Instalatii de incalzire

Cum pregătim casa pentru iarnă

cum pregatim casa pentru iarnaAm început deja să scoatem de prin dulapuri hainele groase. Nu mai este nicio surpriză că iarna își intră în drepturi. Cum o putem întâmpina altfel decât cu pregătirile de iarnă necesare? Pentru asta, este bine să ne asigurăm că locuința ne oferă protecția necesară în fața capriciilor vremii. De aceea, am pregătit în rândurile următoare câteva repere pe care să le luăm în calcul atunci când pregătim casa pentru iarnă.

Încălzirea, cel mai important aspect

 

incalzirea caseiMenținerea unui mediu călduros pe timp de iarnă depinde, în mare măsură, de calitatea sistemului de încălzire. Trebuie să te asiguri că acesta este potrivit dimensiunilor camerelor tale, are un consum energetic bun și că nu va crea probleme pe tot parcursul sezonului rece. Centralele termoelectrice (CET) care produc atât energie termică, cât și electrică sunt soluția ideală, însă nu în toate zonele este accesibilă racordarea la un CET. În cazul acesta, există mai multe variante pe care le ai la îndemână:

 • Sistemele de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi – sunt o soluție rentabilă și potrivită mai ales pentru cabane, case de vacanțe sau locuințele din zonele rurale, unde există spațiul necesar pentru depozitarea lemnelor de foc;
 • Centralele termice pe gaz – sunt soluția comodă și eficientă pentru orice locuință care permite racordarea sistemului de încălzire la țeava de gaz natural;

Vezi  💡 toate ofertele noastre pentru CENTRALE TERMICE PE GAZ

 • Sistemele de încălzire electrice – cuprind o serie întreagă de soluții practice: centralele electrice, incalzirea in pardoseala cu agent termic, convectoarele de perete, radiatoarele electrice, panourile radiante, încălzirea electrică prin pereți.

Vezi  💡 toate ofertele noastre pentru CENTRALE ELECTRICE

 • Sisteme de incalzire cu panouri radiante – au avantajul că sunt ușor de montat, au nevoie doar de curent electric pentru a funcționa și presupun transferul căldurii de la o suprafață de încălzire (numită panou radiant) la mediul încălzit.

Vezi  💡 toate ofertele noastre pentru PANOURI RADIANTE 

 • Sistemele de încălzire mixte – presupun combinarea a două sisteme diferite, în funcție de nevoile și cerințele tale. De exemplu, poți alege să montezi în living un șemineu pe lemne, dar care să fie completat și de o centrală electrică sau pe gaz.

Aplică benzi de etanșare la nivelul ușilor și ferestrelor

 

trucuri pentru incalzirea caseiPe lângă faptul că sistemul de încălzire merită să fie unul performant, eficiența lui este susținută și de calitățile termoizolante ale ușilor și ferestrelor. Cele mai mici spații și fisuri pot fi suficiente pentru a reduce semnificativ confortul casei tale. Pentru etanșarea ermetică la aer și vânt, poți aplica benzi speciale atât pe ferestre, cât și pe uși.

Vezi  💡 oferta noastră de BANDA ADEZIVA TEXTURATA

De asemenea, poți monta praguri de etanșare la toate ușile și poți acoperi orificiile, crăpăturile și îmbinările dintre ferestre și pereți, folosind spuma poliuretanica și silicon acrilic.

Asigură-te că instalația de încălzire funcționează corect

Indiferent de sistemul de încălzire ales, este obligatoriu să te asiguri că acesta funcționează corect și că nu îți va crea probleme pe timpul sezonului rece. Sobele şi centralele care funcţionează cu combustibil solid, în special lemn, trebuie curăţate cel puţin o dată pe an, de preferat la începutul sezonului rece. În cazul centralelor pe gaz sau electrice, trebuie efectuate verificarea tehnică periodică (VTP) și revizia.

Avantajele reviziei echipamentelor de încălzire

Revizia echipamentelor de încălzirea asigură un grad ridicat de eficiență energetică a sistemului, reducând, totodată, semnificativ riscul apariției unor defecțiuni. În plus, revizia realizată la timp ajută la:

 • prelungirea duratei de viață a echipamentelor;
 • menținerea unui randament bun al funcționării (dacă avem depuneri de calcar pe schimbătoare, randamentul scade cu 15-20%);
 • certificarea funcționării în condiții de siguranță și obținerea unor costuri reduse de exploatare. Dacă nu se efectuează reautorizarea funcționarii la doi ani a echipamentelor, ISCIR-ul interzice funcționarea acestora (microcentrală, cazan).

Când și cum se face revizia centralelor termice

Revizia centralelor termice se recomandă să se efectueze înainte de intrarea în sezonul de iarna (lunile septembrie-octombrie). Se verifică:

 • sistemele de siguranță ale microcentralei (protecția la „lipsă gaz”, supratemperatura agentului termic, presiunea aerului la vasul de expansiune, supapa de siguranță);
 • presiunea combustibilului de alimentare;
 • parametrii gazelor arse;
 • evacuarea corectă a gazelor arse.

Dacă există depuneri de calcar în schimbătoarele de căldură, se efectuează inclusiv o spălare chimică. La fiecare doi ani, trebuie efectuata reautorizarea funcționării de către firme autorizate ISCIR.

Citește și: Verificarea si revizia centralei termice – tot ce trebuie sa stii despre cum si cand se efectueaza

La cazanul pe lemne, revizia se efectuează tot la intrarea în sezonul de iarnă. Vor fi verificate sistemele de siguranță și vor fi curățate foarte bine focarul și drumurile de gaze arse. De asemenea, este foarte important ca lemnul pe care îl pregătești pentru iarnă să nu aibă o umiditate mai mare de 20-25%, altfel, cazanul se înfundă cu gudron în maximum 1-2 luni.

Aerisirea caloriferelor – un aspect important

În cazul în care fie stai la bloc și ai calorifere clasice, fie ai centrală termică, probabil știi deja că, pentru a se încălzi uniform, radiatoarele trebuie aerisite. Același instalator care vine să facă revizia centralei îți poate aerisi caloriferele sau o poți face chiar tu. De asemenea, este important de știut că instalatia de încălzire (țevi, calorifere) nu trebuie golită niciodată (pentru a evita coroziunea). Dacă este cazul, se completează cu apă. În plus, este bine să se verifice concentrația de antigel. La fiecare trei, patru ani, se adaugă antigel nou, pentru ca cel vechi își pierde proprietățile de protecție împotriva înghețului.

Care sunt costurile unei revizii a echipamentelor de încălzire

Verificarea și revizia sunt două operațiuni diferite, care nu se exclud una pe cealaltă și care sunt obligatorii prin lege. Revizia centralelor, cazanelor și a instalației de încălzire trebuie efectuată doar de firme autorizate ISCIR, conform Prescripției Tehnice PT A1/2010.

Costurile acestor operațiuni variază în funcție de mai mulți factori: tipul sistemului de încălzire, tipul centralei pe care o deții, zona în care te afli sau testările suplimentare necesare. De exemplu, pentru o centrală care are o putere de 24-32 de kW, prețul pentru o verificare de bază (VTP) poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 350 de lei. Pentru centralele de peste 32 de kW, costul poate ajunge la 350 de lei. În cazul unei centrale cu putere mai mare de 60 de kW, prețul poate urca la 500 de lei.

 

Protejează mobilierul aflat pe balcon sau terasă

Vântul, înghețul, zăpada, umezeala pot deteriora mobilierul aflat pe terasă sau balcon. Dacă ai posibilitatea, indicat este să îl depozitezi într-un spațiu închis și acoperit (garaj, subsolul blocului, magazie). Mobilierul din lemn este bine să îl protejezi cu învelitori speciale împotriva umidității și înghețului.

Iarna poate aduce multe provocări, mai ales în anii cu temperaturi mult sub zero grade. Însă, dacă adoptăm din timp măsurile necesare, ne putem relaxa, bucurându-ne de confortul locuinței noastre.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *