Articole recomandate

De ce să alegi mozaicul ca material pentru finisaje de calitate, cu un design aparte

Mozaicul este un model deosebit pentru finisaje, cu un design versatil și culori calde și luminoase. De fapt, mozaicul se referă la modelul realizat de mici bucăți de gresie, marmură sau alte materiale, un fel de puzzle. Vezi mai jos câteva motive pentru care merită să alegi mozaicul în amenajarea locuinței, precum și ce aplicații are.

De ce să alegi mozaicul

Acest material este folosit de sute de ani, pentru a înfrumuseța lăcașe de cult, palate, muzee și locuințe. Mozaicul este o opțiune perfectă în amenajarea casei. Iată câteva motive pentru a alege mozaicul ca material pentru finisaje.

Este ecologic

Multe materiale pentru realizarea mozaicului sunt prietenoase cu mediul. Noile tehnologii permit extragerea rapidă a materialului, cu impact minim asupra mediului. De asemenea, gresia/faianța, calcarul și marmura reprezintă resurse sustenabile.

Este impermeabil

Mozaicul nu suferă la expunerea la apă, ceea ce se poate întâmpla dacă alegi covorul sau pardoselile din lemn.

Asigură o mai bună calitate a aerului

Covoarele reprezintă locuri ideale pentru acumularea prafului și a polenului. Chiar și pardoselile pot produce compuși organici volatili (VOC), dacă sunt realizate din materiale sintetice. Prin urmare, dacă alegi mozaicul pentru pardoselile sau pereții din locuință, vei avea un aer mai curat. Acest lucru este cu atât mai important pentru persoanele cu astm, copiii mici și vârstnicii cu boli cronice.

Este ușor de întreținut

Mozaicul este ușor de întreținut pe termen lung și scurt. Se curăță ușor și nu este nevoie de finisări sau refaceri, așa cum este cazul parchetului din lemn. Majoritatea materialelor folosite pentru mozaic sunt rezistente la pete, un motiv în plus pentru a fi folosite în bucătărie sau pe hol.

De cele mai multe ori, ai nevoie de o lavetă umedă și de o soluție de curățenie pentru baie/bucătărie. Dacă mozaicul este realizat din piatră, este indicat să alegi o soluție de sigilare, deoarece aceasta este poroasă.

Este durabil

Mozaicul este foarte durabil. De exemplu, plăcile ceramice pentru mozaic au o durată de viață de 75-100 de ani, în timp ce plăcile de piatră naturală, precum marmura sau granitul, durează peste 100 de ani.

👉 Cauți mozaic pentru baie, bucătărie sau piscină? Intră pe Romstal și vei avea acces la o gamă variată de modele și culori, la prețuri competitive!

Contribuie la reglarea temperaturii

În lunile caniculare, te vei bucura că ai ales mozaicul. Acesta ajută la menținerea locuinței răcoroase. Mai mult, se potrivește de minune cu încălzirea prin pardoseală, un aspect util în sezonul rece.

Rezistă la mucegai

Majoritatea materialelor folosite la mozaic, cu excepția pietrei naturale, sunt non-poroase, motiv pentru care au o rezistență foarte bună la umezeală și mucegai. Pentru rezultate excelente și de durată, contactează personal specializat în montarea mozaicului. Dacă plăcile nu sunt prinse perfect una lângă alta, există riscul de infiltrații.

Este rentabil

Mozaicul este realizat, de cele mai multe ori, din plăci ceramice. Acestea sunt destul de ieftine. Chiar și materiale prețioase precum granitul sau marmura sunt rentabile, deoarece au o durată lungă de viață și nu trebuie reinstalate.

Este disponibil în diverse modele

Plăcile de mozaic sunt realizate din porțelan, sticlă, metal, piatră naturală, marmură. Mozaicul din sticlă este cel mai popular. Este potrivit mai ales pentru pereți, deoarece pardoselile din mozaic de lemn sunt alunecoase. Plăcile din piatră naturală (marmură, cuarț, travertin) trebuie izolate bine, deoarece sunt poroase.

De cealaltă parte, plăcile din porțelan pot fi folosite pentru zonele uscate și umede din locuință, inclusiv pentru curte sau piscină. Plăcile de metal oferă un aspect modern.

În plus, mozaicul poate fi modelat în forme diverse, de la clasicul pătrat sau dreptunghi la hexagon, cerc, romb sau altele.

Te ajută să încorporezi arta în locuința ta

Dacă ai o latură artistică, poți folosi mozaicul pentru a crea un model interesant în baie sau bucătărie. Aceste încăperi nu sunt potrivite pentru tablouri, însă mozaicul este rezistent la umezeală și formează un decor spectaculos. Poți recrea cu mozaic tablouri celebre, fotografii dragi, un design abstract sau alte imagini deosebite. Dacă bucătăria sau baia este decorată în stil elegant, poți opta pentru mozaic în același registru.

Unde poate fi folosit mozaicul

Mozaicul este un decor inedit și poate fi folosit, în teorie, în orice încăpere a locuinței sau chiar și afară. Întreaga locuință devine o pânză, pentru a-ți da frâu liber imaginației. Iată câteva aplicații ale mozaicului.

Mozaicul în bucătărie

Poți aduce culoare și profunzime în amenajarea bucătăriei, dacă apelezi la mozaic artistic pe cel puțin un perete. Plăcile de mozaic ajută la încorporarea unor culori și a unor modele, mai ales dacă le folosești pentru zona chiuvetei, a blatului de bucătărie și a dulapurilor inferioare. Poți alege chiar să acoperi blatul de bucătărie cu mozaic, pentru un aspect uniform. Durabilitatea mozaicului face ca suprafețele să fie ușor de curățat. În funcție de preferințe, poți opta pentru un aspect mat sau lucios.

Mozaicul în baie

Baia este, de multe ori, o încăpere relativ mică, deci nu ai spațiu pentru decorațiuni. Pentru a aduce un plus de energie în baie, poți alege mozaicul pe unul dintre pereți, pe toți pereții sau pe pardoseală.

Îți poți oferi o experiență imersivă la duș, alegând mozaicul doar în această zonă. Poți acoperi doar jumătatea inferioară a pereților cu mozaic. De asemenea, ai libertatea de a alege între fotografii personale, tablouri, modele geometrice, decor abstract și multe altele.

👉 Vrei să afli și mai multe recomandări pentru amenajarea băii? Citește și articolul Amenajare baie: modele de bai si 30 de sugestii, idei si sfaturi utile, pentru a te inspira în amenajarea băii tale.

Mozaicul în living

Deși mozaicul se folosește preponderent în bucătărie și baie, poate avea aplicații deosebite și în living. Cel mai adesea se utilizează pentru a decora zona din jurul șemineului. În funcție de materialul ales, mozaicul te poate ajuta să îți transformi spațiul pentru ca șemineul să devină zona centrală a camerei. Pentru camerele în stil clasic, poți opta pentru mozaic din piatră. Dacă, în schimb, preferi un design contemporan sticlă sau chiar un mix de materiale, acest lucru poate oferi un aspect unic. Nu uita să verifici dacă plăcile pentru mozaic sunt rezistente la temperaturi mari.

O altă idee pentru living este să amenajezi un perete de accent cu mozaic. În loc să alegi o singură culoare, poți opta pentru texturi, dimensiuni și modele nonconformiste. Acest perete poate deveni atracția livingului sau poate fi folosit pentru a-ți expune tablourile ori televizorul.

Mozaicul la piscină

Mulți posesori ai unei piscine aleg să o îmbrace în mozaic, de cele mai multe ori, în nuanțe de albastru sau turcoaz.

Poți alege un model clasic sau să încorporezi o imagine marină precum delfini, o sirenă, pești sau stele de mare. Chiar și designul abstract se potrivește foarte bine, deoarece apa reflectă și refractă lumina. Astfel, poți obține un efect deosebit.

Mozaicul în curte/grădină

Poți decora aleile dintre flori sau pomi cu plăci de mozaic. Ceramice sau din piatră, acestea sunt de efect în orice grădină. În plus, poți îmbrăca în mozaic și treptele terasei sau ale verandei.

Pardoseli

Folosește mozaicul pentru pardoseala din bucătărie, baie sau chiar dormitor. Optează pentru culori și modele în același stil cu restul încăperii, pentru uniformitate. În plus, menținerea curățeniei unei pardoseli din mozaic este mult mai simplă decât în cazul covoarelor sau al mochetelor.

Mozaicul este un material deosebit, care poate fi folosit pe scară largă, de la baie sau bucătărie la dormitor, living, grădină ori piscină. Alege mozaicul și valorifică-ți creativitatea!

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “De ce să alegi mozaicul ca material pentru finisaje de calitate, cu un design aparte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *