatea de lumina care patrunde in camera precum storurile opace. Aceste elemente va ajută să filtraţi cantitatea de lumină dorita.

In cazul in care doriti amplasrea acestor ferestre de mansarda trebuie sa tineţi cont de dispunerea camerelor din casa. Astfel, este bine de stiut ca o cameră pozitionata spre nord are un necesar mai mare pentru amplificarea luminii naturale. Aceste camere au, de cele mai multe ori, nevoie de o sursă artificială de iluminare chiar si pe timpul zilei. Iata de ce, o fereastra in acoperis, desi implica costuri suplimentare ridicate, va schimba total modul in care aceasta incapere va arata de-a lungul zilei si va va ajuta sa nu mai aprindeti sursele de lumina artificiala.

Cum poti folosi tuburile de lumina pentru o iluminare naturala

O ultima inovatie in domeniu o reprezinta tuburile de lumina. Acestea sunt indicate in camerele unde nu pot fi instalate fereste care sa aduca lumina naturala. Cum aceasta este vitală pentru asigurarea sănătăţii vom utiliza aceste tuburi care isi vor face drum pana in plafoanele camerelor in cauza oferind lumina solară naturală atat de necesara.

Apeland la aceste tuburi vom sista utilizarea excesivă a iluminatului artificial.  Tubul este alcatuit dintr-un element receptiv de lumină, un dispozitiv pentru transportarea luminii la distanţa şi un nod de dispersare a luminii. Primul dintre elemente, cel responsabil pentru primirea luminii are o formă de cupolă transparentă. Acest element este situat în afara casei, pe acoperiş ori faţadă, si are rolul de a concentra fluxuri de lumina solara pe care le transfera in tub. Elementul de dispersare a luminii este realizat din polimer şi are diferite forme, structuri sau mărimi. Proprietatea sa principală o reprezintă dispersarea luminii la 100% şi o luminozitate perfectă.

Cu ajutorul acestor tuburi vom economisi mai mult la energia electrica, la incalzire, si vom crea o atmosferă de confort.

Trucuri pentru a folosi eficient lumina naturala in timpul zilei

Printre cele mai importante trucuri de folosire eficienta a luminii naturale amintim pozitionarea ferestrelor spre punctele cardinale potrivite. Totusi, in cazul in care acest lucru nu este posibil, putem folosi reflectoare de lumina care sa preia lumina din exterior si sa o directioneze in camera. Este vorba despre materiale reflectorizante (oglinzi) care vor tranfera facil lumina si vor transforma rapid atmosfera camerei intr-una placuta, calda.

Pentru a avea efectul dorit, iluminarea unei camere va fi facuta in functie de destinatia acesteia. Astfel, vom alege culori dechise pentru pereti care vor fi capabile sa retransmita lumina. Culorile inchise absorb lumina de aceea nu sunt cele mai potrivite atunci cand doriti o camera care sa va relaxeze.

Culori recomandate pentru pereti

Culoarea pereţilor schimbă radical aspectul unei camere dar și starea celor care locuiesc in ea. Specialistii recomanda o culoare deschisa, neutra, care sa ajute iluminarea camerei. Alegerea unei culori prea puternice vă va obosi.

Culorile, atunci când sunt folosite într-un mod corespunzător, pot ajuta la vindecarea unor boli sau la ameliorarea stresului. Tot mai multi designeri de interior folosesc psihologia culorilor pentru a oferi camerelor un stil aparte, culori ce induc starea de spirit dorită. Chiar daca nu va numarati in randul acestora alegerea unor culori calde vă va ajuta sa creati o energie pozitiva in camera care să vă relaxeze.

O culoare întodeauna potrivită este albul. Acesta reflectă foarte bine lumina, ajutându-te să te relaxezi mult mai uşor. De asemenea, nuanţele de bej sunt considerate culori neutre.

Alegerea vopselei potrivite pentru pereti 

Daca v-ati hotarat care sunt culorile care vor impodobi pereti atunci este bine sa studiati si ce fel de vopseluri sunt disponibile pe piata. In functie de natura camerei veti alege o vopsea care sa reflecte lumina sau care sa fie impermeabila.

Principalul lucru de care trebuie sa luati seama este sa lucrați cu lumina. Veti stabili din ce direcție provine si la ce oră din zi intenționați să folosiți camera. Trebuie precizat că felul în care culoarea vopselei alese va apărea în lumina naturală și cea artificială este foarte diferit. Numai în lumina naturală se poate vedea cea mai adevărată reflexie a unei culori.

Folosirea inteligenta a oglinzilor

Oglinzile pot transforma complet aspectul casei daca vor fi folosite inteligent. Acestea ofera intotdeauna senzatia de luminozitate si dau senzatia unui spatiu mult marit. Un perete acoperit in intregime de o oglinda va mari camera, cel putin la nivel optic, dar ii si va adauga un plus de stralucire.

Calitatea oglinzilor este aceea ca reflecta si imprastie lumina in camera. Ele sunt utilizate deseori pentru a aduce mai multa luminozitate colturilor intunecate ale incaperilor.

Alegerea gresiei si faiantei reflexive

Pentru ca avem nevoie de lumina naturala chiar si in bai si bucatarii, locuri care de obicei nu beneficiaza de ferestre generoase, vom avea grija sa alegem gresie si faianta reflexive, placi ceramice care vor imprastia in toate colturile camerei putina lumina naturala pe care o vor primi. Ca si in cazul vopselei pentru pereti se recomanda alegerea unor culori deschise capabile sa mareasca efectul de iluminare.

Iluminarea artificiala in casa 

Daca pe timpul zilei am stabilit ca cel mai bun efect il poate da utilizarea iluminarii naturale, pe timpul noptii iluminarea se poate asigura cu corpuri de iluminat alese in functie de destinatia incaperii, dimensiunea si stilul incaperii in care vor fi amplasate. Corpurile de iluminat pot fi lustre, candelabre (in incaperi spatioase), plafoniere, veioze, lampadare, spoturi.

Incaperile beneficiaza de iluminat general prin plafoniere / lustre sau punctual,  in zone de interes (cum ar fi oglinda din baie, biroul, zona de citit,  aragazul), prin spoturi, veioze. In baie si bucatarie, corpurile de iluminat trebuie sa fie rezistente la abur si umezeala.

Corpurile de iluminat pot evidentia anumite zone ale camerei prin culoarea luminii sau designul lor.

Corpurile de iluminat trebuie sa indeplineasca atat un rol functional, cat si unul estetic si sa tina cont de principiul economiei de energiei.

Tipuri de lumina

O regulă pe care nu o știe multa lume spune că în fiecare cameră trebuie să existe trei surse diferite de lumină artificială. Cei mai mulți merg însă pe o singură sursă de lumină, așezată central în cameră, una puternică, care dezechilibrează, dând pe parcursul timpului, o stare de disconfort şi oboseală. Este recomandat ca, pe lângă lumina centrală, în camerele în care se desfăşoară activităţi, să se instaleze alte două surse de lumină artificială precum veioze, scafe de lumină, spoturi, lămpi sau benzi cu led-uri. Acest lucru este datorat faptului că există mai multe tipuri de lumină -lumina de lucru, lumina ambientala, lumina directa, lumina de accent.

Lumina de lucru

In aceasta categorie ne referim la tipul de lumina care ne ofera posibilitatea de a intreprinde activitati. Asadar lumina care ne ajuta la citire, gatit, barbierit si alte activitati. Acest tip de lumina nu va avea o putere prea mare pentru a nu produce efectul de orbire. Ea este special conceputa pentru a ne ajuta sa desfasuram diverse activitati fara a suprasolicita privirea. Iluminatul în funcţie de activiăţi este susținut de o lumină vie şi directă.

Lumina ambientala

Acest tip de lumina este prezent in intreaga camera. Ea poate proveni de la candelabre, lustre, aplice, plafoniere, lampadare sau lămpi. Crearea unei lumini ambientale este in fapt un efect care nu afectează calitatea generală a luminii dintr-o cameră ci ajută la crearea unei stări. Mai nou, acest tip de iluminare este cel mai des folosit,  reprezentand o soluţie eficientă din punct de vedere energetic. Acest tip de iluminare poate fi ajustat cu ajutorul unor variatoare sau comenzi cu două sau trei căi.

Lumina directa

Aceasta este lumina care cade direct asupra unui obiect creand umbre si scotand in evidenta toate detaliile. Este de obicei o lumina puternica cu ajutorul careia vom studia indeaproape ceea ce se pune in evidenta.

Lumina de accent

Cu siguranta ati vazut o fotografie cu o casa, sau un muzeu in care acest tip de lumina este utilizat pentru a pune in evidenta un tablou, o sculptura sau orice alta piesa de arta. De asemenea, cu ajutorul luminii de accent putem evidentia un element architectural din camera precum un şemineu, ori pereţi dispuşi în diverse moduri. Încastrată, reglabilă sau îndreptată spre puncte de interes lumina scoate în evidenţă obiectele, punând accent pe acestea. Accentul va atrage atenţia şi va sublinia caracterisiticile obiectului pus in valoare.

Alegerea potrivita a corpurilor de iluminat in fuctie de camera

Mărimea camerei pentru care alegi corpul de iluminat va fi principalul element pe care il vom lua in considerare. De asemenea alegerea va fi influentata de aglomerarea camerei cu diverse obiecte de mobila. Daca avem de luminat o camera mai mare se poate opta pentru mai multe surse de iluminare care vor ajuta iluminatorul central, de obicei un candelabru sau o lustra. Aplicile bine pozitionate vor crea un efect aparte.

Un alt aspect pe care il vom lua in considerare cand facem alegerea va fi funcționalitatea corpurilor de iluminat. De exemplu o lampă cu picior va fi așezată lângă canapeaua pe care citești, spoturile de langa oglinda de la baie va vor ajuta sa va ingijiti, iar luminile amplasate special asupra spatiului de gatit va vor ajuta sa termianti mai repede treaba.

Corpurile de iluminat trebuie sa fie piese de rezistență într-o încăpere, accesorii fără de care designul interior ar fi incomplet. Iata de ce este important sa luam in calcul si tipul camerei pentru a alege materialul din care va fi confectionat corpul de iluminat ales. Putem opta pentru sticla, cristale, material textil sau hârtie. Pentru dormitor sau camera copilului puteam alege veioze care sa transmita o lumina difuza, odihnitoare. Ele pot avea un imprimeu floral sau perforații care sa reflecte lumina intr-un mod aparte pe pereții camerei.

Alegerea becurilor potrivite in functie de camera 

Atunci cand alegem becurile potrivite pentru o camera trebuie sa stim ca aceasta alegere este influentata de felul in care iluminarea modifica profund aspectul final dar si functionalitea camerei. Intensitatea luminii trebuie adecvata fiecarei camere in parte si corelata cu activitatile pe care le desfasuram in mod uzual in acestea. Asadar vom alege becuri mai puternice pentru camera de lucru si altele mai slabe pentru camera de somn sau relaxare.

Este indicat sa folosim mai multe tipuri de lumina artificiala intr-o camera pentru a aduce un plus de stil incaperii. Putem achizitiona corpuri de iluminat diferite ca design, poate chiar si stil, care aduse impreuna in acelasi decor sa arate intr-un mare fel, personalizand ambientul. 

Rolul decorativ al corpurilor de iluminat

Intr-o amenajare interioara corpurile de iluminat indeplinesc, pe langa rolul functional, si unul decorativ. Astfel, in functie de spatiul de locuit, vom repartiza corpurile de iluminat corespunzator. In holuri este indicat sa optam pentru o aplica sau mai multe spoturi iar, in cazul in care acesta este dotat cu o masuta, putem amplasa o lampa de masa care sa puna in evidenta intregul decor.

Livingul este spatiul in care exista mai multe zone distincte: zona de relaxare si TV, zona de citit, zona de servit masa, zona de lucru. Asadar putem opta pentru mai multe tipuri de iluminare si, implicit, mai multe corpuri de iluminat care sa influenteze decorativ in mod diferit fiecare zona. Corpurile de iluminat care atarna si au un design special, lampile de podea si de perete sunt solutia pentru a crea acest tip de atmosfera.

Pentru dormitor vom avea grija ca pe langa lumina din tavan sa avem veioze elegante pe noptiere care sa ne ajute sa citim cartea dorita in timp ce partenerul se odihneste.

Iluminarea economica si ecologica

Timpurile moderne ne ofera posibilitatea de a opta pentru produse care sa ne ofera cea mai buna iluminare consumand mult mai putine resurse protejand in acest fel mediul inconjurator. Pentru toti dintre noi lumina este vitală insa nu dorim sa cheltuim zilnic sume importante pentru iluminatul casei. Utilizarea iluminarii moderne pe baza ledurilor ne va ajuta sa economisim o mare parte din cheltuielile cu iluminatul. Nu mai punem la socoteala ca aceste produse de ultima generatie luminează timp indelungat, fără să necesite întreţinere, datorită ultimelor tehnologii folosite la fabricarea lor. Aceste produse ecologice ne sunt adresate tuturor deoarece nu poluează.

Iluminatul inteligent 

Iluminatul inteligent poate transforma instantaneu locuința într-un cadru de vis. Acest lucru este posibil datorita tehnologiei. Cu ajutorul luminilor tip led putem realiza jocuri de lumini și culori, care vor da un aspect aparte casei. Dand o altă lumină locului nu o să mai fie nevoie să renovăm încăperile sau să schimbăm mobila. Iluminatul inteligent aduce avantaje evidente: este ecologic și economic.

Ce este si de ce este utila iluminarea in straturi

Iluminarea in straturi reprezinta utilizarea luminii de lucru, de ambient si de accent in acelasi spatiu pentru a maximiza efectul dorit. Am tot repetat de-a lungul articolului ca este foarte important sa nu depindem de o singura sursa de lumina in camera. In Romania se insista insa foarte mult pe ideea de plafoniera centrala cu multe becuri. Oricat de puternice ar fi acestea tot nu vor oferi necesarul de lumina pentru activitatile utilizatorului.

Daca decideti sa ne urmati sfatul si sa instalati sisteme de iluminat diferite pentru a va oferi confortul necesar in orice clipa, fie ca este vorba despre munca, sau relaxare si contemplare veti vedea ca totul va functiona cat se poate de eficient. Veti munci mai bine si mai rapid iar odihna va fi placuta si invioratoare.

Idei de iluminare a casei 

Pe lângă pereți, pardoseli acoperite de parchet sau plăci ceramice, mobilă sau ferestre, un rol extrem de important îl joacă și iluminatul artificial în modul în care va arăta casa noastră. Fiecare cameră are nevoie de mai multe tipuri de iluminat. De exemplu, dormitorul are nevoie de un iluminat general dar și de unul de accent, atât cu surse de lumină de perete cât și de tavan. Am amintit că sursele de lumină ne influenţează starea de spirit de aceea acestea trebuie alese cu cea mai mare atenţie.

Fiecare incapere va avea o lumina specifica si unica. Pentru un dormitor se va opta pentru o lumina calda, cea care ne va relaxa si va favoriza inclusiv aparitia somnului. De cealalta parte, pentru un birou, vom alege lumina rece, deoarece aceasta va creste productivitatea, ea fiind si cea care se apropie cel mai mult de lumina naturala a soarelui. Lumina rece este potrivita, de asmenea, pentru holuri si bai. Pentru o bucatarie putem folosi spoturile de lumina. Acestea vor fi amplasate astfel incat sa ofere cat mai multa lumina acolo unde avem cea mai mare nevoie.

Iluminarea holului 

Pentru holuri şi spaţiile de trecere, spații care sunt private de obicei de ferestre, putem apela la corpuri de iluminat cu design aparte care să ofere accente elegante. Acestea vor însufleți micile spații mai ales dacă vor fi asortate cu culoarea vopselei lavabile. Se recomanda ca aceasta sa fie in nuante deschise pentru a da senzatia de marire a spatiului.

Dacă putem folosi lumina naturală împreună cu surse de iluminat electric vom reuși să dăm viață holului, această zonă fiind una mai folosită în acest caz.

Iluminarea livingului

În living se desfăşoară cele mai multe dintre activităţile zilnice. Iată de ce am spus încă din debut că aici avem nevoie de multă lumină naturalaă. Totuși și aici sistemul de iluminat trebuie să fie corespunzător, fiind de obicei camera cea mai mare. Livingul are nevoie, pe lângă sursa principală de lumină (de exemplu un candelabru), de diverse surse secundare (spoturi, scafe de rigips cu lumina ascunsă, lampi cu picior). Și pentru televizor trebuie folosită o a treia sursă de lumină, care poate fi o scafă cu lumină indirectă. Același lucru se aplică dacă în living avem un spațiu de lucru sau dining, zone care au nevoie lumini separate. Pentru zona de birou poate fi folosită o veioză sau chiar spoturi amplasate în plafon, iar pentru zona de servit masa, un pendul deasupra mesei.

Iluminarea dormitorului

Și în dormitor se recomandă lumina naturală şi deschiderea spre cer cu ajutorul ferestrelor de mansardă. Dacă însă acest lucru nu este posibil vom instala o lumina centrala care va fi sustinuta de veioze asezate pe noptiere sau prinse deasupra patului. Este important să avem controlul luminii pentru a ne putea odihni corespunzător. În dormitor se vor monta rolete care să oprească lumina şi căldura, în timp ce storurile sau draperiile interioare vor crea o ambianţă plăcută. Dacă dormitorul este legat de un dressing acesta va fi dotat cu lumina separata.

Iluminarea bucatariei

Bucătăria este spaţiul unde se întrunește toată familia, unde vreţi să vă simţiţi inspirat, cufundat în mirosuri îmbătătoare. Sentimentul de împlinire nu ar fi total dacă nu ne-ar veni în ajutor lumina artificială. Cu ajutorul ei vom crea un spaţiu sigur şi confortabil, un loc în care să muncim în timp ce ne relaxăm.

În bucătărie nu va fi suficientă lumina dată de o singură plafonieră; așadar voma vea grijă să montăm o altă sursă deasupra spațiului de lucru. Aceasta însoțită de o lumină de accent care poate fi amplasată sub corpurile suspendate de mobilier vor da un aspect modern oricărei bucătării.

Iluminarea in baie

Baie este una dintre camerele de mici dimensiuni ale locuintei. Iata de ce aici sunt suficiente două surse diferite de lumină, cea centrală de pe plafon şi cea de langa sau de deasupra oglinzii. Bineinteles ca in baie trebuie să ţinem cont de factorul de protecţie la umiditate al fiecărui corp de iluminat. Becurile pot fi protejate prin intermediul bolurilor, ce se inchid ermetic, sau putem opta pentru spoturi, care pot fi si un accent de lumina. Iluminatul bailor trebuie sa fie mai intens decat cel din alte camere, in raport cu necesitatile acestei incaperi.

Iluminarea camerei copilului 

Lumina joaca un rol foarte important in camera copilului. Cea naturala il va ajuta sa se dezvolte sanatos, in timp ce cea artificiala ii va oferi suportul potrivit in indeplinirea sarcinilor sale: studiu, joacă, somn, citit. Elevilor le este necesară o lumină adecvată, având în vedere că au multe teme. Iată de ce, în zona biroului, este nevoie de o lumină specială de studiu  unde este de preferat o combinaţie între lumina naturală şi o lampă electrică reglabilă.

Camera copilului va fi corect iluminată prin mai multe tipuri de lumina: lumina centrală de la plafoniera, lumina pentru zona de studiu (veioză mobilă sau lampă cu picior), o lumină indirectă (scafă de lumină) pentru uitatul la televizor și pentru joacă. Această lumină indirectă poate fi prevăzută cu un regulator de intensitate astfel încât să rămână aprinsă şi pe timpul nopţii dacă este nevoie.

Iluminarea spatiilor de depozitare din casa

Fiecare tip camera trebuie sa aiba un iluminat corespunzator functiilor pe care le indeplineste. Acest lucru se aplica si spatiilor de depozitare din casa. Principala lor functie este acea de pastra anumite obiecte. Asadar nu vom umbla des in aceasta zona a casei.  Spatiul are nevoie de o lumina adaptata marimii camerei. Este preferat un corp de iluminat central care sa lumineze suficient de bine fiecare colt al incaperii pentru a va fi facil sa gasiti ceea ce doriti in orice moment.

 

One thought on “Iluminarea casei: lumină naturala sau artificiala?

 • Foarte util acest articol.
  Informatia este bine venita pentru persoane ce nu au foarte multa experienta in domeniu si vor sa se ocupe personal de iluminatul casei. Eu mi-am luat cateva surse de inspiratie, pentru ca doresc sa imi schimb corpurile de iluminat din casa, iar acest articol a picat chiar la momentul potrivit si mi-a oferit un plus de informatie.
  Multumesc!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *