Calorifere

Cum funcționează plita cu inducție: avantaje și dezavantaje

Plita inductieVine un moment în care bucătăria ta nu mai pare la fel de primitoare, iar electrocasnicele nu își mai îndeplinesc rolul cu precizia de altădată. În locul unei simple înlocuiri a echipamentelor, poți opta pentru o modernizare generală a acestui spațiu, de pe urma căreia întreaga familie să beneficieze.

Elementul central al oricărei bucătării este zona în care sunt gătite preparatele, iar arhitectura acesteia a evoluat enorm în ultimii ani. De la aragazul metalic, de culoare albă, auster și fără sisteme de siguranță până la dispunerea modernă de azi, cu plită și cuptor încorporabile, precum și cu finisaj metalic, drumul a fost lung.

Nu la fel de mult timp a trebui să treacă până la adoptarea uneia dintre cele mai avansate tehnologii pe care le-ai putea pune în practică, în confortul locuinței tale: plita cu inducție. Apreciată pentru funcționarea precisă și pentru ușurința conferită în utilizare, acest echipament te atrage instantaneu cu un design croit după cele mai noi tendințe

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PLITE

Ce mod de funcționare are plita cu inducție

Văzută drept un dispozitiv revoluționar față de dispozitivele convenționale, cu funcționare pe bază de gaz metan, plita cu inducție se bazează pe principiul utilizării câmpului electromagnetic de înaltă frecvență. Mai exact, energia electromagnetică produsă de bobina plitei este transferată direct către vasul de gătit, care este încălzit instantaneu. Trăsătura cea mai surprinzătoare a unei asemenea plite este încălzirea ei doar în zonele de contact.

Astfel, se reduce aproape în totalitate riscul arsurilor provocate în timpul gătitului, iar controlul temperaturii, cu un impact direct asupra calității preparatelor obținute, este unul deplin. Senzorii unei plite cu inducție adaptează intensitatea fluxului electromagnetic în funcție de suprafața vasului, ceea ce reprezintă garanția unei repartizări uniforme a căldurii, respectiv a unei încălziri eficace a preparatelor. La capitolul siguranței în bucătărie, plitele cu inducție oferă atuul funcției de oprire automată a funcționării, după 30 de minute.

Indicatorul de căldură reziduală îți indică faptul că, deși gătitul s-a încheiat, arzătorul are o temperatură de peste 50 de grade Celsius, iar evitarea lui previne arsurile. Mai mult, datorită acestui indicator, poți păstra oala cu mâncare proaspăt gătită pe zona de inducție, pentru ca preparatul să fie cât mai delicios în momentul servirii. Manevrarea unei plite cu inducție este mai facilă decât a uneia convenționale, datorită comenzilor grupate în panoul de control de tip touch screen.

Vezi categoria noastră de  ▶️  ELECTROCASNICE BUCATARIE

Avantaje plita pe inductie

Ce avantaje oferă plita cu inducție

La prima vedere, cel mai mare avantaj al unei plite cu inducție se leagă de posibilitatea amenajării unei bucătării fără a fi nevoie să îndeplinești reglementările stufoase asociate unei instalații de alimentare cu gaz. Nu va trebui să ai senzor de gaz cu electrovalvă, nu vei avea obligativitatea de a solicita verificarea periodică, din partea unei firme specializate, și nu va trebui să schimbi furtunul flexibil de alimentare, din cauza uzurii. Plita ta, cu funcționare 100% electrică, te va scuti de toate aceste dezavantaje și îți va aduce multe avantaje.

Designul practic: dincolo de aspectul modern al unei plite cu inducție, aceasta mai are un avantaj constructiv. Datorită caracteristicilor ei tehnice, se instalează ușor, în decupajul folosit anterior de vechea plită, iar grosimea mică o face ușor de integrat în orice mobilier de bucătărie.

Curățare ușoară: spre deosebire de suprafața metalică a unei plite pe gaz, cea a uneia cu inducție te va scuti de o mare parte a efortului necesar îndepărtării petelor. Suprafața mai puțin aderentă, din sticlă, se poate curăța simplu, cu ajutorul unei lavete.

Eficiența energetică: în ciuda costului de achiziție ridicat, o plită cu inducție va fi o alternativă inspirată, prin prisma eficienței energetice. Consumul de energie electrică va fi inițiat doar în momentul în care vasele de gătit sunt așezate pe arzătoare.

Siguranța în utilizare: avantajul conferit de încălzirea plitei doar în zonele de contact direct cu vasele de gătit înseamnă siguranță în plus pentru cei cu mai puțină dexteritate în bucătărie.

Rezultatele obținute: cu un control deplin al temperaturii, datorat constanței câmpului electromagnetic, plitele cu inducție îți permit să gătești mai rapid. De asemenea, variațiile de temperatură pe care le-ai putea aplica în procesul de preparare a alimentelor vor fi instantanee.

Vezi categoria noastră de 👉 AMENAJARE BUCATARIE

Panou comanda plita inductie

Care sunt dezavantajele plitei cu inducție

Acest tip de dispozitiv reprezintă, încă, o curiozitate. Dacă îngrijorările legate de utilizarea câmpului electromagnetic nu au o susținere științifică, faptul că plita electromagnetică necesită un anumit tip de recipiente poate descuraja doritorii. Schimbarea oalelor din casă cu unele care au bază feromagnetică nu este tocmai ieftină. La final, însă, te vei bucura de un kit de gătit complet și nou, capabil să îți ofere performanță. Printre alte motive care te-ar putea împiedica să alegi o plită cu inducție s-ar putea număra:

  • prețul ridicat al modelelor de plită cu inducție;
  • funcționarea relativ zgomotoasă la sarcină maximă;
  • incompatibilitatea dintre numeroase modele de plite cu inducție și tigăile de tip wok.

Informațiile de mai sus te vor ajuta să pornești în alegerea unei plite cu inducție care să îți fie cu adevărat de folos. În cele din urmă, bugetul și particularitățile bucătăriei tale vor dicta modelul ales.

Credit foto: Shutterstock

2 thoughts on “Cum funcționează plita cu inducție: avantaje și dezavantaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *