Articole recomandate

Cum alegi un dezumidificator pentru piscină și de ce este important

O piscină interioară evaporă o cantitate uriașă de apă în fiecare zi și poate provoca numeroase neplăceri. De aceea, controlul umidității din camera piscinei interioare sau a spa-ului este o provocare unică.

Aceste încăperi sunt umidificate în mod natural, pe măsură ce încălzești apa din piscină sau spa, la o temperatură confortabilă. Acest proces creează adesea multă umiditate în aer, ceea ce poate duce la dezvoltarea mucegaiului, afectarea pereților, o senzație de disconfort și chiar la probleme de sănătate pentru rezidenți și utilizatorii piscinei.

Instalarea unui dezumidificator poate prelungi durata de viață a încăperii unde se află piscina și te poate scăpa de problemele menționate mai sus. Află cum să alegi un dezumidificator pentru piscină și de ce este important să instalezi unul.

Rolul dezumidificatorului

Dezumidificatoarele elimină excesul de umiditate din locuință, lăsând în urmă un aer mai uscat. Acest lucru ajută la reducerea riscului apariției problemelor asociate, cum ar fi mucegaiul, desprinderea tapetului sau pătarea pereților. Poți afla dacă aerul din interior este prea umed, folosind un higrometru.

Mucegaiul are nevoie de umiditate, pentru a se dezvolta. Mediile umede sunt propice dezvoltării acestuia, iar atunci când încălzirea este dată la maximum și ventilația este compromisă prin menținerea ferestrelor închise, mucegaiul își face loc. Aici intervin dezumidificatoarele, care îndepărtează umiditatea de care mucegaiul are nevoie pentru a se dezvolta.

Dacă te confrunți cu probleme cauzate de umiditate, află ce poti face pentru a scapa de mucegaiul din locuinta, apoi ia în calcul achiziționarea unui dezumidificator casnic profesional.

Tipuri de dezumidificatoare – diferențe între un dezumidificator de aer industrial, comercial și rezidențial

Dezumidificatoarele sunt disponibile în diferite variante: rezidențiale, comerciale și industriale.

În timp ce dezumidificatoarele rezidențiale sunt mai mici, mai silențioase și mai puțin costisitoare, acestea nu sunt potrivite pentru spații mari, deoarece nu fac față. În aceste cazuri, dezumidificatoarele comerciale sau industriale sunt o alegere mai bună.

Dezumidificatoarele de aer rezidențiale sunt aparate portabile independente. Sunt dezumidificatoare electrice de mici dimensiuni, care contribuie la reducerea umidității din locuință.

Acestea nu trebuie confundate cu dezumidificatoarele utilizate pentru piscine interioare și căzi cu hidromasaj, însă pot fi utilizate în subsoluri și în spații comerciale sau în clădiri de birouri.

Dezumidificatoarele comerciale și industriale sunt instalații permanente, concepute pentru a funcționa la tensiuni mari și cu alimentare multifazată.

În timp ce unitățile rezidențiale sunt fabricate din materiale plastice ușoare și mai puțin durabile, unitățile comerciale și industriale sunt construite din oțel galvanizat, cupru și aluminiu.

Dezumidificatorul profesional industrial

Dezumidificatoarele profesionale industriale sunt diferite de cele de uz casnic, în sensul că sunt, în general, construite pentru a fi mai robuste și potrivite pentru funcționarea în medii comerciale.

În plus, multe dintre ele pot fi adaptate pentru a asigura un control complet al mediului, cum ar fi răcirea, filtrarea și încălzirea.

Dezumidificatoarele industriale sunt disponibile într-o gamă largă de capacități, pentru a fi utilizate într-o varietate de sectoare.

Dezumidificatorul casnic

Dezumidificatoarele domestice sunt aparate electrice care reduc umiditatea din interiorul locuinței. Acest tip de dezumidificator de cameră este utilizat în mod obișnuit în zonele din casă cu niveluri ridicate de umiditate, precum baia și bucătăria.

Dacă te pregătești să renovezi baia, la Romstal găsești tot ce ai nevoie pentru instalatia sanitara, precum și accesorii pentru amenajarea băii.

Dezumidificator electric pentru uz casnic

Dezumidificatorul electric pentru uz casnic este potrivit doar pentru uz rezidențial, motivat de capacitatea mai redusă de eliminare a umidității și a construcției sale, fiind un aparat pentru controlul umezelii mai ușor de manipulat.

Poți alege, din ofertele de dezumidificatoare rezidențiale, un dezumidificator de apartament cu funcție de uscare rufe. Acesta are o putere mai mare de dezumidificare a aerului, fiindu-ți de folos și pentru a usca hainele, dacă obișnuiești să le întinzi în baie sau în balconul închis.

Dezumidificator rezidențial cu tablete

Pentru eliminarea umidității în exces din locuință, există și aparate de dezumidificare cu tablete ce absorb umiditatea și neutralizează mirosurile. Aceasta este o variantă de dezumidificator ieftin și bun, prin care poți ține sub control nivelul umidității din locuință.

Astfel de aparate pot fi amplasate pe pervaz, în baie sau în bucătărie, deoarece sunt ușoare și ocupă puțin spațiu. Tabletele din interior vor fi înlocuite atunci când se dizolvă complet, iar reziduurile colectate în recipient vor fi aruncate.

Există, de asemenea, dezumidificatoare pentru mașină, de mici dimensiuni, care pot fi amplasate pe grilajele de ventilație sau lângă cotieră, pentru a dezumidifica aerul din mașină.

Atunci când renovezi locuința, este important să lași pereții să se usuce după fiecare etapă de încărcare a acestora. În caz contrar, umiditatea va crește, iar lucrările de amenajare a pereților vor deveni periodice, din cauza mucegaiului și a pereților umezi și pătați. Iar dacă în dormitoare operațiunile de reparații se desfășoară mai ușor, în baie, situația se complică, atunci când ai de-a face cu pereți uzi. Află mai multe despre cum sa aplici faianta si gresia in baie, pentru a evita astfel de probleme cu umiditatea.

Cel mai bun dezumidificator casnic pentru locuința ta

Atunci când ești în căutarea celui mai bun dezumidificator casnic, trebuie să ai în vedere sursele de condens, precum și suprafața locuinței.

Dacă ai camere de mari dimensiuni sau cu un nivel ridicat de umiditate în locuință, este recomandat să alegi un aparat cu o capacitate mai mare și o pompă, pentru a ușura operațiunea de eliminare a apei.

Dacă ai mai multe camere care necesită un dezumidificator de aer, ar putea fi o idee bună să alegi o unitate mai mică, portabilă. De asemenea, dacă vei dori să instalezi un astfel de aparat pentru controlul umidității în camera în care dormi, ar fi bine să optezi pentru un dezumidificator silențios.

Alături de nivelul umidității, confortul termic este important, într-o locuință. Aparatele de aer condiționat ajută la menținerea unei temperaturi optime pe timp de vară și oferă un control moderat al umidității. Citește mai multe despre aparatele de aer condiționat și află cum alegi modelul potrivit de aer conditionat pentru locuința ta.

Dezumidificatoarele pentru piscină

Piscinele sunt facilități de relaxare extrem de apreciate, iar atunci când li se asigură mentenanța cu regularitate, devin și un element atractiv al unei proprietăți. Iar dacă le amenajezi indoor, te poți bucura de antrenamente sau de sesiuni de relaxare în apă, pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, dacă te bucuri de o asemenea amenajare pe proprietatea ta, probabil știi deja că necesită lucrări de mentenanță specifice.

În primul rând, piscinele de interior au nevoie de o monitorizare specială în ceea ce privește controlul umidității.

Pentru a preveni condensul, a proteja pereții încăperii și a oferi o atmosferă confortabilă pentru utilizatorii piscinei, umiditatea trebuie controlată cu atenție.

Nivelul maxim de umiditate în interiorul unei încăperi unde se află piscina trebuie să fie între 55-65%. În mod normal, temperatura aerului în încăpere este ideal să fie cu aproximativ 1 grad Celsius mai mare decât temperatura apei. Acest lucru ajută la reducerea evaporării, precum și la îmbunătățirea confortului, atunci când ieși din apă.

În al doilea rând, trebuie să ai în vedere că substanțele de tratare a apei sunt corozive și pot ataca instalațiile, mai ales atunci când sunt prezente în condens.

Umiditatea excesivă va cauza un mediu interior neplăcut și nu te vei putea bucura de o experiență plăcută la piscină. Nivelul de umiditate este determinat de:

 • cantitatea de vapori din aer;
 • ventilarea spațiului respectiv.

Dacă nu este îngrijită în mod corespunzător, piscina se poate transforma foarte ușor dintr-un loc de relaxare într-o problemă costisitoare. La Romstal, credem că lucrurile făcute bine și produsele de calitate fac diferența, atunci când vine vorba despre locuința sau afacerea ta. Alege accesorii pentru piscină de la firme de renume și bucură-te de calitate la prețuri avantajoase.

Condensul este principala cauză a umidității, iar acest fenomen nu poate fi evitat. Însă, dacă nu este tratat în mod corect, cu siguranță cauzează probleme, mai ales într-o încăpere cu piscină.

Cel mai trist scenariu, în cazul unei piscine indoor, înseamnă pereți cu mucegai, coroziuni și miros neplăcut. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează faptului că nu a fost instalat un dezumidificator adecvat.

Chiar dacă piscina se află la interior, ia în considerare acoperirea ei, atunci când aceasta nu este folosită. Chiar și o folie subțire de plastic, lăsată să plutească pe suprafața apei, ar permite reducerea condensului pentru că împiedică evaporarea apei din piscină și implicit cantitatea de vapori de apă din aer.

Fie vară, fie iarnă, la Romstal găsești soluții pentru locuința ta, astfel încât să te bucuri de confort termic pe tot parcursul anului. Iar dacă ai un proiect de instalatii pentru locuința ta, suntem mai mult decât încântați să-ți dăm o mână de ajutor.

Rolul dezumidificatorului pentru piscină

Un dezumidificator ajută la menținerea unei umidități relative de 50-60%, într-o încăpere cu piscină. Totodată, acest echipament ajută la răcirea sau la încălzirea aerului, pentru a stabili o temperatură optimă în încăpere.

Fără un dezumidificator, ventilarea spațiului ar depinde doar de aerul exterior și de gurile de ventilație, ceea ce nu este la fel de eficient și conduce la probleme suplimentare precum:

 • costuri ridicate de exploatare pentru încălzire/răcire (pentru că se introduce aer din exterior rece iarna și cald vara);
 • disconfort generat de curenții de aer;
 • refularea de aer rece ș.a..

Echipa de profesionisti Romstal te poate ajuta să alegi modelul de dezumidificator potrivit nevoilor tale. Și nu doar atât: vei primi și sfaturi utile, pentru a te asigura că echipamentul tău va funcționa timp îndelungat, în parametri corespunzători.

Instalarea unui dezumidificator pentru piscine este cel mai bun mod de a controla umiditatea din încăperea în care se află piscina. Un dezumidificator de calitate elimină problemele generate de umiditate, care pot crea medii inconfortabile și pot duce la apariția mucegaiului.

Mai mult, acestea sunt fiabile, pot fi setate să funcționeze automat și dispun de opțiuni de instalare versatile.

Dezumidificatoarele rezidențiale nu au capacitatea de a face față cantității de umiditate din încăperile dotate cu piscină. De asemenea, acestea riscă să se defecteze, dacă sunt instalate în astfel de medii.

La Romstal, vei găsi o gamă vastă de soluții de ventilare și climatizare, pentru a satisface nevoi diverse. Indiferent dacă este vorba despre spații rezidențiale mici sau de unități comerciale, echipa noastră te va ajuta să alegi solutia potrivita de climatizare pentru spațiul tău.

Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru piscină

Este necesară o analiză atentă, atunci când alegi un dezumidificator, pentru a te asigura că echipamentul va face față umidității.

Echipa Romstal îți stă la dispoziție pentru a te asista în acest proces, oferindu-ți siguranța că investiția ta va funcționa conform așteptărilor.

Cum să alegi dezumidificatorul de piscină potrivit

În încăperile cu piscină pot apărea probleme legate de calitatea aerului interior, din cauza excesului de umiditate. Într-un astfel de caz, aerul nu este ventilat sau dezumidificat corespunzător.

Instalarea unui dezumidificator pentru săli de piscină este cea mai bună modalitate de a controla umiditatea din încăperea în care se află piscina. Principalele avantaje ale dezumidificatoarelor pentru piscine interioare includ:

 • Eliminarea umidității: proiectate pentru spații mai mari;
 • Diminuarea consumului de apă: apa evaporată din piscină poate fi colectată și retrimisă înapoi în circuit, prin intermediul unui furtun de scurgere;
 • Construcție robustă: dezumidificatoarele speciale sunt rezistente, sunt fabricate cu piese durabile și pot rezista în medii agresive și umede;
 • Dezumidificatoarele rezidențiale nu au capacitatea necesară și fabricația rezistentă, pentru a face față cantității de umiditate din încăperile piscinelor. În plus, ar trebui achiziționate mai multe dezumidificatoare rezidențiale, pentru a facilita eliminarea corectă a apei dintr-o încăpere cu piscină interioară.
 • Dezumidificatoarele pentru piscină au componente tratate, care pot face față clorului și altor substanțe chimice și pot rezista la utilizarea continuă, fără întreținere specială.

Așadar, dezumidificatorul este o achiziție necesară încă din momentul amenajării unei piscine indoor. La Romstal, găsești soluții moderne pentru menținerea sub control a umidității și, în plus, ai posibilitatea de a achiziționa un astfel de echipament și în rate.

Dimensionarea dezumidificatorului de piscină

Selectarea dimensiunii potrivite a dezumidificatorului pentru un mediu cu piscină interioară este cea mai importantă parte a procesului. Deoarece suprafața piscinei conduce la evaporarea unei cantități mari de vapori de apă, dezumidificatoarele rezidențiale de mici dimensiuni nu vor elimina eficient excesul de umiditate.

Dimensionarea unui dezumidificator pentru o încăpere cu piscină depinde de suprafața piscinei. Totuși, ia în considerare o unitate cu o capacitate ușor mai mare decât suprafața de care ai nevoie. Astfel, dezumidificatorul nu va funcționa la fel de des, ceea ce înseamnă costuri mai mici de electricitate și o eliminare mai eficientă a umidității.

În timp ce ai fi tentat să te ghidezi după suprafața încăperii, cea mai importantă este, de fapt, suprafața piscinei.

Întreținerea dezumidificatorului de piscină

Dezumidificatoarele pentru piscină sunt construite pentru a rezista, în special cu o întreținere de bază ce constă în:

 • Înlocuirea filtrului: multe dezumidificatoare au filtre care trebuie schimbate la fiecare 6 luni. Filtrele dezumidificatoarelor curăță aerul pe măsură ce intră în unitate, eliminând particulele și sporii de mucegai care ar putea pluti în aer. Acest lucru ajută la purificarea aerului, dar este folosit, în mare parte, pentru a împiedica elementele interne ale dezumidificatorului să adune praf și să își piardă din eficiență.
 • Verificarea periodică a furtunului de scurgere: verifică furtunul de scurgere, pentru a te asigura că nu există scurgeri care ar putea interfera cu evacuarea condensului.
 • Păstrarea zonei din jurul dezumidificatorului curată: întreținerea zonei din jurul dezumidificatorului este importantă, deoarece astfel te poți asigura că nu există obstacole în jurul acestuia, îl poți accesa cu ușurință pentru întreținere și poți obține performanța maximă.

Avantajele sistemului de dezumidificare a piscinei

Cea mai eficientă modalitate de a controla umiditatea din camera piscinei este utilizarea unui sistem complet de dezumidificare, deoarece acesta:

 • Servește la eliminarea umidității: aceste sisteme de dezumidificare sunt concepute pentru a controla umiditatea unei încăperi cu piscină;
 • Filtrează aerul;
 • Atunci când sunt utilizate cu un condensator la distanță, dezumidificatoarele pot furniza căldură, aer uscat, în timpul lunilor reci, și aer rece, în timpul lunilor calde;
 • Oferă confort, prevenind, în același timp, problemele legate de excesul de umiditate;
 • Protejează pereții camerei piscinei.

Diferența dintre un dezumidificator ieftin și un dezumidificator profesional

Instalarea unui dezumidificator elimină problemele generate de umiditate, care pot face ca  încăperile să devină inconfortabile și care pot duce la apariția mucegaiului.

O încăpere cu piscină necesită un nivel de umiditate mai mic de 60%, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului. Dezumidificatoarele, în acest caz, ajută la diminuarea șanselor de apariție a mucegaiului, precum și a deteriorării tavanului, pereților etc. Prezența unui dezumidificator profesional va ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului.

Pe lângă protejarea clădirii, dezumidificarea se referă și la confortul utilizatorilor. Umiditatea excesivă va face ca vizitatorii și personalul să aibă o experiență neplăcută în piscină.

Mediul dintr-o piscină interioară este agresiv, ceea ce înseamnă că este foarte important ca materialele utilizate în dezumidificatoare să fie protejate împotriva coroziunii, deoarece, în caz contrar, durata de viață a produselor se va reduce.

Componentele din unitățile de ventilație nu sunt protejate în raport cu un mediu agresiv, precum o piscină. Acest lucru înseamnă că nu pot susține dezumidificarea piscinei. Materialele utilizate în cazul dezumidificatoarelor de calitate pot avea diferite clase de coroziune, pentru a rezista în condiții de umiditate crescută și în medii unde sunt utilizate materiale chimice puternice.

Așadar, dezumidificatoarele sunt importante pentru a controla umiditatea, asigurând condiții de utilizare bune și confortabile, în încăperile unde există un nivel ridicat de umiditate.

Sursa foto: shutterstock.com

One thought on “Cum alegi un dezumidificator pentru piscină și de ce este important

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *