Solutii de Amenajari

Curatarea si intretinerea piscinei

Informații generale

De fiecare dată când ne apropiem de sezonul estival trebuie să luăm în considerare obligativitatea operațiunilor de curățare și de întreținere a piscinei. Scopul principal al acestor activități este acela al menținerii calității apei. Dacă veți efectua lucrările necesare vă veți asigura confortul si vă veți proteja echipamentul care deservește buna funcționare într-o piscină.

În principiu, operațiunile de curățare și întreținere încep încă din stadiul de proiect al unei piscine. Asftel, se va lua în calcul dimensiunea acesteia, forma ei și materialele de construcție. Toate ne vor dicta ce anume se va utiliza pentru curățare și întreținere, referindu-ne aici la substanțe si aparatura necesară.

Curățare piscinăLocul în care te răcorești și îți petreci timpul liber alături de cei dragi trebuie curățat constant pentru a exclude riscul unei îmbolnăviri. Astfel piscina va rămâne pe cât de arătoasă pe atât de sigură. Știm bine câ mediul umed avantajează formarea de bacterii sau ciuperci. Acestea sunt responsabile pentru o serie de boli periculoase. Principalele afecțiuni care se pot transmite prin apă sunt cele dermatologice. Mâncărimi neplăcute cauzate de alergii, sau chiar eczeme, micoze și iritatii inestetice, pot fi rezultatul contactului pielii cu apa infestată dintr-o piscină neîngrijită.

De asemenea, bolile gastrointestinale pot apărea ușor în cazul contactului cu apă murdară. Nimeni nu-și dorește să se confrunte cu simptome nedorite precum febra, vărsăturile sau durerile abdominale. Așadar, operațiunile de curățare și întreținere previn apariția și răspândirea acestor boli. O piscină de calitate va fi dotată întotdeauna sisteme de filtrare și dezinfecție a apei.

Întreținere piscinăProblemele pot apărea mai ales în cazul în care piscina este utilizată de un număr mare de oameni. Iată de ce, pentru piscinele publice sunt necesare buletinele de analiză a apei. Acestea conțin informații extrem de importante, de la perioadele în care apa a fost schimbată, până la concentrația de clor pe care o are apa.

Tipuri de piscine

Deoarece există mai multe tipuri de piscine (de interior, de exterior sau gonflabile) acestea au moduri diferite de a fi curățate și întreținute. Acest lucru este dictat, evident, de condițiile la care sunt supuse. Este de la sine înțeles că în cazul unei piscine de exterior condițiile atmosferice vor afecta calitatea apei. Nu mai vorbim de faptul că aici se vor depune în apă diverse reziduri care nu ar ajunge în piscina de interior (frunze, crengi, excremente de păsări, etc.).

Aspirare PiscinăÎn cazul piscinei de exterior se recomandă schimbarea apei cel puțin o dată pe an. În cazul piscinelor interioare apa va fi înlocuită la un interval mai mare, de 2-3 ani. Dacă vă întrebați care este cel mai potrivit moment pentru schimbarea apei, răspunsul nu poate fi decât unul singur, primăvara. De ce? Pentru că oricum fiecare piscină necesită să fie curățată dupa trecerea iernii. În cazul în care în timpul sezonului rece ați golit piscina veți verifica dacă aceasta nu prezintă depuneri de calcar. Tot acum se va verifica starea filtrului. Abia apoi se va umple cu apă. Apa proaspăt introdusă are nevoie de un pH cu o valoare cuprinsă între 7.0 -7.4. Lichidului i se va aplica un tratament soc pe bază de clor.

În cazul întreținerii unei piscine gonflabile sarcina este una mai facilă. Acestea au de obicei un volum mic de apă care poate fi înlocuit cu ușurință. Au de asemenea avantajul că sunt utilizate de un număr redus de persoane. Cu toate acestea, dacă familia ta se îmbăiază constant în zilele de vară, piscina trebuie dotată cu un sistem de filtrare. Vorbim despre o pompă de filtrare și recirculare a apei și un filtru cartuș. Alte accesorii care vă pot face viața ușoară sunt prelata de protecție și un skimer. Toate aceste elemente sunt necesare pentru ca apa să fie curată, dezinfectată, și ai cărei parametrii de clor și pH să fie menținuți în limitele normale.
Aspirator curatat piscină

Pregătirea piscinei pentru vară

După cum am spus, pregătirea piscinei pentru vară trebuie făcută încă din sezonul care precede celei mai călduroase perioade a anului. Acum vom face inspecțiile necesare pentru a avea parte de apa sănătoasă și curată pe care ne-o dorim. Sarcini precum curățarea cuvei piscinei, verificarea pompei, curățarea sistemului de filtrare, curățarea skimmerelor, testarea sistemului de încălzire, efectuarea tratamentului de soc cu clor, verificarea calității apei, sunt foarte importante pentru a obține exact ceea ce ne dorim de la piscina noastră.

Există în comerț pastile care asigură o apă curată pentru o săptămână. Acest tratament cu ingredient activ se ocupă de dezinfecție și previne dezvoltarea algelor. Este important ca după ce piscina a fost umplută, dispozitivul ce asigură circularea apei să fie lăsat în funcțiune.

Filtrare apă piscinăFiltrul are un rol foarte important în menținerea unei ape de calitate. Dacă acesta nu este întreținut (este murdar sau contaminat) se face vinovat de turbiditatea apei din piscina. Turbiditatea se referă la opacitatea sau lipsa de transparență a apei, fiind provocată de particule foarte fine. Rolul filtrului este de a le reține.

Întreținerea piscinei în timpul verii

Odată cu venirea verii ne putem bucura de răcoarea apei curate din piscină. Asta nu înseamnă că ne vom bălăci toată ziua fără să ne ocupăm de întreținere. Odată cu îndepartarea prelatei de iarnă piscina începe să atragă diverse deșeuri. Acestea trebuie colectate cât de frecvent posibil. Ajută dacă avem în dotare un aspirator de piscină. Constant, după cum am spus mai sus, ne vom îndrepta atenția către curățarea filtrului. Alte sarcini care ne revin sunt legate de menținerea unui pH optim al apei, menținerea volumului de apă din piscină la nivelul optim și întreținerea materialelor piscinei.

Verificare apă piscinăDe câteva ori pe săptămână vei utiliza o plasă cu mâner telescopic cu ajutorul căreia vei aduna frunzele și alte resturi de pe suprafața apei. La rândul ei, plasa trebuie curățată periodic pentru a evita formarea unor bacterii care ar putea contamina apa. Marginile și treptele piscinei trebuie de asemenea curățate o dată la șapte zile. Cu ajutorul unei perii se vor îndepărta sedimentele periculoase.

Atenție! Chiar dacă tratați apa din piscina conform cerințelor, asta nu înseamnă că nu veți avea parte de microorgansime sau de acumulare de substante dizolvate (săruri). Pentru a evita o concentrație de săruri vom adăuga regulat în piscină apă proaspătă.

Pregătirea piscinei pentru iernat

După ce ne-am bucurat de piscină pe toată perioada verii trebuie să o pregătim pentru perioada de inactivitate. Pentru aceasta trebuie să o curățăm, să ajustăm parametrii tehnici ai apei, să verificăm nivelul apei și să acoperim piscina cu o prelată. Există, evident, și varianta golirii piscinei.

Servicii de întreținere piscinăPregătirea piscinei pentru iarnă previne în primul rând deteriorarea componentelor acesteia. Mai apoi, prin aceste activități evităm formarea unor depozite de calcar sau mucegai care s-ar dovedi dificil de îndepărtat la venirea primăverii.

Chiar dacă considerați că o piscină goală este mai ușor de întreținut, pe perioada iernii va recomandăm sa nu drenați apa din aceasta deoarece apare riscul ca pereții să se deterioreze datorită presiunii exercitată de solul împrejmuitor.

Calitatea apei

Calitatea apei din piscină poate fi aflată foarte exact prin măsurători specifice. Acestea sunt cele care îți vor dicta cât de frecvent vei schimba apa. Specialiștii recomandă înlocuirea completă a apei din piscină o dată la 5-7 ani, în funcție de capacitatea acesteia. După această perioadă, orice tratament nu mai este eficient iar apa devine periculoasă pentru organsimul uman.

Pentru menținerea calității apei va trebui să urmăm sfaturile de mai sus legate de recircularea apei, filtrarea apei, utilizarea soluțiilor sau pastilelor speciale pentru piscină. Vom face măsurări regulate pentru a verifica dacă operațiunile de curățare și întreținere ale piscinei sunt eficiente.
Produse curățare apă piscină

Ce se testeaza

În cadrul acestor măsurători vom verifica pH-ul apei, cantitatea de clor din aceasta, alcalinitatea și duritatea acesteia. Mirosul este de asemenea un indicator excelent al calității apei.

Am spus deja în debutul articolului că apa din piscină ar trebui să aibă un nivel al pH-ului situat între 7 și 7,4. Pentru măsurători veți utiliza un pH metru digital sau un tester de apă. Dacă nivelul este în afara acestor limite vom folosi corectori de pH.

 Tratamente

Există pe piață numeroase substanțe și soluții care să ne ajute când vine vorba de tratarea apei din piscină. Este vorba despre substanțe chimice al căror rol este distrugerea germenilor și bacteriilor, echilibrarea nivelului pH-ului și inhibarea dezvoltării algelor.

Tratamentul cu clor are un rol important în obținerea unei ape de calitate pentru piscină. Mulți sunt cei care se întreabă cum se face corect tratamentul cu clor. Tratamentul apei cu aceasta substanță reprezintă o metodă tradițională de dezinfecție a apei din piscine. Mai exact, tratamentul cu clor soc are ca efect sterilizarea apei, acesta distrugând bacteriile si îndepărtând impuritățile organice nefiltrabile, prin procesul de oxidare. Cel mai important este ca acest tratament nu afectează valoarea pH-ului. Tratamentul cu clor soc nu este însă suficient. Pentru rezultate optime se va efectua și un tratament de întreținere. Se vor folosi pastile care au ca efect dezinfecția apei cu clor, limpezirea ei și prevenirea formării algelor. Acest gen de pastilă se introduce în coșul skimmerului. Ea se dizolvă lent și asigură întreținerea apei până la o perioadă de o săptămână.

Eliminarea mizeriei din bazinul de înotAm aflat așadar că, prin utilizarea clorului, substanță care dezinfectează apa, distrugând germenii și bacteriile, oxidând și inhibând dezvoltarea algelor, piscina noastră devine un loc mai igienic. Iată de ce vă recomandăm să nu exagerați cu utilizarea acestei substanțe altfel vom avea parte de efecte adverse nedorite. Clorul în exces deranjează din cauza mirosului puternic, cauzează alergii, și, mai grav, s-a dovedit a fi una dintre substanțele cancerigene. Recomadăm să verificați întotdeauna nivelul clorului din apă pentru a evita riscurile.

Costuri

Dacă vă întrebați care sunt costurile de întreținere și curățare ale unei piscine trebuie să știți că acestea sunt dictate de mai mulți factori printre care amintim: dimensiunile piscinei, sistemele de filtrare din dotare, sistemele care se ocupă de purificarea și de încălzirea apei, precum și de substanțele pe care le achiziționezi pentru dezinfectarea și limpezirea apei.

Curățarea piscinei gonflabileÎn ceea ce privește dimensiunea, aceasta contribuie la cantitatea de apă care trebuie completată regulat pentru a menține prospețimea apei. Dacă avem o piscină de mari dimensiuni vom plăti, așadar, mai multă apă. Pare deplasat, dar dacă ne gândim că se completează de obicei cam 5% din volumul piscinei realizăm că, de-a lungul unui sezon, costurile vor fi destul de ridicate.

La costuri putem adăuga și achizițiile pe care le vom face pentru pregătirea pentru sezonul rece. Aici includem prelata cu ajutorul căreia vom acoperi piscina. Evident, una acționată electric va avea un cost mai ridicat decât una manuală.

Dacă activitățile descrise de-a lugul acestui articol nu îți par la îndemână trebuie să ști că poți achiziționa serviciile unei firme specializate care să se ocupe de întreținerea și curățarea piscinei. Acestea au însă costuri pe măsură, prețurile pornind de la 50 de euro pentru fiecare deplasare a personalului, fără a pune la socoteală costurile substanțelor pe care le vor folosi.

Semne ca trebuie sa cureti piscina

Piscina îți va spune singură dacă are nevoie să fie curățată. Dacă simți un miros puternic de clor, dacă apa este tulbure, verzuie, cu bule sau cu spumă, avem semne clare că trebuie luate măsuri pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. În mod normal, apa din piscină nu trebuie să aibă miros. Dacă simțiți mirosul clorului este clar că s-au acumulat în apă substanțe organice produse prin transpirație, urină sau acumularea de bacterii.

Nu aștepta ca apa să fie tulbure sau de o culoare verzuie. La primul semn că aceasta are o culoare anormală aplică metodele descrise mai sus. Apa murdară aduce sedimente care se vor lipi pe trepte, pe marginile piscinei și pe podeaua acesteia. Acestea devin alunecoase și periculoase. Îndepărtează orice urmă de sedimente pentru a scăpa de bacterii, alge, ciuperci și pentru a evita formarea mucegaiului.

Apa cu bule sau spumă apare în piscină când au fost introduse substanțe contaminante precum săpunul, șamponul, loțiunea de protecție împotriva razelor solare. Același lucru se întâmplă dacă filtrul nu funcționează corect.

O piscină întreținută corect și regulat va avea întotdeauna o apă curată, cristalină și limpede, fără depuneri de sedimente, alge sau alte resturi aflate pe suprafața apei.

One thought on “Curatarea si intretinerea piscinei

  • Ce tip de aspirator pentru piscina este recomandat? Mersi mult de celelalte sfaturi, chiar am nevoie mai ales ca vine vara

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *