Trucuri de amenajare

Cum să reduci consumul de apă la tine acasă?

Cu toții știm că apa are un rol deosebit de important în cadrul vieții. Însă, în contextul schimbărilor climatice și a creșterii populației de pe planetă, resursele de apă sunt din ce în ce mai limitate. De aceea, trebuie să găsim soluții eficiente pentru a consuma apa în mod responsabil. Nu te îngrijora, acestea sunt la îndemâna oricui și cu puțină practică, vor deveni parte integrată a rutinei zilnice.

 • Închide robinetul atunci când îți periezi dinții, folosești săpunul pentru a te curăța pe mâini sau corp, cureți vasele;
 • Alege dușurile scurte în detrimentul băilor;
 • Repară instalațiile sanitare defecte, chiar și atunci când există doar o mică scurgere;
 • Păstrează apă în frigider, pentru momentele în care ai nevoie și nu risipi apa de la robinet încercând să obții apă rece;
 • Nu utiliza toaleta pentru a arunca diverse resturi;
 • Colectează apa de ploaie;
 • Nu arunca apa pe care nu o mai poți consuma, ci folosește-o pentru a uda plantele;
 • Investește în electrocasnice și sanitare de calitate:
 1. Alege o mașină de spălat ergonomică și asigură-te că atingi capacitatea de încărcare (între 5-10kg, în funcție de model), la fiecare spălare. Chiar dacă, inițial, suma alocată achiziționării unei mașini de spălat rufe inteligentă este considerată a fi mare, în timp, vei ajunge să economisești.

Masina de spalat W1 cu incarcare frontala Miele WED 135 WPS LOWS 8 kg Datorită funcției de recunoaștere automată a încărcăturii, rufele sunt spălate în mod inteligent și cu un consum mai mic de apă.

 1. Investește într-o mașină de spălat vase

Știm ce crezi! Însă mașina de spălat vase nu este un moft, ci o necesitate, în zilele noastre. Și nu vorbim decât despre reducerea timpului alocat procesului de spălare a vaselor, ci și despre reducerea consumului de apă ce apare ca urmare a prestării respectivei activități. Da, consumul de apă va fi redus, contrar credințelor consumatorilor, fiind și unul dintre principalele avantaje ale utilizării mașinii de spălat vase.

Masina de spalat vase incorporabila, Bosch SMI6TCS00E, 14 seturi, 6 programe, 60 cm, Clasa A

 1. Echipează-ți baia și bucătăria cu baterii cu senzor

Mulți oameni consumă inutil apa în timp ce își periază dinții, își curăță mâinile sau spală vasele. De aceea, bateriile cu senzor sunt soluția ideală pentru cei care nu au un obicei în a închide, de fiecare dată, robinetul, atunci când nu utilizează apa.

Baterie lavoar, Kroner, Neo, cu fotocelula, 6V (4×1.5AA), fara ventil

 

 1. Adaugă-i bateriei tale un aerator

În situația în care nu dorești să-ți înlocuiești vechia baterie de lavoar sau duș, poți opta pentru montarea unui aerator pentru baterii, care menține debitul apei constant, indiferent de fluctuațiile existente. În acest mod, poți reduce semnificativ consumul de apă, cu până la 68%.

Aerator, Kludi, M24x1-A, AS-POINTER, pentru baterie KLUDI jet reglabil

 1. Optează pentru un rezervor cu dublă comandă

Toalete ce au două clapete de acționare contribuie la economisirea apei, datorită faptului că poți regla consumul, în funcție de nevoie. Acționând clapeta mică, va fi eliminată o cantitate mai mică de apă, iar apăsând pe clapeta mare, cantitatea de apă furnizată va fi mai mare.

Rezervor WC, Romstal, Onda, inaltime medie, 3/6-4/9L

 

 1. Alege o coloană de duș cu baterie termostatată și buton eco

Coloana de dus, Kroner, Thermo, cu baterie termostatata, cu palarie dus, furtun si telefon dus

O variantă optimă pentru reducerea consumului de apă este bateria cu termostat și buton eco. Prin intermediul termostatului, apa caldă este amestecată cu cea rece, având, astfel, parte de o temperatură optimă a apei, în timpului dușului, iar în acest mod nu consumi inutil apa, încercând să o reglezi constant. Mai mult decât atât, cu ajutorul butonului eco, debitul apei este redus cu până la 50%.

Acestea au fost câteva dintre soluțiile pe care le poți implementa, pentru a reduce consumul de apă. Te invităm să le pui în aplicare și să contribui la bunăstarea Planetei! Dacă ai și alte sugestii interesante, care pot diminua cantitatea de apă utilizată, ne-ar face plăcere să le vedem în comentarii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *