Cum să amenajezi și să organizezi eficient cămara – sfaturi utile
Conserve gata preparate ori pe care le-ai pregătit chiar tu, provizii de mălai, făină și ulei și alte obiecte pe care vrei să le depozitezi într-un singur loc, astfel încât să nu aglomerezi alte încăperi. Toate aceste lucruri sunt posibile, chiar și atunci când nu ai debara sau balcon, dacă știi să amenajezi și să organizezi eficient cămara.
Cum alegerea designului potrivit nu este deloc ușoară, te invităm să parcurgi, în cele ce urmează, un scurt ghid despre pregătirile dinainte de amenajare și despre ce mobilier s-ar potrivi, astfel încât să fie funcțional și să ocupe cât mai puțin spațiu. Totodată, am pregătit pentru tine și o selecție a celor mai importante reguli generale pentru organizarea eficientă a unui astfel de spațiu.
Cum pregătești cămara pentru amenajare
Dincolo de depozitarea ustensilelor de gătit pe care nu le folosești frecvent sau a altor lucruri utile, cămara este, în primul rând, un spațiu dedicat păstrării alimentelor proaspete sau a conservelor. Pentru că este o cameră specială, e important să știi să o pregătești corect pentru a o putea amenaja eficient, ulterior. Iată câteva recomandări în acest sens:
- curățenia și dezinfectarea – primul pas pe care e bine să-l faci înainte de a te gândi la designul în sine este igienizarea spațiului dedicat cămării; potrivit Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pe lângă curățenie, care presupune îndepărtarea germenilor, este obligatorie și dezinfectarea, pentru a omorî virusurile și bacteriile; 👉 AICI găsești toate tipurile de PRODUSE DE CURĂȚENIE de care ai nevoie;
- montarea gresiei și a faianței – pentru a putea păstra o igienă corespunzătoare și pe viitor, este indicată montarea gresiei și a faianței, pe care să le poți dezinfecta ușor; poți folosi și vopsea lavabilă antimucegai sau antibacteriană; apelează la serviciile specialiștilor pentru a alege cele mai bune produse pentru nevoile tale; vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de GRESIE ȘI FAIANȚĂ;
- verificarea aerisirii, a țevilor și a sistemului electric – asigură-te că gura de aerisire e bine construită, ca să nu pătrundă umezeala, și că e montată o sită care să nu permită insectelor să vină înăuntru; dacă sunt țevi care trec prin cămară (cum sunt cele de la instalațiile de gaze cu senzori cu vană, de exemplu), verifică starea lor, cu ajutorul persoanelor autorizate să facă acest lucru; procedează la fel și cu sistemul electric;
- alege designul – în funcție de stilul în care este amenajată casa, poți alege un design rustic, care aduce aminte de cămara bunicii, industrial, cu un decor minimalist, ori un stil eclectic, în care să aduni mai multe tipuri de design; indiferent ce alegi, reține că sunt două funcții principale pe care trebuie să le îndeplinească: funcționalitate și estetică.
Cum mobilezi eficient o cămară
În cămara ta vrei să încapă cât mai multe lucruri, să folosești eficient spațiul pe care îl ai la dispoziție și să arate totul impecabil. Prin urmare, este esențial cum mobilezi camera, iar noi îți venim în ajutor cu câteva idei:
- alege designul pe verticală – exploatează toată suprafața pereților, pe verticală; mergi pe ideea montării rafturilor supraetajate, până aproape de plafon, a corpurilor mici de mobilier, în care poți ordona multe lucruri; ca să te asiguri că nu lipsește nimic, atunci când ai nevoie mai mare, e bine să ai pregătită o cutie cu instrumente utile, așa că vezi categoria noastră de ▶️ SCULE PENTRU INSTALATORI
- cârlige și diverse tipuri de cuiere – funiile de usturoi sau ardei iuți, știuleții de porumb uscat, lingurile din lemn, prosoapele, coșulețele pentru ceaiuri ori plante artificiale, toate pot sta suspendate; nu ai nevoie decât de câteva cârlige, cuiere sau suporturi montate pe pereți, tavan sau pe marginile rafturilor;
- mobilier pentru colțuri – profită de fiecare colț al cămării și montează rafturi, dulapuri mici, suporturi pentru diverse alimente, condimente sau ustensile de gătit;
- organizare stratificată – vezi mobilarea cămării tale ca pe un spațiu stratificat, în care fiecare piesă are rolul ei; astfel, în partea de sus, pune oale, ligheane, roboți de bucătărie sau alte ustensile pe care le folosești rar; la nivelul următor, așază conservele, pe categorii (dulcețuri, zacuște, murături, suc de roșii etc.); mai jos, păstrează făina, mălaiul, uleiul, oțetul, esențele pentru prăjituri și alte condimente; lasă podeaua liberă pentru a putea pune acolo apa, legumele proaspete, mopul și alte obiecte utile.
Trucuri generale pentru amenajarea și organizarea cămării
Cămara ta trebuie să fie curată, întunecoasă și uscată. Pentru ca proiectul amenajării acestui spațiu din casa ta să fie un succes, ți-am pregătit, mai jos, o listă cu unele trucuri generale pentru a transforma cămara într-un loc de depozitare sigur și bine organizat:
- lumina – cămara nu are nevoie de foarte multă lumină; pentru un sistem eficient, ar trebui să creezi layere de lumină: ambientală (provenită de la o lampă suspendată de tavan sau montată pe un perete), lumina de accent (spoturi sau benzi cu LED-uri montate pe rafturi), lumina de lucru (iluminează doar suprafețele de care ai nevoie la un anumit moment);
- temperatura – e recomandat să fie între 10°C și 21°C; folosește un termometru de cameră, pentru monitorizare; o soluție pentru menținerea unei temperaturi constante este, de pildă, un sistem de izolare a pereților exteriori;
- umiditatea – potrivit National Institute of Health, nivelul optim de umiditate din locuință ar trebui să fie între 30% și 60%; cămara e indicat să fie un loc uscat, ca să eviți formarea mucegaiurilor și să ai alimente proaspete și conserve bune pentru consum, cât mai mult timp; utilizează un umidificator sau dezumidificator, ca să reglezi umiditatea;
- ventilația – în cămară depozitezi și fructe sau legume; ai nevoie de un sistem de ventilație eficient; nu ai ferestre, în general, dar ai o gură de aerisire, așa că asigură-te că nu e obturată; atunci când nu gătești și temperatura ambientală din bucătărie nu trece de 20°C, lasă ușa deschisă;
- frecvența curățeniei – cel puțin de două ori pe an, igienizează complet cămara, iar o dată pe săptămână, aspiră aerisirea, pereții, gresia, dă cu mopul;
- verificarea produselor – rotește alimentele și conservele de pe rafturi, în funcție de datele lor de expirare; pune-le în față pe cele care expiră primele; verifică starea produselor ambalate sau conservate, cel puțin de două ori pe lună; în ceea ce privește legumele, uită-te la ele cel puțin o dată pe săptămână, ca să te asiguri că nu sunt deteriorate.
Amenajarea și organizarea cămării sunt foarte importante, fiind vorba despre un spațiu în care vrei să depozitezi cât mai multe alimente proaspete și conserve, în condiții optime, și să ai loc și pentru alte obiecte. Luând seama la câteva reguli, cum sunt și cele de mai sus, poți obține, însă, rezultatele pe care le dorești. Reține că este esențial să apelezi la specialiști, ori de câte ori este nevoie, pentru realizarea în siguranță a unor lucrări de calitate.
Sursa foto: Shutterstock
Pingback: Sfaturi pentru alegerea usilor de interior si a ferestrelor - Blog Romstal