Case inteligente cu sistemele BMS

Actualizat la 7 September, 2020 at 10:17 am

Inainte de a intra in amanunte, avand in vedere ca este un termen relativ recent introdus in limbaj, cred ca ar fi bine sa stabilim ce inseamna BMS. Este vorba despre o abreviere din limba engleza de la Building Management Sistem (sistemul de management al cladirilor) sau sau o terminologie mai recenta BAS sau Sistemul de Automatizare al Cladirii ( BAS – Building Automation System).

bms sistemBMS este un sistem de control bazat pe calculator instalat în clădiri care controlează și monitorizează echipamentele mecanice și electrice ale clădirii, precum ventilația, iluminatul, sistemele electrice, de incendiu și sistemele de securitate.

Un BMS este format din o parte de software (programe) și una de hardware (aparatele);
programul software , de obicei configurate într-un mod ierarhic, utilizeaza protocoale cum ar fi C – Bus , Profibus , și așa mai departe .

Fibaro BMS

Avantajele folosirii sistemelor de management al cladirilor BMS

 • Reducerea costurilor cu

– energia electrică
– de administrare
– întreţinerea echipamentelor

 • Asigurarea controlului asupra clădirii atât de la dispecerat cât şi de la distanta
 • Obţinerea unor parametri de confort specifici activităţilor desfăşurate
 • Minimizarea timpului de intervenţie pentru remedierea defecţiunilor
 • Răspuns rapid la cererile utilizatorilor
 • Creşterea duratei de viaţă a instalaţiilor şi echipamentelor

 

Pentru a intelege ce anume putem controla intr-o cladire vom vedea care sunt produsele care compun un sistem BMS

Set format din 4 senzori, pentru masurarea temperaturii in casa sau birou. Poate fi instalat oriunde, datorita dimensiunilor sale mici.
Senzor pentru usa si fereastra, compatibil cu sistemul Fibaro Z-wave, proiectat pentru utilizarea in locuinte (usi, ferestre, usi de garaje), sisteme de alarma si supraveghere.

Senzor de miscare, compatibil cu sistemul Fibaro Z-wave, ce poate fi folosit pentru iluminat si monitorizarea securitatii. Acesta poate masura si temperatura si intensitatea luminoasa. Senzorul are incorporat un accelerometru, pentru a detecta orice manipulare a dispozitivului.

Senzor de fum, compatibil cu sistemul Fibaro Z-wave, cu posibilitatea de montaj pe perete sau tavan. Acesta poate fi alimentat de la baterii de tipul CR123A, cu durata de viata de 3 ani sau alimentat de la reteaua electrica. La detectarea fumului, senzorul trimite un semnal acustic si un semnal vizual (LED). Senzorul detecteaza fum intr-o faza timpurie a incendiului si cand temperatura creste semnificativ. In plus, acesta este echipat cu un senzor de temperatura care poate declansa alarma in momentul in care temperatura presetata este depasita.

 

Server BMS si modul configurare, care gestioneaza sistemul Fibaro. Acesta comunica cu componentele sistemului BMS din locuinta utilizatorului, prin wireless. Numarul componentelor sistemului ce pot fi controlate, poate ajunge pana la 230. Server-ul permite utilizatorului sa controleze sistemul cu ajutorul oricarui dispozitiv mobil (telefon, tableta, laptop) sau stationar (PC), cu conexiune la internet, de oriunde din lume.

Mai multe sisteme de automatizare de tip BMS


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Case inteligente cu sistemele BMS

 • 28 January, 2017 at 15:03
  Permalink

  Mi-ar place sa lucrez in domeniu Aveti cumva trainiguri in domeniu?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *