Articole recomandate

Dulap de baie: cum îl alegi și integrezi în mobilierul de baie

Baia este, de multe ori, un spațiu mic de care vrei să profiți la maximum când redecorezi. În amenajarea băii nu poți sări peste mobilierul de baie. Dulapul de baie este un element important în amenajarea băii și cu puțin ajutor poate deveni piesa centrală a acestei încăperi.

Deși poate părea banal, mobila de baie, în general, și dulapul de baie, în particular, necesită puțină atenție. Iată, mai jos, câteva sfaturi utile pentru a alege dulapul de baie potrivit nevoilor tale.

Cine va folosi dulapul de baie și cum

Alegerea dulapului de baie depinde foarte mult de persoanele care îl vor folosi. De exemplu, dacă spațiul îți permite și îți dorești acest lucru, poți amenaja o chiuvetă dublă de baie, caz în care poți opta pentru un dulap de baie mai mare.

De asemenea, ia în calcul și cum folosești dulapul de baie. Dacă ai multe truse de machiaj și accesorii pentru păr, vei avea nevoie de un dulap încăpător, precum și de o suprafață pentru a pune lucrurile de care ai nevoie frecvent.

👉 Cauți un dulap de baie? Alege din oferta diversă de la Romstal pentru a te bucura de produse de calitate la prețuri competitive.

 

Cât spațiu ai la dispoziție pentru un dulap de baie

Un alt aspect important este să evaluezi cât spațiu ai disponibil pentru dulapul de baie. Dacă spațiul este limitat, este indicat să alegi un dulap suspendat pe perete pentru a avea spațiu de depozitare fără a ocupa toată baia. Dacă nu știi care sunt dimensiunile maxime pe care le ai la dispoziție, folosește un instrument de măsurat. Poți chiar opta pentru un set mobilier baie mică pentru a avea uniformitate și pentru a crea senzația de spațiu mai mare.

Dacă baia este deja înghesuită, poți opta pentru mobilier de baie îngust, în jur de 35-38 cm, care se poate integra ușor într-un astfel de spațiu. Poți chiar folosi spațiul de deasupra dulapului pentru a depozita periuțe și pastă de dinți, machiaj, perie de păr etc. O altă variantă este dulapul înalt, care îți crește semnificativ spațiul de depozitare și are un aspect minimalist.

În cazul în care dispui de o baie mare, poți alege mobilier de baie 2 chiuvete pentru ca tu și partenerul tău să aveți acces ușor dimineața. Astfel, vei putea pune și un dulap de baie mare unde vei putea depozita toate lucrurile necesare pentru baie.

Ce tip de dulap de baie preferi

În funcție de stilul de amenajare și de ergonomia mobilierului de baie, poți alege între piese simple și funcționale, elemente moderne, vintage sau contemporane. Iată care sunt principalele tipuri de dulapuri de baie.

Dulap baie pe sol

Dulapul de baie pe sol este de fapt o mască a lavoarului cu picioare, care include și câteva rafturi sau sertare. Dacă este prevăzut cu roți, devine mobil și poate fi mutat în alte zone ale băii. Un astfel de model este folosit, în general, și pentru a depozita lucrurile folosite uzual (periuță de dinți/șampon/creme etc.).

Soldat baie

Dulapul pentru baie de tip soldat baie (sau dulap înalt baie) are o formă alungită și îți permite un spațiu extins de depozitare și organizare datorită numeroaselor rafturi. Poate fi de sine stătător sau suspendat.

Unele modele includ, pe lângă rafturi, și sertare sau uși. În general, raftul de jos este folosit pe post de coș de rufe, iar rafturile superioare se folosesc pentru a depozita surplusul de articole de igienă. Pentru un plus de stabilitate, soldatul de baie ar trebui ancorat de perete cu șuruburi.

Dulap de tip raft

Un dulap de acest fel constă în 2-3 rafturi deschise, poziționate drept sau într-un anumit unghi. Este folosit mai ales ca spațiu suplimentar de depozitare în baie, alături de un dulap mai generos. Poate fi folosit pentru a depozita produsele de igienă.

Dulap baie suspendat (mobilier baie suspendat)

Dulapul de baie suspendat poate avea un design simplu, clasic, sau poate fi încastrat, pentru un design minimalist. În general, un mobilier baie suspendat se află sub chiuvetă și face parte dintr-un ansamblu de mască chiuvetă baie. Un dulap de acest fel este folosit, mai ales, pentru a depozita produse de curățenie (soluție pentru gresie/faianță, cadă, inox etc.).

Dulap suspendat cu oglindă

A doua variantă de dulap de baie este dulăpiorul suspendat cu oglindă. Este cel care se află deasupra chiuvetei și poate include doar rafturi, una sau două uși, rafturi chiar și lumini LED sau neon. Are dimensiuni variabile care depind de nevoile și preferințele tale. Adăpostește obiectele folosite frecvent în baie, cele de igienă orală, perie de păr și alte produse de îngrijire.

Ce piedici există în așezarea dulapului în baie

Există câteva lucruri de care să ții cont atunci când alegi mobilierul băii, inclusiv un dulap de baie. Iată care sunt:

  • Poziția ușii – dacă ușa de la baie se deschide în interior și se lovește de dulap, poate împiedica accesul și este inestetic. Similar, în cazul dușului cu ușă din sticlă;
  • Traficul în baie – dulapul pentur baie nu ar trebui să te împiedice să ajungi ușor la toaletă, duș sau chiuvetă.

Încearcă să îți imaginezi cum va arăta baia cu dulapul așezat în locul dorit de tine. Poți pune o cutie mai mare ca substitut temporar pentru a-ți face o idee asupra modului în care dulapul va influența restul încăperii.

👉 Ești în căutarea unui blat pentru mobilierul din baie? Intră pe Romstal pentru a alege mobilierul de baie dintr-o gamă variată de produse.

Unde se află țevile

Locul în care se află țevile și scurgerea vor influența semnificativ locul în care vei monta dulapul, mai ales dacă pe acesta se va afla și chiuveta. Schimbarea configurației băii pentru a se alinia cu modul în care dorești să așezi mobilierul de baie necesită timp și bani.

Ce stil de mobilă de baie preferi

Designul băii este și el important în alegerea unui dulap. Când alegi mobilierul băii este indicat să ții cont de particularitățile încăperii. De exemplu, un mobilier de baie modern presupune linii simple și un design funcțional. Un dulap de baie alb se potrivește de minune într-o baie modernă.

Un mobilier de baie elegant se potrivește mai bine în băile mari. Aici vei putea integra mai ușor dulapurile cu aspect masiv, ușor sobru. Prin comparație, un mobilier de baie industrial este marcat de detalii metalice, piese suspendate, forme geometrice și îmbinarea de culori precum gri sau crem cu nuanțe calde.

Pentru un aspect unitar poți alege un set de mobilier baie cu lavoar și oglindă. Un astfel de design se potrivește ușor în băile contemporane.

👉 Vrei să afli și mai multe informații despre amenajarea băii? Citește și articolul Amenajare baie: modele de bai si 30 de sugestii, idei si sfaturi utile pentru a găsi inspirație în amenajarea băii tale.

Ce material dorești

Materialul ales pentru dulapul din baie depinde de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Iată principalele materiale disponibile, cu avantaje și dezavantaje:

  • MDF – este un amestec de rășini sintetice și fibre de lână. MDF este printre cele mai ieftine materiale și are o rezistență ridicată la umiditate. Totuși, nu se repară ușor. Își păstrează forma mult timp dacă nu este lovit. Un set de mobilier baie MDF se integrează ușor într-o baie mică;

👉 Dulapul din MDF poate fi folosit și ca o bază pentru lavoar. Alege mobilier baza lavoar de la Romstal, unde găsești cei mai buni profesioniști în instalații.

  • Melamină – este ușor mai scumpă decât MDF. Vine în culori și modele variate. Mobilierul de baie din melamină lăcuită își păstrează mai bine strălucirea și culoarea. Are o rezistență bună la umezeală;
  • Termoplastic – se folosește mai ales pentru dulapurile cu un design neobișnuit. Poate avea finisaj mat sau lucios;
  • Lemn masiv – dulapurile de baie din lemn masiv sunt cele mai scumpe. Cele mai populare sunt seturile de mobilier baie stejar și mobilier baie nuc, care se întrețin ușor. În general, sunt tratate cu un ulei protector pentru a le proteja de expunerea la umiditate ridicată. Citește eticheta pentru a te asigura că dulapul de baie este realizat din lemn tratat.

Dulapul de baie ar trebui să se integreze ușor în această încăpere și să te ajute să îți organizezi mai ușor lucrurile. Alegerea designului ține de amenajarea generală a băii, precum și de preferințe personale.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Dulap de baie: cum îl alegi și integrezi în mobilierul de baie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *