Solutii de Amenajari

Cele mai eficiente metode prin care să întreții gazonul din curtea ta

ingrijire gazonPlantarea unui gazon în curtea din fața casei este o alegere ideală pentru persoanele care își doresc să se bucure în fiecare zi de verdeață, chiar dacă locuiesc într-un oraș, departe de natură. Plantarea și îngrijirea sa sunt foarte simple, iar dacă urmezi un set simplu de reguli, acesta va rămâne verde și te va încânta de fiecare dată când îl privești.

Dacă îți dorești ca gazonul tău să arate bine și să confere curții tale un aspect îngrijit, este necesar să aplici câteva trucuri. În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi de îngrijire a gazonului și îți prezentăm principalele probleme care necesită o intervenție din partea ta.

Avantajele unui gazon natural

  • Este un mic colț de natură. Dacă îți dorești ca, din când în când, să iei o pauză de la tot ceea ce presupune traiul într-un oraș mare, o mică parcelă de gazon îți va oferi un răgaz, în care să te poți bucura de mirosul plăcut al vegetației, să simți atingerea ierbii și să te bucuri de o priveliște minunată, 100% naturală;
  • Este ecologic. Spre deosebire de alte decorațiuni exterioare, gazonul natural se va descompune singur, iar resturile vegetale pot fi îndepărtate și aruncate oriunde, nefiind dăunătoare pentru mediu;
  • Este accesibil ca preț. Deși necesită anumite lucrări specifice, costurile de plantare și de îngrijire sunt destul de reduse, mai mici chiar decât un gazon artificial. Întrucât prețul sistemelor de udare poate fi ușor mai ridicat, îți recomandăm să-ți procuri un kit de grădină, care te va ajuta să eficientizezi procesul de irigare și cu ajutorul căruia vei economisi bani.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de SISTEME DE IRIGAȚII

Sistem de irigatie pentru gazon

Cum întreții corect un gazon natural

Pentru a te bucura pe deplin de toate avantajele pe care un gazon natural le oferă, este necesar să îl îngrijești corespunzător. Deși nu complicate, măsurile de îngrijire trebuie să fie efectuate la timp și într-un mod optim. În continuare, îți enumerăm cele mai importante operațiuni de îngrijire a gazonului.

Udarea

Pentru a se dezvolta corespunzător și pentru a rămâne verde, gazonul are nevoie de o cantitate mare de apă care, de cele mai multe ori, nu poate fi asigurată de ploaie. În mod normal, udarea gazonului se realizează la fiecare două sau trei zile, în sesiuni de câte 15 minute. Deși iubește apa, trebuie să te asiguri că nu îl uzi excesiv, pentru că, în caz contrar, rădăcinile vor putrezi.

Pe timp de caniculă și de secetă, este necesar să uzi gazonul de două ori pe zi, însă doar dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Pentru că stropirea gazonului cu un furtun este o operațiune care necesită timp și nu asigură distribuirea uniformă a apei, îți recomandăm să utilizezi aspersoare, care se vor dovedi extrem de eficiente pe întreaga suprafață.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de ASPERSOARE

Tunderea gazonului

Tunderea

Tunderea cu regularitate a gazonului este importantă pentru a asigura îndesirea ierbii, dar și pentru a elimina vârfurile uscate, buruienile sau petele apărute pe suprafața firului. Prin tundere frecventă, vei reuși să-i dai gazonului din curtea ta un aspect îngrijit și îl vei menține sănătos.

În mod normal, tunderea gazonului trebuie să înceapă odată cu venirea verii, când această operațiune va trebui realizată de circa două ori pe săptămână. Totuși, este important de reținut că iarba nu trebuie niciodată tunsă atunci când este udă, iar suprafața tăiată să nu fie mai mare de o treime din înălțimea firului ierbii.

Fertilizarea

Pentru a avea un gazon frumos și sănătos, trebuie să îl tunzi frecvent, însă această procedură va duce la consumarea substanțelor nutritive din sol. Deoarece îți dorești ca gazonul tău să rămână verde, cu un aspect proaspăt, este nevoie să îi asiguri necesarul de nutrienți, prin operațiunea de fertilizare.

Pentru a oferi gazonului rezistența de care are nevoie și pentru a asigura un maxim de creștere, este necesar să folosești îngrășăminte bogate în fosfor, potasiu și azot. Operațiunea de fertilizare trebuie efectuată o dată la două luni, însă doar atunci când gazonul este uscat, cu ajutorul unei pompe de stropit, care va asigura distribuirea uniformă a substanțelor pe întreaga suprafață.

Scarificarea

Pe măsură ce gazonul este tuns, iar firele ierbii ajung la maturitate, la baza acestora se va forma un strat fibros, constituit în mare parte din resturi vegetale. În cantități mici, acestea sunt utile pentru plante, însă atunci când se acumulează în exces, vor compacta întreaga suprafață, blocând accesul rădăcinilor la aer și la apă.

Operațiunea de scarificare este necesară pentru împrospătarea ierbii și pentru asigurarea unei dezvoltări corespunzătoare a întregului gazon. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un scarificator profesional, cu ajutorul căruia vei afâna eficient solul și vei îndepărta toate resturile vegetale de pe suprafața acestuia. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să efectuezi operațiunea de scarificare atunci când solul este umed.

Udarea gazonului

Principalele probleme întâlnite la un gazon natural

Chiar dacă te ocupi la timp de toate lucrările menționate mai sus, există situații în care gazonul se confruntă cu anumite probleme, generate fie de vreme, fie de anumiți dăunători. Iată care sunt acestea și cum le poți combate:

  • Gazonul s-a îngălbenit. Când iarba a căpătat un aspect galben, inestetic, înseamnă că s-a dezvoltat prea mult și că este necesară tunderea rapidă a acesteia. De asemenea, petele galbene prezente pe fir pot indica și un deficit de fier și de azot în sol;
  • Parcela prezintă suprafețe fără vegetație. Când suprafața gazonului prezintă zone lipsite de vegetație, este important să aerisești bine solul cu ajutorul unei greble, să extragi eventualele buruieni, să fertilizezi bine zona și să plantezi același tip de semințe folosite și pe restul suprafeței. În scurt timp, întreaga parcelă va căpăta un aspect uniform. Totuși, pentru a distribui eficient apa pe întreaga suprafață, îți recomandăm să folosești aspersoare inteligente, care pot asigura udarea automată a gazonului într-un interval de timp prestabilit;

Găsești 👉 AICI un ASPERSOR INTELIGENT, perfect pentru udarea gazonului

  • Gazonul se usucă, deși este udat. În cazul în care te ocupi constant de irigarea gazonului, însă acesta se usucă, ar trebui să te asiguri că solul nu este compactat și că este suficient de aerisit încât să permită apei și aerului să pătrundă la rădăcină. În caz contrar, va trebui să te ocupi de scarificarea întregii suprafețe.

Dacă îți dorești să ai un gazon frumos și sănătos în curtea casei tale, este necesar să aplici la timp toate măsurile de îngrijire necesare și să intervii atunci când sesizezi apariția unei probleme. Astfel, te vei putea bucura pe deplin de micul tău colțișor de iarbă verde și vei avea mulțumirea că eforturile tale au fost încununate de succes.

Sursa Foto: Shutterstock

One thought on “Cele mai eficiente metode prin care să întreții gazonul din curtea ta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *