Articole recomandate

Ce este un bideu și cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale

Foarte popular în Asia – în Japonia, de exemplu practic nu există baie care să nu includă și un bideu – acesta devine din ce în ce mai frecvent utilizat și în Europa. Un merit suplimentar, care nu poate fi ignorat, este acela că un bideu reduce și chiar elimină necesitatea utilizării hârtiei de toaletă, ceea ce se traduce printr-o poluare mai redusă a apelor reziduale și costuri mai reduse pentru bugetul familiei. Ce caracteristici are și ce trebuie să urmărești când alegi un bideu, îți spunem în cele ce urmează.

Ce este un bideu

Un bideu este un obiect sanitar din ce în ce mai popular utilizat pentru a menținerea igienei personale. Are forma unui bol pe care se poate sta, este legat la conducta de apă și scurgere. Frecvent este utilizat și pentru spălatul picioarelor, datorită formei și poziției care permite utilizarea comodă. Conceptele de locuire moderne impun amplasarea unui bideu în baie, ca fiind un element care definește standardul de confort.

Bideul este prezent în aproape toate băile din Japonia, foarte frecvent în Asia de Est, Nordul Africii, în state musulmane și des întâlnit în Marea Britanie și Argentina. Utilitatea și confortul pe care-l oferă fac din acest obiect sanitar unul din ce în ce mai popular și în Europa.

👉 Vezi AICI toate modelele de vase de bideu suspendate

 

Unde se amplasează bideul

Luând in calcul scopul principal al unui bideu, respectiv igiena personală, bideul este montat alături de vasul de toaletă. În felul acesta este accesibil și comod. În plus, se creează un spațiu funcțional, confortabil și ușor de întreținut.

Locul acestuia în baie se stabilește luând în calcul sistemul de conducte de apă caldă și rece, precum și  a tubulaturii de scurgere. Contează și spațiul disponibil în baie deși vasul în sine nu ocupă mult loc, iar instalarea lui este posibilă, practic, în orice baie. Poate fi util și faptul că există bideuri cu forme și dimensiuni diverse care sunt în perfectă concordanță estetică cu vasul de toaletă și restul obiectelor sanitare din baie.

👉 Afla cum poti desfunda un vas de toaleta infundat

Tipuri de bideu

Tocmai pentru că este un obiect atât de util, există modele diferite care pot răspunde oricăror nevoi și se încadrează bine și ușor în orice baie, indiferent de dimensiune sau stil de amenajare. Diferențierea dintre tipurile de bideu se face în funcție de material, formă, dimensiune și modul de montare.

Vasul bideu poate fi realizat din ceramică sau porțelan. Ambele variante sunt la fel de practice, poate cu un plus în favoarea celor de porțelan, pentru că își păstrează strălucirea pe o perioadă foarte îndelungată.

Forma vasului bideu poate să fie alungită, pătrată sau rotundă. Varietatea formelor le face perfect adaptabile pentru orice baie și permite alegerea modelului care are o formă identică cu cea a vasului de toaletă, una dintre condițiile esențiale ale unei amenajări elegante în baie.

Dimensiunea variază între un minim și un maxim pentru fiecare formă, în funcție de producător. Cu toate acestea, cele mai mici sunt cele rotunde, în timp ce variantele de bideu pătrat și oval sunt mai mari. Diferențele sunt însă mici, de 5-10 centimetri, dar chiar și așa forma este importantă la alegerea unui model de bideu potrivit pentru baie, pentru că ajută la o adaptare eficientă la spațiul disponibil.

În ceea ce privește modul de montare, există două soluții: bideu montat pe podea și bideu fixat pe perete, care lasă pardoseala liberă. Alegerea uneia sau alteia dintre variante, la fel ca în cazul formei, dimensiunilor și materialului, depinde de soluția aleasă pentru vasul de toaletă, dat fiind faptul că cele două obiecte sanitare trebuie să fie identice ca aspect și stil de montaj.

Bideul și vasul de toaletă suspendate sunt ideale în băile mici pentru că nu blochează spațiul. Soluția este însă potrivită pentru orice tip de baie, dat fiind faptul că este una dintre variantele foarte elegante. În plus, sunt potrivite pentru băile amenajate în stil modern. Un alt mare avantaj este întreținerea ușoară și curățarea facilă a podelei.

Cealaltă variantă, în care cele două obiecte sanitare sunt fixate pe podea, este alegerea corectă pentru băile amenajate în stil clasic și vintage.

👉 Vezi AICI toate modelele de bideu aflate in oferta noastra

Model de capac pentru bideu

Această variantă constă în montarea unui sistem care oferă serviciile unui bideu pe sau sub capacul unui vas clasic de toaletă. Este o combinație utilă pentru băile foarte mici sau unde montarea unui bideu separat nu este posibilă din cauza lipsei de spațiu. Acest tip de capac bideu se conectează la rețeaua de apă. În funcție de tip, poate oferi apă caldă din rețeaua care alimentează baia sau o poate încălzi cu un sistem similar unui instant de apă.

Cu exact aceeași denumire exista și capace pentru bideu. Acestea oferă băii un aspect plăcut și păstrează igiena vasului.

👉 Aici sunt toate modelele de capace de bideu

Vas WC cu bideu incorporat

În această variantă, bideul incorporat face corp comun cu vasul de toaletă. Sistemul este pe principiul 2 în 1 și este ideal în băile mici, dar nu numai. Acest tip de vas WC cu bideu incorporat are o structură aparte, este mai voluminos decât cele simple. Există în cele două variante de montaj: suspendat sau la podea. Încălzirea apei se face electric, astfel că nu trebuie conectat la țevile de apă caldă.

Duș cu rol de bideu

Este o altă variantă care combină principiul bideului cu un vas clasic de toaletă și presupune montarea unui duș cu un sistem de oprit/pornit specific, respectiv cu o clapetă ergonomică sau cu un robinet alăturat cuplat la instalația de apă din baie.

Baterie pentru bideu

Bateria pentru bideu este piesa esențială a acestuia. Scopul ei este acela de a oferi apă cu presiunea și volumul optimă pentru igiena personală.

Există diferite modele de baterii pentru bideu, cu forme diferite astfel încât să se încadreze și să fie în acord cu restul elementelor din baie. Este de dorit ca bateria bideului să fie în același stil cu cea de la chiuvetă și cadă sau duș. Capul bateriei pentru bideu are o formă specifică și aerator care ajută la diminuarea consumului de apă, fără ca acesta sa scadă eficiența jetului.

👉  Aici poti alege modelul potrivit de baterie pentru bideu

Puțină istorie

Bideul a fost o invenție a producătorilor francezi de mobilă la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cea mai veche referire la un astfel de obiect destinat igienei datează din 1726. Un bideu apare și într-o pictură intitulată „Toaleta intimă”, realizată de pictorul francez Louis-Léopold Boilly (1761 – 1845).

În prezent există modele diferite de bideu, de la cele simple și funcționale la cele cu multiple facilități, dar toți cei care folosesc acest obiect sanitar, în mod uzual, apreciază senzația plăcută de curățenie și prospețime pe care o oferă.

Practic și eficient, bideul completează orice baie și este unul dintre obiectele sanitare din ce în ce mai prezente în băi, pentru confortul pe care-l oferă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *