Cabine de dus

Cum sa alegi cabina de dus potrivita?

Va place mai mult sa faceti un dus rapid in 15 minute decat o baie in cada? Daca da, iata de ce anume trebuie sa tineti cont in alegerea unei cabine de dus potrivite.

Cabina de dus constituie un spatiul al baii extrem de important, avand in vedere utilizarea zilnica a acestuia. Pe piata exista numeroase modele, insa functiile oferite de catre produse, precum si preturile foarte diversificate fac alegerea sa fie dificila.

Iata in continuare cateva criterii de care este bine sa tii cont atunci cand alegi cabina de dus:

perete dus novellini

1. Modele de cabine de dus
In functie de pozitionarea cabinei, poti alege modelul cel mai potrivit pentru spatiul respectiv. Poti pozitiona cabina pe un perete, pe o portiune din lungimea acestuia sau o poti aseza pe colt. Exista pe piata modele de cabine:

  • Cabinele semirotunde (cu usi din sticla , in arc de cerc), sunt ideale pentru colturi si pot fi folosite impreuna cu o cadita semirotunda (semicirculara) plasata intre doi pereti in unghi drept.
  • Cabinele patrate (cabine cu mai multe laturi, cu dimensiuni adaptabile) sunt potrivite atat pentru pozitionarea pe colt, cat si pentru pozitionarea simpla, pe un perete. Acest tip de cabine poate avea 1, 2 sau 3 laturi, cu una sau mai multe deschideri. Dimensiunile sunt adaptabile, astfel incat aceste produse pot fi folosite atat pentru bai mari, cat si pentru bai de mici dimensiuni.
  • Cabinele cu masaj sunt produse mai pretentioase, de lux, confectionate in general din geamuri din sticla mata securizata si cadita inalta.
  • Cabine de dus pentru cada sunt cabine cu paravane de cada, avand dimensiuni adaptabile. Acest tip de cabina de dus este potrivit in spatiile reduse, in care se doreste combinarea celor doua elemente: dusul si cada. Pot fi alese paravane din sticla cu margini simple, din plastic sau margini metalice, elegante.

cadita dus kolo

2. Avantajele fata de cada clasica

O cabina de dus permite exploatarea spatiului pe verticala, spre deosebire de cada, unde spatiul folosit este cel orizontal. Ambele variante pot avea functii de hidromasaj. Cabina de dus este utila pentru persoanele care prefera sa petreaca putin timp in baie pentru a-si face toaleta. In plus, cabinele de dus pot fi instalate in bai mici si foarte mici, deoarece unele modele nu necesita mult spatiu.Accesoriile cabinelor de dus sunt nenumarate, de la scaunel si manere pentru sprijin la sisteme audio si instalatii sanitare care combina beneficiile masajului acvatic cu cele ale culorilor.
3. Preturi pentru cabinele de dus
Paleta de preturi pentru cabinele de dus este foarte variata. O cabina simpla, semirotunda, din PVC rigid poate costa 300 Ron. Pretul nu include cadita de dus, care costa si ea in jur de 100 – 250 ron, insa exista si cadite scumpe, de 800 lei sau chiar mai mult. Un pret mediu pentru o cabina de dus cu hidromasaj este de aproximativ 1400 lei.

4. Sfaturi utile
Opteaza pentru o cabina de dus cu o deschidere de usa potrivita pentru nevoile tale. Deschiderile se pot face la interior, exterior sau glisant. Este important sa acorzi atentie eventualelor obstacole ( calorifere, chiuveta, usa, fereastra etc) in momentul in care alegi locul plasarii cabinei de dus.

hueppe ambient

 

Dimensiunile camerei de baie. Intr-o baie mare sau suficient de mare, amplasarea mobilierului de baie (vasul de toaleta, cabina de dus simpla sau cu hidromasaj , chiuveta, cada si eventual masina de spalat) nu ridica probleme. Daca insa baia este de dimensiuni reduse, trebuie sa se renunte la o parte din ele si prima solutie este aceea de a alege cabina de dus in detrimentul cazii de baie.

Tipul de cabina potrivita locului in care se amplaseaza. Sunt intalnite, unele mai des altele mai rar, trei situatii.

  • cabinda dus semirotunda ideal standardPrima situatie, si cea mai rar intalnita, este aceea in care toate colturile baii sunt inaccesibile si cabina de dus se poate instala doar langa un perete. In acest caz, cabina  trebuie sa fie o cabina de dus cu trei laturi. Dimensiunile cabinei de dus corespund cu dimensiunile caditei de dus, respectiv 70 x 70 cm, 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm.
  • A doua situatie se intalneste cand cabita de dus este montata intre trei pereti si este nevoie doar de o usa (paravan) de inchidere a spatiului de dus. In acest caz, cabina de dus poarta numele de paravan de dus sau de cabina frontala de dus si , pentru tipul de cabina din imagine, se poate realiza pe dimensiuni cuprinse intre 70 cm si 150 cm.
  • Iar situatia cea mai intalnita este aceea in care, cabina de dus se monteaza in coltul baii. Cabinele potrivite sunt cabinele de dus cu 2 laturi, pe dimensiuni de 70 x 70 cm, 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm, in variantele de cabina de dus semirotunda sau cabina de dus patrata.

ROMSTAL RECOMANDA PENTRU BAIA TA: cabine de dus de calitate, de la furnizori de renume.