Articole recomandate

Cum alegi un releu de protecție pentru o rețea de uz casnic?

Furnizorii de electricitate se confruntă cu tot felul de situații critice, precum compensarea necesarului de energie vara, când se folosesc multe echipamente de aer condiționat, respectiv iarna, când rețeaua este suprasolicitată de echipamente de încălzire, precum calorifere și centrale electrice. În orice caz, problemele legate de suprasolicitarea rețelei sunt din ce în ce mai dese.

În principiu, este vorba și de modificarea comportamentului utilizatorilor, care își îmbunătățesc și adaptează confortul în funcție de nevoile casnice. Dincolo de situațiile critice sau defecțiunile dintr-o rețea, pot apărea inclusiv fluctuații scurte și ușoare de energie în circuitul electric. În plus, mai pot apărea, ocazional, momente de fluctuații periculoase din cauze naturale, așa cum se întâmplă în timpul fulgerelor.

Indiferent de natura acestor fluctuații, valorile prea mari sau prea mici ale tensiunii electrice din rețea pot cauza diverse probleme aparatelor electronice și electrocasnice, care în general au regim de funcționare la 220V. Mai precis, tuturor aparatelor care sunt conectate la o priză, începând de la frigider, televizor, calculator, telefon aflat la încărcat și până la echipamente complexe, precum boilere, centrale termice sau pompe de apă ce pot deservi o casă din mediul rural, spre exemplu.

Practic, un consumator obișnuit nu are acces la calitatea energiei electrice pe care o primește. El știe că este o problemă doar când intervine o pană de curent, fără să cunoască și fluctuațiile din restul unei zile.

Pentru aceste situații neplăcute, care pot defecta aparatele electrice din locuință, se poate apela la instalarea unui releu de protecție. De cele mai multe ori, costul reparațiilor unor aparate defecte sunt mult mai mari decât achiziția și instalarea unui astfel de dispozitiv. Desigur, nu întotdeauna vorbim de aparate defecte din cauza variațiilor de tensiune, însă este bine de știut faptul că există soluții de prevenire.

Tipurile de protecție împotriva supratensiunilor

Supratensiunile din instalația electrică sunt fenomene nedorite, care pot afecta nu doar aparatele din locuință, ci și izolația conductoarelor, respectiv circuitul locuinței, mai ales dacă este unul vechi. Mai mult, pot apărea evenimente de tipul scurtcircuitului, ce pot declanșa un incendiu.

Apariția supratensiunilor poate fi din cauza întreruperii accidentale în rețeaua de distribuție, loviturilor de fulgere, defectelor din instalația casnică, descărcărilor electrostatice sau a aparatelor de proastă calitate.

Pentru necesitățile electrice de uz casnic, se iau în calcul trei tipuri principale de protecție împotriva supratensiunilor:

  • Stabilizatorul de tensiune are o dimensiune ceva mai mare și asigură valori constante ale tensiunii de ieșire. Poate fi cu releu (transformator) sau servomotor.
  • UPS cu stabilizator integrat, ce are și un acumulator cu rol de back-up în cazul întreruperii furnizării de energie electrică.
  • Releul de tensiune este un dispozitiv mic, care se montează direct în tabloul electric. Deși are funcții mai puține, deține un rol esențial în situațiile de supratensiune, la un cost mult mai redus de achiziție.

👉 Ca măsură de siguranță împotriva electrocutării, atunci când există voltaje periculoase în rețeaua casnică, ține cont și de impamantarea electrica!

Ce este un releu de tensiune

Releul de tensiune protejează locuința de eventualele probleme de natură electrică ce pot surveni într-o rețea electrică de uz casnic, adică o rețea obișnuită.

Practic, este un mic dispozitiv/ modul electronic, mai nou cu un microprocesor integrat, care monitorizează în permanență parametrii de funcționare a rețelei electrice, respectiv tensiunea la ieșire și intrare, la care este abonat consumatorul final. În cazul în care tensiunea este în afara valorilor normale sau prestabilite, atunci un releu va deconecta alimentarea cu energie electrică în locuință. Fiindcă se montează direct în tabloul electric, este considerat releu staționar. Sunt două tipuri de relee de protecție:

  • Releu tensiune monofazic, pentru cele mai comune aplicații casnice, la tensiunea de 230V. Este ideal pentru apartamente.
  • Releu tensiune trifazic, pentru aplicații industriale la maximum 400V, respectiv unele case din mediul rural unde rețelele electrice sunt aeriene.

De asemenea, sunt și relee care protejează doar anumiți consumatori individuali din casă, cum ar fi centrala, calculatorul sau televizorul. Acestea se numesc relee portabile și se regăsesc fie sub forma unui prelungitor, fie sub forma unui ștecher cu priză, care se folosește ca atare, fără a necesita montaj.

👉 Descoperă oferta noastră RELEE PROTECTIE MULTIFUNCTIONALE

 

Principiul de funcționare al releelor de protecție

Releele de protecție sunt formate dintr-o unitate de măsurare și un releu electromagnetic. Acestea funcționează după un principiu simplu: unitatea de măsurare determină valoarea tensiunii, iar releul electromagnetic întrerupe alimentarea atunci când valoarea nu se încadrează în parametrii setați.

Ideal este de inserat o schemă de configurare/funcționare releu de protecție într-o instalație electrică casnică.

Parametrii și funcțiile unui releu de supratensiune

Sunt trei parametri de bază pentru reglajul releului de supratensiune:

  1. Limita superioară de tensiune (U max.);
  2. Limita inferioară de tensiune (U min.);
  3. Timpul de repornire întârziată (se setează la câteva secunde după revenirea la tensiunea normală).

Un alt paramentru important, care ține de capacitățile tehnice ale modelului de releu, este cel al curentului maxim admisibil, măsurat în amperi, care este recomandat să fie mai mare decât al întrerupătorului de circuit. Totodată, parametrii de funcționare aI unui releu de supratensiune este, cel mai adesea, între 50V și 400V.

În funcție de modelul de releu, acesta poate avea funcții moderne precum:

  • Monitorizarea tensiunii din rețea, cu decuplare automată a energiei electrice la o valoare minimă și maximă stabilită;
  • Cuplare automată după revenirea energiei electrice la valorile normale, după un anumit timp care este presetat;
  • Afișajul permanent al valorii de tensiune care se află în rețeaua electrică.

Cel mai bun releu protecție tensiune, care să fie cu adevărat util în situațiile de supratensiune ce pot apărea în orice locuință, este acela recomandat de specialiști.

Montarea unui releu de protecție

Releul de protecție se montează pe șina DIN 35mm pentru siguranțe, aflată în tabloul electric al locuinței. În montarea unui releu potrivit trebuie stabilit, înainte de toate, dacă acesta se montează într-un branșament monofazic sau trifazic. Totodată, este esențială capacitatea nominală a releului în funcție de caracteristicile instalației electrice a locuinței.

Mai trebuie ținut cont și de faptul că un tablou electric are nevoie de un spațiu liber de 3 module, în funcție de producător și alte configurații existente, pentru a fi montat cu succes releul de protecție. Pentru protecție împotriva scurtcircuitelor și suprasarcinilor, pe firul de fază din circuit, trebuie să fie instalat obligatoriu un automat cu întrerupător de curent.

Deși instalarea releului nu este una complicată, mai ales pentru o persoană cu ceva cunoștințe electrice, utilizatorii trebuie să conștientizeze importanța unui electrician autorizat pentru siguranța și eficiența intervențiilor de natură electrică care trebuie efectuate într-o locuință. În plus, releele de protecție moderne necesită un montaj corect și setări bine definite pentru a nu deconecta alimentarea locuinței de la energie electrică în situații care nu impun acest lucru.

Sursa foto: Shutterstock, site producător

One thought on “Cum alegi un releu de protecție pentru o rețea de uz casnic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *